Efektivita vnitřních stylů v praxi?!

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Anonymní » pát 03. zář, 2004 8:31

Fletcher:...da se z toho rozhovoru vyvodit,ze qi muze byt treba Tao?...ale co s tim,kdyz nejsem cinan?Je nutne prijmout cinskou filozofii a zpusob mysleni,aby se clovek stal bojovnikem srovnatelnym se starymi mistry?...nebo jinak,je teorie qi nezbytna v bojovych umenich,kdyz jde tedy v podstate o filozofii?

Mantis:..jiste,nekdy par dni staci,ale je k tomu nezbytna "lecba sokem":)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 03. zář, 2004 8:49

Miro + Zvedavec..: Podle lidí, se kterými jsem se setkal, dá se naučit vidět auru, ale někdo to má jako "dar". Nevím, jestli je možné naučit se viděr auru tak, jako to vidí ti s darem :cry:
Znám pár lidí z doslechu (od přímých účasatníků), kterí od pohledu přečtou člověka až na jiné generace, to je z léčitelství, ale jak to sakra dělají???!!! :twisted:

Zvedavec :lol: :lol: :lol:

Fletcher..: jo jo :wink:
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fletcher » pát 03. zář, 2004 9:48

zvědavec:

Fletcher:...da se z toho rozhovoru vyvodit,ze qi muze byt treba Tao?
řekl bych že ne. jen že termím qi má daleko širší význam než v jakém se běžne užíva, a pokud to člověk nebere do úvahy težko muže videt nekteré souvislost a vztahy.

...ale co s tim,kdyz nejsem cinan?Je nutne prijmout cinskou filozofii a zpusob mysleni,aby se clovek stal bojovnikem srovnatelnym se starymi mistry?...nebo jinak,je teorie qi nezbytna v bojovych umenich,kdyz jde tedy v podstate o filozofii?

...chcešli studovat wushu skutečne do hloubky, tak podle mne ano.
fletcher
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pát 03. zář, 2004 9:52

4 Zvedavec a Mantis
Suhlasim s vami, ze zvedavost je prirodzena a je hybnou silou poznania. O tom to ani cele nebolo.
Povodne som narazala na tento citat a chcela som vediet, co na to ostatni:

[quote="MaJ"]

Pokud je mi znamo, tak zakladatel yiquanu (Wang Xiangzhai) popiral princip/existenci qi (rika se, ze to bylo kvuli tomu, ze ji nerozumel, ale taky kvuli tomu, ze nebyla zalozena na zadnem vedeckem zaklade) :?:

pekny den vsetkym
Lilian
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Maj

Příspěvekod pavela » pát 03. zář, 2004 9:54

CHA, už zase kecy o největším žijícím mistrovi, to mě vždycky rozesměje. Je příznačné, že tenhle termín jsem tady v Číně neslyšel žádného číňana vyslovit, je to specialitka mimočínských "pokračovatelů" stylu.Číňani maximálně řeknou ming shi, slavný mistr a to slavný v dnešní době znamená hlavně že má žáky-zápaďáky. K Wang Xiangzhai, nevím kde jsi vzal, že neuznával existenci Čchi, když Yi quan je na pozicích čchikung a na vnitřní stránce Xinyi postaven(WangXiangzhai dřív cvičil Xingyi a pak prostě a jednoduše odstranil pěstní formy(Xing) a přesunul vše dovnitř(Yi), což udělalo před ním již mnoho mistrů různých stylů. To že jeho styl je efektivní ještě neznamená, že kompletní XingYi není lepší(hlavně pro kohokoliv jiného, kromě Wanga, protože ten byl před stvořením tohoto Yi Quan již hotovým mistrem Xing Yi Quan, na rozdíl od "nových" cvičenců. (a mimochodem, protože byl jedna rodina s mým KF dědečkem Zhang Baoyangem, tak od něj vím, že jeho žáci dostali od žáků komplexního Xingyi vždycky na kokos. (kdo má zájem, o tyhle historky, můj mistr Dufukun jich zná nespočet) Ale co se mi HLAVNĚ nelíbí, je masovost školy p.Kalisze a ďábelské ceny za tréning, které u tak zdlouhavého systému, spíš na "celý život"(to že je to jednoduchý styl je, sorry, pitomost) naprosto ZNEMO®ŇUJÍ se tento styl v této škole naučit, pokud člověk nedisponuje přímo kontem Viki Koženého. :? A kecy o "největším žijícím"jako obvykle korespondují s mastným ceníkem. Tahle škola dokonce pravidelně platí reklamu v čínskym kungfu časopise Wu Hun, který tady odbírám, což se jim vyplatí. Nevím jak pan Yao cvičí a nepochybuji, že dobře, ale Yiquan je v Pekingu natolik rozšířen, že výborného mistra potkáte na prvních 100 metrech po vstupu do jakéhokoliv parku. :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » pát 03. zář, 2004 10:00

Myslím, že není nutné přejímat čínskou filozofii. Pojem obdobný jako je qi se v různých podobách objevuje ve všech kulturách (i v té naší) až do doby, kdy převládl moderní způsob myšlení. Qi je pojem popisující určité poznání, které je spíš pocitové a vpodstatě iracionální. Je nutné si při tom uvědomit, jak moc náš způsob myšlení ovlivňuje naši vnímání. Iracionální poznání se předává vždy spíš zkušeností než písemně (jako racionální). Z knih se o qi nedá moc naučit. Qi je jenom široký pojem pro určitou rozsáhlou škálu pocitů, intuice a všeho toho, co píše Miro. Proto je tak neurčitý a těžko definovatelný. Vpodstatě ho každá definice omezuje na nějaké specifické jevy. Někteří lidé opisují pocitové projevy označované jako qi moderními termíny jako zvýšené prokrvování končetin, aktivace hlubších svalových struktur apod. Podle mého tím celý bohatý fenomén poněkud redukují, ale mnoha lidem to zní racionálněji. Takže důležitější je podle mě ten prožitek, zkušenost a nesnažit se ho hned nacpat do všech možných vědeckých, filozofických nebo i čínských kategorií, které jsme si pro to vytvořili. Snahou si všechno nějak vysvětlovat, pojmenovávat a hledat v tom řád jsem si hodně dlouho házel klacky pod nohy - a ještě pořád házím, jak je vidět :wink:
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod hrom » pát 03. zář, 2004 10:17

Ne, Lilian, hybnou silou poznání je touha ovládat, mít pod kontrolou.

For Pavela:

není nad to mít informace z více zdrojů. :!:
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Angus » pát 03. zář, 2004 10:24

hrom píše:není nad to mít informace z více zdrojů. :!:

A pak že se tady jen zbytečně vykecáváme, že je lepší pouze makat a nediskutovat. :evil:

Angus
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 03. zář, 2004 11:10

Hrom...: to bylo pěkný :wink: :lol:
Všude ve světě znají qi, ale pod jinými názvy. Některé kultury dokonce vyměnily písemnictví za ústní předání. Důvod byl jednoduchý, buď se naučím psát, nebo budu mít geniální paměť. Já bych také bral druhou možnost :wink:

Je skvělé, když se tu sejde spousta lidí s různými zkušenostmi, z různých míst a s různými vědomostmi a informacemi. Díky všem, kteří jsou blíže ke zdroji a podělí se s námi :D

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Re: Maj

Příspěvekod MaJ » pát 03. zář, 2004 12:50

..
Naposledy upravil MaJ dne pát 10. srp, 2007 16:49, celkově upraveno 1
MaJ
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod wushi » pát 03. zář, 2004 13:38

á, tak sa to tu pekne rozbehlo od mojej poslednej návštevy...k qi: existuje, dá sa pocítiť, je možné s ňou manipulovať, je možné ju aj propagovať - na vlastné oči som videl chlapíka, videlo to aj zopár ďalších nezainteresovaných ľudí, ktorý doslova roztrhol žulový kameň - normálnou silou svalov nemožné...videl som celý proces od zodvihnutia kameňa po jeho deštrukciu - žiadne finty ani podvody, čistá demonštrácia qi...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 03. zář, 2004 19:42

Diky vsem co se nejak vyjadrily k problemu o qi....je videt,ze je to hodne slozita zalezitost k popisovani,nadruhou stranu po dosahnuti urcite urovne velice jednoducha k pociteni a v podstate uplne jasna.Nicmene mam o cem premyslet a zkusim to nejak skloubit se svym cvicenim.Asi jsem uz zlomil hul nad vsemi "energetiky,harmonizatory a qigong mastery", kterymi se to tady v posledni dobe jenom hemzi.Energie sem,energie tam a ze svych zalomenych a zacatecnickych postoju radi vsem okolo sebe co maji citit a co ne.Prestanu na ne reagovat a necham je dal citit jejich haluze a "splnena prani"...verim,ze co ma prijit prijde a co citim ted je spravny.

Debaty o qi maji asi stejny charakter jako debaty o Bohu.Jsou verici a neverici.Ze sve zkusenosti vim,ze nekdy neverici muzou byt daleko vetsi hledaci Boha,protoze hledaji i na mistech kam verici clovek nikdy nezabloudi.

Bezmezna vira v qi u lidi muze znamenat zkraceni perspektivy a nadhledu, a pak se vrhnou jak krysi na drobky co padaji skutecnym mistrum ze stolu.Z drobku sice preziji,ale na syru si v pasti zlomi vaz...
Kdyz uz se alternativni medicina stala pro vetsinu lidi neprijatelna diky neschopnosti /nemoznosti/ lecitelu cokoliv vysvetlit,diky tomu ze se zivi drobky ze zeme a chcou nas jimi krmit,nedopustme at se tohle stane v bojovych umenich u nas v CR.Jsme daleko od Ciny a proto musime byt dvojnasobne opatrni v tom co rikame a cemu verime.....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » pát 03. zář, 2004 20:33

Zvedavec..: Máš pravdu, že slepá víra je nebezpečná. Omezení plynoucí z určitého náboženství je lákavé a též nebezpečné.
Myslím ale, že to je na každém člověku zvlášť resp. na jeho myšlení, zkušenostech a vůbec celkové "úrovni" osobnosti.
Vždyť se podívejme kolem sebe, každý obchod láká tím svým a jeden Tě dostane, chceš tady žít, musíš přijmout hru společnosti/civilizace.
každý sáhne po tom, co je mu bližší, levnější nebo po tom, co je dle jeho uvážení nezbytné.

Víš, myslím, že to o čem píšeš, že by se nemělo stát s BU nástroj v rukou šarlatánů (pochopil jsem to správně?), na to zž je pozdě. Je dokonce možné, že to už tady bylo mnohem dříve, než se vyrojily šarlatáni v léčitelství.

Chci abys věděl, že i když se zabývám léčením a léčitelstvím, nejsem léčitel! Občas někomu pomůžu a jinému zas ne, ale neživím se tím, zajímá mě to, stejně jako BU. Můj pohled na spojení těchto dvou oborů je tu někde napsaný.

Vypadá to, že máš špatné zkušenosti s léčitelem/li. Pokud ne, bylo by dobré si o tom něco zjistit.
Léčitelství není legrace. ©patná práce s energií je stejně nebezpečná, jako špatně podat lék apod.
Dnes už je ve světě mnoho organizací. které zajišťují určitou úroveň léčitelů. Hledej a najdeš, jak přísné zkoušky musíš mnohdy dělat.

Je spousta léčitelů , kteří pomohli lidem, u kterých selhala moderní medicína. A je samozřejmě pravda, že bylo i mnoho šarlatánů, kteří někoho obrali o peníze, ale ruku na srdce, není to tak snad ve všech obrech?
A že se vždy léčba nezdaří?! To je každý druhý případ moderní medicíny. Je tu diskutabilní otázka, jestli jsou moderní metody opravdu léčbou.
Říká se, že moderní medicína člověka vyléčí, ale neuzdraví.

Pokud Tě v alternativních naukách léčby učí dobrý učitel, pak Ti rozhodně nechá svobodu hledat svůj vlastní názor. Jsou ale i tací, kteří tvrdí, že toto a jedině toto je to pravé ořechové. Ale já už se s tím setkal i v BU, a Ty?

Drž se svých názorů, ale nezatuhni v nich jako ti, o kterých píšeš, že bezmezně věří v qi. Hledat a prověřovat, to je cesta v před, ve všem.

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 04. zář, 2004 17:40

Mantis: myslim,ze v dnesni dobe je uz informovanost o boj.umenich hodne velka a pokud zajemce chce,asi najde cokoliv co potrebuje vedet. /viz bu.cz/.Takze nejakej trouba asi nema sanci se nove prosadit ve vetsim...driv nebo pozdeji se na nej kritiky at opravneny nebo neopravneny stejne snesou.Ale nikdo normalni nekritizuje ani tak uroven mistra,pokud informace co podava jsou jasne a nemlzi kolem sebe se snahou zakryt svoje nedostatky.Proste kdyz napise kdo ho ucil,jak dlouho cvici a co cvici,neni problem.Nikdo neocekava,ze tady budou sami Yang Luchanove,ale kazdej ocekava nematouci informace.Uprimna snaha neco naucit,co ma smysl...jak na vysoke skole,daleko vic me naucili mladi typci na cvicenich se kteryma jsme porad neco resily nez uznavani profesori,kteri na nejake debaty nemely vetsinou ani pomysleni.Ti me vetsinou nenaucili vubec nic,pouze vykladali to co pred tim napsali ve skriptech...tim chci rict,ze nema cenu podcenovat nekoho kdo cvici treba 10 let a otevre si skolu.Jiste se najde hromada lidi co mu to vyctou, a diky tem negativnim informacim skonci s vyukou jeste driv nez poradne zacal...sarlatan v boj.umenich je podle me nekdo jinej.

Ohledne toho lecitelstvi atd.je to tak strasne velkej zaber cinnosti,ze mezi skutecnymi kapacitami se velmi lehce ztrati prave ti podvodnici.Nemusis mit zadne vzdelani,nikoho nezajima kde ses to naucil a jak dlouho se tomu venujes,nikomu nemusis dokazovat svoji uroven...rozhodne te nechci podcenovat,s umysli jake jsi popsal ti fandim.

Moderni medicina sice nezvladne vsechno,to je fakt,ale myslim,ze drtivou vetsinu veci jo.Sice neleci priciny,ale nasledky,nicmene hodne mladych doktoru uz taky hleda souvislosti mezi vychodem a zapadem.Ale s podstatnym rozdilem,ze oni maji jakesi fakticke zaklady.Lecitel ma intuici,citeni energie,schopnost napojit se na pacienta a pomoci mu.To vsechno jsou sice nadherne vlastnosti,ovsem do chvile nez sam lezis pod lecitelem a o nad tebou mava olovnici.Sam takove zkusenosti /zaplatpanbuh/ nemam a ani nechci byt vystavenej situaci,ze lecitelovi proste budu muset uverit,protoze at chces nebo ne naprosta vetsina vyleceni v altern.medicine je placebo.

Neboj,dal si cvicim taiji a dal premyslim co me to dava a nedava...to co citim jsou pocity odpovidajici qi,ale jakmile se nad tim zamyslim a chci to trosku rozebrat,mam problem.Proste neumim mluvit jazykem tela,za ktere mluvi v boj.umeni jen finalni provedeni pohybu.Pokud je pohyb dokonaly,at chci nebo nechci musim tam byt qi.A celej zivot bych o tom pojmu nemusel ani slyset,ale slysel bych svoje telo.To vnimam daleko vic nez teorie o proudeni qi a kde me vsude unika nebo neunika.Je to pro me prijatelnejsi cesta nez se ucit texty ze starych knizek,kterym ani zbla nerozumim.Az budu na urcite urovni,jazyk starych textu se automaticky naucim aniz bych o nej usiloval.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Mantis » ned 05. zář, 2004 7:49

Zvedavec - Jen málo spíše pro rozšíření informací, jinak souhlasím s tím, co píšeš.

Dnes už existují organizace, které nabízí členství, pokud složíš ony zkoušky, jak jsem psal. Tyto org. mají za účel jakousi ochranu lidí, právě před lidmi, kteří chtějí spíše peníze a o léčotelství ví více méně houby.
Je však pravdou, že členství není povinné, a to je si myslím taky dobře. Vše co je unifikované časem zkostnatí. Vše je na vůli onoho léčitele. Pokud se drží určité filosofie léčitelství, je si i ten začínající léčitel vědom svých činů. Alespoň já se s tím setkal všude, kde se můžeme bavit o seriózních léčitelích.
Slyšel jsem však i takových, že se mi začínají líbit ty různé techniky, o kterých tu píše např Miro :wink: :twisted:

Hodně mladých doktorů hledá další způsoby léčby - jen dodám, i starších. Někteří z nich však po určitém vzdělání v alter. naukách od své práce odchází, protože pochopili, že tudy cesta k uzdravení nevede.
Ale chápu, že je to o rozvoji medicíny a navíc je mi jasné, že i když chirurgii nefandím, je v akutních případech důležitá.
Víš, můj názor není pro rozbroje mezi medicínami, spíše naopak. Nicméně, naše zákony onu alter. med. zavrhují i když mnoho lékařů se chodí uzdravovat právě k léčitelům. Tolik k tomu, jestli tato AM existuje.
Slyšel jsem, že v čínští lékaři jsou/byli placeni za počet zdravých lidi, ne za ty nemocné. To je zásadní rozdíl v přístupu.

Je pravdou, že spousta léčitelů nemůže prokázat původ svých schopností, ale to neznamená, že je nemají. To je spíše na vědě, aby zkoumala, čím to je. Ta si ovšem těchto věcí cení akorát tak pro zbrojní programy a jiné ohavnosti.
Navíc, mezi léčitelství patří i akup- resura, punktura, shiacu, reflexní terap., homeopatie apod. a na to jsou už dnes oficiálně vydávané certifikáty.
V této souvislosti ještě drobnost - slyšel jsem, ale nevím - prý lékaři na zvládnutí akupunktury potřebují dní, aby ji mohli používat. My se ji učíme min. 3 roky a používat ji nesmíme. Prostě, to že jsi jednou vystudovaný medik ti zřejmě dává jakýsi patent na veškěrou medicínu.
Jen jednou jsem viděl dělat běžného lékaře akupunkturu a řeknu Ti, že i ten šarlatán v BU o tom dle mého ví více.

Být pod rukama dobrého léčitele není žádný horor, věř mi. Spíše naopak. :lol:

Jestli všechny léčitelské metody jsou placebo? Nevím, ve smyslu předchozích uvedených metod AM, asi ne. Nicméně, co se enrgetické léčby týče (každá je energetická, ale beru teď ty, u kterých se nepoužívá jiného prostředku než pouze energie jdoucí z léčitele), používáme pravidlo, že jenom tělo, mysl a vůle toho konkrétního člověka dokáže uzdravit. Pokud dotyčný nechce, neuzdraví se. Spousta lékařů i léčitelů Ti tohle potvrdí.
Energií se snažíme dodat ji do těla, a pracujeme s myšlenkou, že tělo ví samo kam ji dát, a nikdo na světě není pro jedince lepší disagnostik, než on sám. Samozřejmě na úrovni podvědomí či ještě hlouběji.

Víš který průmysl v poslední době získává nejvíce peněz? Farmaceutický.
Je to mnohem složitější téma a sem nepatří.

Takže bych to chtěl ukončit. Jak už jsem psal, vše co tady píšu je jen pro rozšíření a myslím si, že jsme se shodli. Pokud bys chtěl něco víc, napiš mi prosím soukromě.
Měj se fajně a cičení zdar :wink:

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Mantis » ned 05. zář, 2004 7:49

Zvedavec - Jen málo spíše pro rozšíření informací, jinak souhlasím s tím, co píšeš.

Dnes už existují organizace, které nabízí členství, pokud složíš ony zkoušky, jak jsem psal. Tyto org. mají za účel jakousi ochranu lidí, právě před lidmi, kteří chtějí spíše peníze a o léčotelství ví více méně houby.
Je však pravdou, že členství není povinné, a to je si myslím taky dobře. Vše co je unifikované časem zkostnatí. Vše je na vůli onoho léčitele. Pokud se drží určité filosofie léčitelství, je si i ten začínající léčitel vědom svých činů. Alespoň já se s tím setkal všude, kde se můžeme bavit o seriózních léčitelích.
Slyšel jsem však i takových, že se mi začínají líbit ty různé techniky, o kterých tu píše např Miro :wink: :twisted:

Hodně mladých doktorů hledá další způsoby léčby - jen dodám, i starších. Někteří z nich však po určitém vzdělání v alter. naukách od své práce odchází, protože pochopili, že tudy cesta k uzdravení nevede.
Ale chápu, že je to o rozvoji medicíny a navíc je mi jasné, že i když chirurgii nefandím, je v akutních případech důležitá.
Víš, můj názor není pro rozbroje mezi medicínami, spíše naopak. Nicméně, naše zákony onu alter. med. zavrhují i když mnoho lékařů se chodí uzdravovat právě k léčitelům. Tolik k tomu, jestli tato AM existuje.
Slyšel jsem, že v čínští lékaři jsou/byli placeni za počet zdravých lidi, ne za ty nemocné. To je zásadní rozdíl v přístupu.

Je pravdou, že spousta léčitelů nemůže prokázat původ svých schopností, ale to neznamená, že je nemají. To je spíše na vědě, aby zkoumala, čím to je. Ta si ovšem těchto věcí cení akorát tak pro zbrojní programy a jiné ohavnosti.
Navíc, mezi léčitelství patří i akup- resura, punktura, shiacu, reflexní terap., homeopatie apod. a na to jsou už dnes oficiálně vydávané certifikáty.
V této souvislosti ještě drobnost - slyšel jsem, ale nevím - prý lékaři na zvládnutí akupunktury potřebují dní, aby ji mohli používat. My se ji učíme min. 3 roky a používat ji nesmíme. Prostě, to že jsi jednou vystudovaný medik ti zřejmě dává jakýsi patent na veškěrou medicínu.
Jen jednou jsem viděl dělat běžného lékaře akupunkturu a řeknu Ti, že i ten šarlatán v BU o tom dle mého ví více.

Být pod rukama dobrého léčitele není žádný horor, věř mi. Spíše naopak. :lol:

Jestli všechny léčitelské metody jsou placebo? Nevím, ve smyslu předchozích uvedených metod AM, asi ne. Nicméně, co se enrgetické léčby týče (každá je energetická, ale beru teď ty, u kterých se nepoužívá jiného prostředku než pouze energie jdoucí z léčitele), používáme pravidlo, že jenom tělo, mysl a vůle toho konkrétního člověka dokáže uzdravit. Pokud dotyčný nechce, neuzdraví se. Spousta lékařů i léčitelů Ti tohle potvrdí.
Energií se snažíme dodat ji do těla, a pracujeme s myšlenkou, že tělo ví samo kam ji dát, a nikdo na světě není pro jedince lepší disagnostik, než on sám. Samozřejmě na úrovni podvědomí či ještě hlouběji.

Víš který průmysl v poslední době získává nejvíce peněz? Farmaceutický.
Je to mnohem složitější téma a sem nepatří.

Takže bych to chtěl ukončit. Jak už jsem psal, vše co tady píšu je jen pro rozšíření a myslím si, že jsme se shodli. Pokud bys chtěl něco víc, napiš mi prosím soukromě.
Měj se fajně a cičení zdar :wink:

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

> Mantis

Příspěvekod Eddie » ned 05. zář, 2004 8:49

pekne receno, mohl bych se taky ozvat soukrome ?
Eddie
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Mantis » ned 05. zář, 2004 11:39

Tak nějak mi ujela ta doba výuky u akupunktury u lékařů, prý 14 dní (kurz). :evil:

Eddie - klidně se napiš, maximálně Ti neodpovím :wink:

Mantis
Mantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod sun » pon 06. zář, 2004 8:56

myslím si, že pokuj jde o qi, neměli bychom zaměňovat projevy qi a qi jako energii. Jsem toho názoru, že qi jako takovou vnímat nemůžeme, pouze její projev. A pátrat po tom, co qi je, je dost zavádějící. Pátrá snad dnes vůbec někdo po tom, co je gravitace, elektrická nebo magnetická energie, pohybová energie atd. Všichni pouze zkoumáme projevy nikoliv podstatu. Dodnes není nikdo schopen říct, jestli elektrický proud se pohybuje od mínusu k plusu nebo naopak. Prostě jsem se dohodli, že to tak bude, ale ještě nikdo nepřišel na to, jak to vlastně je. A nikdo díky tomu neříká, že na elektřinu nevěří, protože ani neví, jakým směrem se pohybuje. Qi má tedy také své projevy, které se daji vnímat různými způsoby a taky různými způsoby využít. Dokonce se dají využít i když žádné projevy qi člověk nevnímá. Prostě ti co vnímají to popíší a ti druzí toho využívají. Někdy s úspěchem někdy ne. Viz akupuntura czech made. Pokud ovšem cvičíme něco takového, jak je taiji, tak všechny pokročilé informace jsou dány na základě projevů qi. Ne na qi samotné, protože ta je všude. Tak jako je v kabelu eletřina a tím ,že rozsvítíme, žárovku, tak ona prostě z kabelu nezmizí do žárovky. Někdo by mohl říct, ale když kabel nesvítí, tak tam žádná elektřina není, ale všichni víme, že tam je. Tak je to i s qi. Víme, že tam všude je, ale projevuje se určitým způsobem v určitých místech. Jiné projevy qi má začátečník a jiné pokročilý. Taky záleží na tom co člověk praktikuje. Jiné projevy bude mít taijista, jiné lékař a jiné proutkař. V taiji je vše závislé na praxi. Od nic neříkajících projevů k jasným. Po měsíci cvičení můžu pociťovat nic neříkající projevy, na které ale není možné se fixovat, jinak si tím bráním postupu. Koneckonců základním pravidlem v taiji, je že na projevy qi se nesoutředíme, protože tím způsobujeme zatuhlost. Mám takový pocit, že praxe mne učí,jak se na tyto projevy qi nesoutředit. To je určitý pokrok oproti tomu,když jsem začínal, tehdy jsem chtěl mít projevy qi a chtěl jsem se na ně soustředit. Což bylo způsobeno neznalostí a nedůvěrou. Je dost lidí, kteří posuzují kvalitu učení taiji podle toho jestli učitel o qi mluví nebo ne. Ale představte si tu absurditu, kdyby přišla sektetářka na školení o internetu a po prvním dnu odešla s tím, že lektor jim vůbec ale vůbec nic neřekl o tom, odkud se bere elektřina, jak vzniká, jak se dostala do zásuvky a pak do počítače, jak to že ten počítač vůbec funguje a vůbec jim neřekl čím to, že ta obrazovka svítí. Kdo se dřív naučí brouzdat po internetu? Ten který bude pátrat, jestli elektřina proudí o + k - nebo ten který začne klikat na odkazy. Hezky to spolu souvisí, co říkate? Není lepší se napřed naučit taijiquan a pak se ptát dál? Ke ptaní co je dál se dá docvičit, nedá se však doptat k taijiquan. :-)
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pon 06. zář, 2004 10:02

Sun:..taky dobre receny,takhle to ma nejakej vyznam...problem co me tizil od zacatku je to,ze mraky cvicicich lidi se o qi vyjadruji dost absolutne a jednoznacne,popisuji vsechno mozny a nemozny,ale me tam vzdycky chybel ten naznak kritickeho mysleni,schopnost podivat se na to z druhe strany,z jineho pohledu.Jakasi pokora pred celym tim "qi systemem",pokora pred temi desitkami let treninku co si ti stari mistri museli doslova oddrit,aby o tom mohli neco napsat.Pak si nejakej Franta precte par knizek,smicha to s Castanedou a nejakou esoterikou a zacne poucovat.Myslim,ze v Cine s tim problem nemaji.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...