World Tai Chi Day v Písku

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

World Tai Chi Day

Příspěvekod Anonymní » čtv 05. kvě, 2005 14:12

Byl jsem také jedním z oslavujících (diváků ) na WTD v Písku a rád těm, kteří se toho nemohli zúčastnit, také něco povím, spíše ze svých dojmů a zážitků. Předně bych chtěl říci, že to byl výborný nápad něco takového uspořádat a myslím si ( a věřím, že to nebude jen můj pocit), že záměr této akce – uspořádat neformální a nesoutěžní setkání různých škol a i jednotlivých cvičících tai chi byl naplněn vrchovatě. Celý ten den – jak v kulturním domě při ukázkách, tak potom odpoledne v ALKASu – to na mě působilo uvolněnou atmosférou a zdálo se mi, že tak to mohlo působit i na předvádějící. Přestože nejspíš mezi nimi byli ti, kteří před takovým množstvím lidí cvičili úplně poprvé (vím z vlastní zkušenosti, že to není tak úplně jednoduché se v podobných případech vyrovnat s trémou) a také třeba jsou i někde na začátku svojí Cesty v tai chi, zdálo se, že díky té celkové atmosféře, ale hlavně tím, že do toho dali kus svého srdce (vždyť přece šlo o oslavu jejich oblíbeného cvičení tai chi), tak to bylo moc fajn a sympatické. Sifu Hušek ve svém úvodním slově naznačil, že by si přál, aby to byla oslava tai chi, právě tím pohybem tai chi – řekl bych, že se mu to splnilo. Moc se mi také líbilo, že tam byli lidé, kteří třeba vůbec nějaký čas předtím asi ani nepředpokládali, že vystoupí a bylo od nich hezké, že se ukázkou svého cvičení k této oslavě tai chi připojili. K nim patřil např. sifu Ivan Rzounek a také sifu Zdeněk Kurfüst, který po návratu z náročného pobytu u svého učitele a jak sám uvedl, že spal předtím jen 2 hodiny, by se možná raději viděl spát v posteli :) , ale přesto se zúčastnil a pěkně zacvičil. Díky jim všem. :D
Pro mě osobně tato akce byla svátkem dvojnásobným. Jednak jsem měl možnost vidět zajímavé ukázky cvičení (a to nejen tai chi), unikátní filmové ukázky cvičení některých čínských mistrů ( Cheng Manching, rodina Tung, mistři stylu Čchen), vyslechnout si zajímavé povídání sifu Radka Koláře o stylu Čchen – to mi pomohlo se v historii a i principech tohoto základního stylu taiji zase o něco lépe zorientovat. Také nesmím zapomenout na pro mě moc potřebnou a zajímavou přednášku o svalech a šlachách Hanky Trhlíkové. A tím druhým svátkem pro mě bylo to, že se mi podařilo aspoň chvilku pobýt a i promluvit s takovými osobnostmi jako je sifu Jiří Hušek, sifu Ivan Rzounek a sifu Zdeněk Kurfüst . No a aby to nebylo málo, tak jsem náhodou celou dobu cvičení v kulturním domě seděl vedle sifu Du Fu Kuna ( snadno můžu totiž doložit, že ta šedá, skoro holá lebka na fotkách vpravo vedle sifu patří mě) :) . Věřím totiž , že už jen pobyt blízko takového člověka hodně dává, takže mi vůbec nevadilo, že nerozumím čínštině, kterou se bavil se svými žáky. Jestli nevystoupil a nic neukázal, tak asi k tomu nějaký důvod měl, takže věřím Pavelovi, jak to tady vysvětlil a je třeba to respektovat.
Takže mě tato akce hodně dala a všem, kteří se na přípravě a zdárném jejím průběhu podíleli tímto moc děkuji. Už teď se těším na příští ročník.
Honza Janout
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

K některým příspěvkům a WDT obecně

Příspěvekod Anonymní » pát 06. kvě, 2005 6:59

Dobrý den,
ačkoli se obvykle v diskuzních fórech neangažuji, přesto bych chtěl něco napsat k výše uvedeným příspěvkům.
Patřím ke studentům ALKASU, kteří WTD organizovali. Snažili jsme se akci koncipovat tak, aby se nejednalo o soutěž ani srovnávání. Nakolik se nám to podařilo zřejmě nejlépe posoudili návštěvníci akce sami.
Já osobně (a myslím že rozhodně nejsem sám) jsem ocenil, že sifu Du Fu Kun na akci dorazil, bylo velmi příjemné se s touto osobností setkat. Také si myslím, že jeho rozhodnutí necvičit byla pouze jeho volba a nikdo nemá právo ji posuzovat. Vždyť úspěch žádné akce netvoří jenom ti v jevišti, hlediště je také důležité (a možná někdy i důležitější).

Nejednalo se o soutěž a každý z vystupujících to akceptoval, neslyšel jsem slova rivality nebo kritiky mezi často velmi rozdílnými školami. Proto mi připadá škoda, když lidé, kteří na akci byli sotva jako diváci a někteří možná ani to, se snaží zde na fóru školy srovnávat a posuzovat. Ničí tím to, čeho jsme se snažili dosáhnout a co dalo opravdu hodně práce.

Pokud jsou zde odborníci, kteří v hledišti byli, je škoda, že se nepřihlásili a nezacvičili. Mohli to udělat i přímo na akci, nemuseli předem. Proto je prosím, aby mi zaslali na sebe kontakt, až budeme příště podobnou akci organizovat, určitě je pozveme.

Článek s fotografiemi je v podstatě připraven a doufám, že bude co nejdříve zveřejněn.

Přeji pěkný den
Martin Hankovec
student ALKASu a koordinátor akce
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pát 06. kvě, 2005 11:15

4 Martin_Hankovec: Když kritiku tady srovnám s tou na http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... opic&t=780 tak ta vaše akce byla zřejmě fajn úspěch. Vypadá to že ste to vzali za správnej konec. :) Začal mě lákat příští ročník. Určitě bude, žejo?
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: K některým příspěvkům a WDT obecně

Příspěvekod Anonymní » pon 09. kvě, 2005 10:27

[quote="Martin_Hankovec"]Dobrý den,
Nejednalo se o soutěž a každý z vystupujících to akceptoval, neslyšel jsem slova rivality nebo kritiky mezi často velmi rozdílnými školami. Proto mi připadá škoda, když lidé, kteří na akci byli sotva jako diváci a někteří možná ani to, se snaží zde na fóru školy srovnávat a posuzovat. Ničí tím to, čeho jsme se snažili dosáhnout a co dalo opravdu hodně práce.

Pokud se toto vztahuje k memu prispevku, rad bych vedel co jsem znicil a nicim???
Proc bych se nemel snazit skoly popsat a srovnat, pokusil jsem se srovnat pouze to cemu alespon trochu rozumim a co jsem alespon parkrat videl v cinskem podani, tedy v podani cinskych mistru a cvicencu. Samotnou akci beru jako velmi vydarenou, coz jsem myslim ve svem prispevku vyjadril. Ale opravdu mohu stezi prehlednout a nechat bez komentare, nektere ukazky, ktere se MI (opravdu hovorim pouze za sebe, nekolikrat jsem to napsal) nezdaly jako dobre!

Pokud jsou zde odborníci, kteří v hledišti byli, je škoda, že se nepřihlásili a nezacvičili. Mohli to udělat i přímo na akci, nemuseli předem.

A jak to meli vedet, nikde jsem tam takovou ceduli nevidel?

Proto je prosím, aby mi zaslali na sebe kontakt, až budeme příště podobnou akci organizovat, určitě je pozveme.

Urcite se ozvu a pristi akce se rad zucastnim.
Dekuji.

Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » pon 09. kvě, 2005 13:43

Předvedl tam taky něco Miroslav Krůta, Center of Taoist Arts - Zlatý kopec?
Vidím ho na seznamu účinkujících, a nedávno se tu vo týdle škole trochu mluvilo.
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jox » stř 11. kvě, 2005 15:23

Neviděl ste ho nikdo kdo trochu znáte Yang taijiquan?
___
Jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod gronsk » úte 17. kvě, 2005 14:02

M. Krůta skutečně vystoupil - jejich cvičení působilo příjemně v tom, že se neprezentovali s žádnou pompou, zkrátka přišli a zacvičili s úsměvem na rtu... Nicméně nepředváděli sestavu Yang, nýbrž jakousi starobylou sestavu tradovanou údajně (pokud se nepletu, zaznělo to tam) od San Fenga, takže těžko hodnotit (nic o tom nevím). Zmínku o archaickém původu sestavy provázel ještě kratičký komentář v tom smyslu, že předvedou "sestavu matky", jelikož "sestava otce" je příliš dlouhá a statická, tudíž divácky nezáživná.
Petr
gronsk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » úte 17. kvě, 2005 19:50

"sestava matky a otce"...to je snad prdel,ne?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod chonglee » úte 17. kvě, 2005 20:02

nene ja tam byl a taky to slyšel.a neslyšel jsem to tam poprve
chonglee
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod mao » stř 18. kvě, 2005 13:09

tak kde je ten clanek co je "v podstate uz pripraven" :)
mao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sat » stř 18. kvě, 2005 15:23

sat
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: World Tai Chi Day v Písku

Příspěvekod Anonymní » stř 18. kvě, 2005 15:45

toja tam nebil.ja nemel cas.bidlim v sušici.a cvicim všelijaka bojova umeni.standa přezdivko lungninža.tak čau.aš si udelam čas tak nekam pojedu. 8) :P 8) 8) :P :P :P :P :P
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » ned 22. kvě, 2005 18:41

Zdravím všechny příznivce čínských i nečínských bojových umění.Již delší dobu sleduji místní rozhovory.Chtěl bych jen Všem říct,že je jedno jestli někdo něco ukázal nebo neukázal.Základní prioritou je,že se akce vydařila a že jsme si mohli udělat názor na kvalitu českých cvičenců.Každopádně mě více přitahijí učitelé kteří nemají potřebu nic ukazovat.Myslim že je to tradiční přístup.V současnosti studuji xing i u sifu Du Fu Kuna a jestli něco umí nebo neumí je podle mne jen záležitost pocitová.Věřim tomu,že umí a proto u něj cvičim.Na jakékoliv šou ať už z propagačních či komerčních 'učelů kašlu.Rád bych citoval část textu z knihy Tao Te Ting,která má i v dnešní době své opodstatnění-"Ten kdo ví,nehovoří.Ten kdo neví hovoří.Líbí se mi to a plně s tím souhlasím.VR
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pon 23. kvě, 2005 7:18

to littlearts
ty asi nepamatujes jak nas mistr nahnal na predvadecku v Pelhrimove, Plzni, Edenu...... co?
:twisted: :twisted: :twisted:
P.S. Zajimalo by me kdo jsi, protoze zadneho VR neznam............
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 23. kvě, 2005 8:48

littlearts píše:Zdravím všechny příznivce čínských i nečínských bojových umění.Již delší dobu sleduji místní rozhovory.Chtěl bych jen Všem říct,že je jedno jestli někdo něco ukázal nebo neukázal.Základní prioritou je,že se akce vydařila a že jsme si mohli udělat názor na kvalitu českých cvičenců.Každopádně mě více přitahijí učitelé kteří nemají potřebu nic ukazovat.Myslim že je to tradiční přístup.V současnosti studuji xing i u sifu Du Fu Kuna a jestli něco umí nebo neumí je podle mne jen záležitost pocitová.Věřim tomu,že umí a proto u něj cvičim.Na jakékoliv šou ať už z propagačních či komerčních 'učelů kašlu.Rád bych citoval část textu z knihy Tao Te Ting,která má i v dnešní době své opodstatnění-"Ten kdo ví,nehovoří.Ten kdo neví hovoří.Líbí se mi to a plně s tím souhlasím.VR

Úcast na předváděcích akcích škol které mají jméno nebo gongfu akcích je věcí CTI pozvané školy a učitele! Jezdím občas cvičit do Guangzhou se sifu YiWanem a vím, jak vypadají gongfu akce, proč se tam vystupuje a proč někteří radši ani nevystupují. Nezažil jsem tam váženého mistra který by se styděl předvést svoje umění osobně nebo alespoň svých žáků! To co chybí WuShu školám a některým tzv. tradičním školám tady u nás je jednoduše ČEST a TVÁŘ, to je MUJ názor na věc !
PetrMGWWC
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 23. kvě, 2005 18:08

Znám osobně několik lidí,kteří se bojovým uměním věnují více než dvacet let a nikdy žádnou šou nepořádali.Nemají potřebu se zviditelňovat.Myslim,že je to také hodně o tom proč cvičíme.Jestli pro radost,pro zdraví,pro sebeobranu..nebo pro získání obdivovatelů a dostatečného počtu žáků.Já osobně cvičim pro sebe a pokud se někdy stane ten zázrak,že budu mít vlastní žáky,tak je určitě nebudu nahánět na nějaké šou.Když by mě někdo pozval a žáci by cvičit nechtěli,tak by prostě nechtěli.Určitě je za to nebudu pomlouvat.Asi na to mám špatný pohled,ale vnímám kung fu jako prostředek k sebezdokonalení a jako umění.Ne sport nebo nějakou formu šoubyznysu.Cvičit se může jen ze srdce.Neslyšel sem o nějakém malíři,který by pořádál šou v malování...
To je můj pohled na věc,ale pokud mě o to sifu někdy požádá,tak samozřejmně na šou pujdu.Ne kuli sobě,ale kuli němu,protože mě o to požádál.Takže dejme tomu jako projev loajality a vděčnosti za to co mě naučil.VR
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 23. kvě, 2005 18:35

Ještě něco-možná že mé názory budou někomu připadat trochu zkreslené nebo debilní,takže se kdyžtak všem omlouvám.Asi sem moc koukal když sem byl menší na filmy typu karate Kid.Takže abyste se na mě nikdo nezlobil tak si hned zítra na sebe vezmu hedvábné kimonko s beruškama a půjdu cvičit rozcvičku xing i na Písecké náměstí...Nejlépe ve tři odpoledne...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pon 23. kvě, 2005 18:35

littlearts: Kolem tebe může bejt spousta žáků, větších dřičů než ty sám, ale minou tě protože ses jim schoval. Du Fu Kun je již známej tak šou není tolik akutní :)
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 23. kvě, 2005 18:52

Harutomo potřeboval sem jen reagovat na pomluvy které zde byli napsány-že je Du FU KUN voyer atd.Chtěl sem to osvětlit.To je vše.Kdo to vlastně byl Harutomo?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

pokus o absorpci

Příspěvekod Anonymní » pon 23. kvě, 2005 19:00

Docela mě to zajímá,jelikož sem cvičil skoro deset let sotokan karate a ještě si ho občas zacvičim.Sem takovej myšmaš ať už geneticky či ohledně cvičení.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...