Tradiční Taiji videa

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod luen » úte 03. bře, 2009 17:12

Yvan píše:
roza píše:Yvan,
mým učitelem Wch byl I.Rzounek.

Proč?Jak to s tím souvisí?

Roza

Protože žák je vizitkou svého učitele.

Kdo je tvuj ucitel, ze mu delas takovou "vizitku"???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » úte 03. bře, 2009 19:39

Luen - v poho,Honziku,to je jenom nedorozumění,já to vysvětlim :)

Yvan - ale no tak,mam sem napsat i jméno svého učitele zeměpisu,karate,občanské nauky,thaiboxu atd,abychom jim moji "neomalenost" dali za vinu?
Tebou uvedené přísloví - a spletl jsem se v jeho uvedení pouze o jeden příspěvek - je stejně reálné jako "kdo hlučný,s vlky druží".
Bohužel to ve mě budí dojem,že k pochopení bu přistupuješ stejně jako k aplikaci citátů do praxe.Zkoušel jsi volat do lesa?Proč?Ozývalo se něco?Byl jsi rozčarován,když se ozvalo "Neřvi tady!!!!"?

Věříš mi,že si tě umím představit stát a hulákat celé odpoledne do jehličnanů ,abys zjistil,proč si dal někdo tu práci to přísloví sestavit....?

I když vypadají moje příspěvky konfrontačně a urážlivě,tenhle tak nebyl myšlen.Můžeme se lišit v názoru na pojmy "lehká ironie a sarkasmus",to chápu....

Aby to tedy nezaniklo v humoru :roll: mého příspěvku - nenavážím se do taiji,mám ho rád,nekritizuju tvoje cvičení,tvého učitele WKJ ani pána z toho klipu(ne,že bych nevěděl,o koho se jedná - jen jsem konkrétní).Neni to konkurenční boj,nemám školu taiji ani ničeho jiného.Ani se nesnažím dokázat,že bych zmlátil,tebe,Bruklího nebo toho pána z videa...

Kritizoval jsem ne obsah ale formu.I když mohu chápat ,co tam pán ve svém věku předvádí ,nechápu,proč podporuješ už tak hrozně špatnou pověst taiji uveřejňováním takových videí bez vysvětlení souvislostí (i když by to bylo v dnešní situaci sakra těžké).Od toho se pak odvíjí cílová skupina lidí,kteří na taiji chodí a návazně ta strašná kvalita,kterou dnes taiji prezentuje.Přestože by mohlo a mělo být cvičeno jako skvělé bu.

Proto ten titul "Vrah Taiji".....

Leda bys pro uveřejňování podobných videí měl důvod - baví tě to,protože víš,že je to výbušné téma a chceš se tím vyhranit vůči ostatním?Nebo....?Necítíš zodpovědnost?

Myslím že i na stránkách WKJ najdu v článcích dost argumentů,které podpoří mou teorii,že uveřejňovat podobná videa bez komentáře v konkrétní situaci je vražda taiji.....

Znovu píšu:"Přeju hodně úspěchů"

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » stř 04. bře, 2009 11:11

luen píše:
Kdo je tvuj ucitel, ze mu delas takovou "vizitku"???

To Luen :
Mým učitelem taiji je Wee Kee-Jin.

Linie :
TAIJIQUAN :
Cheng Man-Ching (1902-1975) -> Huang Sheng-Shyan (1910-1992) -> Wee Kee-Jin (1956-)
FUJIAN WHITE CRANE :
Xie Zong Xiang (Ryu Ryu Ko) (1852-1930) -> Huang Sheng-Shyan (1910-1992) -> Wee Kee-Jin (1956-)

Opravdu mne fascinuje, jak se zde k taiji nejvíce vyjádřují lidé, kteří sami taiji vůbec necvičí.
Jsem přesvědčený, že v taiji i všech BÚ platí, že jediná cesta k jejich pochopení je cvičit, cvičit a cvičit.

Taiji videa tady postuji, protože si myslím, že jsou zajímavé a mohou zajímat i někoho jiného.

Zakončím slovy svého učitele Wee Kee-Jina, z rozhovoru s ním v UK magazine Martial Arts Illustrated 07/2004 :
"I would rather spend my time training than wasting it on explaining to people who cannot accept the truth."
"Svůj čas raději věnuji cvičení, než abych jím mrhal vysvětlováním lidem, kteří nejsou schopni přijmout pravdu."

http://www.jundokan.org.uk/keejininterview.htm
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 05. bře, 2009 13:39

Yvan píše:Taiji videa tady postuji, protože si myslím, že jsou zajímavé a mohou zajímat i někoho jiného.

A nechtelo by to tedy nejak vysvetlit o co na tech videich jde? Proc ty lidi odlitavaj zcela nerealne od mistra, na ktereho de facto nijak neutoci?
Fakt by me zajimalo tvoje vysvetleni.

Diky

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » čtv 05. bře, 2009 16:14

PC píše:
Yvan píše:Taiji videa tady postuji, protože si myslím, že jsou zajímavé a mohou zajímat i někoho jiného.

A nechtelo by to tedy nejak vysvetlit o co na tech videich jde? Proc ty lidi odlitavaj zcela nerealne od mistra, na ktereho de facto nijak neutoci?

Diky

PC

Děkuji za dotaz k věci.
Určitě odpovím, i když ne hned.

Yvan
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » čtv 12. bře, 2009 22:12

PC píše:

Diky

PC

Zdravím a zkusím podat svůj pohled na věc.
Protože tento styl Wu sám necvičím, můžu vše interpretovat hlavně z hlediska svých vlastních (omezených) zkušeností a systému taiji, který dělám.

Pro mne osobně je tuishou zejména učební metodou, stejně jako taiji forma. Člověk, se kterým cvičím, je pro mne partnerem, díky kterému mám možnost se učit.

V tuishou se snažím rozvíjet pochopení a osvojení principů taiji stejně jako při cvičení formy. Je tam všechno co je ve formě, plus něco navíc - je tam partner se kterým cvičím a síla, která na mne působí. Tuishou funguje zpětná vazba a zrcadlo, kde si můžu uvědomit chyby, které dělám a nejsem si jich vědomý při cvičení formy. Tuishou je také cvičení na rozvoj citlivosti a vnímaní i interpretace síly partnera. Učím se cítit sebe v podmínkách působení síly, své napětí, nespojitosti, bloky i své reakce na sílu partnera. Současně se učím cítit to samé u partnera a také cítit a porozumět síle co na mne působí.

Cítění a porozumění je základem mé reakce. Moje reakce na sílu je neutralizace. Neutralizace není jenom eliminace síly, ale současně možnost na přechod do výhodnější pozice. Právě neutralizace síly je nejvhodnějším příležitostí na narušení kořenů partnera. A okamžik narušení kořenů partnera je zase nejvhodnější momentem pro uvolnění relaxované síly (releasing relaxed force). Současně se stále snažím být zakořeněný, uvolněný, spojený v jeden celek s pohyby vycházejícím z chodidel.

Tohle se opakuje v různých variacích, až jeden z nás využije chybu toho druhého a nechá ho vypadnout z pozice. Když začínám s volným tuishou tak většinou mé cítění je hodně omezené, jsem málo uvolněný, špatně zakořeněný, mé pohybu jsou nespojené, příliš velké, vnější, fyzické, nejsou adekvátní situaci a můj timing je také většinou špatný.

Pokud se chci zlepšovat, tak se musím soustředit ne na výsledek (vyhození partnera anebo nebýt vyhozen), ale na to co dělám. To je nejrychlejší cesta k odstranění chyb a ke zlepšení.
Základem toho způsobu cvičení je být co nejvíce uvolněný v rámci struktury svého těla a pozice jak stojím.
Když jsem uvolněný, tak cítím více a současně můj partner cítí méně mne a to co dělám, můžu se pohybovat jako jeden celek, více vnitřně neutralizovat působící sílu a současně generovat relaxovanou sílu.

Po dlouhodobém, správném cvičení tímto způsobem (spolu s odpovídajícím cvičením taiji formy a dalších cvičení) se vnější pohyby stávají menšími, efektivnějšími. Vlastní neutralizace i generování síly stále více probíhá vnitřně tak, že navenek to často stále více vypadá, jako by se nic speciálního nedělo. To je ta opravdu mistrovská úroveň, kterou myslím dosáhl mistr Ma Yueh-Liang (1901-1998).

Tato nejvyšší mistrovská úrověň, dosažená většinou po desetiletích intezivního a správného cvičení, je něco, co se vymyká běžné zkušenosti prakticky každého z nás.
Abychom si to trochu přiblížili, může se nejdříve podívat, jak "to samé" vypadá na nižší úrovni, která je předce jenom bližší naší zkušenosti.

Na následujícíchvideích cvičí tuishou Ma Jiang-Bao (narozen 1941), u kterého je myslím toho možné vidět více. Ma Jiang-Bao je synem Ma Yueh-Liang.
http://www.youtube.com/watch?v=VxcaFlQKUKQ&NR=1
http://www.youtube.com/watch?v=Y0areLRLhiw
http://www.youtube.com/watch?v=nmAba8fbM-A

Tady je ještě demo video stylu Wu, v jehož druhé půlce Ma Jiang-bao cvičí tuishou a jsou tam vysvětlovány principy tuishou.
http://www.youtube.com/watch?v=EzoscA-rYVY

Starý mistr Ma Yueh-Liang (1901-1998) na videích dělá v podstatě to samé, ale na vyšší a více vnitřní úrovni.

Tusihou v parku.
http://www.youtube.com/watch?v=gNZFtEDImL8

S jiným dědkem.
http://www.youtube.com/watch?v=xSyue-NAy6k

Tuishou z roku 1990 ve věku 89 let, Nový Zéland.
http://www.youtube.com/watch?v=2FFhwIbCDIk
http://www.youtube.com/watch?v=pdqjLDE7n0E
http://www.youtube.com/watch?v=RHQv6fLpIoI&NR=1

Tuishou z roku 1993 ve věku 92 let.
http://www.youtube.com/watch?v=l_gmMqzf2I8

A tady je pravděpodobně nejstarší video, kde cvičí tuishou Ma Yueh-Liang se svým synem Ma Jiang-Bao.
http://www.youtube.com/watch?v=rh1nj74kRA8

Ma Yueh-Liang není jenom nějaký bezejmenný, zázračný dědek. Je jedným z největších mistrů stylu Wu taiji (tzv. nový Wu), který kodifikoval mistr Wu Jianquan (1870-1942). Tento styl Wu taiji, je spolu se styly Yang a Chen, jedním ze tří nejrozšířenějších a nepopulárnějších stylů taiji.

Ma Yueh-Liang se začal učit taiji v roce 1919 přímo u Wu Jianquan a byl jedním z jeho nejbližších a nejpokročilejších žáků. Po smrti mistra Wu Jianquan pak Ma Yueh-Liang dalších celých 56 let, spolu se svojí ženou Wu Ying-Hua (1907-1996, nejstarší dcera Wu Jianquan) pokračoval v cvičení a výuce taiji.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 13. bře, 2009 10:05

No tak dekujeme za prepsani obecnych poucek tvymi slovy(lze docist celkem kdekoliv)... jen mi tam chybi ta odpoved....myslim, zes vubec nepochopil na co se ptam a zda se, ze nevis o co jde pri techto videich, opakuji videich, neptam se o co jde pri tuishou....

takze znovu tentokrat uz jen jedna otazka :-):

Proc ty lidi odlitavaj zcela nerealne od mistra, na ktereho de facto nijak neutoci?

Diky PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 13. bře, 2009 10:28

2xpost
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 13. bře, 2009 10:55

PC píše:takze znovu tentokrat uz jen jedna otazka :-):

Proc ty lidi odlitavaj zcela nerealne od mistra, na ktereho de facto nijak neutoci?

Diky PC

1. Obecné poučky jsou pro poučení. Pak už jen záleží na člověku jestli se chce poučit nebo ne. Jestli je schopen vyprázdnit svůj šálek čaje... :-)

2. Vnitřní JING se projevuje velmi rychle a pro pozorovatele a mnohdy i účastníka nepochopitelně - To že tobě se to jeví nereálné, znamená pouze, že tomu zřejmě nerozumíš a možná i to, že cvičíš něco jiného než taijiquan, i když to tak nazýváš. (pokud si jen děláš srandu, tak pak promiň, ale z těch příspěvku to není jasné)

3. Aby se to člověk naučil, musí se podrobit specielnímu tréninku u učitele, který to umí. Kdo to neumí, ten bude pořád cvičit tzv "aplikace" nebo "přetahování" nebo "bojování".

Takže jinak řečeno, odlítávaj od něj, protože prostě jeho síla má takovou povahu - přesně odpovídá charakteristice vnitřního JING. Těžko se k tomu dá říct více.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kanec » pát 13. bře, 2009 11:50

Je mi líto lidí jako je PC, kteří se snaží pojmout taiji prakticky a střízlivě, zatímco díky pověsti jakou někteří jiní taiji dělají se neporávněně setkávají s posměchem a na trénink jim chodí uchyláci. Mě osobně by tahle situace jako laika okamžitě odradila :evil:
Kanec
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod PC » pát 13. bře, 2009 11:56

Sune
Ad1, neboj se o muj salek, nekolikrat sem byl dotlacen, k tomu abych ho vyprazdnil a ver mi, ze sem se potkal s Mistry, o kterych se tobe ani nezdalo (Cina, Singapur, Malajsie), a jejichz dovednost dalece presahovala me chapani, lepe receno, ani ne tak chapani jako spis aktualni dovednost.
Rovnez sem zucastnil podobnych demonstraci jako zde postuje dokola Yvan, cece nic, nelital sem, nehopkal jako hopik, nedupal jako zasazeny elektrickym proudem.. ikdyz do te doby vsichni prede mnou tak delali.. dotazal jsem se proc a dostal jednoslovnou odpoved, ktera mi prinesla pochopeni.

Taky jde o to co se ti kdo snazi do salku nalit ;) s halucinogeny jsem davno skoncil :D :D

Ad 2, Kdy a kde mi budes schopen toto predvest v praxi? Praxi myslim, ze ti to bude fungovat v san shou..... tesim se. A prosim nepis, ze za dvacet let :-) Yvan uz mel tu cest, tak se tesim na tebe ;-)

Ad 3 ddto, klidne ti predvedu sve "aplikace" ;-) BTW, Mistr Hong Junsheng ve sve knize pise, ze prave dokonale propojeni taolu a aplikaci prevedene a overene v tuishou je zakladem dobreho Taiji, tak si prosim nech svoje poucky a tom, ze cvicis neco nadrazeneho, klames sam sebe.

Obecne: temito recmi o specielnich technikach a trenincich skutecne Taiji skodite!!!
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » pát 13. bře, 2009 15:26

PC píše:No tak dekujeme za prepsani obecnych poucek tvymi slovy(lze docist celkem kdekoliv)... jen mi tam chybi ta odpoved....myslim, zes vubec nepochopil na co se ptam a zda se, ze nevis o co jde pri techto videich, opakuji videich, neptam se o co jde pri tuishou....

takze znovu tentokrat uz jen jedna otazka :-):

Diky PC

Ma Yueh-Liang jenom realizuje v každé situaci základní principy taiji o hodně více než ten druhý, kdo odlítává.
Má například vnitřní sílu peng jin, anebo alepoň o hodně více, než ten druhý.

Jaký je hlavní rozdíl, když cvičí "stejnou" taiji formu : 1. začátečník co se právě naučil posloupnost pohybů, 2. člověk co jí cvičí tak deset let a 3. mistr s mnoho desetiletími intenzivního cvičení?
Ten hlavní rozdíl je uvnitř, v pochopení a realizaci principů taiji.
A ten rozdíl mezi mistrem a těmi ostatními je větší, než mezi člověkem, co se učí žonglovat se 2-3 míčí a někým, kdo žongluje s 13 míči.
Při cvičení s partnerem se ten rozdíl projeví například v tom, že tzv. "ty lidi nereálně odlítavaj".

Mistrovství v taiji není o znalosti množství speciálních (bojových) technik, forem a aplikací.
Je v stále hlubším pochopení a hlavně realizaci toho, čemu Ty říkáš "obecné poučky" (a já principy taiji). A to za každých podmínek.
Číst si o tom umíme všichni, pořádně to nerealizuje téměř nikdo.
(Ale máme šanci na zlepšení v následujích desítkách let cvičení.)

To PC :
Speciálně pro Tebe jsem tam dal videa s jeho synem Ma Jiang-Bao, u kterého je to vše předce jenom více vnější a tím i viditelnější.
Taky u nich Ti připadá, že ty lidi tak nereálně odlítávají od mistra?
Díky. Yvan
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod farmer » pát 13. bře, 2009 16:30

Nebo je v tom kus úcty k tomu pánovi, víry v taiči, v hlavě střepy z dětství z filmů s podobnout tématikou a lidské touhy po nadpřirozenu. Pak lítám ani nevím jak :-) Říkám to jako bývalý aikidista, který přešel na thaibox a teď to vidí z nadhledu :wink:
Neberte to nikdo jako útok, jen si řekněme další možnost.
farmer
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » pát 13. bře, 2009 16:45

:D Co tady porad resite, staci si pustit jakykoli cinsky film ... tam prece jen maji to "letani" lepe zmaknuto ... snad jedine co mam k tem "skokanum", ze skacou malo a jeste to neumeji tak dobre ... je treba cvicit, cvicit a zase cvicit :lol:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod skiorh » pát 13. bře, 2009 16:51

Yvan píše:Ma Yueh-Liang (1901-1998), Wu styl taiji.

Tuishou z roku 1990, ve věku 89 let :

http://www.youtube.com/watch?v=2FFhwIbCDIk
http://www.youtube.com/watch?v=pdqjLDE7n0E

Pokud se do toho mohu vlozit se svym nazorem. Chapu podstatu otazky PC a rovnez bych na ni znal primou odpoved - neuspokojuje me konstatovani, ze jde jen o dosazeni vyssiho levelu. TO si dokazu predstavit kdyby na nej nekdo sel 'plnym utokem' a on ho odhodil 5m daleko -ale ne pri tuishou. Prece musi plait zakon zachovani hybnosti. A pokud jeden cvicenec od druheho 'odskoci' je to jen proto, ze byl bud odhozen (popr. jeho utok obracen proti nemu) nebo sam odskocil.

Nezlobte se na me, ale zrovna situace v 0:30 ve druhem videu, ktery je citovan vyse mi prijde jako druhy pripad...
Pokud ten clovek sam neodskocil - coz nikdy nedozvim, budu asi muset zacit verit na zazracnou silu :(
skiorh
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod PC » pát 13. bře, 2009 17:48

Yvan píše:Při cvičení s partnerem se ten rozdíl projeví například v tom, že tzv. "ty lidi nereálně odlítavaj".

Speciálně pro Tebe jsem tam dal videa s jeho synem Ma Jiang-Bao, u kterého je to vše předce jenom více vnější a tím i viditelnější.
Taky u nich Ti připadá, že ty lidi tak nereálně odlítávají od mistra?
Díky. Yvan

Kurna, a ze to tobe nefungovalo na me, cvicis uz prece peknou radku let.
Diky aspon jsi to zkusil, dat na primou otazku primou odpoved. Diky.

Ne tam se mi to nezda, ale to s tim nema co delat, komentoval jsem jiny videa, takze si delas akorat alibi.

4Sun:. Je krasne, ze mi tady pises o vyprazdneni salku, ale ani ty ani Yvan jste se nezeptali na me vysvetleni, jak me to bylo receno. Takze si klidne dal setrvavej ve svych prazdnych pouckach, jejchz prazdnotu a nepochopeni jsi dokazal pristupem k dizkusi. :idea:

Abych nedelal zagorku, tak aspon reknu jak me to bylo vysvetleno. No napsal to Farmer: ucta, to je to slovo. Ucta k mistrovi, ktery neco dokazal neco ma odcviceno zna a dokaze principy Taiji (vidis Yvane, neni mi to slovo uplne cizi ;-) ) uvest do praxe. Ne, ty ldi nejsou zhypnotizovani a nikde nevypravi o zazracnych energiich, proste se uci a cvici. Tecka.
Takze kdybys tohle Yvane napsal uz k tem videim, tak ti Roza nespila do vrahu Taiji. Jen bych jeste dodal ze nazor Skiorha, take dobre vystihuje podstatu veci.

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 13. bře, 2009 17:48

no já některým těm videím nikdy nevěřil.protože principy pádů znám sakra dobře. padal jsem sedm let na skejtu. a to jak když se v rychlosti zaseknete a letítíte dopředu tak když to takzvaně podjelo a člověk padal na záda. a na těch videích je vidět ,že bud odskakujou nebo odlítavaj nepřirozeně . totiž když do někoho vrazím tak nejdřív de tělo a pak nohy a pokud by ta energie byla taková mocná ,tak dotyčnej by měl končit na zádech a žuchnout jako pytel cementu. jednou na závodech do mně vrazil kluk v rychlost na překážce a letěl jsem na záda jebnul se hlavou a doted mám posunutej krční obratel . prostě fyzika musí platit i když jde o kosmírnou jing a jang
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » pát 13. bře, 2009 20:06

Umite si nekdo predstavit staryho thaibox dedka, jak od neho odlitavaji mladi boxeri pote, co na ne poklada sve rukavice?

Po tech desitkach let treninku a poznani vsech principu je to prece pochopitelny, ne?

:)
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Nefakt » pát 13. bře, 2009 22:39

Riverman píše:Umite si nekdo predstavit staryho thaibox dedka, jak od neho odlitavaji mladi boxeri pote, co na ne poklada sve rukavice?

Po tech desitkach let treninku a poznani vsech principu je to prece pochopitelny, ne?

:)

Já si spíš neumim představit 70 letýho Thajbox dědka v Boji s nějakym 70 letym Kung Fu dědkem... :lol:

Třeba takovej Chen Xiao Wang proti nějakýmu stejně starýmu Thai Box dědkovi....Je to jasný... :!:

Tady 65 letý Chen Xiao Wang,dejte sem prosim někdo 65 letýho Thai Box dědu ať taky vidíme jak sehýbe abysme mohli porovnat...

http://www.youtube.com/watch?v=MraDDIgQ ... re=related
Nefakt
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Odlétají?

Příspěvekod brtnik » sob 14. bře, 2009 3:23

Ahoj,

Yang TaiJi se věnuji cca 2,5 roku. Zatím se nevěnuji Tui Shou. Zatím se pořád učím chodit, mírný klus mne teprve čeká. Flákám to a jsem pomalý :D .

Takže možná spíš poznámka/otázka. Stále někomu vadí jakési odlétávání, kterému nerozumí a argumentuje tím, že on neodlétne. A to prosím potkal jinačí mistry :o .

No vzali jste v úvahu, že ti, co stojí proti těm "zasloužilým", cvičí TO Tui Shou, které bylo výše popsáno? Tedy něco, co má prohloubit citlivost, schopnost zůstat zakořeněný a přitom vycítit pohyby až úmysly soupeře předem a chytit jej do pasti? A cestou k tomu (alespoň pro TaiJi věřící) je maximální uvolněnost?
Je to nácvik, není to reálný boj !

Takže výsledkem je, že po aplikaci, poté, co je mistr přistihne na švestkách, vypadá ta reakce jinak, než kdyby proti stál thai boxer s úmyslem zatnout svaly a nenechat s sebou hnout.
Znovu poznamenávám, že osobní zkušenost s Tui Shou nemám. Jen tak o tom přemýšlím 8O

Já, možná ve své naivitě, věřím, že zkušený TaiJi mistr by dokázal využít hybnosti i takového ThaiBox protivníka a eliminovat jeho pokusy. O tom snad využití TaiJi je (jak mi někde napsal tuším Pavela - jde mimo jiné o přepólování). A nechytejte mne za slovíčka, nepřesnosti a neúplnost nějaké "pravdy".

Věřím, že souboj by vypadal jinak v případě, když by proti sobě stáli dva TaiJisté nebo TaiJista a vyznavač jiného stylu.

Jestli může být úspěšný člověk i v 90ti o tom můžeme pochybovat, můžeme tomu věřit, ale jen tak se to nedozvíme. Jen hovado by vyzvalo k reálnému boji 90letého staříka.
Nebo tu snad někdo takový je :) .

No, jestli jo, tak nám zase schází ten 90letý TaiJi Mistr :lol:

Sám hledám odpovědi, takže to berte spíš jako otázku do diskuze či otázku pro zkušenější, námět k přemýšlení.

No když už jsem si vzal slovo, tak to zase trochu přepísknu s délkou. Kdo nechce, ať to nečte :oops:

Chtěl bych vysvětlit, že TaiJi nedělám primárně proto, abych se uměl prát, ubránit, vybít vztek a já nevím jaké ještě mohou být motivy některých, jejichž příspěvky tady občas čtu, a kteří neustále řeší, jestli je pro reálný boj účinější to či ono. No a zase mne nechytejte za slovo nehledejte napadání. Mír. Já proti těm motivům ani proti jiným stylům či bojovému sportu nic nemám.
Já si chci zachovat a možná prohloubit fyzičku, zajímá mne i prohlubování cítění vlastního těla a pocitů (které jsem již sám zaznamenal) a další věci. To ovšem neznamená, že pomíjím bojový aspekt TaiJi. Stále k tomu přistupuji tak, že nejdůležitějším konečným cílem a smyslem je tento bojový aspekt a je třeba stále přemýšlet o tom, proč to či ono je tak a ne jinak, jak to má přispět k bojovému použití a zda je to účelné. S největší pravděpodobnosti (podle mojí víry) by bez tohoto hrozilo vyprázdnění TaiJi a možná vzdálení od, i nebojových, cílů TaiJi. Smysl pohybů by pominul, vyprázdnil se.

To mi ovšem není na překážku být trpělivý. Když mi sufei řekne, že ještě nejsem připravený na Tui Shou, no tak si holt ještě nějaký ten rok počkám. Už jsem dost starý a nemám dost času, abych si mohl dovolit spěchat.
Tak se holt nenaučím rychle prát.
A nebo můžu zvolit doplňkový styl, kde se dřívě cvičí bojové aplikace :)
K TaiJi asi něco z vnitřních stylů, takže třeba Xingyiquan neno Bagua Zhang. Já si zvolil Baguu. No spíš jsem začal s Baguou a rozšířil ji o TaiJi. Skvěle se to doplňuje. Jen se nějak čas od času mění moje priority mezi těmito styly :D

No už jsem se vypovídal, tak zase příští rok ve stejnou dobu.

Michal
brtnik
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...