Moderátor: pm
m-pet píše:K těm učitelským schopnostem mě napadlo, proč třeba asi nejlepší fotbalista historie PELE není trenérem Brazílie a Brazílie není pokaždé mistrem světa ve fotbale.
hellas píše:a krom toho byl nejlepší MARADONA
patrik píše:Souhlasím s tím, co píšeš výš s tím, co je optimální, ale zároveň bych nepřeceňoval nějaké ty předpokládané pedagogické schopnosti.
Patrik
Toranaga píše:Víte, jsem tady zase po dosti dlouhé době a nejsem si zcela jist, jestli s některými z vás mohu souhlasit. Technická vyspělost - ať už začátečníků, pokročilých cvičenců, nebo mistrovských stupňů, pokud trváte na tomto rozdělení - je jedna stránka věci, schopnost tyto věci předat dále je něco docela jiného.
V rámci svého technického růstu znáte svoje schopnosti, možnosti a pracujete sami na sobě podle toho, jak na sobě pracovat chcete. Pokud ale komukoliv předáváte, nebo se pokoušíte předat svoje znalosti, dovednosti a zkušenosti, nepracujete sami se sebou - pracujete s jiným člověkem a pokud alespoň přibližně neodhadnete jeho možnosti, schopnosti a vůli, nemůžete být dobrým učitelem, byť byste měli techniku sebelepší. Nezapomínejte, že mít trpělivost a schopnost vyložit a ukázat jednu věc tak, aby byla pochopena správně při učení jiného člověka, se nenaučíte v žádné kata, učitele z vás neudělá Dan...
Toranaga píše:Omlouvám se, Gino, že jsem si zde dovolil zahlaholit, už se to tedy nebude opakovat. Mimochodem, pokud jeden ze dvou soupeřů prohraje v souboji, jsi si skutečně jist, že se jedná o jeho nedostatečnou technickou vyspělost?
patrik píše:Prostě to IMHO vidíš po našem. To pan učitel řekne, co máme dělat a my to děláme, on nás opraví a po pár dnech a pár hodinách tréninku se to, co umí on, naučíme. Pan učitel dělá všechno proto, aby se nám to učilo dobře. Používá nejmodernější metody a milé postupyJako nějakej moderní menežerskej kurz, nebo jazykovej.
Mno a já to zase vidím jinak, to dá rozum, taky na základě nějaký zkušenosti.
patrik píše:Prostě to IMHO vidíš po našem. To pan učitel řekne, co máme dělat a my to děláme, on nás opraví a po pár dnech a pár hodinách tréninku se to, co umí on, naučíme. Pan učitel dělá všechno proto, aby se nám to učilo dobře. Používá nejmodernější metody a milé postupyJako nějakej moderní menežerskej kurz, nebo jazykovej.
Mno a já to zase vidím jinak, to dá rozum, taky na základě nějaký zkušenosti.
yin píše:Není cílem života učitele někoho něco naučit, ale cílem žáka něco se naučit. Pedagogické schopnosti jsou možná důležité pro rychlejší rozvoj žákových schopností, nicméně nejsou nezbytné...
Atilius píše:No, asi s vama nemuzu uplne souhlasit
Atilius píše:Podle tehle uvahy to na me pusobi tak, ze kdyz delam tradicni BU, ucim se ho i tradicnim zpusobem. No, neco na tom je, ale na druhou stranu - vsechno se vyviji. A podle tehle uvahy bychom brambory okopavaly jeste a jen motykou, protoze je to tradicni zpusob pestovani. Taky je lze vypestovat.
Atilius píše:btw2, nevyhovujou ti moderni "menezerske" kurzy? kolik jsi jich absolvoval? - no nic, to je OT.
Atilius píše:btw, soucasti spravne vyuky a pedagogickeho postupu nemusi byt nutne "mile postupy"
Atilius píše:yin píše:Není cílem života učitele někoho něco naučit, ale cílem žáka něco se naučit. Pedagogické schopnosti jsou možná důležité pro rychlejší rozvoj žákových schopností, nicméně nejsou nezbytné...
Jestlize neni cilem ucitele neco naucit sveho zaka, pak se zak nic nenauci. jestlize cilem zaka neni neco se naucit, tak se taky nic nenauci. Jestli si tady nekdo z vas mysli, ze se ziskanim technickeho stupne zaroven ziskal "akreditaci" a schopnost ucit, tak je imho naivni.
patrik píše:
Ty menežerské kurzy jsem dal jako příklad. Pár lidí, kolem toho jsem potkal, a pár "rad" dostal. A je mi z těch rad ve vztahu k BU na blití. Tobě by bylo taky, takže si myslím, že fakt popisujeme něco jiného.
patrik píše:Ohledně toho vyvíjení všeho a o okopávání motykou. Poslední dobou sleduji, jak si chceme mocí mermo všechno přizpůsobit, protože se vyvíjíme a už to není, co to bylo a potřebujeme jít kupředu a kdovíco.
patrik píše:Zažil jsem trénink, kde výborný učitel kendžucu nesáhle dvě hodiny na meč a nic nikomu neukázal... a přesto kolem něj byli výborní žáci. Nebo, že učitel řekl - "cvičte" a ono se cvičilo. ®ádné opravy, žádné rady... co vidíš, to cvičíš, co pochopíš, to pochopíš. Nemluvím tu o mlácení studentů, ale i to, je forma, kterou někde mohou praktikovat... A jestliže ten někdo, kdo se nechá mlátit vidí, že ten učitel ho kamsi vede, zůstává a může být dobrým žákem. Naučí se.
patrik píše:
...než u skvělého pedagoga (jehož technika bude stát za vyliřkapsu - dodávám).
patrik píše:Taky zkouším dobře učit. V tomhle se shodnu s tím, co psal romantimpl. Je to proces, na kterém dělám... a řekl bych, že snad každej učitel.
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků