Luen,
Jednak tva odpoved nezodpovedela ani jednu otazku a jednak je to zase odpoved z rise pohadek ...
Mas vlastny rozum a vies uvazovat logicky a racionalne, alebo nie? Naozaj si z toho nevies vybrat, co je dolezite, a co nie? Uviedol si dve velke vyhrady:
1. "mam rad tahle videa, kde se ukazuji dilci veci, zaci si nechaji ze zdvorilosti libit cokoli - ostatne proc ne, kdyz jde jen o demonstraci dilci veci a nejakej "zacek" to pak vydava za dukaz bojeschopnosti"
Odpoved je, ze ten chlap bol bodyguardom syna taiwanskeho prezidenta, ucitelom bodyguardov v statnej sluzbe atd. Takze asi neda vela namahy si domysliet, ze zrejme vie fightit paradne (a ver jeho "zackovi", ze vie). Napriek tomu uci metodou "dilcich veci", ktora sa Ti zda byt nezmyselna, ale ktora je tradicnou metodou. Nie je lepsie sa vynasnazit prist na to, preco sa to robi prave takto, namiesto toho, aby si tuto metodu smahom ruky odsudil ako "dilci vec"?
2. "proc jdou na smesne jednoduche veci tim nejkomplikovanejsim zpusobem. Kdyz to hodne zjednodusim, tak se nabizi jednoducha odpoved, nepobrali ani za mak o co jde a tak nezbyva nez v jednoduchosti, hledat komplikace ... Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni ... pak to zacne davat smysl."
Odpoved je, ze majstri idu na to komplikovanym sposobom (vid napriklad to, ako sa jeho prax prelina s praxou tradicnej cinskej mediciny), pretoze skutocne ide o velmi komplikovane veci - keby to vo vnutornych styloch bolo tak jednoduche, ako si ludia tu na tomto fore myslia, nebol by dovod to robit komplikovane. A tiez si mozes domysliet, ze ani cinski majstri netuzia po tom, vyplytvat roky na nieco, co je nezmysel. Mnohym ludom to pripada nezrozumitelne, pretoze presne ako pises, "Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni", teda to nechapu - a nechapu to ti, ktori (co sa tyka vnutornych stylov) "nepobrali ani za mak o co jde". Keby bolo ucelom cinskych bojovych umeni iba umenie fightit, potom by cele toto dlhodobe usilie bolo naozaj nezmyselne, oni majstri by boli blazni, pretoze skutocne sa da naucit fightit daleko jednoduchsim sposobom, bez onych komplikacii, ako pises. Lenze ono sa to v cinskych vnutornych styloch robi prave takto, pomaly a komplikovane - a z toho moze ktokolvek racionalne uvazujuci usudit, ze to ma svoj dovod, preco sa to robi prave tak, ako sa to robi, pomaly a komplikovane. Ibaze by tu niekto chcel tvrdit, ze vsetci su blazni, len ja som helikoptera.
Ja mel take zaka, kterej mel tendence obdobnym zpusobem "videt" co mu rikam, co ho ucim ... zacal casem videt duchy a nakonec to neustal ... roztrojena osobnost atd ... do konce zivota bude nucen voblejzat psychiatricke lecebny a k tomu vsemu nove jeste maniodepresivni stavy ... chudak kluk a pritom mozna stacilo, kdyby se tenkrat nasel jeden rozumnej a zodpovednej clovek, kterej by tuhle casovanou bombu vcas deaktivoval!
Preco si ho nedeaktivoval? Bol si jeho ucitelom, nebola to Tvoja uloha?
Je to podvodne jednani sama na sobe a po zasluze si kazdej casem sam nabehne ... nic proti, ale dobre jim tak
Prvni co musi dobrej ucitel udelat je to, ze vyvede sveho zacka/snilka z omylu a nabidne mu za jeho sny realne a uchopitelne veci na kterych muze pracovat a rozvijet tak sve kung fu.
Ulohou ucitela je pomocou bojovych umeni vykresat zo studenta plnohodnotneho cloveka, ktory ma kungfu nielen v boji, ale aj v zivote. Dobri ucitelia to robia tak, ze na zaciatku nechaju svojich ziakov, nech si cvicia to, co sami chcu - fightri nech si robia fighting, spiritualisti nech si robia taichee... A pomaly ich zacnu ovplyvnovat a viest tam, kam ich chcu viest, aby z nich vykresali osobnost v plnom zmysle slova. Vyvadzat ludi prudko z ich omylu vacsinou nikam nevedie (ako v pripade Tvojho roztrojeneho ziaka), ti ludia to jednoducho nie su schopni ani ochotni to prijat. Preto obvinovanie tych, ktori nemaju zaujem o fighting aspekty bojovych umeni (ale robia to z inych dovodov) nikam nevedie - neprerobis ich, nezmenis ich, jedine, co dosiahnes, je rozkol v komunite bojovych umeni. Ak ich chces zmenit, musis ich nechat ist vlastnou cestou, sledovat ich a iba pomaly im ukazovat, ze su aj ine veci a pripadne ich nasmerovat inam.
Pred niekolkymi rokmi sa tu spustil pohon na vsetkych tych, ktori nemaju zaujem o fighting - dosledok je, ze co sa tyka vnutornych stylov, nikto tu nic seriozne nepise, toto forum je mrtve (co sa tyka vnutornych stylov). Tolko k vyvadzaniu z omylu.
Ja pro to vysvetleni mam, je to nepoctivost cvicencu BU. BU se stalo modou rachytiku ... Narodil jsem se jako mrzacek a BU me znova postavilo na nohy atd ... coz neni nic spatneho, ale rozhodne to je vedlejsi kolej a vlastne vedlejsi efekt - v zadnem pripade to oc tady bezi!!!
Mna bojove umenia nezaujimaju. Zaujimaju ma cinske bojove umenia. A tie maju velmi siroku skalu moznosti - to, ze niekto cvici CBU inym sposobom ako Ty, nepovazujem za nepoctivost. Dokonca nepovazujem za nepoctivost ani to, ak dotycny nevie fightit (hoci by mal). Je to iba jeho vec. Kazdy nech si robi to, co chce - nik z nas, dokonca ani Ty, svet nespasi. Ovplyvnit mozes tak akurat svojich par ziakov, dokonca aj to je velmi tazke a namahave a nie vzdy sa podari... A urcit, co je hlavne a co vedlajsie (napriklad ci je hlavne vediet fightit alebo poznat kompletny system daneho stylu, ci sa systematizovat na jednu specialnu vec alebo praktikovat v mensej hlbke podrobnosti kompletny system), je velmi problematicke v situacii, ked cinske bojove umenia vymieraju tak rapidnym tempom... Ak by sa vsetci zameriavali na fighting, za par rokov by vnutorne styly zanikli, pretoze by nezostal nik, kto by mohol odovzdat obsah stylu dalsim generaciam...
Je mi jasne, ze ty v BU ten bojovy aspekt schvalne resp. uz vlastne z nutnosti popiras, ale ne kazdej to tak snadno vzda a ne kazdej se spokoji se siditkem zvanym magie ...
Nie, nepopieram bojovy aspekt, beriem ho ako sucast. Ked si dokazes zistit take podrobnosti o mojom zivote ako ze sa poznam s Robertom Novym, tak si zisti aj to, ze som jedneho z mojich byvalych studentov baguaquan v Prahe vyslovene nutil, aby sa dal na box, pretoze bol prilis jemny, prilis intelektualny, pretoze potreboval, aby sa trochu otlkol. Kazdemu sa snazim dat to, co si myslim, ze dotycny potrebuje. Ak je prilis jemny, snazim sa ho prinutit, aby sa otlkol v boji. Ak je prilis hruby, snazim sa ho prinutit, aby sa zjemnil vnutornou pracou. Tu na tomto fore je prilis vela hrubokozcov (nie je to nadavka, je to len popis ludi schopnych prijimat udery), takze uplne prirodzene obhajujem zdravotakov (ktori cvicia akoze pre zdravie). Keby tu naopak bolo prilis vela uletakov a mystikov, obhajoval by som buchacov a hrubokozcov.
Rozumim tomu, ze jsi byl v mladi fascinovan lidmi, jako je Robert Novy apod ... ale to je tvuj boj ... Mirku bud zodpovednej a nevydavej sve potize za onu tresnicku na dorte, nejdrive pomoz sam sobe - prokazes tak sve schopnosti a pak se montuj do ostatnich lidi. Nemyslim to spatne, stejne uz jsem ti vse rekl a rikam ti porad to same, takze by te to nemelo nijak pohorsit a nebo rozhodit
(neni v tom ani za mak ironie, ci vysmech - myslim to vazne).
To s tou fascinaciou je uplna blbost. S Robertom sme spolu studovali sanskrt v jazykovej skole. On bol blazon do sanskrtskych textov, ale nemohol si ich pozicat ani v Narodnej kniznici, ani v Orientalnom ustave. No a kedze ja som pracoval v Orientalnom ustave a ku vsetkym tymto veciam som mal volny pristup, tak som mu tie texty poziciaval. Ale ja som na vyske studoval pocitace a furt mam toto technicke myslenie - som v podstate pragmatik, skeptik a realista aj v duchovnych vedach. Robertove metody boli daleko, daleko za hranicou toho, co som povazoval za systematicky a realisticky pristup k spiritualite. Nikdy ma to, co robil, nezaujimalo - ja som siel podla theravadovych metod meditacie, ktore su velmi logicke, systematicke a pragmaticke.
Takze o mna sa vobec netrap. Nemam ziadne potize, iba ak nanajvys obavy, ze zacinas vidiet duchov podobne ako ten Tvoj nestastny ziak... Ale to sme uplne mimo misu - tento thread je o taiji videach...
Odpoviem Ti aj na sukromnu spravu.
Miro