Tradiční Taiji videa

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod ArchEron » pát 26. úno, 2010 21:29

PC:mas pravdu praktikoval chen ale pak si udelal svuj styl,a ta zostava byla odlisna od zostavy chenu i cheng fu ju cvicil a pak ji pozmenil.
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » pát 26. úno, 2010 23:06

wushupetr píše:
Janoj píše:
tonglong píše:Byl by jsi tak laskav a dal mi vedet jak ten pan zjistil jak cvicil Tai Chi Yang Lu Chan? To ma jeho video z roku 1850? Nebo se s nim znal osobne?

Promiň, ale to já nebudu vědět. Mám jen dobrého kamaráda, který tu formu cvičí a ten tak usuzuje, že to tak může být podle toho, že je to dost podobné staré formě stylu Čchen. Také ji cvičí Jan Pletánek v Pardubicích a ten by třeba o ní věděl více.

4wushupetr: Ahoj, vlastně vůbec nerozumím, co je soutěžní skok a co ne. Jen mi přišla jako docela dobrá ukázka těch bojových aplikací - proto ten bojovník. A také to, že i ve stylu Jang se mohou objevovat takové skoky. Nakonec, styl Jang vychází ze stylu Čchen a tam nějaké takové povyskočení není asi nic neobvyklého?

Janoj

Tak jasny, ze poskok nebo skok este nedela ze cviceni sport. To video jak tam cvici ten chlapek, tomu nerozumim, to asi povi nekdo jinej. Soutezni skoky (ne vsechny) jsou vymysleny pro soutezni ucely a podle obtiznosti jsou bodovany. Takovy ty nejakrobatictejsi se zacli skakat az nekdy v devadesatych letech. Takovy skoky vznikly, omlouvam se za to slovo, z original tradicnich skoku (nevim jak jinak to pojmenovat), akorat jsou vic rotovany a plus s dopadem nebo bez. Hlavne ta holka cvicila tu sestavu v kategorii Sportovni Tai Ji, coz je asi to hlavni, proc rikam, ze je sportovec nebo aspon, že na tom videu se prezentuje jako sportovec.

Díky moc za to vysvětlení. Má to logiku - když chci něco hodnotit, tak to musí být zřejmé a měřitelné - žádné skryté techniky :wink: :)

4ArchEron: Vůbec jsem nemluvil o staré formě stylu Yang, ale Čchen, právě v souvislosti s tím, že je to, podle mě nejblíže toho, co mohl cvičit Yang Luchan. Ale i to je na vodě, jak ta stará forma vypadala, protože jako, když není video Yang Luchana, tak také není video mistrů 14.generace stylu Čchen (po pravdě mě by stačilo video Čchen Fakeho - 17.generace, ale toho jsem se také nedopátral ani od lidí v jeho linii). Takže se tady zbytečně cvičíme a dohadujeme. Prostě podle mě je to o přenosu tradice přes následující generace stylu. Odkud ty vlastně víš, co byla stará forma stylu Yang - zase jen jako dědictví generací, kterému tě nezbývá jen věřit. A vůbec je těžké dohadovat se o nějaké formě, kterou necvičím. Když se spolu budeme například bavit o formě linie Jang Panchou, jejíž 1.část mě naučil mistr He Jinghan, tak to bude jiná, protože on má mojí plnou důvěru a tak nemám ani nejmenší důvod mu nevěřit a nepotřebuji k tomu vůbec video samotného Jang Panchou :wink:

4PC: Ani já nejsem odborník na styl Yang - to být tebou, tak zkusím sifu Huška a nebo sifu Kurfürsta. Ale tvému selskému rozumu rozumím a ztotožňuji se s ním. :wink: :D

Janoj
Naposledy upravil Janoj dne sob 27. úno, 2010 7:44, celkově upraveno 1
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » sob 27. úno, 2010 3:03

Janoj píše: nebo sifu Kurfürsta

:lol: Vtipalek

Jinak nerozumim cele diskuzi o cviceni forem.
On existuje jeden zpusob jak psat? On existuje jen jeden zpusob (ten "spravnej/originalni/nejstarsi/puvodni) jak zacvicit formu? Kdyz ted zacvicim formu s nejakyma napadama, tak tomu bude odpovidat jeji provedeni a vterinu po dokonceni ji zacvicim s jinyma napadama a bude vypadat uplne jinak ... kdo pak podle videi bude posuzovat: "Jak se ma cvicit forma"?

Neni tim padem cela ta diskuze mimo misu? Neni lepsi zajimat se o ty napady v ni a nefixovat se na jeden z mnoha zpusobu prezentace?

Jen pro ilustraci:

http://www.youtube.com/watch?v=sXn65fzsoUM

a srovnejte s

http://www.youtube.com/watch?v=0BrrsIamDl0

Jedna se o tutez formu (Chum kiu / 尋橋 nebo 寻桥) od stejneho sifu. A ted brouci pytlici reknete, ktera je ta "prava", "originalni" ... :lol:

Ale rozumim jedne veci: Nekdo ze studentu bude chodit na treninky jako do housli (v ut a na jare). Bude u toho, kdyz odprezentuji nekolik napadu v one forme, ale uz nebude u desitky dalsich pripadu prezentace mnoha jinych napadu. Nezbude mu nic jineho, nez se fixovat treba na show verzi one formy a v jeho pripade nebude pripustna jakoli odchylka od standardniho provedeni, protoze nebude o dalsich napadech vedet. Takto nam vznikaji i ruzne linie jednoho stylu, ze? Znouzectnost se pak vydava za "vylepseni" a proc ne? Bilej cumak to chroupe i s navijakem :twisted:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ArchEron » sob 27. úno, 2010 12:47

ja som povedal len ze bola stara forma a terajsia forma ktoru pozmenil cheng fu,nic viac v tom netreba hladat,neviem v akej liniji sa vyucuje stara forma a nakolko je duvierihodna.

Luen:mas pravdu forma ma rozne prevedenia tak aj pohyby a umisel mozu byt ine
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » sob 27. úno, 2010 12:50

legracni debaty, jak to asi bylo pred 150 lety :-)

co treba se bavit o tom, jak to vypada (a funguje) dnes?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ArchEron » sob 27. úno, 2010 15:28

PM:ties pravda,ale ono niektore linije sa ucia straru zostavu,lebo ich master ju proste vyucoval, prenich to nieje stara zostava ale normalka. cheng fu pozmenil zostavu a zacal ju ucit a tak proste sa ju uci jeho linia tu jeho zostavu toje cele 8)
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » ned 28. úno, 2010 23:32

luen píše:
Janoj píše: nebo sifu Kurfürsta

:lol: Vtipalek

Jinak nerozumim cele diskuzi o cviceni forem.
On existuje jeden zpusob jak psat? On existuje jen jeden zpusob (ten "spravnej/originalni/nejstarsi/puvodni) jak zacvicit formu? Kdyz ted zacvicim formu s nejakyma napadama, tak tomu bude odpovidat jeji provedeni a vterinu po dokonceni ji zacvicim s jinyma napadama a bude vypadat uplne jinak ... kdo pak podle videi bude posuzovat: "Jak se ma cvicit forma"?

Neni tim padem cela ta diskuze mimo misu? Neni lepsi zajimat se o ty napady v ni a nefixovat se na jeden z mnoha zpusobu prezentace?

Jen pro ilustraci:

http://www.youtube.com/watch?v=sXn65fzsoUM

a srovnejte s

http://www.youtube.com/watch?v=0BrrsIamDl0

Jedna se o tutez formu (Chum kiu / 尋橋 nebo 寻桥) od stejneho sifu. A ted brouci pytlici reknete, ktera je ta "prava", "originalni" ... :lol:

Ale rozumim jedne veci: Nekdo ze studentu bude chodit na treninky jako do housli (v ut a na jare). Bude u toho, kdyz odprezentuji nekolik napadu v one forme, ale uz nebude u desitky dalsich pripadu prezentace mnoha jinych napadu. Nezbude mu nic jineho, nez se fixovat treba na show verzi one formy a v jeho pripade nebude pripustna jakoli odchylka od standardniho provedeni, protoze nebude o dalsich napadech vedet. Takto nam vznikaji i ruzne linie jednoho stylu, ze? Znouzectnost se pak vydava za "vylepseni" a proc ne? Bilej cumak to chroupe i s navijakem :twisted:

Luene, já to myslel vážně. Já osobně si ho vážím, přestože jsem se s ním setkal jen na chvíli. V jedné chvíli mého cvičení mi jako cizímu člověku poskytl radu, která mě posunula o kus dopředu a na to já nezapomínám.
To. že se mu nemůže podařit v jeho školách udržet stejnou úroveň ale neznamená, že je to špatný sifu. To, že si třeba jedna z jeho škol dá na úvodní stránku fotku, kde se jim ne zrovna dobře daří zvládat práci nohou při formě a nechají se vyfotit zrovna, když se jim viditelně nepodaří zabrzdit koleno a pracovat také přední nohou při tvorbě síly, která má pak postoupit odtud nahoru do rukou, to se už tak prostě někdy stává.
http://www.abudo.cz/uvod/

Jinak o té formě si to podle mě trefil. Připomněl si mi povídání Paula Cromptona v jeho knize "Taiči". Učitel naučí svého žáka cvičit formu. Stejnou formu si cvičí také u sebe na zahradě a v jednom místě tam má něco jako živý plot, kde musí kvůli tomu udělat trochu jiný pohyb. Náhodou ho uvidí ten jeho žák a začne ho chudáka podezřívat, že sám si cvičí něco a něco jiného učí své žáky.
Jak už tady Pavela několikrát uváděl - forma je jako kniha se zápisem jednotlivých forem a způsobů, jak ji pak zacvičit je řekněme mnoho. Pro mě je vždy důležité ale držet se principů toho daného systému.
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » ned 28. úno, 2010 23:58

Janoj píše:Luene, já to myslel vážně. Já osobně si ho vážím, přestože jsem se s ním setkal jen na chvíli. V jedné chvíli mého cvičení mi jako cizímu člověku poskytl radu, která mě posunula o kus dopředu a na to já nezapomínám.

S tim nemam problem, pokud zajdu v obdobnem hloubani jeste dal i Hladik me posunul ...

Janoj píše:To. že se mu nemůže podařit v jeho školách udržet stejnou úroveň ale neznamená, že je to špatný sifu.

Nevim jak to myslis, jako stejnou uroven zaku? A proc lidi, kteri jsou povazovani v techto skolach za TOP instruktory (cvici vice jak 11 roku) neumeji trivialni veci jako bouchnout? Ale nechme to radeji byt, bude z toho zbytecny flame ;)

Janoj píše:To, že si třeba jedna z jeho škol dá na úvodní stránku fotku, kde se jim ne zrovna dobře daří zvládat práci nohou při formě a nechají se vyfotit zrovna, když se jim viditelně nepodaří zabrzdit koleno a pracovat také přední nohou při tvorbě síly, která má pak postoupit odtud nahoru do rukou, to se už tak prostě někdy stává.

Tohle je mi uplne sumak, protoze jen hlupec dela z fotky zavery ... urcite nikdo z nas nepochybuje nad tim, ze napr. M.T. je vynikajici boxer a naslo by se 100 fotek, kde neco nesedi, ale u fotky jenz je vytrzena z kontextu pohybu a napadu je to normalni ... spise je divne, kdez to sedi ... resp. je to pak vetsinou neziva/synteticka fotka, kterou nekdo aranzoval. Mam ale problem s tim, kdyz si nekdo vymysli idiocie jako je chap sau a podobne veci jenz jsou v mejch ocich pokusem o to, delat z lidi kreteny!

Janoj píše:Jinak o té formě si to podle mě trefil. Připomněl si mi povídání Paula Cromptona v jeho knize "Taiči". Učitel naučí svého žáka cvičit formu. Stejnou formu si cvičí také u sebe na zahradě a v jednom místě tam má něco jako živý plot, kde musí kvůli tomu udělat trochu jiný pohyb. Náhodou ho uvidí ten jeho žák a začne ho chudáka podezřívat, že sám si cvičí něco a něco jiného učí své žáky.
Jak už tady Pavela několikrát uváděl - forma je jako kniha se zápisem jednotlivých forem a způsobů, jak ji pak zacvičit je řekněme mnoho. Pro mě je vždy důležité ale držet se principů toho daného systému.
Janoj

Souhlasim, jen zacatecnik a novacek se musi drzet standardizovane show verze a standardnich napadu, protoze nic jineho zatim nema :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SeaRanger » pon 01. bře, 2010 0:47

Janoj píše: .....To, že si třeba jedna z jeho škol dá na úvodní stránku fotku, kde se jim ne zrovna dobře daří zvládat práci nohou při formě a nechají se vyfotit zrovna, když se jim viditelně nepodaří zabrzdit koleno a pracovat také přední nohou při tvorbě síly, která má pak postoupit odtud nahoru do rukou, to se už tak prostě někdy stává......

Promin ze tu budu delat chytreho i kdyz jsem jen ubohy zacatecnik, ale co se tyce teto fotky tak je koleno ten nejmensi problem. Zasadni problem totiz je ze na te fotce nemaji cvicenci (i jejich mistr) spravne vubec nic.
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » pon 01. bře, 2010 0:55

SeaRanger píše:
Janoj píše: .....To, že si třeba jedna z jeho škol dá na úvodní stránku fotku, kde se jim ne zrovna dobře daří zvládat práci nohou při formě a nechají se vyfotit zrovna, když se jim viditelně nepodaří zabrzdit koleno a pracovat také přední nohou při tvorbě síly, která má pak postoupit odtud nahoru do rukou, to se už tak prostě někdy stává......

Promin ze tu budu delat chytreho i kdyz jsem jen ubohy zacatecnik, ale co se tyce teto fotky tak je koleno ten nejmensi problem. Zasadni problem totiz je ze na te fotce nemaji cvicenci (i jejich mistr) spravne vubec nic.

Ja se na tu fotku ani nekouknul, ale jak jsem napsal z fotky je tezke cokoli posuzovat. V gung fu jde o pohyb a o to byt schopen se v boji prosadit, jak to vypada na fotce je dle meho soudu podruzne :wink:

Edit: tak jsem se preci kouknul, nejak jste vzbudili muj zajem a radeji tu fotecku nebudu komentovat ... ani ne proto "co" na ni je, ale spise proto "kdo" :idea: A to hlavne ve ztahu k tomu textu, ktery tam je pod foteckou uveden a v jakem poradi tam jsou ty veci napsane ... Uz vidim ty babky, jak uchopuji sve tai ji predevsim jako bojove umeni. Nicmene je to jejich "boj" :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod P » pon 01. bře, 2010 18:05

edit: smazal jsem ten odkaz, bylo to uz prilis....
P
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Fotky

Příspěvekod tonglong » úte 02. bře, 2010 22:03

Luen,
vazne mi chces rict, ze z teto fotky nic nevyctes?

http://www.pochopeni.cz/cviceni-tai-chi-a-chi-kung.html
tonglong
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Re: Fotky

Příspěvekod luen » stř 03. bře, 2010 0:29

tonglong píše:Luen,

:lol: pan Vesely je vesela kopa :lol: Ale slusivej oblecek si poridil :wink: Trosku si plete rozcvicku s gung fu jako takovym, ale na druhou stranu nam aspon usnadnuje identifikaci.

Nicmene ja to s tema fotkama myslel tak, ze je nekdy zbytecna diskuze nad momentkama, ktere nemuseji zachytit pohyb v te "spravne pozici" a nemusi to znamenat nic spatneho. Coz se ovsem nevztahuje na pripady, kdy nekdo pozuje a neni schopen se zkoordinovat ani do finalni pozice nejakeho pohybu - to je pak ideomotoricka porucha a jednou se toto bude uspesne lecit. Zatim toho nase medicina neni schopna ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Pan Vesely

Příspěvekod tonglong » stř 03. bře, 2010 8:03

2 Luen
Tak tady vidis kolik se toho da vycist z jedne male fotecky. Vidis, ze pan Vesely ma rad "vasele" oblecky, rad paroduje Yang 24 Tai Chi sestavu a ze nemuze byt autorem prilozeneho textu, protoze z te fotky je jasne, ze nechape 1/100 toho o cem tam pise.
Jinak vim presne co chces rict a souhlasim s tebou. (Pan Vesely je extremni pripad)
GH
tonglong
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pm » stř 03. bře, 2010 10:13

i na rozcvicku je to uplne spatne, rychla cesta jak si mj. oddelat kolena. fuj. (sorry)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 03. bře, 2010 10:30

4Luen:
Hodně jsem se opozdil s reakcí na téma fotky. Jen jsem ti chtěl říci, že si nemyslím, že fotka nepomůže ve studiu bu. Dříve jsem v tom také nic nehledal prospěšného, ale když si člověk to začne uvědomovat v souvislostech a lidé, kterých si váží mu v tom pomohou, tak to beru, jako součást studia bu. Myslím si, že kdyby to tak nebylo, tak třeba takový bojovník, jakým byl Sun Lutang, by do své knihy "Study of Taijiquan" neměl důvod dávat svoje fotky k popisu jeho formy. Jsem přesvědčen, že právě lidé, kteří mají pak už hodně velké kungfu, tak už je pak jedno, zda se díváš na fotku, na které cvičí formu a nebo jen tak stojí a nebo sedí na židli (viz. právě foto Sun Lutanga). Řekl bych to obecně - principy bu se staly součástí jejich života, takže je neuplatňují jen když se rozhodnou cvičit a nebo, když si na to vzpomenou. Takže třeba uspořádání těla vlastně cvičí stále. V tom já třeba osobně vidím také tu obrovskou hodnotu těchto bu.

4tonglong: K té fotce, kterou jsi uvedl bych řekl asi jen toto: Proč je to tak nespravedlivé, že v té Praze musíte mít vždy něco vyjímečného :wink:
Postoj pubu, který si myslím, že patří k těm obtížným postojům, jsem v tomto provedení (zvednutí paty stojné nohy, abych tak ztrácel zakořenění a tím i rovnováhu jen proto, že si chci efektně sednout co nejníže) opravdu ještě neviděl. Zdá se, že nic není nemožné :wink:
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pm » stř 03. bře, 2010 10:36

Janoj: ha, nahodicka, zrovna vcera jsem si listoval Sunovou knizkou o xingyi, a co me zuajalo byla fotka stareho Sun Lutanga jak sedi, super, bez legrace.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Fotky

Příspěvekod SeaRanger » stř 03. bře, 2010 11:07

tonglong píše:Luen,

Pomerne zajimave je porovnani tve fotky s fotkama toho sameho na teto adrese: http://www.bojovaumeni.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=97
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod ArchEron » stř 03. bře, 2010 16:55

nechapem ako moze niekto hodnotit takeho mastera ako bol yang cheng fu ,ako vie aku ma myslienku,princip atd..
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Janoj » stř 03. bře, 2010 17:03

pm píše:Janoj: ha, nahodicka, zrovna vcera jsem si listoval Sunovou knizkou o xingyi, a co me zuajalo byla fotka stareho Sun Lutanga jak sedi, super, bez legrace.

Díky za podporu :D
Nejspíš v těch 5 ti knihách, které napsal, asi budou nějaké společné pasáže (třeba o jeho životě), tak bych si tipnul, že jsme viděli stejnou fotku.
Když už jsme se dotkli tohoto mistra, tak nepodíval by ses příležitostně, prosím tě, zda tam také uvádí svůj názor na bu. V té knize o taijiquan totiž píše, že důvodem praktikování bu je v podstatě , jak jsem to já pochopil, snaha umřít zdravý. :roll: :lol:
Dík předem.
Janoj
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...