Mabu a kroky

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Miro » úte 06. úno, 2007 11:06

No ,Miro ,zaujimave to muze byt tak nanejvys pro tebe ,jinak kata tekki se cvici v sotokanu na hnedy pasky ,takze je vetsina z nas zna a ma je odcviceny,kdyz uz mluvis o vlastni zkusenosti.A samozrejme tam nejsou zadny kopy ,ani udery tam nejsou ,kdepak by se tam vzaly ,vsechno jsou to slachove carymary drahy,vnutorne sily... :roll:

Naucit sa zostavu je velmi jednoduche, ale ked sa ju niekto nauci, este to neznamena, ze jej rozumie a ze ju cvici spravne. Ak si ju cvicil, mozno mi budes moct vysvetlit, o co v tej zostave teda ide. Co sa tyka toho, ci su to kopy, vsimni si drahu tej jeho nohy (resp. sily) a skus si domysliet, kde by musel byt Funakoshiho oponent, aby to mohol byt kop.

Neviem, aky je rozdiel (ohladne japonskych terminov) medzi Tekki Nidan a Tekki Shodan, ale tu je T. Nidan:
http://youtube.com/watch?v=3owT1N6kRhg
A tu je T. Shodan:
http://youtube.com/watch?v=YNrslr9LWIw& ... ed&search=
Doporucujem si vsimnut rozdiel a porozmyslat, preco ten rozdiel tam je.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » úte 06. úno, 2007 11:30

Miro ,jak uz bylo milionkrat receno ruznymi lidmi ,chybne vychazis z predpokladu,ze pouze ty necemu rozumis ,protoze o tom premyslis ,kdezto my vsichni ostatni to jen tupe cvicime.
Nemusim si domyslet ,kde by musel byt oponent ani nic jineho ,karate skoly ,seminare i internet a knihy to vysvetluji velmi dobre.Rika se tomu mj. bunkai ,vis ,a kdybys nekdy chtel sestoupit ze sveho oblacku mezi nas hloupe pozemstany ,muzes zacit hned tim ,ze si uvedomis ,ze to co jsi poustnul jako tekki 2 je pouze jeji cast.Zbytek evidentne neznas ,ale poradis nam ochotne.....Smir se s tim ,ze kde ma byt kop ,je kop ,tam kde byt nema ,tam neni.

Svoje doporucanie si mozes.....dovnutra mezi svoje sily.

PS:kdyz se ostatni odvazili kritizovat nektere tvoje nazory ,byli odmitnuti s tim ,ze nemaji dostatecnou kvalifikaci natoz zkusenost s vnitrnimi styly.Merme tedy vsem jednim metrem ,cvicils snad ty s Jozkem Gachulincem? :wink:
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

:)

Příspěvekod Opicka » úte 06. úno, 2007 17:37

Henk ked s niecim nesuhlasis tak sa to da povedat aj normalnejsie :P nemusis byt hned podrazdeny ci ?:P lebo dopadneme za par rokov ako na talianskom futbale :)

sa tu nejdem nikoho zastavat .. ja ani len nemam potuchy co je to na tych videach .. len mi to tak pride ze pokial sa tu s niekym clovek bavi uz len malokedy dostane normalnu odpoved ktora hned nevyryva...
Opicka
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod SAMO » úte 06. úno, 2007 19:41

Miro píše:Zaujimave, ze zatial zrejme nikoho nenapadlo to vyskusat a prist vlastnou skusenostou na to, co ten Funakoshi vlastne robi.
Domnievam sa, ze to co Funakoshi predvadza, je extremne dolezite cvicenie. Nie su to ziadne kopy, je to trening vnutornej sily.

Miro

Samozřejmně v tom klipu jde i o cvičení vnitřní síly(KI,CHI)

Ve všech sestavách Kung Fu-Karate se pracuje s vnitřní silou(KI,CHI)
V některých více v některých méně.
Ale myslim že tohle ví i IDIOT.

Tekki Nidan-také nazýváno jako "železný jezdec"či "železný kůň"

Tid Sid Kuen-"železné vlákno"

atd atd...

Nejmenuje se to tak jen tak že???Ale jak sem řekl -to ví snad i IDIOT a kdyby ne tak je o tom na netu spoustu odborných článků..... 8O :wink:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » úte 06. úno, 2007 19:44

Samo, sorry, ale opravdu nevim, jak to souvisi s tit sin kyun
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » úte 06. úno, 2007 23:50

SAMO - no jo ,Vladiku ,mas recht ,samy zelezo ,to prece nemuze byt nahoda ,vid.
:roll:
Jen tak pro zajimavost ,z ceho ,schvalne ,byla ta postel ,ke ktery jsi byl prikurtovanej behem posledni hospitalizace.....?
A modri uz vedi! Nebo snad zluti ,ze by vedeli...? :idea:
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod JRup » stř 07. úno, 2007 0:00

Chtěl bych se vrátit k původnímu tématu. Mabu je dobrý základ ABU. Je to jeden z nástrojů, ani začátek ani konec. Nelze ho přeceňovat ani podceňovat.
Proč někoho může fascinovat dokonalost stání v mabu a pohyb z něj?

Pokud budete cvičit například dlouhou sestavu Tajiquan, tak zjistíte, že minimálně polovinu sestavy stojíte a hýbete se z mabu. Proto pochopení toho co se při tom děje vám může usnadnit další postup ve vašem studiu. Další věc, kterou potrhuje i moje zkušenost je rozdíl v tom jestli jste ten pohyb „jen“ vycvičili nebo pochopili (samotné pochopení je také špatně). To může usnadnit život vašim případným žákům.
To „dupání“ mi stejně jako PM také vadí, ale v japanských stylech se nepohybuji, takže to nehodnotím. S vnitřní energií se pracuje pořád, takže by mě zajímalo je-li tato sestava v něčem mimořádná.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 07. úno, 2007 0:26

Zde předvádí mistr Adam Hsu (Bajiquan) práci s mabu.

http://www.youtube.com/watch?v=MYikolf7udw
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SAMO » stř 07. úno, 2007 10:41

henk píše:SAMO - no jo ,Vladiku ,mas recht ,samy zelezo ,to prece nemuze byt nahoda ,vid.
:roll:
Jen tak pro zajimavost ,z ceho ,schvalne ,byla ta postel ,ke ktery jsi byl prikurtovanej behem posledni hospitalizace.....?
A modri uz vedi! Nebo snad zluti ,ze by vedeli...? :idea:

É-přivázali mne k podlaze.®ádná postel nevydržela náporům mých záchvatů. :lol: :lol: :lol:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod SAMO » stř 07. úno, 2007 10:43

pm píše:Samo, sorry, ale opravdu nevim, jak to souvisi s tit sin kyun

Ale Víš :wink:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » stř 07. úno, 2007 11:46

Samo - ne, opravdu nevim

jinak ad mabu/sei ping ma = ano, je to jen prostredek, nastroj, metodane alfa a omega b.u.
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod tekara » stř 07. úno, 2007 12:03

Tohle video jsem si stáhnul asi před dvěma lety a už tehdy jsem uvažoval, jestli je to vůbec mistr Funakoshi.
Když jsem to zhlédl dnes, tak se musím ptát znovu.
Je to vlastně Funakoshi?
tekara
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod SAMO » stř 07. úno, 2007 18:04

pm píše:Samo - ne, opravdu nevim

jinak ad mabu/sei ping ma = ano, je to jen prostredek, nastroj, metodane alfa a omega b.u.

S Tid Sin Kuen to souvisí stejně jako třeba s "železnou dlaní"

Všichni víme že jde o přirovnání.Jde o prolínání tvrdosti a měkosti za účasti vnitřní síly. 8O 8O 8O :roll: :wink:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pm » stř 07. úno, 2007 18:08

Samo, potreti promin, az budes umet TSK nebo tri roky cvicit tit sa jeung, pak prihod svoji trosku do mlyna, tohle je info typu slysel jsem/cetl jsem/domnivam se, tudiz k nicemu, jen hra se slovicky
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SAMO » stř 07. úno, 2007 18:12

pm píše:Samo, potreti promin, az budes umet TSK nebo tri roky cvicit tit sa jeung, pak prihod svoji trosku do mlyna, tohle je info typu slysel jsem/cetl jsem/domnivam se, tudiz k nicemu, jen hra se slovicky

No Inu Dobrá.Jak by řekl hlavní hrdina v knize RONIN-"K čertu s tím"

:wink:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » stř 07. úno, 2007 19:35

Angus píše:
luen píše:
Angus píše:
luen píše:Ac to neni podstatne ..., tak trochu z me historie (abych ti rozsiril tve vedomosti) ... par let jsem shotokan karate cvicil ("hrichy mladi") a byl jsem 5-ty na mistrovstvi CSR v kumite tusim rok 1987/1988[musel bych se podivat do Varu na diplomy :oops: ]) ... a ty :?: :?: :?:

Za páté místo se někdy dávaly diplomy?

Co to je za otazku??? Samo, ze ne, ale bylo tech akci v tom roce vicero a mam z toho roku min. dva diplomy :wink:

"Co je to za otázku?"
Říkáš, že diplomy za páté místo se nedávaly. Máš dva diplomy. Byl jsi pátý. Musel by ses kvůli tomu podívat na diplomy. :?: Nějak se v logice Tvých odpovědí neorientuji.
Jinak je mi to úplně jedno :wink:

Soustred seeee.... v tom roce jsem se musel na MCSR kvalifikovat :wink: a z toho roku mam dva dalsi diplomy ... uz je to jasne???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » čtv 08. úno, 2007 5:10

henk píše:Miro ,jak uz bylo milionkrat receno ruznymi lidmi ,chybne vychazis z predpokladu,ze pouze ty necemu rozumis ,protoze o tom premyslis ,kdezto my vsichni ostatni to jen tupe cvicime.
Nemusim si domyslet ,kde by musel byt oponent ani nic jineho ,karate skoly ,seminare i internet a knihy to vysvetluji velmi dobre.Rika se tomu mj. bunkai ,vis ,a kdybys nekdy chtel sestoupit ze sveho oblacku mezi nas hloupe pozemstany ,muzes zacit hned tim ,ze si uvedomis ,ze to co jsi poustnul jako tekki 2 je pouze jeji cast.Zbytek evidentne neznas ,ale poradis nam ochotne.....Smir se s tim ,ze kde ma byt kop ,je kop ,tam kde byt nema ,tam neni.

Svoje doporucanie si mozes.....dovnutra mezi svoje sily.

PS:kdyz se ostatni odvazili kritizovat nektere tvoje nazory ,byli odmitnuti s tim ,ze nemaji dostatecnou kvalifikaci natoz zkusenost s vnitrnimi styly.Merme tedy vsem jednim metrem ,cvicils snad ty s Jozkem Gachulincem? :wink:

Ehm, tak len nahodne hned prvy a druhy link na googli:

Contrary to popular belief, the kata are not designed to teach fighting on a lateral line or against a wall. Rather, they are intricate strategies of attacking and defensive movement, done in the kiba dachi, for the purpose of conditioning the legs to develop explosive power.
http://en.wikipedia.org/wiki/Tekki_shodan
(Vsimni si ze kata nie je na fighting, jej ucelom je vyvinut explozivnu silu.)

Superficially tekki shodan does not look more advanced than, say, heian nidan. It requires fewer moves, there are no kicks, no balancing moves, no changes of stance, and all the moves are either directly east of directly west.
http://www.kevinboone.com/tekkishodan.html
(A vsimni si, ze tam nie su kopy.)

Takze ak to mam zhrnut: Ano, nikdy som karate netrenoval, ale pretoze cvicim vnutorny styl, bol som schopny okamzite vidiet, ze to co predvadzal Funakoshi, je vnutorne umenie a nie ziadne kopy alebo fighting. Preto mozem kludne povedat (a tiez ako odpoved na Tvoju neskutocne drzu a arogantnu odpoved - mam na mysli napriklad ono "no nic, tesim se az prijedes"), ze rozumiem Tekki Shodan daleko lepsie nez Ty, len ciste z bezneho prehliadnutia na videu - a aj zacvicim ho lepsie ako Ty. Chapem, ze je to neprijemne, ale zmier sa s tym. Najdi si konecne skutocne dobreho ucitela a zacni rozmyslat o silach a ich drahach, nie o fighting.
A este jedna rada: skus porozmyslat o tom, ze Tvoja prchka povaha a urazlivy sposob argumentacie pravdepodobne sposobia, ze ziaden ucitel Ta nikdy nebude ucit seriozne.

Ivan,

video bolo natocene 1924, Funakoshi sa narodil 1868, takze v tom case mal 56 rokov. Nie je to zase az taky vek, aby musel ukazovat, ze vie dvihnut nohu.

JRup,

jo, je velmi vhodne porovnat Funakoshiho s Adamom Hsu. Hoci Funakoshi bol karatista (ktore je obecne povazovane za vonkajsi styl), na tom videu ukazal velmi vysoku uroven vnutorneho zvladnutia prace so silou.
Na rozdiel od neho Adam Hsu robi aj vnutorne styly ako bagua a taiji (popri spuste vonkasich ako changquan, tanglang, baji etc.), ale jeho mabu je velmi slabunke (v porovnani s Funakoshim) a jeho vedenie sily je iba po povrchu (preto sa tom videu pri vydavani sily kruti) na rozdiel od Funakoshiho, ktory vedie silu (napriklad prave pri tom krokovani) pekne vovnutri.
Je to pekna ukazka toho, ze vnutorne a vonkajsie umenie sa netyka stylov, ale ludi.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » čtv 08. úno, 2007 9:16

pm píše:Samo, potreti promin, az budes umet TSK nebo tri roky cvicit tit sa jeung, pak prihod svoji trosku do mlyna, tohle je info typu slysel jsem/cetl jsem/domnivam se, tudiz k nicemu, jen hra se slovicky

SAMO = NIK = Little Arts ... mimo jiné přezdívky. Není třeba to rozebírat dál, že ;)
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod yin » čtv 08. úno, 2007 10:01

Tedy já jen koukám. Miro tady dává možnost k rozšíření obzorů a vy se tu začnete hádat vo nějaký vaše přiblblý diplomy...

Henku, to co píšeš, je fakt smutný... :(
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod henk » čtv 08. úno, 2007 10:14

Chtel bych ,aby muj svet byl jednou tak jednoduchy ,jako je tvuj – neco nevim ,podivam se na wiki a razem vim vsechno……Krasa….bohuzel to tak nefunguje ,a dokud budes sbirat o jinych stylech informace pouze timto zpusobem ,budes jednem k smichu a druzi ti budou chtit rozbit hubu ,protoze placas nesmysly.Kdyz uz si das tu praci a na wiki neco najdes ,proc se nepodivas taky nekam jinam ,abys tu informaci trochu overil ? Ja vim ,ty si totiz vybiras pouze ty informace ,ktere se ti hodi do kramu ,stejne tak to delas s ucelovymi preklady ruznych clanku atd. Vzdyt komentare k tekki 2 cerpas ze osobnich stranek cloveka ,ktery ma karate jako podskupinu v “My leisure interests” !!!!!!!!

Proc sis alespon na youtube neprohledl nejaka dalsi videa ,ne bezejmeny loosery ,kteryma bys zase mohl argumentovat ,ale nejaka znama jmena ,je jich tam dost……

Proc nam vsem soustavne odepiras to same ,co si sam neustale narokujes – proc neuznas ,ze stejne tak ,jako ty si vyhrazujes pravo na zaklade sve zkusenosti s taiji a pakua soudit treba karate ,mame i my dost velke zkusenosti na to ,abychom posuzovali to ,co delas ty.
Nikdo z nas nezpochybnuje to ,ze se taijista muze vyjadrovat treba ke karate ,ovsem ty se muzes pokazdy posrat ,kdyz se karatista jen otre o taiji.

Samozrejme to kazdy posuzujeme z jineho uhlu ,nekdo se zameri vic na fyzickou stranku veci ,nekdo tihne k internejsim zalezitostem.V poradku – pokud je zachovana alespon nejaka rovnovaha.Vzdyt je samozrejme ,ze se jakymkoliv cvikem ,i tim nahore zminenym se daji procvicovat jak vnitrni tak vnejsi elementy.My to vime.A cvicime to tak.
Jenze pak prijdes ty ,se svym extremnim zamerenim a mentorskym tonem zacnes dogmatizovat ,co kde je a co neni ,presvedcen o nutnosti nam to vysvetlit ,protoze to prece vedet nemuzem ,dokud si nam to nerek.

Takze ,muj mily ,kdyz se nekde necim procvicuje vnitrni energie vcetne jejiho vedeni ,je to pro to ,aby se tou energii naplnily nejake pohyby ,skrze ktere se muze projevit – pak ,pokud maji svou vnitrni i vnejsi kvalitu ,je skutecne jedno ,jestli je nazveme udery a kopy nebo ne.
Ovsem ,v urcitem stadium treninku ,to proste udery a kopy jsou a to nutne ,jak bys napriklad chtel onu energii vest bez zameru dorucit ji na urcite misto.A specialne v tekki je to o to tezsi ,ze se vyviji a posila vybusna sila v jeden okamzik do vice mist ,nebo stejnym smerem vicekrat po sobe……..Kdybys ,jednou v budoucnosti ,jen trochu pripustil ,ze o tom jsou schopni diskutovat i jiny lidi ,nez jen ty ,mozna bys byl prekvapen prinosem te debaty ,specialne diky tomu ,ze jiny lidi se snazej spojit to s praxi a tvrde drou ,na rozdil od tebe…..

To ,co sem leta pises ,je vylozene nebezpecne a zavadejici pro zacatecniky ,snad prinosne pro lidi ,kteri uz maji nejake zkusenosti a musej v ty tvy snusce idealismu a magie hledat nejake souvislosti a nakonec smesne pro lidi ,kteri cvici dlouho,tvrde ,vedi u koho a proc.
Ja vim ,ze existence posledne jmenovaneho druhu lidi v CSR ty nikdy nepripustis ,dlouho me uz fascinuje ,jak clovek ,ktery se ohani svym mnisstvim a duchovni praxi muze byt tak jesitny a egocentricky…..

Az budes chtit reptat proti tomu ,ze te oznacuju za cloveka ,ktery nevi ,co je tvrdy trenink – a to v jakemkoliv slova smyslu - ,nezapomen ,ze vsechny tvoje argumenty budou posuzovany ve svelte tvych mnohych vyroku,jako napriklad zadne tuishou prvnich pet let ,zadny pot behem treninku ,natoz zrychleny dych,fighting je fuj a tvoje fenomenalni obhajoba duelu tech dvou sasku z padesatych let,kdes nazorne ukazal sve predstavy o boji……..

Moje arrogance je jen zrcadlem te tve ,a proto se tu skutecne vsichni moc tesime ,az prijedes….

Ted me jeste napada ,proc myslis ,ze je moje odpoved “neskutecne” drza? To jako ze jsem si to dovolil vuci tobe? ))

No a nakonec – ja si taky myslim ,ze tekki cvicim lip nez ty ,z toho si nic nedelej ,stejne tak si myslim ,ze rozumim cinskym stylum taky lip nez ty a co jsem tak cetl nejake veci od tvych ucitelu a o nich ,myslim si ,ze ze zpusobu ,jakym to interpretujes by byli dost rozpaciti a meli by se za tebe stydet…..

Ty slacho…..

PS:mimochodem ,at te to prekvapi ci ne ,shodujeme se ohledne Adama Hsu.....
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...