Moderátor: pm
Yvan píše:Zpátky k tématu :
Tuishou "soutěž" z roku 1992 z Číny.
Různí mistři i "nemistři" :
http://www.youtube.com/watch?v=NEeBTKdoeD0
http://www.youtube.com/watch?v=IJwVaeXQHsI
http://www.youtube.com/watch?v=cEVqiy6Cou8
fakt píše:Zkusil jsem to první: dva pánové s velkýma hlavama si kradou peněženky.
Nebo mi něco uniklo?
Yvan píše:Zpátky k tématu :
fakt píše:Yvan píše:Zpátky k tématu :
Zkusil jsem to první: dva pánové s velkýma hlavama si kradou peněženky.
Nebo mi něco uniklo?
Miro píše:Ahoj Luene,
sorry, že odpovedám až teraz, nestíham v práci...
Miro píše:Iste o úspešnosti metodiky nerozhoduje jeden žiak, máš pravdu - ale už tobôž o tom nerozhodujú teoretické špekulácie o bodyguardstve, že? Vravím Ti, že ten chlap je perfektný fighter, strávil som s ním dva roky 4x týždenne, okrem toho som chodil som k nemu domov ako na husle... A každý, kto ho pozná, Ti to môže potvrdiť, ručím za to. Keby som začal špekulovať o metodike nejakého učiteľa, ktorého Ty poznáš veľmi dobre a ja vôbec nie, asi by si sa iba pousmial a myslel si svoje. Nuž mi nezostáva než sa rovnako pousmiať nad Tvojimi špekuláciami a myslieť si svoje.
Miro píše:A čo by si chcel od starého chlapa s 50. na krku ako som ja? Ale ok, aby si mal predstavu, o čom hovoríš... Jeden a ten istý úder, ktorý sa ortodoxnému búchačovi môže zdať ako mizerný punch, sa dá robiť mnohými spôsobmi: môžeš použiť tlačenú alebo ťahanú silu, obe tieto odlišné sily môžu vychádzať zo zápästia, z lakťa, ramena, lopatky, pása, nôh, z ich rôznych kombinácií alebo všetkého dohromady, môže to byť sila svalov alebo šliach, môže to byť dokonca sila z vnútorných orgánov ako srdce, pľúca, pečeň (játra) a obličky (ledviny), môže to byť sila z brucha alebo z rôznych častí chrbta... Jeden a ten istý punch sa dá cvičiť kvôli fightingu (to je to, čo sa tu obecne považuje za bojové umenia), ale dá sa cvičiť aj kvôli zámeru, alebo kvôli vnímaniu energie. Môžeš sa pritom zamerať iba na oblasť vzniku sily, alebo sa môžeš sústrediť na prenos sily z vnútra na povrch, alebo sa môžeš zamerať na jej vonkajší prejav... Dá sa cvičiť kvôli naberaniu kungfu, ale dá sa cvičiť aj iba na zotrvačnej alebo udržiavacej úrovni. Atď. Máš desiatky spôsobov, ako cvičiť jeden jediný punch a v každom tomto prípade bude ten pohyb odlišný. A to je iba jeden jediný punch. Naozaj si trúfaš povedať, čo konkrétne som na tých videíčkach cvičil, ako som to cvičil a prečo? A aj keby bol niekto presvedčený o tom, že môj pohyb je mizerný, myslíš, ze ma to dojíma? To bolo obyčajné seminárové videíčko, na ktorom sme si robili prču s kačacím tancom a mali sme pohodu – nesnažili sme sa o žiadnu exhibíciu, žiadnu ukážku dokonalosti a mojou úlohou vôbec nebolo cviciť, ale tlmočiť a pomáhať účastníkom seminára, aby zvládli predpísanú látku. Na YouTube stránkach môjho učiteľa nájdeš dokonca videíčka, kde predvádzam úmyselne nesprávne pohyby, aby vynikol kontrast medzi správnym a nesprávnym pohybom. So what? Fakt si myslíš, že čo len pohnem brvou, keď mi nejaký tunajší chlápek (nemyslím teraz Teba), čo nikdy necvičil žiadne čínske bojové umenia a v oblasti vnútorných štýlov je totálny analfabet, že môj pohyb je zlý? Alebo keď to bude ktokoľvek opakovať?
Miro píše:Bože môj, Ty si fakt nepamätáš tie pseudoargumenty, že keď to má v názve bojové umenia, tak to musí byť o boji? Súhlasil by som s Tebou v tom, že pokiaľ niekto chce trénovať pre boj a po pol roku (a už vôbec si neviem predstaviť po 10. rokoch) nevie dať úder, tak je to veľmi zlé. Ale je spústa ľudí, ktorí cvičia bojové umenia z iných dôvodov ako je boj. Lenže tu sa to obecne považuje za nesprávne. A práve toto vnucovanie jednej jedinej cesty sa tu dialo roky a v menšej miere sa deje stále.
Miro píše:Keď sa staneš disciplom a dostaneš za úlohu naučiť sa kompletný systém, aby si ho mohol odovzdať ďalším generáciám, musíš sa naučiť všetko, celý systém.
A čo sa týka toho, čo je určené k fightingu a čo nie je, to je také ošemetné. Osobne si myslím, že minimálne polovica cvičencov bojových umení, ktorí cvičia pre boj, by v skutočnom boji o život neprežila polminútu. O akom fightingu tu potom hovoríme? Nechaj ľudí (pokiaľ nie sú Tvoji žiaci alebo nepýtajú od Teba radu), nech si cvičia ako chcú a nech to komentujú ako chcú. Ak Zorka Jandová vyhlasuje, že taijiquan je bojové umenie a že ona tiež vie bojovať, aký zmysel ju má presviedčať o opaku? Nič sa tým nedosiahne. Budeš vyzývať na súboj deti, staré babky a ľudí, ktorí cvičia len a len preto (nebudeš mi veriť, ale sú aj takí), že sa na tréningu stretnú zo známymi a po tréningu si zájdu pokecať na pivo, aby si im ukázal, ako sa to robí správne?
Miro píše:Už som Ti povedal niekoľkokrát, že to bol vtip, že to tu viselo na nete iba minútu alebo dve a hneď som to zmazal, aby si to niekto nevysvetľloval zle... Napriek tomu to vyťahuješ zas a zas. Keď dalajláma prišiel prvý raz do Prahy a stretol sa s českými buddhistami, prvá veta, ktorú povedal, bola: Ako ide biznis (rozumej buddhistický) v Česku? Asi tým tiež stratil u Teba dôveru, ale to je v pohode, nikto sa Ti nechce natískať. Toto fórum nie je o dôvere. Je o vymieňaní si rôznych názorov a postojov - keď niekto chce, môže si z týchto rôznych názorov vybrať, ktorý sa mu páči (a ktorý mu prípadne môže pomôcť v cvičení), ak nie, tak nie.
Miro píše:Všimni si, zase tu nútiš ľudí, aby robili presne tak, ako sa to páči Tebe, ako to Ty považuješ za správne. Neboj sa, viem to urobiť, ale nechcem tak robiť, lebo sa mi to nepáči. Je to príliš hranaté, príliš ostré - mne osobne to kole oči (bolia z toho oči), pretože je to disharmonické - a v mnohých ľuďoch tu na fóre to vyvoláva zbytočnú agresivitu, ktorú si ani neuvedomujú. Nemyslíš, že to tak môže byť? Ale aby si nemal až taký neprekonateľný problém s rozlišovaním medzi ležatým a stojatým písmom, Tvoje komenty sú červene, moje čierne.
Zdraví
Miro
jox píše:Technická: Je vcelku jedno, jestli je citace v rámečku, v barvě nebo skloněným písmem. V první úrovni v diskusi to přehledné je a ve Vyhledávání se neukazuje nic z toho (tímto zdravím programátory autory diskusního sw).
jox píše:Technická: Je vcelku jedno, jestli je citace v rámečku, v barvě nebo skloněným písmem. V první úrovni v diskusi to přehledné je a ve Vyhledávání se neukazuje nic z toho (tímto zdravím programátory autory diskusního sw).
PC píše:
No tak ja doplnim o co tenkrat slo. Jednalo se o setkani mistru Taiji v Shandong, na pozvani mistra Hong Junsheng, ktery pozval ruzne mistry z cele Ciny a i Chenjiagou. Jak mi bylo receno nasledovnici Mistra Hong Junsheng dostali interne sdeleno, aby do toho nesli tak, ze zesmesni mistry jinych stylu. Bylo to tedy vice mene pratelske setkani. Z prvni dvojice jsem se osobne setkal s Li En-jiu, ktery je povazovan, za jednicku v Shandong, vyucuje v Jinan. Dale jeste poznavam pana Liu (part 3/3, ten korpulentnía doufam, ze se nepletu ta kvalita je fakt silena) s nim jsem mel moznost cvicit rovnez v Jinan a to je skutecne rizek, praktik a super chlapik. Jen o fous, ze me poslal do nemocnice pri takovym jakoze sparingu.
Tak a ted proc to vypada tak jak to vypada, kdyz jsem toto video v Cine videl u Hong Sena, (vnuk Hong Junsheng), tak sem se ptal proc to obcas vypada jakoze se dva podpiraj na ceste z hospody domu. Jeden z duvodu jsem jiz uvedl vyse a za druhy mi bylo vysvetleno, ze kdyz se setkaj dva cvicenci na priblizne stejne urovni dovednosti (at jiz vysoke ci nizske), dopadne to vetsinou takto, zadny neni schopen ziskat dominanci v souboji, aby provedl nejakou techniku a cely souboj se de fakto odehrava pouze ve snaze jednoho i druheho najit dobrou vychozi pozici pro ziskani prevahy.
To jen na vysvetlenou o co jde. Jinak Yvane moc nechapu o co ti jde, postovanim techto videi sem opet bez radneho komentare.
Proc sem radeji nedas nejaky pekny Yang, coz je tvuj salek kavy pokud se nepletu a nenapises k tomu neco jako sem napsal ja? Rad bych si rozsiril obzory, zatim tady stale musim opravovat ruzny botyPrecti si komentare dole na Youtube.. co myslis, ze si pak lidi o Taiji reknou? Jo aaaha tak vono je to jen vo motani se, tak to si dam par pivek a sem Taijista jak vysitej.
![]()
PC
Yvan píše:Nějak nerozumím, proč bych se neměl vyjádřovat k jakémukoliv volnému tuishou.
Yvan píše:Web přetéká tuishou videi, kde učitelé cvičí, nebo něco demostrují, se svými žáky.
Ale videí, kde zkušení maníci cvičí tuishou mezi sebou je pomálu.
To je případ těchto videí a proto jsem to postnul.
Všichni jsou to ostřílení borci, s množstvím zkušeností, kteří by někoho jako já nejspíše smetli levou zadní.
Ale tady stojí proti stějně zkušeným, podobné úrovně a to ukazuje limity jejich dovedností.
To co tam dělají, navážení váhy na soupeře, používání fyzické síly funguje do určité úrovně a když to někdo dobře umí, je dost těžké s tím něco dělat.
Podle mne to je většinou síla proti síle, což nemá moc společného s principy taiji.
A tady to již přestává fungovat.
Asi jediné, co se mi osobně líbí je část od cca 4:30 (part 1 of 3), jak maník v modrém tělem a pohyby z kua neutralizuje tlačení protivníka, většinou bez použití rukou. To mi připadá dost dobré.
Ten druhý zkouší vše možné, ale nefunguje to.
Yvan píše:A co si pak lidi řeknou o taiji?
Každý si stějně řekne, to co chce, bez těchto videí, nebo s nima.
Stejně jako každý z nás si z nich vezmě něco jiného.
Já osobně cvičím taiji kvůli sobě a ne kvůli tomu, co si o tom kdo řekne.
Yvan
Yvan píše:Chci jenom upozornit na "zajímavé" videa.
K tomu se tam snažím dát jenom základní informace jako styl taiji, kdo a co cvičí.
Yvan píše:Různí mistři i "nemistři" :
Yvan píše:Tento thread není určený pro začátečníky, laiky nebo praktiky jiných stylů.
pm píše:Yvan píše:Tento thread není určený pro začátečníky, laiky nebo praktiky jiných stylů.
"zacatecnici", "laici"? to by sem nepsal asi nikdo Yvane. jinak, v Cine se rika, "bojova umeni jsou jedna rodina" (wu lin yi jia), takze proc ne "praktici jinych stylu"?
cest
ArchEron píše:kukal som co sa neskorsie tema tochto vlakna co ste sa bavili o predkolne. ono predklon v zostave je tym veci cim je nisi postoj,ked je nisky postoj to sa ani inac neda ako sa predklonit a tak zatazit nohu keby som sa snazil narovnat v niskom postoji tak mam desi inde tazisko a nie v zatazenej nohe.to plati len pre zostavu lebo zostava sa da cvicit v niskych postojoch,v boji sa nedava do niskeho postoja preto ten predklon neni velky,ale hlavne je ze predklon zalezi od postoja.dufam ze som to napisal zrozumitelne
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků