Moderátor: pm
wushupetr píše:(zpet ke staremu jmenu. Huraa)
pm píše:wushupetr píše:(zpet ke staremu jmenu. Huraa)
jinak - na zada by Ti pomohlo x jinejch veci, rychleji a lepe, to uz jsme tu tusim resili
wushupetr píše:pm píše:wushupetr píše:(zpet ke staremu jmenu. Huraa)
jinak - na zada by Ti pomohlo x jinejch veci, rychleji a lepe, to uz jsme tu tusim resili
nerikam ze se tim chci vylecit. neboj na to mam jiny vecy. rikam,co cvicit v dobe bolesti. ale pokrok, pises k veci
cohen píše:v case najvacsej bolesti krizov (boleli ma 3 mesiace, cvicil som vsetky mozne terapeuticke cviky a nic...) som si zaobstaral kb a do dvoch tyzdnov po ani nie velmi intenzivnom cviceni obojrucnych swingov a turkish get up - ov som dal bolesti bye bye. uz cca pol roka mam od bolesti chrbta pokoj svaty - a to mam sedave zamestnanie a rad citavam zhrbeny po veceroch v kresle
ale je to na cloveku - bud si da poradit, alebo si neda poradit
Miro píše:Petre,
uz si preskakal hodne rokov v bojovych umeni takze by si to mal vidiet jasne na prvy pohlad, ale budiz...
Ked sa pozries na web pani Zhai Jun, tak z jej postojov na fotkach a pohybov na videach mozes jasne vidiet, ze bagua a taiji ktore uci, nepatria medzi tradicne styly (kde pod tradicnymi stylmi rozumiem to, ze niekto je dlhorocnym studentom jedneho ucitela, prejde baishi ceremoniou a dostane kompletny vyklad za zatvorenymi dverami o tom, ako cvicit bojove umenia spravne, aby to mohol odovzdat dalsej generacii). Pani Zhai Jun tymto celkom zrejme nepresla a cvici presne to, co sa dnes ci poslednych par desiatok rokov uci v Cine v sportovych kluboch ci parkoch, obecne sa to nazyva moderne wushu. Jej postoje su napriek tomu celkom povabne a urcite patri k tomu lepsiemu, k comu sa v Cechach mozes dostat. Nie je to sice funkcne bojove umenie, pozri si napriklad na videu, ako robi louxi aobu (oprasenie kolena, sregom krok) v taijiquan, je to z hladiska bojovej zrucnosti hodne ci uplne mimo, ale sam pises, ze chces "cvicit neco teloneniciciho", takze ti to moze byt uplne jedno...
Takze odpovede na tvoje konkretne otazky z prveho prispevku su: nie je tradicny styl, nie je to autenticke, nie je to original - ale nie je to ani nejaka nova, nefunkcna alebo exhibicna verzia (ako pises). Je to bagua a taiji ucene v parkoch alebo niekde vo wushu klube a ma to v sebe dostatocne viditelnu drinu a snahu po zlepsovani. Ma to jasny zdravotny aspekt (pracuje celkom fajn i vnutorne), a celkom fajn to aj vyzera. Pani Zhai Jun ma urcite co naucit. Tu na tomto fore sice vacsina ludi tvrdi, ze taketo druhy taiji a baguy nie su bojove umenie, ale na to sa vykasli. Rozhodne za nou zajdi a zacni cvicit - ak si budete rozumiet, urcite ta bude mat co naucit a ak sa jej niekedy kvalitativne vyrovnas, potom si lahko najdes aj lepsieho ucitela, trebars aj s tradicnym, autentickym a originalnym stylom.
Miro
wushupetr píše:No ale jinak jak pises o tom, ze pod tradicnim si predstavime baishi a pak za zavrenimy dvermi se preda tajemstvi, hele zni to pekne, ale na to ja nehraju. Podle me by wushu a to jakykoliv melo bejt jak jeden mastre rek Kai men (nevim jestli sem to napsal dobre) tedy Otevrene dvere a to pro vsechny. jakmile na me nejakej cinan vyjede s timhle, cejtim v tom obchod. bud chce ucit nebo nechce, ale basnicky kolem toho typu Tohle je tajny, nemuzu ucit a tohle je stary, nemuzu ucit. Jasny nebudu hned kazdyho ucit vse, co znam, ale drina by mela bejt ukazatelem toho, co naucim a ne baishi. takze z toho duvodu si myslim, ze jestli ZJ uci nebo neuci original, nemelo by bejt meritkem tohleale muj nazor
wushupetr píše:Boze ty me proste musis furt zkouset![]()
kdyz reknu seru ti na to reknes ze si vymejslim. pochopil sem tvou hru ale ok je to atlet je mu 17 Cerny. jeho bys o tom moh ucit myslim, ze k vymene informaci by moc nedoslo.
pm píše:...... Stuart McGill, mnou mnohokrat zminovany top expert na problemy bolesti zad, doporucuje kettlebell swing jako jedno z fundamentalnich terapeutickych cviceni, ale - jedno osobni svedectvi je vice nez dlouholety vyzkum jakehokoliv experta. z praxe nemuzu jen prisvedcit, tu je dalsi z x osobnich zkusenosti......
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků