Moderátor: pm
fakt píše:ShogunShade píše:možná se to sem nehodí, ale kudlanka mě taky zaujala. Mám otázku, kolik stylů kudlanky vůbec je ( já vím o Shaolinský a Tai-ji kudlance) a jakej je mezi nima rozdil. Popř jestli nevíte o nějaké Prážské škole, kde kudlanku vyučují.
I kdyby nebyla odpověď, tak dík
Zkus google. Mě vyjelo tohle: kudlanka- sedmi hvězd
tai
osmi kroků
velkého předělu
wah lum
6 box
švestkový květ
Na rozdíli bych moc nekoukal. Třeba o Law Kwon Yuk sestavil svúj styl z 50% sevenstars 30%plum a 20% 6box.
Jediný rozdíl mezi třeba sevenstars a tai mantis vidím v tom, že jedno se cvičí sedm dní v týdnu a druhé každý den.
Jinak jestli rád boxuješ kudlanka není špatná volba
Fukki píše:Opravdu krásné video toho velmistra Brandana Laie. Videa té polské školy také zajímavá. Chtělo by to nějaký odborný článek! Je to hodně poutavé čtení o tomto stylu gungfu.
Mantis píše:... Dále pak ona známá technika "Kudlanka seká cikádu" se u nás používá k obouručnímu zachycení jedné ruky + možnost kopu, u Liu he a v některých Tai ji formách jsem viděl ukončení teté techniky spíše jako úder zadní stranou zápěstí na bradu, takže celková struktura této techniky byla od začátku jiná.
Mantis
Mantis píše:
Co se týče té techniky, tak nevím, možná se bavíme o jiné technice, proto ta otázka, jestli Ty aktivně kudlanku cvičíš.
Zápěstí, loket a snad ještě rameno + kop, OK. Ale dál? zejména ty ledviny jsem si fakt nedokázal představit. Možná se tady potvrzuje to, co jsem psal, že provedení této techniky je jiné a tím i její struktura. Všichni co tohle čtete, mrkněte na tohle: http://www.shaolinlomita.com/sevenstar.htm
speciálně se mrkněte na Lo Kwon Yuk a Lee Kam Wing, tohle je finální pozice naší verze techniky "Kudlanka seká cikádu" jak se tady dostávám na spánky, uši a nedejbože ledviny, to je mi fakt záhadou. Totiž pokud ano, na 100% máte výrazně odlišnou verzi této techniky, pokud ano, pak jsi mi potvrdil, co jsem psal minule.
Mantis
Mantis píše:Tak ještě jednou, někde je chyba.
Další finální pozice "Kudlanka seká cikádu"
Mantis
fakt píše:Mantis píše:Tak ještě jednou, někde je chyba.
Další finální pozice "Kudlanka seká cikádu"
Mantis
Chyba je na mé straně
Vždy jsem se domníval, že The mantis catches the cicada znamená kudlanka chytne cikádu. Mylně jsem si Tebou popisovanou techniku vyložil jako techniku "přeseknutí v pase" a do Tvé mluvy přeložil jako "kudla přesekne cikádu".
Příklady užití pozice zobrazené na foto jsi tedy uvedl správně. Nerozumím pouze pojmu jiná struktura techniky. Nevím jestli si mám po tímto představit strukturu těla při různém záměru vykonávané techniky, nebo něco jiného.
Za vysvětlení děkuji. Fakt
Mantis píše:Super, já to s tou fotkou bral jako příklad a vidím, že Ty ses toho zhostil zodpovědně, takže se učíš z knih a z jiných materiálů, jak píše NIK?
Já tak před mnoha lety s kudlankou začínal a byl jsem vděčný, alespoň za ten zdroj informací. Podle které se učíš, pokud ano? The Secretes of 7 star PM od Lee Kam Winga?
S tou blokující rukou jsi to dobře dokreslil, ale ten blok je v provedení úplně stejný u filing i u back fist, takže v tomhle by rozdíl být neměl, pokud jsi jej našel, je to asi proto, že žádná fotka není stejná, takže cm sem cm tam.
Ten úhel lokte je přesně to, co jsem myslel![]()
Když se vrátím zpět ke kudlance sekající cikádu, pokud by jsi touhle technikou opravdu zasáhl např. ledviny pak by se sice technika jmenovala stejně, ale asi by vypadala naprosto odlišně - tedy měla by 100% jinou strukturu.
Představ si, že v této technice přední ruka místo zachycení udělá úder zadní stranou zápěstí zespodu nahoru na bradu. Celý koncept této techniky by se musel upravit, opět, měla by rozdílnou strukturu, ale ne už zcela.
Opět tradiční otázka, jasnější?![]()
Mantis
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků