tchaj-ti v Praze

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Anonymní » úte 17. úno, 2004 0:31

C.H. píše:Ono je to tak , ze vlastne byl nejdriv zakem Romana Hladika, pak dlouhy leta velky zvire ve hnuti Hare Krsna, pak tedy ta Zhai Hua, no a ted Zhu Tian Cai... Do jeho Akademie bych prihlasoval jen "za trest". Je mi lito, ale jeho podani "Chen Tai Ji Quan" si v nicim nezada s "vykonem" Zorky Jandove. Spousty reci o energiich, relaxace (s usmevem si ted vzpominam na vyrok Huska sifu : "...kdo chce relaxovat at jde na plaz! Tady se cvici kung fu!") apod. hovadinky okolo. Kdyz jsem mu to nedavno vycetl, odpovedel mi : "...no jo, to vis - lidi to chteji, to bych tam nikoho nemel...". Takze si musis rozmyslet, jestli chces dostat neco takoveho, nebo se ucit Tai Ji Quan. :-)
C.H.

Zdravím C.H. a pro něho a ostatní upřesním. žákem R. Hladíka v roce 1985-1987 (trochu dávno...) no a taky člen hnutí Haré Kršna...nevím co znamená zvíře, ale nikdy jsem žádnou oficiální funkci ve Hnutí neměl i když bych se k ní rád přihlásil. Proč ne. U paní Zhai Hua jsem cvičil v letech 1997-1999 a jsem jí vděčný za mnohé z Chen Taiji a hlavně taky za to, že díky ní jsem se setkal s mistrem Zhu a stal se jeho žákem. Jinak co se týká cvičení Taiji jako "relaxace" myslím že všichni tady nepochybujeme, že cvičení Taiji má příznivý vliv na zdraví člověka je součástí DaDao - neboli cesty sebepoznání a kultivace. Pokud si myslíš, že u nás v Akademii se Chen Taijiquan cvičí pouze pro "relaxaci" potom si asi nikdy k nám nechodil. A přijď se podívat v pátek odpoledne nebo kdykoliv jindy. Nevím kdo jsi a proto také nevím kdy jsme spolu mluvily... mám pocit, že moje slova si vytrhnul z kontextu... je pravda. že mnoho lidí hledá v Taiji uvolnění a relaxaci a určitě ho tam mohou nalézt....i v naší škole. Nicméně veškeré techniky, které vyučujeme i celý systém je na každé hodině prezentovaný jako bojové umění, včetně příslušného vysvětlení i návodu jakým způsobem je možná dovednost vytrénovat. Ano je pravda, že naučit se Taiji - kung fu je dřina a stojí to mnoho úsilý a vytrvalosti... a proto je dobré když si každý nalezne učitele kterému důvěřuje a je převědčený, že on je schopný ho naučit kompletní systém ne jenom několik sestav vytržených z kontextu výuky....

pro Chenly

Trávíš čas na internetu hledáním vhodné školy a pro žáčátek je to určitě správně. Máš teď několik adres a víš kde jednotlivé školy cvičí. Udělej si čas a navštiv jednotlivé školy ať vidíš jaký je způsob výuky a jak říká sifu G. Hušek ať vidíš jak se každý z nich "hýbe". U většiny slušných škol je první hodina zdarma a tak tě to bude stát pouze čas a trochu energie. Pokud chceš vzít cvičení vážně čeká tě dlouhá cesta a je dobré vzít si s sebou dobrého průvodce jinak to bude marné snažení.

Ať už se rozhodneš jakkoliv přeji to hodně štěští a hlavně vytrvalosti.

Radek Kolář
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 17. úno, 2004 10:06

pro chenly: odpovim na vsechno;-) protoze mi vzkaznik obcas funguje a obcas ne, moc tam nechodim (proto porad "neprihlaseny PM" misto prihlaseneho). bud jak bud, uz jsem Ti poslal odpoved

PM

www.hungga.org
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 17. úno, 2004 11:21

Omlouvam se pani Horalkove za vcerejsi kritiku. Jeji Tai Chi, i když postrada principy, alespon obsahuje vsechny zakladni pohyby Yang Cheng Fu Tai Chi. To proto, ze jsem se docetl v poslednim vydani magazinu Fighter o taoistickem tai chi. Tito lide dokazuji, ze lidska blbost jde daleko za hranice vesmiru. Tento clanek bych ocekaval v bulvarnim tisku typu americkeho „The Enquirer“ britskeho „The Sun“ nebo ceskeho „Blesku“. Tato skupina, místo aby poradne cvicila, tak se napojuje na energie ze souhvezdi Velkeho vozu a na ruzne planety. Jak je videt funguje to, protože jsou tak daleko od praveho Tai Chi, ze mi to pripada, ze jsou z uplne jiné galaxie.
Proc zneuzivaji toho nejlepsiho, co cinane za 3000 let vymysleli. Paradoxni je, ze ani bojove umeni se neubrani lidske hlouposti. Nemam nic proti taoismu, kdyby byl spatny tak by nevydrzel dva a pul tisice let. Ale to co delaji není, ani Tai Chi, ani taoismus.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 17. úno, 2004 11:23

Také uz jsem postrehla, ze v této zemi se vytvorila nova snobska skupina, která se zabyva taoistickym Tai Chi. Poprve to byly fotografie, které me upotaly. Usmevne podotykam, ze cvicenci (mlade moderni zeny) rikajici si ucitele vypadaly, jak když je v parku zasahl do zad (?) blesk. To mel byt prosim, tak často fotografovany, jednoduchy bic. Nevim zda jim někdo poradil, ale tentokrat se jejich clanek nastesti obesel bez foto. Tak alespon slovne stále udrzuji kontakt s vesmirem (NASA by urcite mela zajem).
Hlavne bych chtela napsat, ze se opravdu snazi vypadat intelektualne, tudiz zajimave. Touto demagogii však odrazuji skutecne zajemce o taoismus. Tyto mlade zeny jsou obetmi modniho New Age, to je směr, který si vybira nejlepsi z nejlepsiho, aniz by studoval cokoliv do hloubky, tudiz nemusi vedet nic o nicem a vytvari z kazdeho ignoranta instantniho guru.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » úte 17. úno, 2004 15:52

Chcel by som iba upozornit, ze sa zrejme jedna o Taoist Tai Chi, co je sekticka, ktoru viedol (zosnuly) Moy Lin-shin, povodne taoista z HK, ktory sa usadil v Kanade. O "kvalitach" tohto stylu je skoda hovorit, je to obecne zname. Su vsak aj ine skoly taoistickeho tai chi, ktore s onou sektickou nemaju nic spolocne. Snad by bolo vhodne nejako odlisit, ze sa jedna o danu skupinku...
M
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Tai ji.

Příspěvekod Anonymní » úte 17. úno, 2004 17:06

Pro mne je tai ji a jeho cviceni prostorem, kde se v ramci bojoveho umeni uplatnuji vsechny stranky a schopnosti lidskeho tela, mysly a ducha.
Uspech predpoklada jejich kultivaci.
To znamena ze je to cesta hodne siroka.
Dobry student praktikue vsechny casti , takze bych rek, ze cvici kung fu kazdeho pohybu, relaxuje jak na plazi, dle svych moznosti zaplati odpovidajici castku za kvalitni vyuku a neni mu to vubec lito, protože zna cenu investice.
Jsem rad za kazdy postreh ohledne tohoto umeni.
Mohli bychom si tu spise vymenovat poznatky ze samotneho cviceni jakehokoliv stylu.
Ja osobne cvicim prez dva roky a vetsinu casu v Tai ji Akademii Radka Koláře. Můžu říct jen to, že za celou dobu cvičení sme se o energiích a základních taoistických principech učili jen tolik co je potřeba pro pochopení principů a aplikací a z vedení Radka Koláře spíše vyzařuje postoj - Co nenacvičíš- to neokecáš. Po každé formě vysvětluje její aplikace a nezdráhá se vysvětlit hlouběji principy v případě zájmu.
Moc nekecá a hejbe se dobře.
Chtel bych se zeptat na pár věcí.
1. Při stání ve WU ti. Jaký kdo máte pocit chi a jak se projevuje.
V knihách se píše, že je to stav jednoty, nerozdělený na polarity.
Tak ho také vnímám a mám pocit že ve Wu ti se chi jakoby rozšiřuje od pupku v kruhu více rovnomerne, nez ve formach kde chi vnimam jen stezi.
2. V knize Tajná předání rodiny Jangů je spousta těžko srozumitelných rad. Napříkla se doporučuje hlídat si rohy. Zatim sem to pochopil tak, že když sem dělal s kamarádem tuej - sou, stál sem chodidlem rovnoměrně( ve smyslu teziste a vahy) . V některých momentech jeho tlaku bylo ale daleko lepší mít váhu co nejvíce v patách, jindy zase ve spickách. Mám pocit, ze by to stím mohlo mit neco spolecného. Co myslíte?
3.Co lehké posilování? Pro tai ji se nedoporucuje posilovat.
Nemate nejakou alternativu, abych nemel jen narezany nohy a nahore nic?
Dekuji a preji vsem uspech v cviceni.
Jan Horáček. 8)
Just do it.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Tai ji.

Příspěvekod Anonymní » úte 17. úno, 2004 17:07

Pro mne je tai ji a jeho cviceni prostorem, kde se v ramci bojoveho umeni uplatnuji vsechny stranky a schopnosti lidskeho tela, mysly a ducha.
Uspech predpoklada jejich kultivaci.
To znamena ze je to cesta hodne siroka.
Dobry student praktikue vsechny casti , takze bych rek, ze cvici kung fu kazdeho pohybu, relaxuje jak na plazi, dle svych moznosti zaplati odpovidajici castku za kvalitni vyuku a neni mu to vubec lito, protože zna cenu investice.
Jsem rad za kazdy postreh ohledne tohoto umeni.
Mohli bychom si tu spise vymenovat poznatky ze samotneho cviceni jakehokoliv stylu.
Ja osobne cvicim prez dva roky a vetsinu casu v Tai ji Akademii Radka Koláře. Můžu říct jen to, že za celou dobu cvičení sme se o energiích a základních taoistických principech učili jen tolik co je potřeba pro pochopení principů a aplikací a z vedení Radka Koláře spíše vyzařuje postoj - Co nenacvičíš- to neokecáš. Po každé formě vysvětluje její aplikace a nezdráhá se vysvětlit hlouběji principy v případě zájmu.
Moc nekecá a hejbe se dobře.
Chtel bych se zeptat na pár věcí.
1. Při stání ve WU ti. Jaký kdo máte pocit chi a jak se projevuje.
V knihách se píše, že je to stav jednoty, nerozdělený na polarity.
Tak ho také vnímám a mám pocit že ve Wu ti se chi jakoby rozšiřuje od pupku v kruhu více rovnomerne, nez ve formach kde chi vnimam jen stezi.
2. V knize Tajná předání rodiny Jangů je spousta těžko srozumitelných rad. Napříkla se doporučuje hlídat si rohy. Zatim sem to pochopil tak, že když sem dělal s kamarádem tuej - sou, stál sem chodidlem rovnoměrně( ve smyslu teziste a vahy) . V některých momentech jeho tlaku bylo ale daleko lepší mít váhu co nejvíce v patách, jindy zase ve spickách. Mám pocit, ze by to stím mohlo mit neco spolecného. Co myslíte?
3.Co lehké posilování? Pro tai ji se nedoporucuje posilovat.
Nemate nejakou alternativu, abych nemel jen narezany nohy a nahore nic?
Dekuji a preji vsem uspech v cviceni.
Jan Horáček. 8)
Just do it.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 18. úno, 2004 8:20

1. Naco robis tuishou ked este ani len necitis qi pocas pohybu? Ako sa potom v takom tuishou hybes? Samozrejme podla svalov - a tuishou sa tak stava zapasenim... Vsetko je to na houby, akurat nachytas zlozvyky a potom budes chciet, aby Ta nejaky ucitel oducil blbosti ktore si narobil... Do haja aj s takymi taiji-stami a ucitelmi ktori ich takto ucia... Do not do it!
2. Myslim, ze este mas na tu knizku cas, citas ju priskoro.
3. Posilovanie sa robi vo vsetkych vnutornych styloch, ale iba na vyssich stupnoch treningu, ked student zvladol sa hybat a pracovat so silou ktora nema zdroj v svaloch. Ak budes posilovat teraz, budes pouzivat svaly, co je nespravne. Najprv sa nauc pouzivat slachy a kosti, potom mozes posilovat. Zatial to vobec nevies a tak nema cenu posilovat.

Let me say it clearly:

Ktokolvek praktikuje tuishou skor nez po troch rokoch (a to je minimum) od zacatia treningu TJQ, ktorykolvek ucitel uci ziaka tuishou skor nez tri roky od zacatia studentovho treningu - vsetci tito zasluhuju nakopat do prdele pretoze kurvia seba alebo svojich ziakov, pretoze robia nieco o com nemaju ani paru. Jediny zmysel takehoto tuishou je, ze student bud navzdy strati sancu pochopit zmysel tuishou - alebo ziska zlozvyky ktore sa stanu s najvacsou pravdepodobnostou nenapravitelne a neodstranitelne.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chenly » stř 18. úno, 2004 8:56

pro Radka Kolare:
dekuji za odpoved......jsem celkem rada,ze ses k tomu vyjadril i ty sam,jenze to je vecny prolem,je pravda,ze obejdu skoly,abych zjistila vice,ale jak poznam,ze se clovek dobre hybe,to fakt nevim...
Popravde..mohu si sebou vzit nekoho,kdo tomu alespon trochu rozumi,ale bude mit objektivni nazor??
Jak ty sis vybiral sifu???
Prosel sis nejake skoly ci asociace a vyzkousel a tam ,kde se ti libilo jsi zustal???

Pro vsechny:
Ma tu nekdo zkusenosti shifu Zhai Huou??

Najde se tu nekdo?? :?:
chenly
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod sun » stř 18. úno, 2004 9:36

Pro Mira: skvělé, díky, už jsem si chvilkama myslel, že jsem blbec já,že to tahle beru.

Pro Chenly:Vybrat si učitele, to je tak starý problém, jak jsou stará boj.umění. :-)
Já být v Praze a začínat, tak bych se snažil dostat k mistru Du Fu Kunovi.
Tam máš opravdu jistotu, že je ono. Sice to neni taiji, ale xingyi, což je ale rovněž vnitřní styl.
Všichni ostatní toho cvičí na mé gusto nějak moc nebo si nejsem jistý,jak to mají předané.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yingjowpai » stř 18. úno, 2004 14:00

pro Mira: ha, ha ty si sa rozparádil :D , doufám, že tě brzo uvidím a dáme řeč.
chenly: pokud to myslíš s taiji opravdu tak vážně, tak si zajeď kousek na jih od Prahy :wink:
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

pro Mira:

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 16:04

.. za kazdou svou odpovedi bys mel psat vetu: "A nad muj nazor neni!" .. aby to bylo VSEM uplne jasne.. :oops:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 16:20

Pro Mira: Dekuji za tvuj nazor, i kdyz na muj vkus dost suvereni. Asi ses opravdu dobrej.

Nevyjadril sem se uplne presne ve svych otazkach, ale kdyz vidim styl odpovedi, tak ani nemam chut s nekym ruzumne komunikovat.
Pujdu radeji vice cvicit.
Preju vsem zdar. 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 18:30

Jan Horáček píše:Pro Mira: Dekuji za tvuj nazor, i kdyz na muj vkus dost suvereni. Asi ses opravdu dobrej.

Nevyjadril sem se uplne presne ve svych otazkach, ale kdyz vidim styl odpovedi, tak ani nemam chut s nekym ruzumne komunikovat.
Pujdu radeji vice cvicit.
Preju vsem zdar. 8)

Zdar,
no - Miro je jeden z mala "bilejch", kterym jsem ochotnej naslouchat a premyslet o tom co rikaji... vyplati se to.
cest
yw
http://www.wing-chun.cz
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 18. úno, 2004 19:38

Johohoo, Miro rulez :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Ale fakt :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 19. úno, 2004 8:03

Ahojte,

chcel by som podotknut dve veci - prva je pre Nika: to nie je moj nazor. To je obecny nazor kazdeho, kto taiji rozumie - vid napr. Sunov prispevok. Ver mi, ze ak by si preskakal to, co som preskakal ja (tych 12 rokoch studia v Cine je iba formalna, zanedbatelna zalezitost), ani Ty by si sa o takychto samozrejmych veciach nebavil, podobne ako sa nebavis o tom, ze pat a pat je desat a nedavas si za to visacku "toto je moj nazor - a nad muj nazor neni!".
Druha je pre Jana H.: 'Cvicit viac' je fajn, ale 'cvicit viac nespravne' nie je - podumaj o tom. Je spusta ludi (aj ucitelov), ktori definitivne znicili svoje TJQ tym, ze zacali praktikovat tuishou prilis skoro a preto nespravne. Nazov tuishou (tlaciace ruky) je odvodeny z toho, ze sila tlaci Tvoje ruky (nie Ty tlacis ruky, Ty v tuishou vobec nie si - ci nemal by si byt) a je to cvicenie na rozvoj senzitivity, hoci to cvicia dvaja, je to cvicenie pre jedneho (hej, pre toho, ktory nie je) s ktorym ten druhy aktivne spolupracuje - nie je to zapasenie, nie je to sport ako sa to dnes casto prezentuje, a nie je to dokonca ani two-men exercise, ako je to oznacovane v *kazdej* knihe o tuishou... Go figure. Ak vsak nic zatial necitis, ak nemas onu silu, ktora tlaci Tvoje ruky, ako to moze byt tuishou? Potom samozrejme musis pouzivat svaly a cele je to iba paskvil, iba co si fixujes telo. Taiji je hlboke a nema dno a one hlbky sa daju objavovat iba ked clovek nema fixne telo. Cele taijiquan je iba o jednom - ako *byt jednym, stat sa jednym*, a to jedno je Taiji. Preto Taiji a taijiquan nemaju fixne telo, zatial co Tvoje tuishou Ti prave naopak tvori toto fixne telo a teda tvori protiklad k Taiji a taijiquan.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 19. úno, 2004 8:23

Uff, vyrobit taku hrubku. :-( Ovsemze to ma byt: "tych 12 rokov..." Povodne som napisal "po 12. rokoch by si tvrdil to iste", potom som to chcel zmenit na "tych 12 rokov" a nevsimol si rozdiel, to 'ch' tam zostalo... Sorry.

M
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Pro C.H.

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 13:29

Cvičím u Radka Koláře a nemám v úmyslu kohokoliv hájit.Natož třeba proti někomu.Kdo CHCE u něj cvičit tajti, tomu se u něj dostane podpory a vedení.Nic si nevymýšlí.Jak koupil u svého Mistra,tak dává dál.Bez příkras a ,,vlastních názorů,,.Ví jak se chová těžiště a jak ho hledat i jak ho přemis´tovat.Ví jak se chovají osy těla při stání ve formě i při pohybu ve formě.Ví jak se to celé proměňuje spolu s dechem.Ví i jak nalézt 4 síly a jak fungují.Kdo k němu chodí dejme tomu rok,poctivě cvičí, tak se toto vše od něj dozví.Prostě za ten rok tyto věci prožiješ.Rada pro tebe.Poctivě cvič,naplno co dokážeš a uvidíš sám.Určitě přestaneš bejt třeba jizlivej a jedovatej.Udělej si pěknej den Míla :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Pro C.H.

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 13:29

Cvičím u Radka Koláře a nemám v úmyslu kohokoliv hájit.Natož třeba proti někomu.Kdo CHCE u něj cvičit tajti, tomu se u něj dostane podpory a vedení.Nic si nevymýšlí.Jak koupil u svého Mistra,tak dává dál.Bez příkras a ,,vlastních názorů,,.Ví jak se chová těžiště a jak ho hledat i jak ho přemis´tovat.Ví jak se chovají osy těla při stání ve formě i při pohybu ve formě.Ví jak se to celé proměňuje spolu s dechem.Ví i jak nalézt 4 síly a jak fungují.Kdo k němu chodí dejme tomu rok,poctivě cvičí, tak se toto vše od něj dozví.Prostě za ten rok tyto věci prožiješ.Rada pro tebe.Poctivě cvič,naplno co dokážeš a uvidíš sám.Určitě přestaneš bejt třeba jizlivej a jedovatej.Udělej si pěknej den Míla :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Pro C.H.

Příspěvekod Anonymní » pát 20. úno, 2004 13:40

Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...