Tradiční Taiji videa

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod JRup » čtv 19. bře, 2009 16:20

PC píše:
sun píše: A chci se to prostě dozvědět tradičním způsobem. Když už jsem ve foru Tradični taiji. :-)

Pisu snad nekde ze to ucim netradicne?
Sakra, PC mě předběhl. Myslím, že to je velmi zásadní věc! Např. Chen Fake, velká to osobnost Chen stylu 20. století, dřel se svým bratrancem celý den na poli a pak po nocích cvičil. On nepotřeboval tolik makat na základních dovednostech a posilovat. To si odbyl přes den a večer mohl pracovat na svém Taiji.
Metodu je potřeba zasadit do kontextu doby.
Osobně jsem přesvědčen a určité věci mohu říci z vlastní zkušenosti, že bez "postaveného" těla z nikoho žádný fa jing prostě nedostaneš. To tělo musí splnit určité vnější podmínky, aby mohlo utvořit podmínky pro přenos Té síly (jak se říká vnitřní). A proto dnes rozumím tomu proč opravdu dobří učitelé trvají na zvládnutí základních dovedností a bez nich žáka nepustí dál. Jestli je žák pilný a zvládne to za rok či dva nebo jestli mu to bude trvat deset let toť individuelní věc. Ale proč přidávat další, když není na čem stavět? Pokud tělo není schopno ten úder podepřít, tak nemá smysl nějaký úder dávat (pokud se nebudete prát s dítětem). A to je to co mnohým dnes chybí a v prvních letech doháníme. Berte to jako můj názor a ne nějaké mudrování.

A rozvedu to ještě s odkazem na můj předchozí pro někoho možná filozofický příspěvek. Vnitřní a vnější se doplňují a pro mě mají praktický význam. To není planá teorie! Není nádoba, jak by mohl být obsah? Taiji symbol není teoretická filozofie, ale popis reálných věcí a pohyby v Taji Quan by měly být v souladu s tím principem. Když jsem tu myšlenku alespoň trochu dostal do pohybů a ucítil, tak se mnohé změnilo! Dokonce i úder do dřevěné desky se stal účinějším a pro ruku mnohem méně bolestivějším.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 19. bře, 2009 16:43

roza píše:Sun,Yvan - popsal bys svoje cviceni a cviceni ve sve skole jako "form of physical culture that stressed health, spirituality, and fighting application equally"? - zapujceno z Mirova prispevku.EQUALLY chapu jako "stejnou merou,rovnomerne".

Nevím, co autor myslí zdravím, co myslí spiritualtitou a vůbec ne co myslí fighting application. To jak to cvičíme si můžeš přečíst na našich i mistrových stránkách. Jestli si to zařadíš do nějaké své škatulky je to na tobě.

roza píše:Je skutecne "Každý má takový přístup, jaký mu vyhovuje" ta vhodna cesta k nauceni se neceho?

Ty snad chceš říct, že děláš věci, které ti nevyhovují? Jestli to umíš, tak převezmi můj názor a je to. Ale myslím si, že to dlouhodobě nezvládneš.
Cvičit to co vyhovuje mému naturelu, znamená přece úplně něco jiného než cvičit si to po svém. Prostě si doplnuješ, jak většina tady, význam toho co píšu, podle toho jak vám to vyhovuje, abyste měli o čem psát.
Kdyby bylo na mne tak to zůstane u odpovědi na to, proč odskakují od mistra Ma při tlačení.

roza píše:Vy jste oba v prispevcich tak hrozne nekonfliktni :) az je to krasne.Bohuzel to v Nasich ocich ma trochu jiny odraz,nez asi puvodne zamysleny nadhled a moudrost.Nicmene ,jestli smim prosit,pokud uz si date praci s odpovedi,prosim prosim,neco jineho nez citat a odkaz na article.Skromnost stranou,cvicite leta,mate skoly a cvicite si pristupem,ktery vam vyhovuje...to uz se prece da napsat neco konkretniho.

přecházím s úsměvem a čekám na konkrétní dotazy.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 19. bře, 2009 16:48

graver píše:
JRup píše:Lidé, kteří nedělají BU mohou bojovat. Zvířata ve volné přírodě nechodí do školy BU a mohou bojovat. Kde je rozdíl? Proč lidé chodí do školy BU, aby pak mohli bojovat?

:?: :?: :?: Já mám asi problém s interpretací toho, co vy tady píšete :twisted: Sun mi vysvětlil, že ho špatně chápu a ty mi to možná řekneš taky. Tak jen pro sichr, kdybych se náhodou trefil: ptáš se opravdu, proč lidi dělají BU, když bojovat jde i bez toho a kočička zakousne myšičku, aniž by chodila na karate?
Tak to je asi otázka pro někoho mentálně více obdařeného, než jsem já. Já k tomu ve své přízemnosti neumím a nechci dodat nic, než ty otazníky.

ad "Externí neexistuje bez interního a interní bez externího..." - filosofická etuda, nic víc, nic míň.

Externí - interní viz předhozí email. Snad již srozumitelnější.

Prosím, neříkej mi vy tady píšete. Vím, že mi nevykáš a já vím, že k nikomu nepatřím. Jsem prostě exot. :wink:
Co se týká té první myšlenky, to není moje stanovisko, to je všeobecná otázka. S tou myšičkou a kočičkou je to o způsobu boje a strategii. Výsledek, který jsi navrhl nemusí být podmínkou. Je to jako se ptát proč proti sobě nenastupují 70ti a 100 kiloví boxeři. Bojové umění lze chápat jako schopnost čelit situaci a přežít. Situace je před tebou, tak ji vyřeš. A to je to podstatné co BU může současnému člověku nabídnout. On je velký, já malý. Co s tím?
Někteří mistři tomu říkají kultivace těla a mysli. Nechci, aby to vyznělo příliš nekonfliktně a filozoficky proto přidám, že ty údery, kopy a jiné tam patří.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 19. bře, 2009 16:55

PC píše:Pisu snad nekde ze to ucim netradicne?

Ne nepíšeš, a píšu snad já, že se učíš netradičně?
Naopak, já si myslím, že to děláš skvěle. Sám jsem přece napsal, že bych to nezvládl. Takže ti držím palce, abys došel co nejdál, máš na to určitě předpoklady. A nemám důvod být ironický. Opravdu ne.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » čtv 19. bře, 2009 17:07

No kluci, přečetl jsem poslední příspěvky a mám z nich pocit, že každý chceme akorát sem dát své myšlenky bez ohledu na to, co říkají tí druzí. Když říkám všichni myslím tím i sebe. Takže taková debata se mi nelíbí. Nic to nepřinese. Končím s tímto tématem. Mějte se pěkně.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod graver » čtv 19. bře, 2009 17:21

JRup píše:Prosím, neříkej mi vy tady píšete. Vím, že mi nevykáš a já vím, že k nikomu nepatřím. Jsem prostě exot.

Já ti nevykám - myslel jsem tebe a Suna. Za exota se nestyď - třeba vyhraješ na nějaké výstavě :wink:
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jabberwocky » čtv 19. bře, 2009 21:56

PC píše:
Jabberwocky píše:PC: Páky mi neleží v žaludku, momentálně je pořád ještě cítím v zápěstí a trochu v lokti :-)

Neboj hned jak se ti zesili tok qi, tak se to presune do zaludku. :lol: :lol: :lol:

Á, no tak to už je mi mlsno. A prosimich, v tom žaludku už to zůstane, nebo se to s dalším progresem bude posouvat trávicím traktem dál? ;-)
Jabberwocky
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 19. bře, 2009 23:39

Téma je Taiji videa (s omluvou nerozumím tradiční), takže něco pro uvolnění oblasti kua, tj. 2 ze čtyř hlavních kloubů. Viz minuta 1:10. Jednoduše dobrá rozcvička pro každého.

http://www.youtube.com/watch?v=7_WpETar ... r_embedded
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 14. kvě, 2009 16:57

Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod littleass » čtv 14. kvě, 2009 18:04

Vítej zpět Miro :wink:

http://www.youtube.com/watch?v=94g9ps0L ... re=related

Ten plešounek nevíte někdo co to cvičí??

Já to sem dal teda hlavně na uvítanou Mirovi a taky kvůli tomu Rituálu 8) :wink: protože Rituály mám moc rád :!: :wink:
Naposledy upravil littleass dne pát 15. kvě, 2009 12:27, celkově upraveno 1
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 14. kvě, 2009 22:00

ahoj vsem ... ja jsem tady chybel, co? :lol:

ale k veci, mam rad tahle videa, kde se ukazuji dilci veci, zaci si nechaji ze zdvorilosti libit cokoli - ostatne proc ne, kdyz jde jen o demonstraci dilci veci a nejakej "zacek" to pak vydava za dukaz bojeschopnosti ... brrr z toho mam husi kuzi :roll:

Proc je kung fu komunita tak rozhadana, proc nemaji jasno v naprostych zakladech, v naprosto trivialnich vecech, proc nahrazuji proste veci komplikovanym vyrazivem ... proc jdou na smesne jednoduche veci tim nejkomplikovanejsim zpusobem. Kdyz to hodne zjednodusim, tak se nabizi jednoducha odpoved, nepobrali ani za mak o co jde a tak nezbyva nez v jednoduchosti, hledat komplikace ... Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni ... pak to zacne davat smysl.

To, ze nekdo neni schopen pochopit veci neni o tom, ze je neco slozite ... jen je to slozite pro nej a proste mu to unika mezi prsty ...

JA NEJSEM LEVEJ, NENI TO TIM, ZE JSEM MIMOZA, JE TO SLOZITE, PROTOZE ... a ted prijde nejkostrbatejsi pokus o vysvetleni ...

njn to by ale vyzadovalo uprimnost sama k sobe a doznani pred sebou, ze se iracionalne chovam, ze iracionalne jednam a na to nejsou KOULE!!! A staci tak malo, byt aspon trosku sam k sobe uprimny ... Vzdy bylo nejneschudnejsi hazet si sam klacky pod nohy, ale je to IN :!:

Kdyz uy jsme u te poctivosti, proto se o TJ bavim treba s Pavlem Codlem - tuhle jednoduchou hadanku snad rozlusti i mistri koanu :lol:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 15. kvě, 2009 15:51

Littleass,

Vítej zpět Miro Mrkající
Ten plešounek nevíte někdo co to cvičí??

Bohuzial, velmi so mnou nepocitaj, sorry, tu niet o com debatovat uz pekne dlhu dobu...
Ten plesounek cvici jibengong, zakladne zrucnosti, teda rozne zakladne postoje s variaciami z nejakeho Shaolinu, nie je to ziadna ucelena zostava kde by bola nutna exaktna postupnost. Proste len ukazuje svoje zrucnosti a ukazuje to pekne.

Luen,

Proc je kung fu komunita tak rozhadana, proc nemaji jasno v naprostych zakladech, v naprosto trivialnich vecech, proc nahrazuji proste veci komplikovanym vyrazivem ... proc jdou na smesne jednoduche veci tim nejkomplikovanejsim zpusobem. Kdyz to hodne zjednodusim, tak se nabizi jednoducha odpoved, nepobrali ani za mak o co jde a tak nezbyva nez v jednoduchosti, hledat komplikace ... Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni ... pak to zacne davat smysl.

Tu mas odpoved z pera Alexa Kozmu, ktora Ti da velmi jasnu odpoved:

Back in Taiwan the following month I continued my training with Sifu Chen Yun San in a small park in the north of Taipei. A cheerful, bright eyed man whose movement belies his fifty years of age, Sifu Chen has practiced martial arts for most of his life under several great masters, beginning at the age of four with his grandfather who was a renowned internal boxer and doctor. He is also an experienced Buddhist adept having trained under the famous Master Nan Huai Chin and other Tibetan Buddhist Grandmasters. When I first saw him walking in the park I talked my Chinese friends into asking him what he did, for his gait looked so balanced and smooth that I instinctively knew he must have been doing some kind of practice.
My intuition was confirmed a short time later when he took his jacket off and began moving through a Tai Chi form with great fluidity and latent power. It turned out that Sifu Chen had been the body guard to the son of Taiwan’s President, was the teacher of the guards of government officials, and was highly respected as a healer having helped bring people back to health who had been given up on by the local hospital. His father had been a doctor of Chinese medicine, and his approach to his practice was so gentle (most of the students in his early morning class were middle-aged people interested in keeping healthy) that I wondered just how skilled a martial artist he was. The first time we touched arms I found out. It was as if his whole body had eyes, and his movement was so smooth and loose that every time I attacked it was like falling into water and then being suddenly repulsed. He had the same broken-rhythm, deceptive footwork that I had seen obviously being used by Serge Augier, although I had not seen it demonstrated by other teachers of Tai Chi. It was that footwork that seemed to make a lot of the Tai Chi movements really work well, and I wondered if certain teachers kept that hidden from their students or if it had been lost due to the emphasis on form and pushing hands.
At out first meeting Sifu Chen held my left hand for a long time as he continued talking about his practice. My hand was cold, he said, which indicated that I had been dong too much hard practice. I admitted that he was right; in fact for a couple of months I had been working intensely on certain hard chi-gung practices which had resulted in increased body strength but also some uncomfortable sensations. He continued by saying that the practice had damaged my liver. My palms were yellow and cold, my fingertips pink, indication that energy was reaching the tips but it was not of a strong quality. If I agreed to stop the hard practice he would teach me, he said, and when he put my hand down it was full of warmth and energy. I felt his own hands: they were as soft as a baby’s and very warm. I happily began taking lessons from him each morning in the calm atmosphere of an earthen area surrounded by beautiful old trees. He gave me various exercises form the internal arts which he said would complement what I was already doing. From Ba Gua he showed me how to walk around a tree, drawing energy in through the palms as they pointed towards the trunk. After and hour or so of this I felt a noticeable effect - increased energy in the body, an openness in the chest and a new connectedness to the earth. Every three days I would move to a new tree, for the leaves would turn yellow and, according to my teacher, the tree would be in danger of dying. He helped me also to find a deeper degree of relaxation and looseness in my Tai Chi form, telling me that Tai Chi is a moving meditation whose core idea was to relax deeply and to be aware of the points of balance and yin and yang within each posture. Every movement in life should be Tai Chi, with complete awareness and a relaxed but alert mind and body. He made me do the postures slower than I had ever done them before, and what resulted was a far deeper sense of harmony and body awareness.
During training one morning, Sifu Chen lightly brushed my chest as if flicking away a speck of dust to demonstrate to some students the soft hand of Tai Chi. Several hours later I began to feel the effects of the seemingly light strike, headache, heart palpitations and the feeling that my blood pressure had risen, were some of the symptoms. I had difficulty in sleeping during the following two nights. I spent my time lying in bed feeling that I was just about to leave this world. When I returned to see my teacher, he was very apologetic and explained that he had accidentally released a burst of internal energy. He cured me with some simple chi kung and massage. I was truly impressed by the damage that such a light strike could cause.
For me Sifu Chen epitomizes the ideal of a Tai Chi master: a gentleman, a skilled fighter, and a joyous human being with a joyous human being with a deep understanding of how spiritual practice and martial arts are related.

Ja osobne nemam k tomu co dodat.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 15. kvě, 2009 16:42

Ahoj Mirku, jsem rad ze ses ozval, tak nejak jsem te cekal driv ... momentalne nejsem na netu a pisu z mobilu, tak se na to vecer juknu. Jen se zeptam, pamet ti slouzi? Mam pocit, ze uz ubehlo dalsi jaro - vzpominas??? Ne? Tak ja se pripomenu s tim nasim soubojem :wink:

A nebo nemas stale koule??? :lol: :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 15. kvě, 2009 23:15

Luen, pozri sa do svojej schranky, mas tam odpoved.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod littleass » sob 16. kvě, 2009 20:11

luen píše:Ahoj Mirku, jsem rad ze ses ozval, tak nejak jsem te cekal driv ... momentalne nejsem na netu a pisu z mobilu, tak se na to vecer juknu. Jen se zeptam, pamet ti slouzi? Mam pocit, ze uz ubehlo dalsi jaro - vzpominas??? Ne? Tak ja se pripomenu s tim nasim soubojem :wink:

A nebo nemas stale koule??? :lol: :wink:

Nech ho žít Honzo já sem tady taky pustil tolik výzev a jiných hoven že kdyby na všechny mělo dojít tak bych musel chodit kanálama :lol:
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 17. kvě, 2009 8:35

4Miro:

Jednak tva odpoved nezodpovedela ani jednu otazku a jednak je to zase odpoved z rise pohadek ... podivej nejakej clovek a dle meho, pochybnejch znalosti a dovednosti, naprosto neobjektivne hodnoti po svem co zazil ... - subjektivni pocit ... ja take mohu komentovat dovednost naseho mastera timto zpusobem, ale hanba by me fackovalka ... jeho zazitek, muze mit desitky jinych vysvetleni. Ja mel take zaka, kterej mel tendence obdobnym zpusobem "videt" co mu rikam, co ho ucim - proste nemel vuli drzet svou bujnou fantazii na uzde. A protoze byl ojebavak, necvicil, jen mudroval, tak vzdy jakoargumentoval tim nejzbesilejsim a nejbizarnejsim zpusobem ... energie, teplo, cirkulace qi a podobne kravoviny namisto aby se nakopal do zadnice a zacal se svou motorikou neco delat - schazela mu ona poctivost o ktere jsem tady uz psal ... tak hledal omluvu v energiich na svuj lempl pristup :evil:
Vsechny vas varuju, zacal casem videt duchy a nakonec to neustal ... roztrojena osobnost atd ... do konce zivota bude nucen voblejzat psychiatricke lecebny a k tomu vsemu nove jeste maniodepresivni stavy ... chudak kluk a pritom mozna stacilo, kdyby se tenkrat nasel jeden rozumnej a zodpovednej clovek, kterej by tuhle casovanou bombu vcas deaktivoval!

Je to podvodne jednani sama na sobe a po zasluze si kazdej casem sam nabehne ... nic proti, ale dobre jim tak :wink: Prvni co musi dobrej ucitel udelat je to, ze vyvede sveho zacka/snilka z omylu a nabidne mu za jeho sny realne a uchopitelne veci na kterych muze pracovat a rozvijet tak sve kung fu.

Ja pro to vysvetleni mam, je to nepoctivost cvicencu BU. BU se stalo modou rachytiku ... Narodil jsem se jako mrzacek a BU me znova postavilo na nohy atd ... coz neni nic spatneho, ale rozhodne to je vedlejsi kolej a vlastne vedlejsi efekt - v zadnem pripade to oc tady bezi!!!

Je mi jasne, ze ty v BU ten bojovy aspekt schvalne resp. uz vlastne z nutnosti popiras, ale ne kazdej to tak snadno vzda a ne kazdej se spokoji se siditkem zvanym magie ...

Rozumim tomu, ze jsi byl v mladi fascinovan lidmi, jako je Robert Novy apod ... ale to je tvuj boj ... Mirku bud zodpovednej a nevydavej sve potize za onu tresnicku na dorte, nejdrive pomoz sam sobe - prokazes tak sve schopnosti a pak se montuj do ostatnich lidi. Nemyslim to spatne, stejne uz jsem ti vse rekl a rikam ti porad to same, takze by te to nemelo nijak pohorsit a nebo rozhodit :wink: (neni v tom ani za mak ironie, ci vysmech - myslim to vazne).

Jinak dik za odpoved SZ - vecer ti napisi a dohodneme se.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 20. kvě, 2009 8:05

double
Naposledy upravil Miro dne stř 20. kvě, 2009 8:07, celkově upraveno 1
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » stř 20. kvě, 2009 8:06

Luen,

Jednak tva odpoved nezodpovedela ani jednu otazku a jednak je to zase odpoved z rise pohadek ...

Mas vlastny rozum a vies uvazovat logicky a racionalne, alebo nie? Naozaj si z toho nevies vybrat, co je dolezite, a co nie? Uviedol si dve velke vyhrady:
1. "mam rad tahle videa, kde se ukazuji dilci veci, zaci si nechaji ze zdvorilosti libit cokoli - ostatne proc ne, kdyz jde jen o demonstraci dilci veci a nejakej "zacek" to pak vydava za dukaz bojeschopnosti"
Odpoved je, ze ten chlap bol bodyguardom syna taiwanskeho prezidenta, ucitelom bodyguardov v statnej sluzbe atd. Takze asi neda vela namahy si domysliet, ze zrejme vie fightit paradne (a ver jeho "zackovi", ze vie). Napriek tomu uci metodou "dilcich veci", ktora sa Ti zda byt nezmyselna, ale ktora je tradicnou metodou. Nie je lepsie sa vynasnazit prist na to, preco sa to robi prave takto, namiesto toho, aby si tuto metodu smahom ruky odsudil ako "dilci vec"?
2. "proc jdou na smesne jednoduche veci tim nejkomplikovanejsim zpusobem. Kdyz to hodne zjednodusim, tak se nabizi jednoducha odpoved, nepobrali ani za mak o co jde a tak nezbyva nez v jednoduchosti, hledat komplikace ... Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni ... pak to zacne davat smysl."
Odpoved je, ze majstri idu na to komplikovanym sposobom (vid napriklad to, ako sa jeho prax prelina s praxou tradicnej cinskej mediciny), pretoze skutocne ide o velmi komplikovane veci - keby to vo vnutornych styloch bolo tak jednoduche, ako si ludia tu na tomto fore myslia, nebol by dovod to robit komplikovane. A tiez si mozes domysliet, ze ani cinski majstri netuzia po tom, vyplytvat roky na nieco, co je nezmysel. Mnohym ludom to pripada nezrozumitelne, pretoze presne ako pises, "Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni", teda to nechapu - a nechapu to ti, ktori (co sa tyka vnutornych stylov) "nepobrali ani za mak o co jde". Keby bolo ucelom cinskych bojovych umeni iba umenie fightit, potom by cele toto dlhodobe usilie bolo naozaj nezmyselne, oni majstri by boli blazni, pretoze skutocne sa da naucit fightit daleko jednoduchsim sposobom, bez onych komplikacii, ako pises. Lenze ono sa to v cinskych vnutornych styloch robi prave takto, pomaly a komplikovane - a z toho moze ktokolvek racionalne uvazujuci usudit, ze to ma svoj dovod, preco sa to robi prave tak, ako sa to robi, pomaly a komplikovane. Ibaze by tu niekto chcel tvrdit, ze vsetci su blazni, len ja som helikoptera. :lol:

Ja mel take zaka, kterej mel tendence obdobnym zpusobem "videt" co mu rikam, co ho ucim ... zacal casem videt duchy a nakonec to neustal ... roztrojena osobnost atd ... do konce zivota bude nucen voblejzat psychiatricke lecebny a k tomu vsemu nove jeste maniodepresivni stavy ... chudak kluk a pritom mozna stacilo, kdyby se tenkrat nasel jeden rozumnej a zodpovednej clovek, kterej by tuhle casovanou bombu vcas deaktivoval!

Preco si ho nedeaktivoval? Bol si jeho ucitelom, nebola to Tvoja uloha?

Je to podvodne jednani sama na sobe a po zasluze si kazdej casem sam nabehne ... nic proti, ale dobre jim tak :wink: Prvni co musi dobrej ucitel udelat je to, ze vyvede sveho zacka/snilka z omylu a nabidne mu za jeho sny realne a uchopitelne veci na kterych muze pracovat a rozvijet tak sve kung fu.

Ulohou ucitela je pomocou bojovych umeni vykresat zo studenta plnohodnotneho cloveka, ktory ma kungfu nielen v boji, ale aj v zivote. Dobri ucitelia to robia tak, ze na zaciatku nechaju svojich ziakov, nech si cvicia to, co sami chcu - fightri nech si robia fighting, spiritualisti nech si robia taichee... A pomaly ich zacnu ovplyvnovat a viest tam, kam ich chcu viest, aby z nich vykresali osobnost v plnom zmysle slova. Vyvadzat ludi prudko z ich omylu vacsinou nikam nevedie (ako v pripade Tvojho roztrojeneho ziaka), ti ludia to jednoducho nie su schopni ani ochotni to prijat. Preto obvinovanie tych, ktori nemaju zaujem o fighting aspekty bojovych umeni (ale robia to z inych dovodov) nikam nevedie - neprerobis ich, nezmenis ich, jedine, co dosiahnes, je rozkol v komunite bojovych umeni. Ak ich chces zmenit, musis ich nechat ist vlastnou cestou, sledovat ich a iba pomaly im ukazovat, ze su aj ine veci a pripadne ich nasmerovat inam.
Pred niekolkymi rokmi sa tu spustil pohon na vsetkych tych, ktori nemaju zaujem o fighting - dosledok je, ze co sa tyka vnutornych stylov, nikto tu nic seriozne nepise, toto forum je mrtve (co sa tyka vnutornych stylov). Tolko k vyvadzaniu z omylu.

Ja pro to vysvetleni mam, je to nepoctivost cvicencu BU. BU se stalo modou rachytiku ... Narodil jsem se jako mrzacek a BU me znova postavilo na nohy atd ... coz neni nic spatneho, ale rozhodne to je vedlejsi kolej a vlastne vedlejsi efekt - v zadnem pripade to oc tady bezi!!!

Mna bojove umenia nezaujimaju. Zaujimaju ma cinske bojove umenia. A tie maju velmi siroku skalu moznosti - to, ze niekto cvici CBU inym sposobom ako Ty, nepovazujem za nepoctivost. Dokonca nepovazujem za nepoctivost ani to, ak dotycny nevie fightit (hoci by mal). Je to iba jeho vec. Kazdy nech si robi to, co chce - nik z nas, dokonca ani Ty, svet nespasi. Ovplyvnit mozes tak akurat svojich par ziakov, dokonca aj to je velmi tazke a namahave a nie vzdy sa podari... A urcit, co je hlavne a co vedlajsie (napriklad ci je hlavne vediet fightit alebo poznat kompletny system daneho stylu, ci sa systematizovat na jednu specialnu vec alebo praktikovat v mensej hlbke podrobnosti kompletny system), je velmi problematicke v situacii, ked cinske bojove umenia vymieraju tak rapidnym tempom... Ak by sa vsetci zameriavali na fighting, za par rokov by vnutorne styly zanikli, pretoze by nezostal nik, kto by mohol odovzdat obsah stylu dalsim generaciam...

Je mi jasne, ze ty v BU ten bojovy aspekt schvalne resp. uz vlastne z nutnosti popiras, ale ne kazdej to tak snadno vzda a ne kazdej se spokoji se siditkem zvanym magie ...

Nie, nepopieram bojovy aspekt, beriem ho ako sucast. Ked si dokazes zistit take podrobnosti o mojom zivote ako ze sa poznam s Robertom Novym, tak si zisti aj to, ze som jedneho z mojich byvalych studentov baguaquan v Prahe vyslovene nutil, aby sa dal na box, pretoze bol prilis jemny, prilis intelektualny, pretoze potreboval, aby sa trochu otlkol. Kazdemu sa snazim dat to, co si myslim, ze dotycny potrebuje. Ak je prilis jemny, snazim sa ho prinutit, aby sa otlkol v boji. Ak je prilis hruby, snazim sa ho prinutit, aby sa zjemnil vnutornou pracou. Tu na tomto fore je prilis vela hrubokozcov (nie je to nadavka, je to len popis ludi schopnych prijimat udery), takze uplne prirodzene obhajujem zdravotakov (ktori cvicia akoze pre zdravie). Keby tu naopak bolo prilis vela uletakov a mystikov, obhajoval by som buchacov a hrubokozcov.

Rozumim tomu, ze jsi byl v mladi fascinovan lidmi, jako je Robert Novy apod ... ale to je tvuj boj ... Mirku bud zodpovednej a nevydavej sve potize za onu tresnicku na dorte, nejdrive pomoz sam sobe - prokazes tak sve schopnosti a pak se montuj do ostatnich lidi. Nemyslim to spatne, stejne uz jsem ti vse rekl a rikam ti porad to same, takze by te to nemelo nijak pohorsit a nebo rozhodit :wink: (neni v tom ani za mak ironie, ci vysmech - myslim to vazne).

To s tou fascinaciou je uplna blbost. S Robertom sme spolu studovali sanskrt v jazykovej skole. On bol blazon do sanskrtskych textov, ale nemohol si ich pozicat ani v Narodnej kniznici, ani v Orientalnom ustave. No a kedze ja som pracoval v Orientalnom ustave a ku vsetkym tymto veciam som mal volny pristup, tak som mu tie texty poziciaval. Ale ja som na vyske studoval pocitace a furt mam toto technicke myslenie - som v podstate pragmatik, skeptik a realista aj v duchovnych vedach. Robertove metody boli daleko, daleko za hranicou toho, co som povazoval za systematicky a realisticky pristup k spiritualite. Nikdy ma to, co robil, nezaujimalo - ja som siel podla theravadovych metod meditacie, ktore su velmi logicke, systematicke a pragmaticke.
Takze o mna sa vobec netrap. Nemam ziadne potize, iba ak nanajvys obavy, ze zacinas vidiet duchov podobne ako ten Tvoj nestastny ziak... Ale to sme uplne mimo misu - tento thread je o taiji videach...

Odpoviem Ti aj na sukromnu spravu.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 20. kvě, 2009 10:08

Miro píše:
luen píše:Luen,

Jednak tva odpoved nezodpovedela ani jednu otazku a jednak je to zase odpoved z rise pohadek ...

Mas vlastny rozum a vies uvazovat logicky a racionalne, alebo nie? Naozaj si z toho nevies vybrat, co je dolezite, a co nie? Uviedol si dve velke vyhrady:
luen píše:1. "mam rad tahle videa, kde se ukazuji dilci veci, zaci si nechaji ze zdvorilosti libit cokoli - ostatne proc ne, kdyz jde jen o demonstraci dilci veci a nejakej "zacek" to pak vydava za dukaz bojeschopnosti"

Odpoved je, ze ten chlap bol bodyguardom syna taiwanskeho prezidenta, ucitelom bodyguardov v statnej sluzbe atd. Takze asi neda vela namahy si domysliet, ze zrejme vie fightit paradne (a ver jeho "zackovi", ze vie). Napriek tomu uci metodou "dilcich veci", ktora sa Ti zda byt nezmyselna, ale ktora je tradicnou metodou. Nie je lepsie sa vynasnazit prist na to, preco sa to robi prave takto, namiesto toho, aby si tuto metodu smahom ruky odsudil ako "dilci vec"?

Jak úspěšna, či neúspěšná je metodika ... o tom nerozhoduje jeden žák, který, pokud je fightingu schopen, to má od jinud - zřejmě z práce!!! O tom rozhoduje většina cvičenců klubů, škol atd ... a tento stav nezasluhuje valné pozornosti. Navíc znám i bodyguardy, kteří jsou naprostí lumíci v kontaktním boji, ale jde jim dobře profesní taktika a předně o tom tahle práce Mirku je!!! Dlouhá léta jsem jí dělal a hlídal jsem např. poradce prezidenta Putina, Anetu Langerovou (naše první superstar), mnoho jiných osobností atd ... O5 jsi tabruslil na tenký led a jen dík tvému naivnímu pohledu hltáš takové informace!!!

Miro píše:
luen píše:2. "proc jdou na smesne jednoduche veci tim nejkomplikovanejsim zpusobem. Kdyz to hodne zjednodusim, tak se nabizi jednoducha odpoved, nepobrali ani za mak o co jde a tak nezbyva nez v jednoduchosti, hledat komplikace ... Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni ... pak to zacne davat smysl."

Odpoved je, ze majstri idu na to komplikovanym sposobom (vid napriklad to, ako sa jeho prax prelina s praxou tradicnej cinskej mediciny), pretoze skutocne ide o velmi komplikovane veci - keby to vo vnutornych styloch bolo tak jednoduche, ako si ludia tu na tomto fore myslia, nebol by dovod to robit komplikovane. A tiez si mozes domysliet, ze ani cinski majstri netuzia po tom, vyplytvat roky na nieco, co je nezmysel. Mnohym ludom to pripada nezrozumitelne, pretoze presne ako pises, "Za nesrozumitelnosti je vzdy treba hledat nepochopeni", teda to nechapu - a nechapu to ti, ktori (co sa tyka vnutornych stylov) "nepobrali ani za mak o co jde". Keby bolo ucelom cinskych bojovych umeni iba umenie fightit, potom by cele toto dlhodobe usilie bolo naozaj nezmyselne, oni majstri by boli blazni, pretoze skutocne sa da naucit fightit daleko jednoduchsim sposobom, bez onych komplikacii, ako pises. Lenze ono sa to v cinskych vnutornych styloch robi prave takto, pomaly a komplikovane - a z toho moze ktokolvek racionalne uvazujuci usudit, ze to ma svoj dovod, preco sa to robi prave tak, ako sa to robi, pomaly a komplikovane. Ibaze by tu niekto chcel tvrdit, ze vsetci su blazni, len ja som helikoptera. :lol:

Nj, ale jak už jsem napsal, tvoje srovnání hooodně pokulhává a to je vidět ... konec konců Mirku už tady proběhlo pár videiček, kde se hýbeš, ne? - o čem tedy proboha diskutuješ??? Výsledek je důkaz a ty sám jsi toho důkazem!!!

Miro píše:
luen píše:Ja mel take zaka, kterej mel tendence obdobnym zpusobem "videt" co mu rikam, co ho ucim ... zacal casem videt duchy a nakonec to neustal ... roztrojena osobnost atd ... do konce zivota bude nucen voblejzat psychiatricke lecebny a k tomu vsemu nove jeste maniodepresivni stavy ... chudak kluk a pritom mozna stacilo, kdyby se tenkrat nasel jeden rozumnej a zodpovednej clovek, kterej by tuhle casovanou bombu vcas deaktivoval!

Preco si ho nedeaktivoval? Bol si jeho ucitelom, nebola to Tvoja uloha?

Ale ano já jsem mu pomohl, do dnes za mnou jezdí a ač se bojovat asi nikdy nenaučí, tak jak sám tvrdí, jsem mu asi zachránil jakž takž normální život. Jsem ale dalek toho, abych suploval psychiatry ... zodpovědnost mi nedovolí na rozdíl od čarodějů a otvíračů čaker, si na to hrát!!! Nicméně jeho stav je a byl poměrně vážný a nedělám si iluze, že mu dechová cvičení, zdravej pohyb a fajn parta vykompenzuje jeho roztříštěnou osobnost!!!

Na doktora s holkama jsem si hrál poměrně brzo, ale to byl vědeckej průzkum odlišnosti pohlaví ...

Miro píše:
luen píše:Je to podvodne jednani sama na sobe a po zasluze si kazdej casem sam nabehne ... nic proti, ale dobre jim tak :wink: Prvni co musi dobrej ucitel udelat je to, ze vyvede sveho zacka/snilka z omylu a nabidne mu za jeho sny realne a uchopitelne veci na kterych muze pracovat a rozvijet tak sve kung fu.

Ulohou ucitela je pomocou bojovych umeni vykresat zo studenta plnohodnotneho cloveka, ktory ma kungfu nielen v boji, ale aj v zivote. Dobri ucitelia to robia tak, ze na zaciatku nechaju svojich ziakov, nech si cvicia to, co sami chcu - fightri nech si robia fighting, spiritualisti nech si robia taichee... A pomaly ich zacnu ovplyvnovat a viest tam, kam ich chcu viest, aby z nich vykresali osobnost v plnom zmysle slova. Vyvadzat ludi prudko z ich omylu vacsinou nikam nevedie (ako v pripade Tvojho roztrojeneho ziaka), ti ludia to jednoducho nie su schopni ani ochotni to prijat. Preto obvinovanie tych, ktori nemaju zaujem o fighting aspekty bojovych umeni (ale robia to z inych dovodov) nikam nevedie - neprerobis ich, nezmenis ich, jedine, co dosiahnes, je rozkol v komunite bojovych umeni. Ak ich chces zmenit, musis ich nechat ist vlastnou cestou, sledovat ich a iba pomaly im ukazovat, ze su aj ine veci a pripadne ich nasmerovat inam.
Pred niekolkymi rokmi sa tu spustil pohon na vsetkych tych, ktori nemaju zaujem o fighting - dosledok je, ze co sa tyka vnutornych stylov, nikto tu nic seriozne nepise, toto forum je mrtve (co sa tyka vnutornych stylov). Tolko k vyvadzaniu z omylu.

Toť otázka, nikdo neobhajuje cestu nějakého fašistického vnucování jedné jediné cesty ... to sis zase vyložil po svém ty! Jde o to tradičně trénovat věci, které za to stojí, dávají výsledky, záchytné body a hlavně tě někam posouvají ... pokud někdo cvičí několik let a jeho přístup se nezměnil, tak je něco špatně, pokud někdo nacvičuje např. bouchání a ještě po 10-ti letech toho není schopen aspoň v základním rozsahu, tak je bez ohledu na tradici - spíše tradice ulejvání a nepochopení, vše špatně!!!

Nemůžeš srovnávat nesrovnatelné a není jedno jak, co atd ..., cvičíš - to totiž rozhoduje o úspěšnosti či neúspěšnosti!!!

Miro píše:
luen píše:Ja pro to vysvetleni mam, je to nepoctivost cvicencu BU. BU se stalo modou rachytiku ... Narodil jsem se jako mrzacek a BU me znova postavilo na nohy atd ... coz neni nic spatneho, ale rozhodne to je vedlejsi kolej a vlastne vedlejsi efekt - v zadnem pripade to oc tady bezi!!!

Mna bojove umenia nezaujimaju. Zaujimaju ma cinske bojove umenia. A tie maju velmi siroku skalu moznosti - to, ze niekto cvici CBU inym sposobom ako Ty, nepovazujem za nepoctivost. Dokonca nepovazujem za nepoctivost ani to, ak dotycny nevie fightit (hoci by mal). Je to iba jeho vec. Kazdy nech si robi to, co chce - nik z nas, dokonca ani Ty, svet nespasi. Ovplyvnit mozes tak akurat svojich par ziakov, dokonca aj to je velmi tazke a namahave a nie vzdy sa podari... A urcit, co je hlavne a co vedlajsie (napriklad ci je hlavne vediet fightit alebo poznat kompletny system daneho stylu, ci sa systematizovat na jednu specialnu vec alebo praktikovat v mensej hlbke podrobnosti kompletny system), je velmi problematicke v situacii, ked cinske bojove umenia vymieraju tak rapidnym tempom... Ak by sa vsetci zameriavali na fighting, za par rokov by vnutorne styly zanikli, pretoze by nezostal nik, kto by mohol odovzdat obsah stylu dalsim generaciam...

V tom je právě to nepochopení oné pestré škály metodik CBU!!!

1) nejde o to se vše naučit - protože to k tomu není určeno - take jsi nešel studovat na vejšku veškeré obory ze základky a nebo ano???

2) nepoctivost to neni do jedne chvile, než se začne vykládat o nefigtingovém cvičení, že je to určeno k fightingu!!! A to se děje a to je právem kritizované!!!

3) Kompletní systém a jeho poznání, ale nemá nic společného s jeho naučením - ta snaha se naučit i to, na co nemám, je důkazem, že se lidi kolem TBU nenaučili základní věc pro přežití a to je správně zhodnotit situaci vs své možnosti/předpoklady/nadání/nacvičeno-naučeno atd ...

Miro píše:
luen píše:Je mi jasne, ze ty v BU ten bojovy aspekt schvalne resp. uz vlastne z nutnosti popiras, ale ne kazdej to tak snadno vzda a ne kazdej se spokoji se siditkem zvanym magie ...

Nie, nepopieram bojovy aspekt, beriem ho ako sucast. Ked si dokazes zistit take podrobnosti o mojom zivote ako ze sa poznam s Robertom Novym, tak si zisti aj to, ze som jedneho z mojich byvalych studentov baguaquan v Prahe vyslovene nutil, aby sa dal na box, pretoze bol prilis jemny, prilis intelektualny, pretoze potreboval, aby sa trochu otlkol. Kazdemu sa snazim dat to, co si myslim, ze dotycny potrebuje. Ak je prilis jemny, snazim sa ho prinutit, aby sa otlkol v boji. Ak je prilis hruby, snazim sa ho prinutit, aby sa zjemnil vnutornou pracou. Tu na tomto fore je prilis vela hrubokozcov (nie je to nadavka, je to len popis ludi schopnych prijimat udery), takze uplne prirodzene obhajujem zdravotakov (ktori cvicia akoze pre zdravie). Keby tu naopak bolo prilis vela uletakov a mystikov, obhajoval by som buchacov a hrubokozcov.

Ne, já o tobě nic nezjišťoval, ale s Robertem se znám řadu let a nějak na tebe přišla řeč, nic víc v tom nehledej - nevěřil jsem vlastním očím, jak je svět malej, ale byla to náhoda.

K tomu zbytku nemám co dodat - jen si přát aby to byla pravda a ne jen tvé zbožné přání ..., ale beru to.

Miro píše:
luen píše:Rozumim tomu, ze jsi byl v mladi fascinovan lidmi, jako je Robert Novy apod ... ale to je tvuj boj ... Mirku bud zodpovednej a nevydavej sve potize za onu tresnicku na dorte, nejdrive pomoz sam sobe - prokazes tak sve schopnosti a pak se montuj do ostatnich lidi. Nemyslim to spatne, stejne uz jsem ti vse rekl a rikam ti porad to same, takze by te to nemelo nijak pohorsit a nebo rozhodit :wink: (neni v tom ani za mak ironie, ci vysmech - myslim to vazne).

To s tou fascinaciou je uplna blbost. S Robertom sme spolu studovali sanskrt v jazykovej skole. On bol blazon do sanskrtskych textov, ale nemohol si ich pozicat ani v Narodnej kniznici, ani v Orientalnom ustave. No a kedze ja som pracoval v Orientalnom ustave a ku vsetkym tymto veciam som mal volny pristup, tak som mu tie texty poziciaval. Ale ja som na vyske studoval pocitace a furt mam toto technicke myslenie - som v podstate pragmatik, skeptik a realista aj v duchovnych vedach. Robertove metody boli daleko, daleko za hranicou toho, co som povazoval za systematicky a realisticky pristup k spiritualite. Nikdy ma to, co robil, nezaujimalo - ja som siel podla theravadovych metod meditacie, ktore su velmi logicke, systematicke a pragmaticke.
Takze o mna sa vobec netrap. Nemam ziadne potize, iba ak nanajvys obavy, ze zacinas vidiet duchov podobne ako ten Tvoj nestastny ziak... Ale to sme uplne mimo misu - tento thread je o taiji videach...

Odpoviem Ti aj na sukromnu spravu.

Miro

Jak se u nás říka:"Strach a penize, jsem nikdy nemel!" :wink: Nechme to tedy být v podtastě není důvod hledat virtuální shodu :wink: Já o ní zatím nestojím, pořád si pamatuju tvoje meditace a komunikaci s mrtvejma rodiny Yang a pod. ... Říka se tomu ztráta důvěry - možná že dík tvému pobytu na Tchaiwanu chápeš, co to znamená???

Černý mluví

PS: nauč se pracovat s tímto:
... když už máš tu počítačovou školu ... :lol: :wink: Nebude ve tvejch odpovědích takovej maglajs 8) A naučíš se tak přenášet principy z CBU do praktického života ... :lol: :wink:

A dík za SZ, její závěr mě velmi mile potěšil :!: 8)
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » pát 29. kvě, 2009 7:39

Ahoj Luene,

sorry, že odpovedám až teraz, nestíham v práci...

Jak úspěšna, či neúspěšná je metodika ... o tom nerozhoduje jeden žák, který, pokud je fightingu schopen, to má od jinud - zřejmě z práce!!! O tom rozhoduje většina cvičenců klubů, škol atd ... a tento stav nezasluhuje valné pozornosti. Navíc znám i bodyguardy, kteří jsou naprostí lumíci v kontaktním boji, ale jde jim dobře profesní taktika a předně o tom tahle práce Mirku je!!!

Iste o úspešnosti metodiky nerozhoduje jeden žiak, máš pravdu - ale už tobôž o tom nerozhodujú teoretické špekulácie o bodyguardstve, že? Vravím Ti, že ten chlap je perfektný fighter, strávil som s ním dva roky 4x týždenne, okrem toho som chodil som k nemu domov ako na husle... A každý, kto ho pozná, Ti to môže potvrdiť, ručím za to. Keby som začal špekulovať o metodike nejakého učiteľa, ktorého Ty poznáš veľmi dobre a ja vôbec nie, asi by si sa iba pousmial a myslel si svoje. Nuž mi nezostáva než sa rovnako pousmiať nad Tvojimi špekuláciami a myslieť si svoje.

Nj, ale jak už jsem napsal, tvoje srovnání hooodně pokulhává a to je vidět ... konec konců Mirku už tady proběhlo pár videiček, kde se hýbeš, ne? - o čem tedy proboha diskutuješ??? Výsledek je důkaz a ty sám jsi toho důkazem!!!

A čo by si chcel od starého chlapa s 50. na krku ako som ja? Ale ok, aby si mal predstavu, o čom hovoríš... Jeden a ten istý úder, ktorý sa ortodoxnému búchačovi môže zdať ako mizerný punch, sa dá robiť mnohými spôsobmi: môžeš použiť tlačenú alebo ťahanú silu, obe tieto odlišné sily môžu vychádzať zo zápästia, z lakťa, ramena, lopatky, pása, nôh, z ich rôznych kombinácií alebo všetkého dohromady, môže to byť sila svalov alebo šliach, môže to byť dokonca sila z vnútorných orgánov ako srdce, pľúca, pečeň (játra) a obličky (ledviny), môže to byť sila z brucha alebo z rôznych častí chrbta... Jeden a ten istý punch sa dá cvičiť kvôli fightingu (to je to, čo sa tu obecne považuje za bojové umenia), ale dá sa cvičiť aj kvôli zámeru, alebo kvôli vnímaniu energie. Môžeš sa pritom zamerať iba na oblasť vzniku sily, alebo sa môžeš sústrediť na prenos sily z vnútra na povrch, alebo sa môžeš zamerať na jej vonkajší prejav... Dá sa cvičiť kvôli naberaniu kungfu, ale dá sa cvičiť aj iba na zotrvačnej alebo udržiavacej úrovni. Atď. Máš desiatky spôsobov, ako cvičiť jeden jediný punch a v každom tomto prípade bude ten pohyb odlišný. A to je iba jeden jediný punch. Naozaj si trúfaš povedať, čo konkrétne som na tých videíčkach cvičil, ako som to cvičil a prečo? A aj keby bol niekto presvedčený o tom, že môj pohyb je mizerný, myslíš, ze ma to dojíma? To bolo obyčajné seminárové videíčko, na ktorom sme si robili prču s kačacím tancom a mali sme pohodu – nesnažili sme sa o žiadnu exhibíciu, žiadnu ukážku dokonalosti a mojou úlohou vôbec nebolo cviciť, ale tlmočiť a pomáhať účastníkom seminára, aby zvládli predpísanú látku. Na YouTube stránkach môjho učiteľa nájdeš dokonca videíčka, kde predvádzam úmyselne nesprávne pohyby, aby vynikol kontrast medzi správnym a nesprávnym pohybom. So what? Fakt si myslíš, že čo len pohnem brvou, keď mi nejaký tunajší chlápek (nemyslím teraz Teba), čo nikdy necvičil žiadne čínske bojové umenia a v oblasti vnútorných štýlov je totálny analfabet, že môj pohyb je zlý? Alebo keď to bude ktokoľvek opakovať?

Toť otázka, nikdo neobhajuje cestu nějakého fašistického vnucování jedné jediné cesty ... to sis zase vyložil po svém ty! Jde o to tradičně trénovat věci, které za to stojí, dávají výsledky, záchytné body a hlavně tě někam posouvají ... pokud někdo cvičí několik let a jeho přístup se nezměnil, tak je něco špatně, pokud někdo nacvičuje např. bouchání a ještě po 10-ti letech toho není schopen aspoň v základním rozsahu, tak je bez ohledu na tradici - spíše tradice ulejvání a nepochopení, vše špatně!!!

Bože môj, Ty si fakt nepamätáš tie pseudoargumenty, že keď to má v názve bojové umenia, tak to musí byť o boji? Súhlasil by som s Tebou v tom, že pokiaľ niekto chce trénovať pre boj a po pol roku (a už vôbec si neviem predstaviť po 10. rokoch) nevie dať úder, tak je to veľmi zlé. Ale je spústa ľudí, ktorí cvičia bojové umenia z iných dôvodov ako je boj. Lenže tu sa to obecne považuje za nesprávne. A práve toto vnucovanie jednej jedinej cesty sa tu dialo roky a v menšej miere sa deje stále.

V tom je právě to nepochopení oné pestré škály metodik CBU!!!
1) nejde o to se vše naučit - protože to k tomu není určeno - take jsi nešel studovat na vejšku veškeré obory ze základky a nebo ano???
2) nepoctivost to neni do jedne chvile, než se začne vykládat o nefigtingovém cvičení, že je to určeno k fightingu!!! A to se děje a to je právem kritizované!!!
3) Kompletní systém a jeho poznání, ale nemá nic společného s jeho naučením - ta snaha se naučit i to, na co nemám, je důkazem, že se lidi kolem TBU nenaučili základní věc pro přežití a to je správně zhodnotit situaci vs své možnosti/předpoklady/nadání/nacvičeno-naučeno atd ...

Keď sa staneš disciplom a dostaneš za úlohu naučiť sa kompletný systém, aby si ho mohol odovzdať ďalším generáciám, musíš sa naučiť všetko, celý systém.
A čo sa týka toho, čo je určené k fightingu a čo nie je, to je také ošemetné. Osobne si myslím, že minimálne polovica cvičencov bojových umení, ktorí cvičia pre boj, by v skutočnom boji o život neprežila polminútu. O akom fightingu tu potom hovoríme? Nechaj ľudí (pokiaľ nie sú Tvoji žiaci alebo nepýtajú od Teba radu), nech si cvičia ako chcú a nech to komentujú ako chcú. Ak Zorka Jandová vyhlasuje, že taijiquan je bojové umenie a že ona tiež vie bojovať, aký zmysel ju má presviedčať o opaku? Nič sa tým nedosiahne. Budeš vyzývať na súboj deti, staré babky a ľudí, ktorí cvičia len a len preto (nebudeš mi veriť, ale sú aj takí), že sa na tréningu stretnú zo známymi a po tréningu si zájdu pokecať na pivo, aby si im ukázal, ako sa to robí správne?

Jak se u nás říka:"Strach a penize, jsem nikdy nemel!" :wink: Nechme to tedy být v podtastě není důvod hledat virtuální shodu :wink: Já o ní zatím nestojím, pořád si pamatuju tvoje meditace a komunikaci s mrtvejma rodiny Yang a pod. ... Říka se tomu ztráta důvěry - možná že dík tvému pobytu na Tchaiwanu chápeš, co to znamená???

Už som Ti povedal niekoľkokrát, že to bol vtip, že to tu viselo na nete iba minútu alebo dve a hneď som to zmazal, aby si to niekto nevysvetľloval zle... Napriek tomu to vyťahuješ zas a zas. Keď dalajláma prišiel prvý raz do Prahy a stretol sa s českými buddhistami, prvá veta, ktorú povedal, bola: Ako ide biznis (rozumej buddhistický) v Česku? Asi tým tiež stratil u Teba dôveru, ale to je v pohode, nikto sa Ti nechce natískať. Toto fórum nie je o dôvere. Je o vymieňaní si rôznych názorov a postojov - keď niekto chce, môže si z týchto rôznych názorov vybrať, ktorý sa mu páči (a ktorý mu prípadne môže pomôcť v cvičení), ak nie, tak nie.

PS: nauč se pracovat s tímto:
... když už máš tu počítačovou školu ... :lol: :wink: Nebude ve tvejch odpovědích takovej maglajs 8) A naučíš se tak přenášet principy z CBU do praktického života ... :lol: :wink:

Všimni si, zase tu nútiš ľudí, aby robili presne tak, ako sa to páči Tebe, ako to Ty považuješ za správne. Neboj sa, viem to urobiť, ale nechcem tak robiť, lebo sa mi to nepáči. Je to príliš hranaté, príliš ostré - mne osobne to kole oči (bolia z toho oči), pretože je to disharmonické - a v mnohých ľuďoch tu na fóre to vyvoláva zbytočnú agresivitu, ktorú si ani neuvedomujú. Nemyslíš, že to tak môže byť? Ale aby si nemal až taký neprekonateľný problém s rozlišovaním medzi ležatým a stojatým písmom, Tvoje komenty sú červene, moje čierne.

Zdraví
Miro
A kukni do schránky, máš tam tiež odpoveď.
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...