Mabu a kroky

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Janoj » čtv 15. úno, 2007 15:35

sun píše:Ahoj,
dík za sdílení zkušeností. Je to zajímavé. Podle vašich příspěvků (Ty, Miro, Ly) je vidět, že vám na oblouku v oblasti kua velmi záleží.

To si tedy piš, že záleží. :)
Pro mě jedním z důvodů je např. vysvětlení "té fyziky", kterou najdeš na odkazu, který tady už byl ve vlákně o tuishou exchange:

http://tw.myblog.yahoo.com/hejinghan-ba ... &l=a&fid=5

Jinak dík za vysvětlení těch dřepů. To bude asi docela dost výživné.
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sam-soi » čtv 15. úno, 2007 15:35

no vidis a uz mas dokonce 3 prispevky :-) ...

mimochodem zajimava a dozajista "nahodna" skutecnost je, ze se tyto "autenticky" novy nicky objevuji vzdy v threadech, az kdyz se diskuze priostri ... :)
sam-soi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 15. úno, 2007 15:59

pavela píše:mabu, tak teda kdo tady zesměšňuje mabu a blablabla o tysonovi thaiboxu a jánevim co, tak akorát ukazuje, že 1.neví na co to je (představy některých jsou fakt vtipné) 2.ukazují že jejich znalost asijských BU je nulová. Protože mabu je v asijských Bu něco tak základního, jako chmel v pivu. Sorry... A jak tady někdo vytáhl box a tysona, k tomu bych chtěl dodat slova čínského učitele: Evropský box a ćínský box se liří pouze tím, že evropský využívá pěsti a ćínský CELÉ TĚLO. A k tomu jak tady někdo dal ten úryvek z Ůder otevřenou dlaní(Wu Lin Zhi) Poslouchejte, co ten dědek povídá, třeba vám něco dojde. To je celý ćínský BU v kostce...

No to jsem tam dal,protože diskuterka ly píše,že cvičí bagua, a jelikož se mi to líbí ,tak mne zajímalo jestli se to tak cvičí:)
Jinak co ten dědouš řiká ,by mi taky zajímalo.bohužel neumím kantonštinu či mandarínštinu:) Jinak mám pocit ,že v těch starejch kung fu filmech je víc moudra,než obcas tady v diskuzích:) hrdina na začátku umí kulový,potká mistra potí krev a slzy a až pak neco umí.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod rizek » čtv 15. úno, 2007 15:59

jeikob píše:Ted jsem zkouknul v sekci videička mezi novejma video judo v mma.
A zrovinka se to hodí k tématu nižší postoj v boji.Vetšina co na tech klipech bodujou a vyhrávaj se pohybujou v nižším postoji než soupeř nebo meněj težište !!!! Nejde o to že se nekdo postaví do ukázkového mabu,zenkucu,či kiba dači to je idealní čistá technika ,treningová metoda.
Díky které se pak lepe pohybuje a mění poloha,težište dle situace a soupeře. A nekdy je vyhodnejší vyšší rychlý postoj a nekdy nižší,ale samozrejmně že ne statický,ale i v nem je nutný se hýbat

Ty brdo, jeikob prave objevil ameriku :D
rizek
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » čtv 15. úno, 2007 16:33

rizek píše:
jeikob píše:Ted jsem zkouknul v sekci videička mezi novejma video judo v mma.
A zrovinka se to hodí k tématu nižší postoj v boji.Vetšina co na tech klipech bodujou a vyhrávaj se pohybujou v nižším postoji než soupeř nebo meněj težište !!!! Nejde o to že se nekdo postaví do ukázkového mabu,zenkucu,či kiba dači to je idealní čistá technika ,treningová metoda.
Díky které se pak lepe pohybuje a mění poloha,težište dle situace a soupeře. A nekdy je vyhodnejší vyšší rychlý postoj a nekdy nižší,ale samozrejmně že ne statický,ale i v nem je nutný se hýbat

Ty brdo, jeikob prave objevil ameriku :D

bohužel v americe sem ješte nebyl:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Havos » čtv 15. úno, 2007 17:08

marvin píše:- je vtipne ako sa tu objavuju novo registrovany /jednoprispevkovy / obhajcovia ;) "havos, tlaloc .. " --- miro ?

pavela: Evropský box a ćínský box se liří pouze tím, že evropský využívá pěsti a ćínský CELÉ TĚLO.

ehm to myslis dufam cele ako vtip, ze ?
Nechce sa mi verit, ze by ten cinan nikdy nevidel anglicky box.

kdyz se clovek podiva na tve prispevky tak se opravdu nedivi, ze ti to vtipne pripada....
M.
Havos
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Havos » čtv 15. úno, 2007 17:14

sam-soi píše:no vidis a uz mas dokonce 3 prispevky :-) ...

mimochodem zajimava a dozajista "nahodna" skutecnost je, ze se tyto "autenticky" novy nicky objevuji vzdy v threadech, az kdyz se diskuze priostri ... :)

jestli to treba nebude tim (alespon v mem pripade), ze vzhledem k odbouchanym rokum a znalostem k tomu nemam moc co rict v porovnani treba s Luenem, Mirem, Pavelou a dalsimi....
.... nicmene aby clovek poznal arogantni formu prispevku henka nebo marvina nemusi cvicit 20 roku, ze?
M.
Havos
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » čtv 15. úno, 2007 17:26

Havos píše:jestli to treba nebude tim (alespon v mem pripade), ze vzhledem k odbouchanym rokum a znalostem k tomu nemam moc co rict v porovnani treba s Luenem, Mirem, Pavelou a dalsimi....
.... nicmene aby clovek poznal arogantni formu prispevku henka nebo marvina nemusi cvicit 20 roku, ze?
M.

Jasne, ze ten ton neni nijak milej ... a urcite i chapes proc, nebo se pletu a nevidis to, co ostatni???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 15. úno, 2007 18:02

sam-soi píše:no vidis a uz mas dokonce 3 prispevky :-) ...

Sorry SamSoi, Ty k těm "dorážečům" patříš taky. Podívej se, na které listu jsme a co jsi o mabu řekl nebo se zeptal!
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod JRup » čtv 15. úno, 2007 18:15

luen píše:Vidis, jak nejsi pozorny ... ja se na to jak dlouho vydrzi stat v postoji neptal ..., jen jsem to pouzil ve vztahu k tomu co napsal Miro Henkovi o vyhybani se odpovedi ... Jelikoz s tim zacal Miro

Ta otázka šla ode mě a zněla:

"Nechci být nezdvořilý, ale rád bych si ověřil u Mira kolik času on nebo jeho učitel v mabu vydrží."

A Miro na ni reagoval! Není povinností dát přímou odpověď na jakoukoliv otázku. S jeho odpovědí jsem spokojen a osobně je pro mojí praxi užitečnější než kdyby mi napsal, že stojí třeba 10 nebo 30 nebo kolik minut. Bylo by to zavádějící a odvádělo od podstaty postoje. Mnozí by se soustředili na dosažení toho času a nesoustředili by se na kvalitu postoje tak, aby pracoval.

Cvičení a toleranci zdar, JRup.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod luen » čtv 15. úno, 2007 18:42

JRup píše:A Miro na ni reagoval! Není povinností dát přímou odpověď na jakoukoliv otázku. S jeho odpovědí jsem spokojen a osobně je pro mojí praxi užitečnější než kdyby mi napsal, že stojí třeba 10 nebo 30 nebo kolik minut. Bylo by to zavádějící a odvádělo od podstaty postoje. Mnozí by se soustředili na dosažení toho času a nesoustředili by se na kvalitu postoje tak, aby pracoval.

Cvičení a toleranci zdar, JRup.

OK. Jestli jsi z odpovedi spokojen, nevidim v tom zadny problem :!: Ale porad to nemeni nic na tom, co jsem zde ve vztahu k Mirovo prispevkum napsal ... uz to nehodlam dale zbytecne rozebirat ... vetsine lidi asi doslo co a jak minim svejma vyrokama ... ac jsem toho k postojum a krokum v tomto vlaknu moc nenapsal ... vice zde ...

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... c&start=40

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... &start=120

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... &start=140

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... &start=180

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... &start=220

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... &start=240

... a jinde ... koho to zajima, staci trochu hledat :wink:
Naposledy upravil luen dne pát 16. úno, 2007 7:14, celkově upraveno 2
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SAMO » čtv 15. úno, 2007 18:43

Samo, pliz...

Moderator
Naposledy upravil SAMO dne čtv 15. úno, 2007 18:58, celkově upraveno 1
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod SAMO » čtv 15. úno, 2007 18:46

Toman píše:
SAMO píše:No jmeno atd sem uvadet nebudu.Prislo by mi to jako chlubeni se cizim perim a nejspis by mi dal kdyby se dozvedel ze mu tu domlouvam sparingy na budku :lol:
Zkusim to domluvit a poslu ti do dvou tydnu SZ :wink:

Takze ty ani vlastne nevis jestli ten clovek chce sparring nebo ne? A navic si ty osobne s nim sparoval naposledy pred tremi lety? Tak tos mne SAMO trosicku nas..l :evil:. Pokud uvedes neci jmeno, misto kde a co cvici tak to rozhodne neni to chlubeni cizim perim. Je to aspon v Praze? :?

No právě že je to 100km od Prahy-to pro něj bude nejspíš problém,ale zkusim to.Rád bych abys uvěřil tomu že sou lidé kteří se opravdu při boji skoro vůbec nehýbou. :wink:

Nebudu ho zveřejňovat,něco jiného by bylo kdyby tom byl můj učitel,jinak to opravdu vnímám jako chlubení se cizím peřím.Takže vydrž a zkusim to domluvit :wink:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod majkx » čtv 15. úno, 2007 19:02

Já fakt nevím co furt s tím mabu a diskuzí okolo máte, já ho začal stát poprvé minulý týden + ještě nějaké jiné postoje(názvy nevím) ze kterých mám nohy vytřepané jak startka a zpocený jsem při tom jak to boží hovado a až teď přejdu chřipku, tak budu stát dál, líbí se mi porvat se sám se sebou a je fakt, že mi to fajn uvolňuje klouby. A je mi úplně jedno jestli se tím rozvíjí nějaké čchi nebo to zhušťuje sperma, já cítím, že po těch postojích se mi líp kopne někomu penalta do koulí a o to přece v BU de ne!!
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 16. úno, 2007 2:41

marvin píše:heh klasika mirove extempore ala "baba na trhu".
Tak henk je uz 2. v poradi co dostal kosom. ;)
Mirko chlapce preber sa konecne, robis si tu hambu.
Nie si schopny dostat svoje expresivne argumentacie aj prakticky? No to je tazko potom. A ked je zle hned stiahnes chvost ? Bud radsej slusnejsi mirko. Naseries tu este zopar ludi a neviem ako si to predstavujes ked prides nazad ? Pokial viem rad robis seminare, ze ano ? :twisted: Takze tam bude asi dost priestoru kde sa da s tebou diskutovat aj bez tvojeho velkomozneho suhlasu .... aspon budes moct predviest priamo o com to vlastne tolko pises aj priamo svojim ziakom. Taka mala prakticka ukazka iste pozdvihne uroven tvojeho seminaru a urobi ti aj dobru reklamu. Zatial sa maj pekne.
:twisted:

Marvin,

Plkat o tom, co bude, az sa vratim, mi pripada nehodne chlapa. Je to ako dudrenie nadrzaneho tetrova, to nechaj Luenovi, to je jeho parketa... Mozno jeden z nas dvoch zajtra umrie a tak sa nikdy nestretneme. Mozno jeden z nas dvoch strati ruku ci nohu a tak nase pripadne stretnutie nebude mat zmysel. Mozno jeden z nas dvoch strati niekoho blizkeho a zisti, ze su aj ine hodnoty, nez sa stretavat s ludmi kvoli fighting... A mozno sa nic nestane a napokon sa stretneme... Ale teraz to nie je realne, takze nema zmysel to riesit teraz.

Ty vies velmi dobre, preco sa s Tebou nechcem stretnut. Vies, ze som povodne nenamietal a vies preco som toto rozhodnutie zmenil - ak Ti to nie je jasne, prejdi si nasu privatnu korespondenciu este raz. Ak ju nemas, mozem Ti ju celu postnut.
Keby som si myslel, ze nemam co ukazat, nepisal by som tu tak sebaisto. Skus vsak chapat aj to, ze nebudem vyskakovat ako pajac kazdemu, kto na mna kyvne...
Moja skola je a aj bude otvorena kazdemu, kto ma zaujem sa prist pozriet, ako ucim, co ucim a ci su to naozaj take bludy.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 16. úno, 2007 3:24

jeikob píše:
pavela píše:mabu, tak teda kdo tady zesměšňuje mabu a blablabla o tysonovi thaiboxu a jánevim co, tak akorát ukazuje, že 1.neví na co to je (představy některých jsou fakt vtipné) 2.ukazují že jejich znalost asijských BU je nulová. Protože mabu je v asijských Bu něco tak základního, jako chmel v pivu. Sorry... A jak tady někdo vytáhl box a tysona, k tomu bych chtěl dodat slova čínského učitele: Evropský box a ćínský box se liří pouze tím, že evropský využívá pěsti a ćínský CELÉ TĚLO. A k tomu jak tady někdo dal ten úryvek z Ůder otevřenou dlaní(Wu Lin Zhi) Poslouchejte, co ten dědek povídá, třeba vám něco dojde. To je celý ćínský BU v kostce...

No to jsem tam dal,protože diskuterka ly píše,že cvičí bagua, a jelikož se mi to líbí ,tak mne zajímalo jestli se to tak cvičí:)
Jinak co ten dědouš řiká ,by mi taky zajímalo.bohužel neumím kantonštinu či mandarínštinu:) Jinak mám pocit ,že v těch starejch kung fu filmech je víc moudra,než obcas tady v diskuzích:) hrdina na začátku umí kulový,potká mistra potí krev a slzy a až pak neco umí.

Svatá pravda. Troubové o mabu filozofujou,ještě větší troubové říkají, že je k ničemu a hrdina jde a stoupne si do něj (a denně v něm stojí) dokaď nepřijde na to, k čemu to je :lol: :lol: :lol: Mimochodem pro správné mabu je třeba dodržovat asi 30-40 zásad
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 16. úno, 2007 3:39

ukropcany píše:
pavela píše:Evropský box a ćínský box se liří pouze tím, že evropský využívá pěsti a ćínský CELÉ TĚLO.
Na čo to mabu teda slúži, keď ho boxeri nepotrebujú a predsa robia to isté? Túto otázku (výnimočne) myslím vážne.
To je otázka viď? Oni dělají to isté ale boxer prostě nepoužívá celé tělo, neboxuje lokty, rameny boky koleny, hlavou atd. Boxer mabu skutećně nepotřebuje, protože ve chvíli kdy jde na zem, nebo do klinče tak stop a přeruší se zápas. Evropský box je sport, ve kterém se boxuje pěstmi, jestli se nepletu :lol: . Naproti tomu kungfista mabuista :lol: se může dostat do JAKÉKOLIV situace a polohy, a tam potom už mabu má své využití(ty jsi tuším ringový zápasník, tak se mrkni na Sanda, to ti bude bližší, tam to vidíš jasně). Jinak o funkci mabu by se dala napsat kniha, od dodání základů správného držení těla,sebrání vnitřní(chcete li statické) síly,zesílení nohou,naučení správného dýchání, koncentrace mysli(to je polopaticky nato, aby si dotyčný nenadělal do kalhot, až na něj někdo vyjede,aby zas někdo neříkal že filozofuju), atdatd, až po praktické využití v případě, že se dotyčný dostane do polohy toto vyžadující, podmety, přehozy atd... Já myslím, ře je to celkem jasný ne? :idea:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 16. úno, 2007 3:47

marvin píše:- je vtipne ako sa tu objavuju novo registrovany /jednoprispevkovy / obhajcovia ;) "havos, tlaloc .. " --- miro ?

pavela: Evropský box a ćínský box se liří pouze tím, že evropský využívá pěsti a ćínský CELÉ TĚLO.

ehm to myslis dufam cele ako vtip, ze ?
Nechce sa mi verit, ze by ten cinan nikdy nevidel anglicky box.
:lol: :lol: :lol: Proč jako? Asi jsem to neřekl dost jasně a došlo k nedorozumění, myslel jsem tím NE že boxer nepoužívá celé tělo(to je samozřejmě blbost, neni na vozejku) ale že boxer BOXUJE pěstmi kdežto čínský boxer celým tělem(rukama,lokty,dlaní hřbetem ruky,nohama, boky, rameny,hlavou, špičkou nohy,žejo Miro-pakua, atd). Myslim že by k tomu mohl něco povědět Yiwan, jeho kungfu dědeček byl tuším i šampion v evropském boxu...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 16. úno, 2007 3:59

A ještě jednu prtákovinu jsem tady zaznamenal, "v mabu se bojuje". Takže souboje odehrávající se v postojích(pubu, xübu, mabu) stylem raz,dva, raz, dva, úder kryt, úder, kryt, jsou dobrý akorát do easternu made in HK. Nejde si plést nácvik s bojem...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » pát 16. úno, 2007 4:21

4 Pavela, takže si mabu vykládám správně, stojí se to, aby si líp bojoval, to mi bohatě stačí :wink: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...