Zhai Jun

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Miro » pon 10. led, 2011 0:34

Petre,

uz si preskakal hodne rokov v bojovych umeni takze by si to mal vidiet jasne na prvy pohlad, ale budiz...
Ked sa pozries na web pani Zhai Jun, tak z jej postojov na fotkach a pohybov na videach mozes jasne vidiet, ze bagua a taiji ktore uci, nepatria medzi tradicne styly (kde pod tradicnymi stylmi rozumiem to, ze niekto je dlhorocnym studentom jedneho ucitela, prejde baishi ceremoniou a dostane kompletny vyklad za zatvorenymi dverami o tom, ako cvicit bojove umenia spravne, aby to mohol odovzdat dalsej generacii). Pani Zhai Jun tymto celkom zrejme nepresla a cvici presne to, co sa dnes ci poslednych par desiatok rokov uci v Cine v sportovych kluboch ci parkoch, obecne sa to nazyva moderne wushu. Jej postoje su napriek tomu celkom povabne a urcite patri k tomu lepsiemu, k comu sa v Cechach mozes dostat. Nie je to sice funkcne bojove umenie, pozri si napriklad na videu, ako robi louxi aobu (oprasenie kolena, sregom krok) v taijiquan, je to z hladiska bojovej zrucnosti hodne ci uplne mimo, ale sam pises, ze chces "cvicit neco teloneniciciho", takze ti to moze byt uplne jedno...
Takze odpovede na tvoje konkretne otazky z prveho prispevku su: nie je tradicny styl, nie je to autenticke, nie je to original - ale nie je to ani nejaka nova, nefunkcna alebo exhibicna verzia (ako pises). Je to bagua a taiji ucene v parkoch alebo niekde vo wushu klube a ma to v sebe dostatocne viditelnu drinu a snahu po zlepsovani. Ma to jasny zdravotny aspekt (pracuje celkom fajn i vnutorne), a celkom fajn to aj vyzera. Pani Zhai Jun ma urcite co naucit. Tu na tomto fore sice vacsina ludi tvrdi, ze taketo druhy taiji a baguy nie su bojove umenie, ale na to sa vykasli. Rozhodne za nou zajdi a zacni cvicit - ak si budete rozumiet, urcite ta bude mat co naucit a ak sa jej niekedy kvalitativne vyrovnas, potom si lahko najdes aj lepsieho ucitela, trebars aj s tradicnym, autentickym a originalnym stylom.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 10. led, 2011 13:34

(zpet ke staremu jmenu. Huraa)

Miro:
Diky za odpoved. No hodne roku sem preskakal, to je pravda, ale ne v bojovych umeni, ale sportovani :D To je duvod, proc na to koukam jako laik.
Jak uz sem psal, uz sem videl jeji trenink a to, co sem videl se mi libilo. Jasny, nejsou to zadny fajtri, ale cvici se tam podle me tak jak se to ma cvicit, ale rikam, nejsem odbornik. Nevim, kde se ucila, ale jako sportovni mi to moc neprijde, kdyz to srovnavam s velkejma tymama jako pekingskej nebo shanghaiskej Wushu tym, kde se bagu a taiji cvici fakt sportovne a je to jako nebe a dudy s porovnani s tim originalem, jeji cviceni mi ale nezapada ani do jednoho. Jasny je to jedno, jestli mi to pomuze na ty pos...y zada a hlavne budu moct cvicit , budu rad.
No ale jinak jak pises o tom, ze pod tradicnim si predstavime baishi a pak za zavrenimy dvermi se preda tajemstvi, hele zni to pekne, ale na to ja nehraju. Podle me by wushu a to jakykoliv melo bejt jak jeden mastre rek Kai men (nevim jestli sem to napsal dobre) tedy Otevrene dvere a to pro vsechny. jakmile na me nejakej cinan vyjede s timhle, cejtim v tom obchod. bud chce ucit nebo nechce, ale basnicky kolem toho typu Tohle je tajny, nemuzu ucit a tohle je stary, nemuzu ucit. Jasny nebudu hned kazdyho ucit vse, co znam, ale drina by mela bejt ukazatelem toho, co naucim a ne baishi. takze z toho duvodu si myslim, ze jestli ZJ uci nebo neuci original, nemelo by bejt meritkem tohle :wink: ale muj nazor
Naposledy upravil wushupetr dne pon 10. led, 2011 13:47, celkově upraveno 2
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 10. led, 2011 13:40

wushupetr píše:(zpet ke staremu jmenu. Huraa)

:lol:

jinak - na zada by Ti pomohlo x jinejch veci, rychleji a lepe, to uz jsme tu tusim resili
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 10. led, 2011 13:46

pm píše:

jinak - na zada by Ti pomohlo x jinejch veci, rychleji a lepe, to uz jsme tu tusim resili

nerikam ze se tim chci vylecit. neboj na to mam jiny vecy. rikam,co cvicit v dobe bolesti. ale pokrok, pises k veci
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cohen » pon 10. led, 2011 14:08

wushupetr píše:
pm píše:

nerikam ze se tim chci vylecit. neboj na to mam jiny vecy. rikam,co cvicit v dobe bolesti. ale pokrok, pises k veci

v case najvacsej bolesti krizov (boleli ma 3 mesiace, cvicil som vsetky mozne terapeuticke cviky a nic...) som si zaobstaral kb a do dvoch tyzdnov po ani nie velmi intenzivnom cviceni obojrucnych swingov a turkish get up - ov som dal bolesti bye bye. uz cca pol roka mam od bolesti chrbta pokoj svaty - a to mam sedave zamestnanie a rad citavam zhrbeny po veceroch v kresle ;)
ale je to na cloveku - bud si da poradit, alebo si neda poradit ;)
cohen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 10. led, 2011 14:19

no kb sou dobry obcas s tim cvicim i znam jednoho co tomu rozumi. proc ne?ha ja jen ze sem takovej, ze kdyz dva dny nevidim wushu, mam abstak, takze proto se ptam :) ale dik
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 10. led, 2011 14:37

cohen píše:v case najvacsej bolesti krizov (boleli ma 3 mesiace, cvicil som vsetky mozne terapeuticke cviky a nic...) som si zaobstaral kb a do dvoch tyzdnov po ani nie velmi intenzivnom cviceni obojrucnych swingov a turkish get up - ov som dal bolesti bye bye. uz cca pol roka mam od bolesti chrbta pokoj svaty - a to mam sedave zamestnanie a rad citavam zhrbeny po veceroch v kresle ;)
ale je to na cloveku - bud si da poradit, alebo si neda poradit ;)

cohen: Stuart McGill, mnou mnohokrat zminovany top expert na problemy bolesti zad, doporucuje kettlebell swing jako jedno z fundamentalnich terapeutickych cviceni, ale - jedno osobni svedectvi je vice nez dlouholety vyzkum jakehokoliv experta. z praxe nemuzu jen prisvedcit, tu je dalsi z x osobnich zkusenosti, diky cohene!

wushupetr: kde a u koho cvicis s kettlebells?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 10. led, 2011 15:09

Pod nikym.je to muj kamarad, kterej dela do atletiky. nerikam ze se vyzna jako treba ty nebo ty typci z videii na youtube ale neco vi. kde se to ucil on , to nevim. obcas spolu trenujem a vymenujem si treninky. znas to sprinty do kopce, posilko sprinty na tartanu, bla bla atd.
Takze jestlis cekal nejaky znamy jmeno nekoho sportem a kb studovanyho, tak to te asi zklamu. muj trenink se zklada z neprofesionalniho a casto improvizovanyho planu, kterej se snazim vylepsovat podle toho, koho potkam. ted treba prave tenhle. musim rict ze mi to pomohlo ty jeho sprintiky :) skace se hnedle lip.
este pridam kde: no kde se da. je to takovej street workout, jestli se to da tak rict
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pon 10. led, 2011 16:23

ptal jsem se "kde a u koho", nemuzes byt please konkretni? pokud cvici s kettlebells, rad s nim vymenim zkusenosti (anzto vim jen o par lidech, co s kb cvici), cimz Te prosim o kontakt
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod beax » pon 10. led, 2011 20:46

Miro píše:Petre,

uz si preskakal hodne rokov v bojovych umeni takze by si to mal vidiet jasne na prvy pohlad, ale budiz...
Ked sa pozries na web pani Zhai Jun, tak z jej postojov na fotkach a pohybov na videach mozes jasne vidiet, ze bagua a taiji ktore uci, nepatria medzi tradicne styly (kde pod tradicnymi stylmi rozumiem to, ze niekto je dlhorocnym studentom jedneho ucitela, prejde baishi ceremoniou a dostane kompletny vyklad za zatvorenymi dverami o tom, ako cvicit bojove umenia spravne, aby to mohol odovzdat dalsej generacii). Pani Zhai Jun tymto celkom zrejme nepresla a cvici presne to, co sa dnes ci poslednych par desiatok rokov uci v Cine v sportovych kluboch ci parkoch, obecne sa to nazyva moderne wushu. Jej postoje su napriek tomu celkom povabne a urcite patri k tomu lepsiemu, k comu sa v Cechach mozes dostat. Nie je to sice funkcne bojove umenie, pozri si napriklad na videu, ako robi louxi aobu (oprasenie kolena, sregom krok) v taijiquan, je to z hladiska bojovej zrucnosti hodne ci uplne mimo, ale sam pises, ze chces "cvicit neco teloneniciciho", takze ti to moze byt uplne jedno...
Takze odpovede na tvoje konkretne otazky z prveho prispevku su: nie je tradicny styl, nie je to autenticke, nie je to original - ale nie je to ani nejaka nova, nefunkcna alebo exhibicna verzia (ako pises). Je to bagua a taiji ucene v parkoch alebo niekde vo wushu klube a ma to v sebe dostatocne viditelnu drinu a snahu po zlepsovani. Ma to jasny zdravotny aspekt (pracuje celkom fajn i vnutorne), a celkom fajn to aj vyzera. Pani Zhai Jun ma urcite co naucit. Tu na tomto fore sice vacsina ludi tvrdi, ze taketo druhy taiji a baguy nie su bojove umenie, ale na to sa vykasli. Rozhodne za nou zajdi a zacni cvicit - ak si budete rozumiet, urcite ta bude mat co naucit a ak sa jej niekedy kvalitativne vyrovnas, potom si lahko najdes aj lepsieho ucitela, trebars aj s tradicnym, autentickym a originalnym stylom.

Miro

Mám taky v plánu u ní začít s Bagua Zhang... :) Protože mě to nikdo jiný, kdo je v ČR a věnuje se tomu, naučit asi nemůže. Mimo její sestru - ta to asi neučí, jste všichni ostatní utekli do Číny a do hor :) A o nikom jiném nevím, nenašel jsem :)

Když použiji a upravím starší výrok Pavely z jiného tématu - " i kdyby se učila od nějakého Čanga nebo Wanga v parku", tak JÁ si myslím, že je fakt dobrá v tom, čemu se věnuje takovou dlouhou dobu. Ale zajímají mě VAŠE názory a byl bych rád, kdyby někdo okomentoval situaci Bagua Zhang v ČR... Pomohlo by mi to... Díky :)

...kdejaký Čang a Wang z China parku bude podle mě 100x lepší, než Zorka, Trautenberk a jiní grandmasters... Když mám vážný zájem se něco naučit.
beax
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushupetr » pon 10. led, 2011 21:42

Boze ty me proste musis furt zkouset :roll: :D kdyz reknu seru ti na to reknes ze si vymejslim. pochopil sem tvou hru ale ok je to atlet je mu 17 Cerny. jeho bys o tom moh ucit myslim, ze k vymene informaci by moc nedoslo.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 10. led, 2011 21:50

beax:
no hele ja tam byl ted po druhy a sem spokojenej. jestli nehledas vylozene fajtr kung fu tym tak to snad bude stacit. me se tam libi. este uvidim, ale pro muj problem sem zatim nenasel lepsi flek. a pritom to nejsou zadny dejchaci, co tam chodej, ale normalni lidi.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod beax » pon 10. led, 2011 22:09

wushupetr: :D fajty mám za sebou :) i s památkami, jako je prokousnuté obočí apod. Děkuji :) A to je mi teprve 27... Jen si myslím, že by bylo dobré přejít od tohoto ... k nějaké inteligentní kultuře a dožít se klidného a vysokého věku :D

Nic proti MMA apod. :)

Já u ní začínám v pátek, tak uvidíme :) Dokonce jsem to nabídl i mé přítelkyni a ta po analýze o co jde souhlasila :) Tak bude s kým trénovat žou-šou i doma :)
beax
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushupetr » pon 10. led, 2011 22:13

no tak zdar hlevne aby ste si nespletli to co delate doma a to ce se dela na treninku :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod beax » pon 10. led, 2011 22:20

wushupetr píše:no tak zdar hlevne aby ste si nespletli to co delate doma a to ce se dela na treninku :D

:D neboj, bude z ní tygřice :D i na tréninku :D
beax
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Miro » úte 11. led, 2011 1:56

wushupetr píše:No ale jinak jak pises o tom, ze pod tradicnim si predstavime baishi a pak za zavrenimy dvermi se preda tajemstvi, hele zni to pekne, ale na to ja nehraju. Podle me by wushu a to jakykoliv melo bejt jak jeden mastre rek Kai men (nevim jestli sem to napsal dobre) tedy Otevrene dvere a to pro vsechny. jakmile na me nejakej cinan vyjede s timhle, cejtim v tom obchod. bud chce ucit nebo nechce, ale basnicky kolem toho typu Tohle je tajny, nemuzu ucit a tohle je stary, nemuzu ucit. Jasny nebudu hned kazdyho ucit vse, co znam, ale drina by mela bejt ukazatelem toho, co naucim a ne baishi. takze z toho duvodu si myslim, ze jestli ZJ uci nebo neuci original, nemelo by bejt meritkem tohle :wink: ale muj nazor

Samozrejme, ze pokial ucitel vyjde s hlaskou ze "toto je tajne", tak utec prec, je to obchodnik alebo podvodnik, to mas pravdu. Ale... Nie je v silach ucitela vychovat viac nez par nasledovnikov (par v tomto pripade znamena pocet, ktory sa da spocitat na prstoch jednej ruky). Ziaden ucitel, nech by bol akokolvek genialny, nedokaze odovzdat svoju nauku viac nez povedzme 3 - 5 ci maximalne 7 alebo v extreme 10-tim studentom. Tak ako sa neda vychovat viac nez par synov (pretoze sa im musis venovat minimalne 15-20 rokov), tak isto sa neda vychovat viac nez par nasledovnikov v linii (pretoze sa im musis venovat zhruba rovnaky pocet rokov ako synom). Takze Kai men znamena, ze vsetci sa ucia nedosledne a nekompletne. Ucitel si musi vyberat studentov, pretoze on tu na tomto svete ma tiez vlastne zaujmy a povinnosti a tiez nemoze ucit vsetko kazdeho. On si tiez musi rozriesit otazku: Preco Ta mam ucit? Co mu ty alebo niekto iny ako student moze dat ako protihodnotu za jeho usilie? Peniaze? To je iba to najmensie...
Tak ako ta skola nauci iba veci pre prakticke uplatnenie (biznis a kultura), ale nenauci ta principialnym veciam (ako sa divat na svet a ako vnimat jeho procesy a co je naozaj dolezite, teda metafyziku, fenomenologiu a etiku ci gnozeologiu, ak chces), tak isto je to aj v bojovych umeniach - v klube ci v parku sa od ucitela naucis principialne iba povrchnosti (ako sa hybat vonkajskom, ako udriet, ako sa branit), ale iba v rodine (teda za zatvorenymi dverami) sa naucis onu metafyziku, fenomenologiu a gnozeologiu. Aj preto drviva vacsina ne-Cinanov nema sancu pochopit cinske bojove umenia.
Takze vyucovanie za zatvorenymi dverami nie je kvoli tomu, ze by to bolo "tajne". Dobry ucitel kludne moze vysvetlovat a ukazovat vsetky "tajne" principy, pretoze ludia tomu stejne nebudu rozumiet, nebudu schopni to vidiet a uz vobec nie pouzit. Vyucovanie za zatvorenymi dverami je finalne vysvetlenie principov par vybranym studentom, principov, ktore tito studenti (aj napriek tomu, ze su najlepsi studenti daneho ucitela) nemaju sancu pochopit vlastnym usilim a vlastnou praxou. Nie preto, ze by to bolo tajne, ale preto, ze sebedokonalejsi ucitel to nedokaze vtlct do hlavy viac nez par studentom, nedokaze vychovat viac nez par synov ci umelcov... Vlastna skusenost: Aj keby som naozaj praktikoval desiatky ci stovky rokov, nikdy by som nemal ani najmensiu sancu sam prist na to, ako transformovat baguu na sixiang a dalej na liangyi a taiji. Aj keby som praktikoval desiatky a stovky rokov, asi by som nikdy neprisiel na to, ako pracovat priamo s vnutornymi organmi a spustu inych veci, to vsetko bola dobra vola mojho ucitela, ktory mi to dal zdarma a nezistne rovnako ako on to dostal zdarma a nezistne od svojho ucitela atd. A to su veci, ktore sa ani nedaju ucit otvorene, kai men, ludia nemaju sancu to pochopit.
Aj v armade mas spustu pesiakov ale iba par generalov. Bojove umenia vsak nie su o tom, ako z ludi vyrabat pesiakov (na to su bojove sporty a sebaobrana), bojove umenia su na to, ako vyrabat z ludi generalov.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 11. led, 2011 6:12

wushupetr píše:Boze ty me proste musis furt zkouset :roll: :D kdyz reknu seru ti na to reknes ze si vymejslim. pochopil sem tvou hru ale ok je to atlet je mu 17 Cerny. jeho bys o tom moh ucit myslim, ze k vymene informaci by moc nedoslo.

treba si myslim, ze si (opet) vymyslis, treba me to ani nenapadlo - vyved me z omylu a posli mi na nej kontakt, ja se s nim rad sejdu a podivam se, jak mava s kettlebells. ne proto, abych si dokazal, ze to delam lepe, proste me to zajima, a jsem rad ze jsou tu dalsi lide, kteri cvici s ketlebells

jinak please - mind your language ("seru ti na to"), jak jsem psal, kravy jsme spolu fakt nepasli
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » úte 11. led, 2011 10:30

pm píše:...... Stuart McGill, mnou mnohokrat zminovany top expert na problemy bolesti zad, doporucuje kettlebell swing jako jedno z fundamentalnich terapeutickych cviceni, ale - jedno osobni svedectvi je vice nez dlouholety vyzkum jakehokoliv experta. z praxe nemuzu jen prisvedcit, tu je dalsi z x osobnich zkusenosti......

Kluci kluci, přece nejde komukoliv doporučit nějakej cvik když má problém s bolestí bederní páteře.
To není žádná fundamentální fyzioterapie ale fundamentální omyl.
Nejdřív musí předcházet ODBORNÁ diagnoza příčin těch potíží a potom cílené cvičení.

Beru že někdo zkusmo zařadí nějakej cvik na posílení zad a ostatních svalů a pomůže mu to, protože začal náhodou cvičit pro jeho obtíže správnej cvik.
Pro jinýho může bejt namístě kontraindikace tohodle cviku a zařazení jíných cvičení.

Říká vám něco hyperlordoza?Zkrácení svalů v oblasti beder, zkrácení ohybače kyčelního kloubu? Na tohle někomu doporučíte tahat kettlebell?
Aby si tyhle svaly ještě víc zkrátil a obtíže zhoršil?
Měl by cvičit úplně jinak.

Jo bylo by to fajn kdyby lidi vzali do rukou kettly a vyléčilo by jim to záda a ještě by se z nich k tomu stali strašlivý siláci, no jo......
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » úte 11. led, 2011 10:34

RUNAR: naprosto souhlasim, citovany prispevek rozhodne neznamena, ze kb (ci cokoliv jineho) je vselek na vsechny bolesti a neduhy sveta

na druhou stranu cviceni s kb resi velkou radu problemu co jsi zminoval, ne-li vsechny, kazdopadne ne jen (spatne provadeny) swing, ale system, resp. konkretni program, designovany nekym povolanym. vsechny Tebou zminovane problemy jsou vstsemu cviceni s kb (a nejen s kb, de facto v kazdem dobrem programu - at uz s vlastni vahou, velkou cinkou, jednoruckami... ) poreseny.

last but not least silovy a kondicni trenink rozhodne nesupluje rehabilitaci - prave proto delame se vsemi cvicenci testy mobilty, stability, flexibility - kdyz je neudelaji, no problem, na tom zapracujeme, kdyz se ovsem v jakemkoliv z testu objevi bolest, posilame je k odborniku, tj. lekarum, aneb to neni prace pro nas
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 11. led, 2011 10:50

Furt dokola, jedinej kdo v ČR umí Xing Yi je Du Fu Kun a jeho kluci a Bagua neumí v ČR NIKDO, tak už to pochopte. Sportovní sestavy-bláboly naučený za tejden v nějakym Wušu institutu umí každej ale to neni ani Xing Yi ani Bagua. V Číně je to dneska většinou totéž, každej trouba umí celý Xing Yi a Bagua za rok a už vyhrává soutěže. A vo to jde. Tradiční Xing Yi Quan a Bagua má jedno společný,vypadá to jednoduše ale je to nejsložitější, jsou to VNITŘNÍ styly, bez 3 let v postoji bez čehokoliv jinýho na tyhle styly zapomeňte. Ale to vlastně i tradiční šaolin a tajti.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...