luen píše:ahoj chlape,
neber muj prispevek jako stourani. Ale neni to rozlozeni vahy vlastne sumak? Vzdyt jak se postavim ve forme, zalezi od toho, jakej napad si momentalne procvicuji? Takze je to vlastne tak trochu "jedno". Pokud jde o to, jak stojim ve sparingu, v boji ..., tak to zalezi na "chytani" stability a na tom, jak jsem nucen reagovat na souperovo silu ... cili za me je rozlozeni vahy dano objektivnima duvodama a ne tim, jestli cvicim Yang, Chen ... jestli vubec cvicim gung fu nebo box ... Tohle tema je vzhledem k tomu, co uz zde za diskuze probehlo a jiste jeste probehne, za absolutni LOW level ve vztahu k bu/bs. Jiste se najde 1000 duvodu proc vyvratit me tvrzeni, ale preci nemuze nekdo urcovat styl, ktery cvicim, podle toho, jestli mam zrovna "naladu" stat tak nebo onak ...
Čau pane,
pozítří jdo konečně pod kudlu, takže ještě pár výkřiků. Když našinec říká, že šťourá, tak obvykle mívá praktický dotaz.
Ty jednotlivé školy a procenta berme jako rigidní příklady a reakci na ArchEronův názor ohledně zatížení přední nohy v gong bu. Tak to lze vysledovat u jednotlivých škol bez ohledu na Yang, Chen a další, i když s popularizací Yang stylu vidíme jak se postoje zvyšují a zkracují... Zmiňoval jsem, že těžiště je živá věc.
Souhlasím s názorem, že vše je řízeno nápadem a tím co v dané situaci (co s tím pohybem) děláš. Beru-li v ůvahu, že na fórum chodí začátečníci i mírně pokročilí, tak je potřeba říci jak je to obvyklé v rámci tréninkové metody, protože začátečník obvykle nemá "nápad" a ještě chvíli ho mít nebude. Jediné co ho navede je jeho vzor - učitel. Samozřejmě pokročilý praktikant se zbaví svěrací kazajky zvané forma a tuto věc neřeší. Jsem však praktik a proto myslím, že ten "low level" neopustí 95% cvičenců.