Feng Shan Shi

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Re:

Příspěvekod WT_Martin » úte 11. říj, 2005 15:43

Jar píše:O vás si tohle nemyslím. Jen mi jde o to... řekněte třeba začátečníkům - mě učí ten a ten. nebo tohle je náš rodokmen... To ale začátečníkovi nebo třeba i mě nic neřekne - jestli se v téhle škole budu nebo nebudu učit nějaké nesmysly.

Osobne jsem presvedceny o tom, ze historie/linie skoly ma rozhodne velky vyznam. Kdyz clovek trosku zna historii daneho stylu, muze snadno pochopit, co a jak se v te ktere skole uci. Coz mu urcite usnadni rozhodovani jestli je pro nej prave ta ktera skola vhodna.

Jar píše:Já se taky zajímám o metodiku, ale moje pojetí je - univerzální vlastní systém. je to pouze moderní a OTEVŘENÉ pojetí. Proč mám přistoupit na myšlenku jediné pravé gf (je přesně takhle). Někdy i ty boty od vietnamce můžou bejt lepší (zrovna mám jedny na cvičení).

Nic proti modernimu pristupu a efektivnim zpusobum sebeobrany, nicmene to, cos napsal, je hloupost. Podle Tebe nema tradicni gungfu univerzalni zakladnu bojovych technik?

Osobne si treba nemyslim, ze je Wingcheun lepsi nez Hungga nebo naopak. Je ale potreba drzet se jedne cesty a tu poznat do hloubky. Kdyz clovek dela dve veci napul, vysledek bude mnohem horsi, nez kdyz se zabyva jednou veci poradne, aneb - nemuzes sedet prdeli na dvou zidlich.

I kdyz oba systemy funguji, kazdy je postaven na urcitych principech, ktere nejsou stoprocentne kompatibilni. A to plati o vsem.

Dneska je neuveritelne moderni zakladat vlastni skoly "modernich", "efektivnich" a "realistickych" bojovych systemu (viz treba Nin Tsun Do). Ve vetsine pripadu za nimi stoji nejaka zkrachovala osobnost z oddilu Karate, jejiz ego neprekouslo, ze po pul roce cviceni ma jeste bily pasek, a tak sestavi vlastni styl podle gungfu filmu - hodne skakani, hodne rozmachlych obloukovych technik etc. Bohuzel pak takovy clovek casto propadne urcitemu sebeklamu a zacne verit, ze jeho styl skutecne funguje a je pro skutecnou bitku lepsi nez "tradicni zkostnatele bojove umeni". Z toho ho ale nejlepe muze vyvest jedine realita. Tvrda realita.
<b>Martin Kysela</b>
Lamga Hungkyun Gungfu
林家洪拳功夫
linie: klášter Siulam - Jisin simsi - Hung Heigun - Luk Achoi - Wong Taai - Wong Keiying - Wong Feihung - Lam Saiwing - Lam Jou - Lam Jansing - Pavel Macek
WT_Martin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » úte 11. říj, 2005 17:06

Jox_off píše:Pro J. V.: :? omlouvám se za OT ale nechce se mi mejlovat: Kouknul sem na vaše stránky a u sweb.cz/vcdkungfu/yangtaiji.html na mě vyběhla hláška že je tam prej ňákej malware sajrajt VBS:HapTime :? Bylo to jen na týdle jediný, na jiný sem si toho nevšim. Kdyžtak na to koukněte esi se vám nezablešila, nebo esi tam nemáte něco moc vostrýho - antivirák to chytá. :twisted: Jinak - máte tam zajimavou sbírečku. Konec OT.

Jo jo, Jox_off má pravdu, někdo vám nahackoval stránku a vložil do ní kus škodlivýho kódu ve visualbasicu. Takže bych Ti doporučoval pořádnou analýzu zabezpečení Tvýho web serveru / respektive upozornit webhostera a těm, kdo používá operační systém Windows pořádnej antivir - například slovenskej Nod32 ...
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

dfd

Příspěvekod Anonymní » stř 12. říj, 2005 19:03

Abych se taky vyjádřil k tématu nin tsun do,feng shan shi a jiným tématům týkajících se paskvilů tak bych zde rád citoval něco z rukopisu Sifu Chen Wei Minga(1881-1958)který studoval Xing i a Bagua u Sun Lu Tanga a později Taichi u Yang Cheng-Fu.

píše se tam toto:"Existuje pouze jediná škola Tai Ji Quan a totéž platí pro ostatní styly Wushu.Nejsou žádné dvě metody.Nenechte se zmást vlastním chytračením a nic bláhově nepřidávejte ani neubírejte.Pokud metody předávané mudrci minulosti potřebovaly nějaké změny,určitě byly tyto změny běhěm staletí do systémů zahrnuty.Copak je možné,aby tyto změny čekaly až na naši generaci?Pevně doufám,že budoucí studenti nebudou přitahováni vnějšími věcmi,ale budou se snažit o dosažení vnitřní pravdy.Pokud chce někdo dosáhnout nejvyšší dokonalosti,musí být trpělivý."Největší nebezpečí spočívá v tom,že někdo do systému výuky začlení své osobní inovace a pak vzniklé chyby vydává za pravou tradici.Pravé předání principů a aplikací je možné snadno ztratit...

takže Fuck off medaile a stupně a diplomy a vzhůru za odkazy starých mistrů :lol: :lol: :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: dfd

Příspěvekod jox » stř 12. říj, 2005 20:14

S lecčíms by se sice asi dalo polemizovat, ale todle
littlearts píše: někdo do systému výuky začlení své osobní inovace a pak vzniklé chyby vydává za pravou tradici.

- to je jádro proklatě častýho svinčíku :x
___
jox
jox
mistr diskutér
mistr diskutér

Littlearts

Příspěvekod pavela » čtv 13. říj, 2005 2:48

Chen Wei Ming=moudro,pokora,pravé kungfu. Bohužel pak přijde nějaký uřvaný fracek typu Brjůs a začne vykřikovat, že Chen Weiming byl starej kokot a všechny starý styly jsou na hovno.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Chen Wei-ming?

Příspěvekod Anonymní » čtv 13. říj, 2005 8:02

Pro všechny "znalce": Slova, která uvedl littlearts, neřekl Chen Wei-ming, ale jsou z Yang Cheng-fuova úvodu ke knize Taijiquan Tiyong Quanshu. Tedy jsou přímo od učitele a ne jeho žáka. To ale nic nemění na jejich pravdivosti.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 13. říj, 2005 8:49

No, panove, davate to tomu chudakovi vyzrat pekne :-) V principu s vama souhlasim, musi byt urcite prima studovat do zakladu promyslenej system kungfu a z lidi ktere si delaji "vlastni kungfu" po jednom roce studia VCD se mi taky dela nanic.
Jenze vase argumentace k tomu problemu je takova....mirne zapachajici.

Napr. Harutomo_Yasumizu - co je komu do toho, ze tvuj "kungfu predek" vykostil dav lidi nebo prerazil predloktim drevo? Dovedes to ty? Myslis, ze to nekdy budes umet? To je to, o co tu bezi. Do te doby jsou to jenom pohadky a "muj tata je lepsi nez tvuj tata".

a Littlearts - ta citace taky zni pekne, ale nebyla vetsina znamych mistru kungfu znamych prave proto, ze si nejaky styl upravili podle sebe? Neprobihaly posledni upravy napr. stylu Hung ga az ve 20 stoleti? Neni "prava tradice" vzdycky neci osobni inovace?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 13. říj, 2005 9:01

YDMC - pripojim se k tvemu kladeni otazek ,a polozim ti taky nejakou :
pokud tvuj kungfu predek neco dokazal ,neni tu vetsi pravdepodobnost ,ze to dokazes taky ,kdyz cvicis ve skole ,ktera pouziva metodiku a postupy ,ktere to umoznily jemu?
I kdyz pripustime ,ze si vetsina mistru delala inovace ,opravdu si myslis ,ze to bylo po trech letech cviceni podle nejakyho VCD? :idea:
Ale no tak :lol:
Zapachajici......?
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 13. říj, 2005 10:56

Zdar roza, nemam zadny kungfu predky :-) A otazka, kterou klades me, je vlastne to, na co se ptam sam. Stavaji se z lidi dobri bojovnici diky systemum a predkum?

Nikde jsem nepsal nic o uceni se z VCD, naopak jsem hned na zacatku predeslal, ze souhlasim s tim ze delat si "vlastni kungfu" je pitomost.

"Zapachajici" argumenty proto, ze i kdyz vypadaji na povrchu desne fajn a spravny, neco v nich v tomto kontextu smrdi. Sam uznavas, ze cituji "vetsina mistru delala inovace" - z toho vyplyva, ze vyrok onoho Tai-ji pana je proste mimo misu. Nebo jsou mimo misu ti mistri? To same se da rict i o tom druhem vyroku.

Jinak receno - s tim, co chteji ti lidi rict, souhlasim, ale ne s tim, JAK to rikaji.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » čtv 13. říj, 2005 11:28

roza: tyjo díky, přesně to bych napsal :) Ale právě to jsem tím chtěl hned napoprvé říct, mě štve jak lidi jen tak prolítaj řádky bez zamyšlení a baštěj jen to co jim nahrává.
YDMC a nezapomeň, že se nemá nikdo podceňovat, nevím co jsi tím vyjetím na mě sledoval, co odemě čekáš? Co se týče předloktí, jo řadím se mezi lidi s nejtvrdším předloktím v Jihlavě a za pár let ze vzteku dupnu v postoji jezdce na koni v blízkosti ocelové lampy, která shodou náhod ti spadne na hlavu, to je karma :lol:

ps: sorry YDMC že sem to napsal takhle, opravdu nechci na tebe hodit lampu, bych ti to řek přímo, neboj byl to jen příklad, rozumíme si? :)
Naposledy upravil Harutomo_Yasumizu dne čtv 13. říj, 2005 12:06, celkově upraveno 1
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » čtv 13. říj, 2005 11:31

YDMC - v poho ,formulaci "tvuj kungfu predek" jsem pouzil jak to vyplyvalo z kontextu ,ne ze bych pitval tvuj rodokmen,to si rozumime ,ne :?: :)
Inovace neuznavam ale pisu "i kdyz pripustime" ; podle mne ti zmineni diky spravnemu treninku a jeho metodice dosli do bodu ,kdy se mohli soustredit na to ,aby pouzivali telo se vsemi jeho individualnimi odlistnostmi a udelali z toho prednost.Tomu bych ale nerikal inovace.Ani inovace metodiky treninku ,ani inovace bojove strategie.Ani si nemyslim ,ze by to inovaci nazvali sami dotycni ,ti si uvedomi ,ze je to logicky vysledek dlouhodobeho metodicky vedeneho usili.Podle mne to inovaci nazivaji jen ti ,jejichz dovednosti a znalosti jsou zatim na nizsi urovni a tu navaznost v tom nemaji sanci spatrit.Zatim.
Jo ,ale o to tu moc nejde ,abych odpovedel ,na spolecnou otazku :znacka kvality muze byt urcitou zarukou vysledku ,ale je to jen jeden z cinitelu z mnoha ,me osobne by treba bylo Schummacherovo Ferari k nicemu ,bo nemam ridicak.Ale lepsi nez v Oltcitu.Asi tak.
Harumoto -neni zac ,a myslim ,ze YDMC to vidi podobne.Nevyjel po tobe ,jen poukazal na to same.
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » čtv 13. říj, 2005 13:26

YDMC píše:Zdar roza, nemam zadny kungfu predky :-) A otazka, kterou klades me, je vlastne to, na co se ptam sam. Stavaji se z lidi dobri bojovnici diky systemum a predkum?

Nikde jsem nepsal nic o uceni se z VCD, naopak jsem hned na zacatku predeslal, ze souhlasim s tim ze delat si "vlastni kungfu" je pitomost.

"Zapachajici" argumenty proto, ze i kdyz vypadaji na povrchu desne fajn a spravny, neco v nich v tomto kontextu smrdi. Sam uznavas, ze cituji "vetsina mistru delala inovace" - z toho vyplyva, ze vyrok onoho Tai-ji pana je proste mimo misu. Nebo jsou mimo misu ti mistri? To same se da rict i o tom druhem vyroku.

Jinak receno - s tim, co chteji ti lidi rict, souhlasim, ale ne s tim, JAK to rikaji.
Sorry ale mimo mísu jseš ty, nechápeš správně problém. 1)mistři kteří si tvoří svůj styl a to JSOU BEZ VYJÍMKY V©ICHNI kteří dosáhli vysoké úrovně kungfu tak činí POZOR po 20-30 letech hezkyčesky tradičního stylu a pod vedením mistra. I ten Yang Chenfu který napsal tenhle výrok samozřejmě měl svůj styl a co mistr to styl, ale až PO perfektním ovládnutí stylu svého mistra,nikoliv předtím nebo v půli cesty. to za prvé. 2) takzvaný svůj styl a "změny stylu" mění POUZE vnější formu, NIKOLIV však princip. Řečeno na příkladu Tchajťičchüan, ať už je to Chen, Yang, Wu, He, Wudang, Li styl atd, V®DY platí Wang Zhongyue ho Tchaj´tičchüan Pchu(太极拳普) bez vyjímky, ať je to JAKÉKOLIV Taiji, a pokud neplatí, tak je to paskvil a ne Taiji. Totéž Dong Haichuanovy kejue(pravidla) v pakua, dnes co mistr, to jiné pakua, tuny stylů, Liang styl, Gao styl, Li styl, Song styl, hromada.A co je spojuje? PRINCIP stanovený Dong Hai Chuanem. Takže doufám, že je to jasné a že nikdo nebude pochybovat o té zjevné a jasné pravdě, kterou vyslovil Yang Chenfu :idea:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

fgf

Příspěvekod Anonymní » čtv 13. říj, 2005 15:18

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Pohrdá li člověk technikou dotazování,prací s chua-tchou nebo kung fu
anebo tyto metody nepovažuje za pravou zenovou dharmu,pak je
podoben panu Jie.Pan Jie byl velkým obdivovatelem draků,ale když
k němu jednou jeden skutečný drak konečně zavítal na návštěvu,
vyděsil se k smrti!

Každý kdo dosáhne úrovně,kde snít je bdít,by si měl své dosažené
výsledky chránit.O tom jak toho kdo bude schopen,rozhoduje to,
jak hluboký je člověk.Mistr Sue Jien řekl Tao Wuovi,že má nosit
bambusovou pokrývku hlavy,a tímto způsobem učil svého žáka,jak si
podržet kung fu,kterého žák dosáhl.Podobně se k tématu vyjádřil
Pchaj Čchang v rozpravě s Čchang «ingem.
Pchaj Čang řekl:"Je to jako když honák třímá v ruce bič a nedovolí
krávám zaběhnout do polí nebo dokonce žrát úrodu.Když si Člověk
na dosažené výsledky nedává bedlivý pozor,může o ně přijít"

z Taoistických a čchanových textů
vybral Wen-kchuan Čchu,Ph.D
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

FSS

Příspěvekod Anonymní » čtv 13. říj, 2005 15:27

moje názory a "teorie" univerzálnosti a "mixování" stylů nespadají pod FSS. tak do toho netahejte tento klub.

Jinak je fajn že jste trochu rozvířili téma úprav. Já s tím souhlasím. kung fu se formuje podle osobností které v něm něco dokázali. Je to tak bojové umění nestojí na stylech ale na principech. a pokud se některé principy ukáží prioritnější tak je chyba na nich nestavět.

Můžete mě drbat jak chcete, já vám nic vymlouvat nebudu. Pavelo to kung fu je přece tak složité že se ho nikdy nemůžeš naučit

Jinak chci zdůraznit že zde vystupuji za sebe a né v zastoupení FSS. jestli má se mnou někdo problém, tak může přijít 22. nebo mi postal mail na Jar.o@post.cz.
na nikoho se nezlobím a tešim se na váš produktivní přístup.
S pozdravem všem kung fu messtrům i ostatním Jarda.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 14. říj, 2005 2:53

Jar ta poznámka na mě měla znamenat co? ja nerozumět co ty tím myslit 8O
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » pát 14. říj, 2005 5:58

to FSS: mimochodem, kolik tam bude v sobotu od vas lidi? slysel jsem, ze je docela zajem...........
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » sob 15. říj, 2005 19:06

Harumoto - vzhledem k tomu, ze nechapes ani to co jsi napsal sam, tak jak po tobe chtit abys pochopil co jsem napsal ja? Strucne:
1)Muzes mit skvelou linii a byt lempl.
2)Muzes byt bez linie a byt dobrej bojovnik.
Proste linii precenovati je nezdrave,tradice zpochybnovati je zdrave.
A pokud ti pripada ze jsem na tebe vyjel...rozvin svuj klid!

roza - jo, ja jsem to vzal jako srandu. Tvoji argumentaci s inovacema nechapu - pises ze je neuznavas a pak sam popisujes inovace?
Je hezka vira, ze ten a ten styl je uz uplne dokonalej a nezlepsitelnej - mozna je to pravda.
Ale povaz - vsechny vedy a obory lidske cinnosti se v urcite dobe bud a)rozvijeji nebo b)stagnuji a upadaji. Nenapada me jeden jedinej obor, ve kterym by to neplatilo. Neplati to i pro kung-fu? Pokud plati, tak si muzes vybrat a ci b

Ale jinak jo, jasne ze prinejmensim jako jeden z dobrych ukazatelu linie slouzi.

Pavela - a ty ses taky mimo misu, at uz sme tam vsichni :-) Mno jo, jak s bodem 1 tak s bodem 2 se kazdopadne da souhlasit (doufam), ovsem je to uplne mimo toho co jsem napsal, resp. co napsal littlearts, a to doslova: "Pokud metody předávané mudrci minulosti potřebovaly nějaké změny,určitě byly tyto změny běhěm staletí do systémů zahrnuty.", z cehoz by vyplyvalo, ze vsecko uz je dokonaly od mudrcu minulosti a nikdo do toho nesmi ani rypnout a kdyz rypne, posere to. A to je zjevne v rozporu s tim, ze ruzni mistri (treba s 20letou praxi) styly meni. Ciste z logickeho hlediska muze byt pravda but A nebo neA. Tedy - bud byli mimo ti mistri, nebo je mimo ten vyrok. CBD.

littlearts - kazdy kdo si pravidelne vyplachuje hubu srackami starych slovutnych mistru, dosahne urovne, kdyz nerozezna hovno od mozku
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

sdf

Příspěvekod Anonymní » sob 15. říj, 2005 20:57

No-nechtěl sem reagovat,ale zrovna sem dal třetí číslo a sem docela vysílenej.Doufám že komunikací s tebou opět získám erekci a budu na to moci opět hupnout... :lol: YDMC-co to vlastně je???A u koho YDMC vlastně cvičí a proč vlastně cvičí???Výroky od Sifu Yang Chen Fu jsou proti tvým totální sračka.Nezaložil si právě ty NinTsun Do???Mam pro tebe jednu novou citaci,ale už to na mne leze,takže nevim jestli to stihnu.Jak vidíš tak už jen to že ti píšu mne uvedlo do varu-sakra že by bisexualita???To je také kombinace stylů...

tak tady to je ty Intouši z IHG Logistik-Uvědomovat si vlastní nevědomost,toť nejušlechtilejší uvědomnění.Považovat svou nevědomost za poznání,toť duševní choroba. jfi jk sorry už nemůžu psát,vzrušil si mne ..jk rfkek ek kl l bla blůa bla blůa jd :oops: :roll: :roll: :lol: :lol: :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » ned 16. říj, 2005 11:53

YDMC - asi jsem to nenapsal srozumitelne - ja tam prece pisu ,co vsechno za inovace nepovazuju.Zkus to prosim precist jeste jednou.
Rozhodne nevyjadruju viru v dokonalost a nezlepsitelnost jakyhokoliv stylu.V intencich tehle terminu bych se vyjadroval pouze k vlastnimu treninku a to konstatovanim ,ze vzdy je co zlepsovat.NE INOVOVAT.

Tvuj vyrok ohledne vyvoje nebo upadku vsech cinnosti je natolik zobecnujici ,ze v tom nenachazim nic prinosneho pro diskutovane tema.Vyvvoj neni inovace.Tesarstvi se podle tebe rozviji nebo upada?Metoda jak se to naucit zustava ,cil - postavit strechu - taky zustava ,drevo je drevo ,hrebik krovak je hrebik krovak ,maximalne ta pila je obcas motorova.Kde je tam vyvoj alespon v takove mire ,aby bylo vubec treba o nem mluvit?Kde je potreba nejake inovace?Je treba zkoumat ,jestli je tesarstvi dokonale?S kung fu to vidim podobne.
Takze si s dovolenim nevyberu tebou nabizene a ani b.
Asi to kazdy vidime trochu jinak.
Roza
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 16. říj, 2005 13:01

YDMC a přece jsi mimo mísu ty, ono totiž wušu je prastaré umění které už v principu skutečně nic nového neobjeví. Spíš se může něco zapomenout než něco objevného vytvořit. Za posledních 100 let nikdo neobjevil v BU nic nového, a myslím, že ani před tím a jestli se něco objevilo, tak jedině proto, že to bylo zapomenuto(například traktát generála Yue feie o Xingyi, nebo Taijiquanb pu od Wang Zhongyue) Může se změnit třeba pořadí cviků v sestavě a podobné maličkosti ale v PRINCIPU se nezmění nic, vše už bylo objeveno a miliónkrát vyzkoušeno. Leda že by lidem začly růst 3 ruce a dvě hlavy, pak by se musela změnit podstata. Až přijdeš na to, že styly wušu jsou odlišné a zároveň stejné, mění se a přesto jsou neměnné, rozvíjí se a přesto zůstávají stejné, dnes jako před 500 lety, pak můžeš říct, že problému skutečně rozumíš. A ta chvíle určitě přijde, pokud cvičíš s dobrým učitelem, nabeton, věř mi :idea: .
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...