průzkum

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod fd » pát 15. říj, 2004 16:02

Zamysli se, ale potichu. Nedávno jsme si něco vyměnili????
fd
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Mik » pát 15. říj, 2004 16:05

Fd poslal sem ti soukromou zprávu.
Mik
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod wushi » sob 16. říj, 2004 14:14

ad qi mabu - alfa a omega takmer všetkých čínskych štýlov, teda je to súčasť jiben gong, a ten je základom wushu....jednoduché... :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » sob 16. říj, 2004 16:54

Pavela:pokud sis vsiml,tak jsem napsal ME OSOBNE.Mas problemy s toleranci?Zrejme ano.
Nevim kolik vazis ty,ja mam nakych 94kg a tento typ postoje je na me kolena pomerne velka zatez nehlede k tomu,ze nepotrebuju navysovat objem svalu na nohou,k cemuz PODLE ME logicky delsim cvicenim tohoto postoje dochazi,alespon pri me vaze.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pucmaz » ned 17. říj, 2004 11:39

Jo ja mam taky 95 kilo (184cm) a shikodachi mi klouby nenici. Cimpa to bude?
pucmaz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Bruce_Jirka » ned 17. říj, 2004 12:07

já mám 180cm a vážím 65 kg a šikodači je paráda :D
Bruce_Jirka
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » pon 18. říj, 2004 10:21

player píše:Pavela:pokud sis vsiml,tak jsem napsal ME OSOBNE.Mas problemy s toleranci?Zrejme ano.
Nevim kolik vazis ty,ja mam nakych 94kg a tento typ postoje je na me kolena pomerne velka zatez nehlede k tomu,ze nepotrebuju navysovat objem svalu na nohou,k cemuz PODLE ME logicky delsim cvicenim tohoto postoje dochazi,alespon pri me vaze.

Ani 95 kg neni problem. Problem je, kdyz v nem stojis PRILIS nizko (tozn. ze vnitrni strana kolen svira ostry uhel). V kolenou a v kyclich by mely svirat max. pravy uhel. Dalsi problem jsou vrozene vady kolen, s tim se uz halt da delat malo - rehabilitacni cviceni na posileni svalu a slach nejprve bez zateze tela, pak se zatezi tela ma bu.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 18. říj, 2004 13:54

Patriku, že by mi něco uniklo? Samozřejmě nejem dědvševěd. Ve kterym BU se mabu necvičí? K tomuto tématu chci dodatz jenom malinký starý čínský přísloví, moje oblíbený, pro novátory typu Player specielně:
Lian Quan Bu Lian Tui,
Dao Lao Si Mao Gui,
Lian Quan Bu Lian Gong,
Dao Lao Yi Cheng Kong
Česky volně:
Cvičit pěsti(BU) a necvičit nohy
K stáru starej bezmocnej chudák
Cvičit BU a necvićit Gong(statický postoje)
K stáru jeden velkej prázdnej PRD! :!:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 18. říj, 2004 14:00

pavela píše:Patriku, že by mi něco uniklo? Samozřejmě nejem dědvševěd.

Kupříkladu iaidó nic takovýho nemá... nikdy jsem to necvičil ani v aikidó a nevěnujeme se ničemu podobnýmu v džódó...

Na druhou stranu je běžné, že někdo přidá nějaké takové posilování nohou do tréninku, ale nezbytným výukovým prostředkem to není...

:wink:

Patrik
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 18. říj, 2004 17:20

pucmaz:cim to bude?Asi mas nohy jako kun :wink:

hark:jasnacka,me jde ale hlavne o to nenavysovani objemu,takze se vyhybam jakekoliv dlouhodobejsi zatezi stehenich svalu.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pon 18. říj, 2004 18:01

Pište si jaký chcete moudra, ale před rokem jsem musel přestat cvičit protože jsem nemohl skoro chodit, kolena samotný mě trápily už přez 6 let. ©patná chrupavka a kdoví co to bolo. I vypadávací kyčel mě ňáký 2 roky strašila. Před půlrokem jsem začal cvičit jiný styl, plný nízkých a statických postojů :) V jezdci ustojím skoro 10 minut, v kolenou mi sem tam křupne, ale jsou mnohem zdravější a už se mi nestalo že bych se musel domů napůl plazit. Kyčel v krajních pozicích občas zlobí, ale nevypadává.

U nás se dějou všelijaký věci, třeba je daleko na východě i bezjezdcové aikodó prokládané statickýmy zdravotními cviky aby se po pár či více letech cvičenci neodrovnaly a nemusí se jednat zrovna o jezdce. Někde cvičí karate převážně v poměrně vysokém postoji na přední noze, a jezdce jen tak "prochází". V jiné škole zase v tomto postoji nabuší stovku úderů v kuse. Někde si zase jen tak pro zpestření do toho jednou za půlrok stoupnou, že by se to mělo cvičit častějc o tom třeba ani neslyšely.

Co se týče playerových rambo nohou tak ho zklamu. Statická cvičení prokrvují svalstvo a celkově zakořeňují a zesilují vazivo. Potom se nestává že se něco natáhne nebo natrhne a klouby jsou hezky ztažené. Když budeš hodně cvičit tak ti nohy možná zešlachatí, jinak to na pohled či na váze vůbec nepoznáš.

Nestyďte se vyjádřit, myslíte-li si, že v něčem kecám :D
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 18. říj, 2004 18:15

Ukropcany:no,rekl bych ze nemam rad vetsi zatez na kolena.Proste mi to nesedi,mozna to je jen mentalni blok :D
Takze drepy fakt rad nemam,behani je ok.

Harutomo_Yasumizu:Ja potrebuju nejdrive rapidne zhubnout,az budu na nejakych 85kg ci lepe mene,zacnu se venovat rysovani nohou,driv to podle me nema moc smysl.Hlavne to je o tom,ze nepocituju,ze by mi postoj jezdce neco zdokonaloval,porad cejtim velkou zatez na ty kolena pri nem a vzhledem k tomu,ze s nima zatim :) nic nemam,nehodlam to menit.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pon 18. říj, 2004 18:30

player: ještě než se odběhnu učit se zeptám. Jak dlouho a často jsi ho cvičil? Já mám zhruba 80kg, ze začátku to byl trochu šok to jo. Logicky musíš začít cvičit v trochu vyšší pozici. Jesi děláš běžně mawashi shora na hlavu todle by měla bejt pro kolena brnkačka. Zdar.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » pon 18. říj, 2004 19:37

Harutomo_Yasumizu:ja ho nedelal nejak tak,ze bych se na nej fixoval,proste jen cast protahovani...Docela dost sem driv jezdil na kole,myslim,ze stehna mam "vytrenovany" dost,to jen kdybys chtel poznamenat,ze sem chcipak co v nem nevydrzi ani 10s :D
A co se toho prokleteho mawashi tyce,pak nesmeruje primo na hlavu,ale v tomhle sklonu spise ma efekt smerem na krk,..sikmo shora tedy.
čest :wink:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » úte 19. říj, 2004 12:00

player píše:Ukropcany:no,rekl bych ze nemam rad vetsi zatez na kolena.Proste mi to nesedi,mozna to je jen mentalni blok :D
Takze drepy fakt rad nemam,behani je ok.

Harutomo_Yasumizu:Ja potrebuju nejdrive rapidne zhubnout,az budu na nejakych 85kg ci lepe mene,zacnu se venovat rysovani nohou,driv to podle me nema moc smysl.Hlavne to je o tom,ze nepocituju,ze by mi postoj jezdce neco zdokonaloval,porad cejtim velkou zatez na ty kolena pri nem a vzhledem k tomu,ze s nima zatim :) nic nemam,nehodlam to menit.

Drepy nejsou dobry, zvlast pro lidi co maj problem s koleny. Misto nich je dobry zvedat koleno. Jinak staticke postoje ti na objemu nepridaji, jak tu bylo psano. Cviceni na objem se radikalne lisi od pohybu treba z kung fu - bojova umeni IMHO by mela slouzit k tomu, aby ruce mely silu ve slachach, stabilitu a uvolnenost v kloubech a svaly male a obouchane, nikoli objemne. Takze ve vetsine tradicnich umeni si cvicenim NEziskas objem svalove hmoty. V ma bu se naopak budes potit takovym zpusobem, ze ti vaha pujde dolu spolu s litrama potu :) A z jezdeni na kole si vypracujes jiny svalovy partie, nez se posilujou v ma bu - proto v nem nevydrzis. Je to o psychicce - jenom se zakousni a vydrz. Teprve az te nohy samy neunesou (i kdyz jim hlava porouci), tak pak teprve mas dost. A to je vetsinou az po tak 3x delsi dobe, nez by sis sam myslel, ze uz mas dost :)
Vydrz pul minuty. Za tyden kazdodenniho pulminutoveho treninku si to zvys na 45 sekund. Za mesic mas dve minuty nebo pet minut... za pul roku klido i pul hodiny. Nohy se ti budou pri cviceni trepat, zpoceny budes jako zvire, ale je to dobry zpusob jak vyhnat z tela line prase - i jak zhubnout. Jediny problem si nosime v hlave. Vydrzet.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » úte 19. říj, 2004 20:54

Hark:dobra,beru si tve rady k srdci a zacnu poctive cvicit u televize :wink:
Ale jeste mi prosim te rekni,jak moc jit dolu se zadkem,protoze samozrejme jinak vydrzim se stehnama vodorovne a jinak s vyssim tezistem.Zkratka,aby to nebylo zase moc vysoko.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » stř 20. říj, 2004 9:20

player píše:Hark:dobra,beru si tve rady k srdci a zacnu poctive cvicit u televize :wink:
Ale jeste mi prosim te rekni,jak moc jit dolu se zadkem,protoze samozrejme jinak vydrzim se stehnama vodorovne a jinak s vyssim tezistem.Zkratka,aby to nebylo zase moc vysoko.

Toz tohle by ti mel ukazat tvuj ucitel :)
A je to tak tezky pustit si www.google.com a hledat pictures/ ma bu ?

Tyhle jsou v pohode:
http://kungfucholet.free.fr/ma_bu.jpg
http://www.geocities.com/pachichuan/zuyaopachi.jpg
http://www.taijiquan.info/planes/Ma/Ma1.gif

A tenhle je na hranici (ma bu s krokem). Niz by uz byt nemel.

http://www.wak.ch/news/archiv/2002/img% ... a%20bu.jpg
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 20. říj, 2004 15:12

Viděl jsem ty 4 fotky mabu a řekl bych k tomu následující:

1. V MABU by měly nohy bý pokrčeny v úhlu 90 stupňů
2. ©lapky nohou musí směřovat dopředu (nikoli šikmo do stran)
3. Kolana MUSÍ být nad špičkami šlapek - v žádném případě před nimi
4. Kolena nesmí být "prohnuta" směrem dovnitř
(Kolena jsou tedy opravdu nad špičkami šlapek - ve všech směrech
5. Záda jsou samozřejmě rovné a svislé. (mezi trupem a stehny je rovněž úhel 90 stupňů)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » stř 20. říj, 2004 21:31

Hark:tak ty prvni 3 odpovidaji i me s tim rozdilem,ze nemam spicky vytocene rovne dopredu.Proste to teda delam blbe,jak psal "mmmm",ale delam to proto,ze kdyz je doslova tlacim dopredu,takl je mi to neprijemne na kolena a kdyz se podivas,kam ti smeruji kolena(tedy do stran),pak nechapu,proc by mely byt spicky vytaceny oproti kolenum :?
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 21. říj, 2004 3:18

Player, s přihlídnutím na to, jak to tady popisuješ mi to nedá zeptat se, prosimtě, kdo je tvůj učitel? :?:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...