Moderátor: pm
wushupetr píše:Janoj píše:tonglong píše:Byl by jsi tak laskav a dal mi vedet jak ten pan zjistil jak cvicil Tai Chi Yang Lu Chan? To ma jeho video z roku 1850? Nebo se s nim znal osobne?
Promiň, ale to já nebudu vědět. Mám jen dobrého kamaráda, který tu formu cvičí a ten tak usuzuje, že to tak může být podle toho, že je to dost podobné staré formě stylu Čchen. Také ji cvičí Jan Pletánek v Pardubicích a ten by třeba o ní věděl více.
4wushupetr: Ahoj, vlastně vůbec nerozumím, co je soutěžní skok a co ne. Jen mi přišla jako docela dobrá ukázka těch bojových aplikací - proto ten bojovník. A také to, že i ve stylu Jang se mohou objevovat takové skoky. Nakonec, styl Jang vychází ze stylu Čchen a tam nějaké takové povyskočení není asi nic neobvyklého?
Janoj
Tak jasny, ze poskok nebo skok este nedela ze cviceni sport. To video jak tam cvici ten chlapek, tomu nerozumim, to asi povi nekdo jinej. Soutezni skoky (ne vsechny) jsou vymysleny pro soutezni ucely a podle obtiznosti jsou bodovany. Takovy ty nejakrobatictejsi se zacli skakat az nekdy v devadesatych letech. Takovy skoky vznikly, omlouvam se za to slovo, z original tradicnich skoku (nevim jak jinak to pojmenovat), akorat jsou vic rotovany a plus s dopadem nebo bez. Hlavne ta holka cvicila tu sestavu v kategorii Sportovni Tai Ji, coz je asi to hlavni, proc rikam, ze je sportovec nebo aspon, že na tom videu se prezentuje jako sportovec.
Janoj píše: nebo sifu Kurfürsta
luen píše:Janoj píše: nebo sifu Kurfürsta
Vtipalek
Jinak nerozumim cele diskuzi o cviceni forem.
On existuje jeden zpusob jak psat? On existuje jen jeden zpusob (ten "spravnej/originalni/nejstarsi/puvodni) jak zacvicit formu? Kdyz ted zacvicim formu s nejakyma napadama, tak tomu bude odpovidat jeji provedeni a vterinu po dokonceni ji zacvicim s jinyma napadama a bude vypadat uplne jinak ... kdo pak podle videi bude posuzovat: "Jak se ma cvicit forma"?
Neni tim padem cela ta diskuze mimo misu? Neni lepsi zajimat se o ty napady v ni a nefixovat se na jeden z mnoha zpusobu prezentace?
Jen pro ilustraci:
http://www.youtube.com/watch?v=sXn65fzsoUM
a srovnejte s
http://www.youtube.com/watch?v=0BrrsIamDl0
Jedna se o tutez formu (Chum kiu / 尋橋 nebo 寻桥) od stejneho sifu. A ted brouci pytlici reknete, ktera je ta "prava", "originalni" ...
Ale rozumim jedne veci: Nekdo ze studentu bude chodit na treninky jako do housli (v ut a na jare). Bude u toho, kdyz odprezentuji nekolik napadu v one forme, ale uz nebude u desitky dalsich pripadu prezentace mnoha jinych napadu. Nezbude mu nic jineho, nez se fixovat treba na show verzi one formy a v jeho pripade nebude pripustna jakoli odchylka od standardniho provedeni, protoze nebude o dalsich napadech vedet. Takto nam vznikaji i ruzne linie jednoho stylu, ze? Znouzectnost se pak vydava za "vylepseni" a proc ne? Bilej cumak to chroupe i s navijakem
Janoj píše:Luene, já to myslel vážně. Já osobně si ho vážím, přestože jsem se s ním setkal jen na chvíli. V jedné chvíli mého cvičení mi jako cizímu člověku poskytl radu, která mě posunula o kus dopředu a na to já nezapomínám.
Janoj píše:To. že se mu nemůže podařit v jeho školách udržet stejnou úroveň ale neznamená, že je to špatný sifu.
Janoj píše:To, že si třeba jedna z jeho škol dá na úvodní stránku fotku, kde se jim ne zrovna dobře daří zvládat práci nohou při formě a nechají se vyfotit zrovna, když se jim viditelně nepodaří zabrzdit koleno a pracovat také přední nohou při tvorbě síly, která má pak postoupit odtud nahoru do rukou, to se už tak prostě někdy stává.
Janoj píše:Jinak o té formě si to podle mě trefil. Připomněl si mi povídání Paula Cromptona v jeho knize "Taiči". Učitel naučí svého žáka cvičit formu. Stejnou formu si cvičí také u sebe na zahradě a v jednom místě tam má něco jako živý plot, kde musí kvůli tomu udělat trochu jiný pohyb. Náhodou ho uvidí ten jeho žák a začne ho chudáka podezřívat, že sám si cvičí něco a něco jiného učí své žáky.
Jak už tady Pavela několikrát uváděl - forma je jako kniha se zápisem jednotlivých forem a způsobů, jak ji pak zacvičit je řekněme mnoho. Pro mě je vždy důležité ale držet se principů toho daného systému.
Janoj
Janoj píše: .....To, že si třeba jedna z jeho škol dá na úvodní stránku fotku, kde se jim ne zrovna dobře daří zvládat práci nohou při formě a nechají se vyfotit zrovna, když se jim viditelně nepodaří zabrzdit koleno a pracovat také přední nohou při tvorbě síly, která má pak postoupit odtud nahoru do rukou, to se už tak prostě někdy stává......
SeaRanger píše:Janoj píše: .....To, že si třeba jedna z jeho škol dá na úvodní stránku fotku, kde se jim ne zrovna dobře daří zvládat práci nohou při formě a nechají se vyfotit zrovna, když se jim viditelně nepodaří zabrzdit koleno a pracovat také přední nohou při tvorbě síly, která má pak postoupit odtud nahoru do rukou, to se už tak prostě někdy stává......
Promin ze tu budu delat chytreho i kdyz jsem jen ubohy zacatecnik, ale co se tyce teto fotky tak je koleno ten nejmensi problem. Zasadni problem totiz je ze na te fotce nemaji cvicenci (i jejich mistr) spravne vubec nic.
tonglong píše:Luen,
vazne mi chces rict, ze z teto fotky nic nevyctes?
http://www.pochopeni.cz/cviceni-tai-chi-a-chi-kung.html
tonglong píše:Luen,
vazne mi chces rict, ze z teto fotky nic nevyctes?
http://www.pochopeni.cz/cviceni-tai-chi-a-chi-kung.html
pm píše:Janoj: ha, nahodicka, zrovna vcera jsem si listoval Sunovou knizkou o xingyi, a co me zuajalo byla fotka stareho Sun Lutanga jak sedi, super, bez legrace.
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků