Jar píše:O vás si tohle nemyslím. Jen mi jde o to... řekněte třeba začátečníkům - mě učí ten a ten. nebo tohle je náš rodokmen... To ale začátečníkovi nebo třeba i mě nic neřekne - jestli se v téhle škole budu nebo nebudu učit nějaké nesmysly.
Osobne jsem presvedceny o tom, ze historie/linie skoly ma rozhodne velky vyznam. Kdyz clovek trosku zna historii daneho stylu, muze snadno pochopit, co a jak se v te ktere skole uci. Coz mu urcite usnadni rozhodovani jestli je pro nej prave ta ktera skola vhodna.
Jar píše:Já se taky zajímám o metodiku, ale moje pojetí je - univerzální vlastní systém. je to pouze moderní a OTEVŘENÉ pojetí. Proč mám přistoupit na myšlenku jediné pravé gf (je přesně takhle). Někdy i ty boty od vietnamce můžou bejt lepší (zrovna mám jedny na cvičení).
Nic proti modernimu pristupu a efektivnim zpusobum sebeobrany, nicmene to, cos napsal, je hloupost. Podle Tebe nema tradicni gungfu univerzalni zakladnu bojovych technik?
Osobne si treba nemyslim, ze je Wingcheun lepsi nez Hungga nebo naopak. Je ale potreba drzet se jedne cesty a tu poznat do hloubky. Kdyz clovek dela dve veci napul, vysledek bude mnohem horsi, nez kdyz se zabyva jednou veci poradne, aneb - nemuzes sedet prdeli na dvou zidlich.
I kdyz oba systemy funguji, kazdy je postaven na urcitych principech, ktere nejsou stoprocentne kompatibilni. A to plati o vsem.
Dneska je neuveritelne moderni zakladat vlastni skoly "modernich", "efektivnich" a "realistickych" bojovych systemu (viz treba Nin Tsun Do). Ve vetsine pripadu za nimi stoji nejaka zkrachovala osobnost z oddilu Karate, jejiz ego neprekouslo, ze po pul roce cviceni ma jeste bily pasek, a tak sestavi vlastni styl podle gungfu filmu - hodne skakani, hodne rozmachlych obloukovych technik etc. Bohuzel pak takovy clovek casto propadne urcitemu sebeklamu a zacne verit, ze jeho styl skutecne funguje a je pro skutecnou bitku lepsi nez "tradicni zkostnatele bojove umeni". Z toho ho ale nejlepe muze vyvest jedine realita. Tvrda realita.