S cim v 25 letech zacit?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod wushi » pát 28. kvě, 2004 8:10

...sme asi naladení na inú vlnovú dĺžku...nejde vôbec o prepis, ale o používanie názvu ako takého - aj Coca Colu u nás nepredávaš ako Koka Kolu, to isté karate - nepropaguje sa karáčo, tak prečo kua to taijiquan (pinyin) alebo už keď tak tchajťičchűan (český prepis), musí niekto komoliť??? ale aj tak, hlavné je, že väčšina tých čo propagujú "taiči" to videli len niekde z vlaku a snažia sa to vyučovať - to je somarina ako voda v koši...[/u]
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 28. kvě, 2004 8:13

je to jenom o češtině... Coca Cola není z Japonska nebo Číny, ale z Američky, tak se americky píše... navíc je to ochraná známka :wink:

Vem to čert... vůbec nejhorší je, když se někde používají oba tyto typy transkripce pohromadě... to je potom borďas

Patrik... cvičím Shinto Muso ryu jo stejně jako ©intó Musó rjú džó... 8)
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 28. kvě, 2004 8:18

...veď o to práve ide, vieš názov svojej školy či štýlu napísať či povedať pekne, aj v medzinárodnej transkripcii aj v českej, tak prečo to niekto fušuje? ja cvičím wushu, alebo vušu, v rámci toho taiji alebo tchajťi, ďalej changquan, nanquan, ale keď to niekto sfušuje a cvičí taiči s jasnými prvkami karate, tak to dehonestuje celý čínsky systém...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 28. kvě, 2004 8:28

takže problém nebude s přepisem, je to tak?

Já když poprvé viděl název čchikung psaný s q (jak to je qigong, vůbec jsem nevěděl, jak to přečíst... to samí je s hromadou japonských slov...

a prostě jsou lidi, zapřísáhlí odpůrci jedné nebo druhé verze přepisu... to je vše...

...nemyslím, že to nějak souvisí s tím, jak se to napíše.

jiná věc je, jestli tomu slovu, řeknu-li ho nahlas, porozumí Japonec nebo Číňan...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 28. kvě, 2004 8:36

...ale hlavne, čo sa za tým slovom skrýva...keď totiž poviem "taiči" a cvičím paskvil karate, kungfu, boxu, futbalu a neviemčoho, tak je to hanba a mnoho ľudí si možno povie "no, taiči je pekná somarina"...ale keď poviem, že je to taijiquan, a význam slovíčka taiji je prapôvod všetkého a quan je päsť, ukážem mu nejakých prá pohybov a on si povie no fajn, je to celkom pekné, tak viem, že to asi robím správne...potom môžem dodať, že u nás sa zaužíval aj pojem taiči, ale nie je to úplne správne...
ide o obsah....
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 28. kvě, 2004 8:37

...aby som nezabudol, niektorí "tiežmajstri" sa to už naučili aj správne písať a vyslovovať, takže bacha na to... :wink: :D
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » pát 28. kvě, 2004 8:40

tak tomu asi rozumíš líp...

...na druhou stranu mě se taky líbí určité pasti do kterých se chytají (chytáme) neznalci třeba jpn jazyka, když používají některé termíny, které se naučili od svých nevýchodních učitelů...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 28. kvě, 2004 11:28

netvrdím, že tomu nejako extra rozumiem, no cítim sa celkom doma v lingvistike (jazyky) aj v BU, takže asi tuším, o čom to v niektorých školách je...
problém je väčšinou v tom, že niekto sa naučí pár pohybov, potom ho to už nebaví, resp.nechce sa mu a tak začne učiť...spánombohom, takýchto je u nás hodne, a rozoznáš ich podľa "tajomných" ázijských názvov, ktoré nikomu inému nič nehovoria...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: S cim v 25 letech zacit?

Příspěvekod Senior » pát 28. kvě, 2004 11:44

km píše:Ahoj vsem,

chtel bych zacit delat "nejaky" bojovy sport. Ale je mi uz 25, tak nevim jestli neni na urcity styly uz pozde. Libi se mi kung-fu, wushu a jim podobny. Pocitam s tim, ze by to bude hodne tvrdy, ale hodlam tomu obetovat opravdu hodne :). Takze bych se chtel zeptat, jestli je mozny v tomhle veku zacit treba s kung-fu nebo necim podobnym. Jeste dodam, ze to nechci delat proto, abych dal nekomu do tlamy, ale proto, ze se mi takovej zivotni styl libi. Predem diky za rady a nazory.

Ničeho se neboj a běž do toho, já začal v 36 a do té doby jsem znal jakýkoli sport jen z vidění. Nezačal jsem tak pozdě proto že bych najednou přes noc zázračně procitnul ( třeba po nějakém akčním filmu ), dřív to prostě nešlo kvůli pracovním i rodiným povinnostem a taky proto že v okolí nebylo nic co by mě až tak lákalo. Jakmile se situace změnila tak jsem se na to dal. Musím makat víc než ostatní, kdyby např ti mladí hošani jeli na 100% tak já abych stačil tak musím jet skoro na 200%, ale nevadí mi to, proto tam jsem a nemyslím si že bych byl nějaká kuriozita. Takže Ty si se svými pětadvaceti vůbec nepřipouštěj nějaké pochybnosti. Není to o věku či postavě atd, je to jen a jen o Tobě samém. Držím palce.
Senior
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: S cim v 25 letech zacit?

Příspěvekod Anonymní » pát 28. kvě, 2004 12:19

Senior píše:Ničeho se neboj a běž do toho, já začal v 36 a do té doby jsem znal jakýkoli sport jen z vidění. Nezačal jsem tak pozdě proto že bych najednou přes noc zázračně procitnul ( třeba po nějakém akčním filmu ), dřív to prostě nešlo kvůli pracovním i rodiným povinnostem a taky proto že v okolí nebylo nic co by mě až tak lákalo. Jakmile se situace změnila tak jsem se na to dal. Musím makat víc než ostatní, kdyby např ti mladí hošani jeli na 100% tak já abych stačil tak musím jet skoro na 200%, ale nevadí mi to, proto tam jsem a nemyslím si že bych byl nějaká kuriozita. Takže Ty si se svými pětadvaceti vůbec nepřipouštěj nějaké pochybnosti. Není to o věku či postavě atd, je to jen a jen o Tobě samém. Držím palce.

Tak to vidim taky. Nakonec by to mohla byt i vyhoda, ze clovek musi vic drit :) Asi zacnu s nejakym druhem kungfu nebo wushu. Kdyz budu poctive makat, tak za 10 let uz treba uvidim nejaky vysledky :) Vim, ze je to dlouhodoba zalezitost a i to se mi na tom prave libi. Ted ctu knihu od Jwing-minga o Tchaj-Ti. Libi se mi ze je to asi jeste vic dusevni. Ale zaroven chci hodne tvrdy treningy, takze zacnu s necim narocnejsim a uvidim :) Co tak tady sleduju diskutujici, tak asi neni nic zvlastniho delat dva nebo vic stylu najednou. A Tchaj-Ti by se urcite s Kung fu nebo wushu mohlo dobre doplnovat. Proste zacnu a uvidim :) Diky za povzbuzujici reakci
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » pát 28. kvě, 2004 12:40

keďže taiji je časťou wushu, môžem len doporučiť... :D :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 31. kvě, 2004 13:05

KM: Nejlepší trénovatelnosti člověk dosáhne nejdříve po 20tém roce, tedy alespoň jsem to četl v nějaké příručce pro trenéry vrchol. sportovců, tedy s tím věkem nevím co řešíš, jsi v nejlepších letech :-)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...