C.H. píše:Ono je to tak , ze vlastne byl nejdriv zakem Romana Hladika, pak dlouhy leta velky zvire ve hnuti Hare Krsna, pak tedy ta Zhai Hua, no a ted Zhu Tian Cai... Do jeho Akademie bych prihlasoval jen "za trest". Je mi lito, ale jeho podani "Chen Tai Ji Quan" si v nicim nezada s "vykonem" Zorky Jandove. Spousty reci o energiich, relaxace (s usmevem si ted vzpominam na vyrok Huska sifu : "...kdo chce relaxovat at jde na plaz! Tady se cvici kung fu!") apod. hovadinky okolo. Kdyz jsem mu to nedavno vycetl, odpovedel mi : "...no jo, to vis - lidi to chteji, to bych tam nikoho nemel...". Takze si musis rozmyslet, jestli chces dostat neco takoveho, nebo se ucit Tai Ji Quan.
C.H.
Zdravím C.H. a pro něho a ostatní upřesním. žákem R. Hladíka v roce 1985-1987 (trochu dávno...) no a taky člen hnutí Haré Kršna...nevím co znamená zvíře, ale nikdy jsem žádnou oficiální funkci ve Hnutí neměl i když bych se k ní rád přihlásil. Proč ne. U paní Zhai Hua jsem cvičil v letech 1997-1999 a jsem jí vděčný za mnohé z Chen Taiji a hlavně taky za to, že díky ní jsem se setkal s mistrem Zhu a stal se jeho žákem. Jinak co se týká cvičení Taiji jako "relaxace" myslím že všichni tady nepochybujeme, že cvičení Taiji má příznivý vliv na zdraví člověka je součástí DaDao - neboli cesty sebepoznání a kultivace. Pokud si myslíš, že u nás v Akademii se Chen Taijiquan cvičí pouze pro "relaxaci" potom si asi nikdy k nám nechodil. A přijď se podívat v pátek odpoledne nebo kdykoliv jindy. Nevím kdo jsi a proto také nevím kdy jsme spolu mluvily... mám pocit, že moje slova si vytrhnul z kontextu... je pravda. že mnoho lidí hledá v Taiji uvolnění a relaxaci a určitě ho tam mohou nalézt....i v naší škole. Nicméně veškeré techniky, které vyučujeme i celý systém je na každé hodině prezentovaný jako bojové umění, včetně příslušného vysvětlení i návodu jakým způsobem je možná dovednost vytrénovat. Ano je pravda, že naučit se Taiji - kung fu je dřina a stojí to mnoho úsilý a vytrvalosti... a proto je dobré když si každý nalezne učitele kterému důvěřuje a je převědčený, že on je schopný ho naučit kompletní systém ne jenom několik sestav vytržených z kontextu výuky....
pro Chenly
Trávíš čas na internetu hledáním vhodné školy a pro žáčátek je to určitě správně. Máš teď několik adres a víš kde jednotlivé školy cvičí. Udělej si čas a navštiv jednotlivé školy ať vidíš jaký je způsob výuky a jak říká sifu G. Hušek ať vidíš jak se každý z nich "hýbe". U většiny slušných škol je první hodina zdarma a tak tě to bude stát pouze čas a trochu energie. Pokud chceš vzít cvičení vážně čeká tě dlouhá cesta a je dobré vzít si s sebou dobrého průvodce jinak to bude marné snažení.
Ať už se rozhodneš jakkoliv přeji to hodně štěští a hlavně vytrvalosti.
Radek Kolář