4ukropcany - poznal jsem hold samé slušné boxery ( třeba Pavel Fejt, atd.) a Thai boxery ( třeba Petra Kalendu z Třebíče asi znáš

). Jak jsem již psal výše. Velmi chápu Tvůj postoj a souhlasím s ním. Taky jsem začínal s aikidem, přes zápas, judo, ninjutsu, Taekwondo, EWTO, AVSE, Box, lehce Thai box až k free fightu, Modern Arnisu, Pekiti Tirsia, RBSD. Ale to je v podstatě jedno. Pořád jsem hledal něco, co mi obsáhne boj na ulici a bude reálné. Ze začátku jsem věděl houby, co je reál. Věřil jsem svému učiteli. Po pár letech jsem se začal ptát a hledal více. A postupně jsem se prokousával výše uvedenýmy styly. Některé jsem proběhl. U některých zůstal déle až dosud. Zjistil jsem nakonec, že mi žádný styl nedává kompletní systém, který by mě připravil na střet na ulici se všemi jeho možnými aspekty. Tak jsem byl nucen si vybrat to, co jsem uznal za nejlepší. Ale jsem rád, že jsem si tu cestu prošel, protože dokážu porovnat styly a systém výuky. Jde mi o to, že každý styl má něco do sebe.
Myslím si, že aikido má nejlépe zvládnuté pádové techniky ( teď neřeším plácání o zem, pokud padáš na betonu. Já, aby mě zase někdo nechytal hned za slova ). Ninjutsu má zase výborně zvládnuté věci ohledně špionáže, tichých přesunů, atd. - také některé jejich postupy přebraly speciální jednotky. A věřím, že bych takto mohl pokračovat.
Dle mě není ani tak podstatné, co trénuješ, ale jak. Pokud trénuješ modelové situace, sparringy, lapy, boj v postoji, na zemi, v klinči, se zbrani, beze zbraně, atd. Tak stejně nakonec přijdeš na to, co funguje a co ne. A pokud Ti nic nefunguje, tak ten styl asi nebude v pořádku, že.
Třeba v tomto si myslím, že je v naší republice ojedinělý RBSD s Martinem, který jezdí za klukama na BJJ, box a další styly. Prostě si vezme,co je v tom stylu dobré a transformuje to do své koncepce. Teď se zde vyrojila Krav Maga IKMF, tak jsem na ni začal jezdit, tak uvidíme.
No, to jsem se moc rozkecal. Jde mi o to, že všichni tady plivou na zkoušky, certifikáty, atd. Ale nevěřím tomu, že speciálně Luen si svojí školu neotevřel na základě svého stupně či certifikátu. I trenéři boxu musí mít trenérské zkoušky = papír. Takže ten papír ukazuje, co by jsi měl zvládnout. A stejně Tě žádný papír nenaučí učit. Učit se naučíš pouze učením. Tak to je vše a i tak jsem toho napsal zbytečně moc.
A pokud se chceme bavit úplně na dno, tak vůbec nezáleží na stylu a na člověku = karatista může porazit thai boxera, thai boxer může porazit zápasníka, atd. Jde o to jak trénujete a jak moc jste otevřený ostatním stylům.
Tak slunce v duši a ruce vždycky u hlavy.