Vysvetleni

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod jeikob » pát 06. dub, 2007 0:47

Jen jsem napsal,že ty wushu školy v číně maji jako součást vyuky sandu.
A rozdíl mezi českýma wushistama a čínskýma bude propastný a neni v tom ,žadný ohanení národností.Jen to že oni to tam cvičí celý den,krom výuky ve škole. A necvičej jen ty kraviny.No říct že by ten co cvičí wushu by sundal ranou ladu je fakt výrok dost nesmyslnej.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 06. dub, 2007 4:56

FWM píše:TO:Pavela
jasne, je tam psane tradicni a soutezni (nikoliv moderni)...ale v principu , jak psal Petr je tim zrejme mineno to stejne...

Jinak PetreVotavo mas soukromy vzkaz, mrknes na nej?:-))
heheheh, tak to mi připomíná Ivánku kamaráde, "....říká tam VOLE ale já tam cítím "píčo"... Takže to teda NENI stejný, jestli chlapci nechápete rozdíl mezi slovem MODERNÍ a SOUT̬NÍ což jsou dva naprosto odlišné pojmy, pak tedy děláte v Čechách nějaké jiné, Ćeské wušu, které NEMÁ nic společného s čínským. Pokud se hlásíte km Ćínskýmu, tak se zkuste zeptat Wu Bina, jestli je to 比赛套路 nebo 现现代套路 vide ToMyslím, že na vás bude čučet jako kdybyste spadli z měsíce(nebo z ĆR) To video ze Shandongu jako co jako Petře? To je cvičení základních dovedností stejně jako před 500 lety v ¦aolinu. takže to jako příklad teda neberu. Pořád bych chtěl vidět to vaše vybájené MODERNÍ wušu, fakt to chci vidět a chci abyste mi napsali ten rozdíl mezi moderním a tradičním(ale ne proboha zase nějaký neurčitý kecy o nepoužitelnejch technikách a breakdance, to je fakt slabomyslná, konkrétně prosím). Pokud ovšem nepřistoupíte na můj názor a ten je, že rozdíl mezi nějaký moderním a tradičním a soutěžním blablabla je POUZE v tom kterém konkrétním člověku, jak to SÁM bere. Wušu je pořád stejný. PS: moc se mi líbí, jak si Ćeši vykládají celkem JASNĚ napsaná pravidla, jestli soutěžní se překládá jako Moderní, tak teda je tam napsáno vole ale "myšleno" pičo
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 06. dub, 2007 6:13

PetrVotava píše:Pro Ladu
Možná ho tam ten souboj nevidíš, ale tenhle jakejkoliv tenhle SPORTOVEC, kdybys ho vyzval k boji tě uspí, že ani nebudeš vědět jak :D

hele neprotirecic si trochu? venuji se tanecnici, krasobruslari, breakdanceri, baletky, herci cinske opery a jini sportovci systematickemu nacviku bojovych dovednosti?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pát 06. dub, 2007 8:14

roza píše:Nevim ,jak je na tom Lada konkretne ,treba by dostal i od moderni gymnastky bez kuzelu - jak je to s tebou,Lado? :lol: - ale moc se mi to nezda......

No kdybyb ta gymnastka byla hezká a dala mi já bych se rozhodně nebránil :P :twisted: jen nevím co to má co společného s bojem :D

a jak jsem na tom, no to težko můžu soudit, začátečník nejsem, ale mám se ještě moc co učit. Jde mi o to se umět co nejlépe a efektivně bránit sebe i své blízké a to bez boje, potu, dřiny a bolesti nejde...opičky a chujoviny co nemají s bojem nic společného přenechám rád jiným :)
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PetrVotava » pát 06. dub, 2007 9:23

Hele to nemá smysl. Copak já píšu o vašem bojovém umění, že je to blbost, kravina nebo nějaký jiný urážky? Zatim sem si nevšim, za to tu furt čtu od vás jaký to cvičíme my krviny, blbosti atd. To si neumíte normálně povídat bez urážek? Neumíte respektovat to, že né každej cvičí bojové umění? Vy asi musíte trpět, když je v televizi MS v gimnastice a rvete si vlasi, že se neučí bojovat. Nechodíte vy náhodou po ulici třeba s čínskym mečem u pasu a s halpartnou v ruce?:)
HLVNĚ, ®E DO TÝHLE DISKUZE SEM ©EL S TÍM, ®E SE NECHCI HÁDAT.
Ale to se musí objevit někdo jako je Roza a hned mě musí sprdnout za můj názor. Prej, že dělam chytrýho? Já nepoučuju, já si povídam (nebo aspoň chtěle sem si povídat) Já pokut vim nezačínam svůj text slovy,,Tak, abych vám to vysvětlil."(jako náš pan Velkej učitel národa na týhle diskuzi)
A hele Rozo, nevim jestli se ty číňani z toho videa učí po tréninku třeba Sandu, protože to nejsou mí známí (ale Pavela je možná zná, páč ten zná možná i Van Dama nebo Whoopi Goldbergovou, :D Pájo, neboj já ti věřim, že Wu Bina znáš, nemohlo mi utýct to tvoje hrdé foto.Snad jen bříško bych trochu zastrčil a nos trochu dolu, teda si to ty ne tý fotce ne?) tak nevim jestli trénujou třeba i Sandu, ale tim, že sem napsal, že by Ladu uspal, to nebylo myšlený vážně nebo jako urážka, nechci shazovat jeho bojový dovednosti. Myslel sem to tak, asi to z toho textu nebylo poznat uznávám, že trénink v Číně je daleko víc náročnější a propracovanější než u nás v ČR, takže by nám na zobák dala i čínská akrobatka.ALE POZOR ROZO, psal sem to Pavelovi a teď i tobě. NECHCI SE HÁDAT a to s tim uspáním a kdo by koho přepral, to je myšleno jako vtip, jen tak prostě mezi slovy. Tak se omlouvam, jestli se tě to dotklo.
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod roza » pát 06. dub, 2007 11:03

PetrVotava - hele ,hned na zacatku jsem napsal:"Nezlob se na me ,respektuju tvuj pristup ...." ,a nesprdnul jsem te za tvuj nazor ,ale snazil jsem se ti na nazornych pripadech vysvetlit ,ze se s tim JAKYMKOLIV SPORTOVCEM mylis.

Pokud to od tebe byla nadsazka ,tak jsem to nepoznal - mea culpa......

Asi jsme na podobny veci citlivejsi ,stejne jako vy zase na ty "kraviny" a podobna nevhodna slova.....

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pát 06. dub, 2007 11:40

já to jako urážku nebral je mi celkem fuk co kdo píše.....zde šlo o to, že z těchdle ukázek akrobacie, show atp. prd poznáš jestli u mí bojovat jelikož tohle s opravdovým bojem nemá nic společného oto šlo :wink:

Jiank netrpím když je v TV to co jsi napsal, ale neřek bych že gymnasta, akrobat si myslí, že to co dělá je nějaký boj.

A meč a halapartna už vyšla z mody, kdo by se s tím tahal jsou různé vhodnější, lepší zbraně na ulici :wink:
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 06. dub, 2007 12:43

PetrVotava píše:Hele to nemá smysl. Copak já píšu o vašem bojovém umění, že je to blbost, kravina nebo nějaký jiný urážky? Zatim sem si nevšim, za to tu furt čtu od vás jaký to cvičíme my krviny, blbosti atd. To si neumíte normálně povídat bez urážek? Neumíte respektovat to, že né každej cvičí bojové umění? Vy asi musíte trpět, když je v televizi MS v gimnastice a rvete si vlasi, že se neučí bojovat. Nechodíte vy náhodou po ulici třeba s čínskym mečem u pasu a s halpartnou v ruce?:)
HLVNĚ, ®E DO TÝHLE DISKUZE SEM ©EL S TÍM, ®E SE NECHCI HÁDAT.
Ale to se musí objevit někdo jako je Roza a hned mě musí sprdnout za můj názor. Prej, že dělam chytrýho? Já nepoučuju, já si povídam (nebo aspoň chtěle sem si povídat) Já pokut vim nezačínam svůj text slovy,,Tak, abych vám to vysvětlil."(jako náš pan Velkej učitel národa na týhle diskuzi)
A hele Rozo, nevim jestli se ty číňani z toho videa učí po tréninku třeba Sandu, protože to nejsou mí známí (ale Pavela je možná zná, páč ten zná možná i Van Dama nebo Whoopi Goldbergovou, :D Pájo, neboj já ti věřim, že Wu Bina znáš, nemohlo mi utýct to tvoje hrdé foto.Snad jen bříško bych trochu zastrčil a nos trochu dolu, teda si to ty ne tý fotce ne?) tak nevim jestli trénujou třeba i Sandu, ale tim, že sem napsal, že by Ladu uspal, to nebylo myšlený vážně nebo jako urážka, nechci shazovat jeho bojový dovednosti. Myslel sem to tak, asi to z toho textu nebylo poznat uznávám, že trénink v Číně je daleko víc náročnější a propracovanější než u nás v ČR, takže by nám na zobák dala i čínská akrobatka.ALE POZOR ROZO, psal sem to Pavelovi a teď i tobě. NECHCI SE HÁDAT a to s tim uspáním a kdo by koho přepral, to je myšleno jako vtip, jen tak prostě mezi slovy. Tak se omlouvam, jestli se tě to dotklo.
Tak za 1. když něco nevíte, tak vám to vysvětlim. když něco nevim já, tak si to zas necham vysvětlit já, nevim, proč bych proto měl bejt Komenský, nikdo nemůže vědět všechno. 2. To že mám za souseda Wu Bina mi nezáviď, když za mnou přijedeš do Pekingu, tak tě s nim vemu cvičit abys nebrečel a měl taky fotky na vytahování OK? (patří to k folklóru, fotit se s Wubinem fotku s nim snad má milion lidí...)Nevim proč bych měl zatáhnout břicho a dělat nějaký pózy, nejsem nejmladší, nijak to nežeru a s Wubinem se bavím jako s normálním člověkem, prostě náš milý učitel Wu.Já se s nim neprsim, vytáhnul jsem ho jenom proto. že se zaklínáte "modernim" (fuj, vůbec mi to slovo nejde z huby) Wušu a Wu Bin, jako zakladatel Beijing Wushu Teamu by měl být ve vaší interpretaci zastánce nějaký moderní gymnastiky a nejvyšší guru vašeho "moderního" (fuj) Wušu. Ale není,chybička se vloudila, Češi jsou opět o krok dál přede všemi, dohnat a předehnat. Soutěžní Wušu Ćeši naprosto zcestně interpretují jako "moderní" (fujtajbl), moderní wušu neexistuje, existuje pouze dobré a špatné wušu. A dobré wušu má mnoho významů a který si kdo vybere je jeho věc. S Wubinem u nás v parku cvičí kluci, který chtěji být šampioni, taky tam cvičeji lidi, který se chtěji umět prát, taky lidi, který se tim prostě bavěji a i lidi jako já, který cvičeji, aby se vůbec mohli k stáru hejbat. V¦ICHNI to cvičíme správně, přesto že za jiným účelem.A nikdo se nezabývá tím, jestli to někdo vymyslel před 1000 lety nebo včera. (zrovna Wubin, že ho zase vytahuju :lol: , nám udělal pěkný sestavičky který jsou 100% použitelný ke rvaní a je tam i míň gymnastiky, protože třeba já to svoje velký břicho už těžko odlepim ze země. Cvičíme MODERNÍ wušu?
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PetrVotava » pát 06. dub, 2007 19:35

Cvičíte nový sestavy určený k boji, my nový sestavy určený k soutěžení, prostě sport a tim končim o tomhle debatu. Snad ti to Pájo takhle stačí. Myslim tim to slovo ,,nový".
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod FWM » pát 06. dub, 2007 21:39

Panove, vite co vam reknu, ze je mi z teto diskuze smutno...tolik hrdych a pysnych nazoru povysujicich se nad mineni druhych...jen proto, ze tomu treba nekdo nerozumi a zepta se...to jste si vsichni tak strasne jisti sami sebou? kde berete tu jistotu? Diskuze se plni planyma slovama a pokora se tady hleda jen tezko....ach jo...
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » pát 06. dub, 2007 21:43

tak že jsi se nakonec nic nedovedela?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Quan-Chi » pát 06. dub, 2007 22:42

PetrVotava píše:a ještě jeden
http://www.youtube.com/watch?v=-eg2rv-6994

off topic: tohle je podle me smer kterym by se mel odebirat freestyle. Namisto nudnejch sestav ve stylu "minutu mavat rukama, zarvat, hodit [flash kick], uklonit se a odejit" predvyst -nalejme si cisteho vina- divacky opravdu atraktivni "bitku" se zajimavou choreografii a pohyby (nikdy jsem nerozumnel tomu, proc i tymova sestava ve freestyle vlastne nikdy ani nesimuluje souboj). Pokud moje zprava nekoho dostatecne vyprudila ;-) , tak ocitovat do noveho threadu nebo me >poslete nekam< soukromou zpravou ;-)
Quan-Chi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 06. dub, 2007 23:17

Taková oživlá videohra :lol: ale jo mně to přijde dobrý pro mladý lidi.
a jak řikám třeba časem se nekterý z nich začnou zajímat o wushu hloubeji . Asi v 15 je pro lidi je tohle asi atraktivnější a zabavnejší než taková rutina a drill
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PetrVotava » sob 07. dub, 2007 9:50

Ahoj Jeikobe no myslíš, že takovou sestavu de zacvičit bez rutiny a drilu? No určitě ne stejně jako bez rutiny a drilu nejde zacvičit bojovou sestavu. No a jak píšeš, že je to pro mladý. No oni ti nejlepší na vrcholu v tomhle sportovnim Wushu těm je kolem 30ti let třeba asi nejznámější sportovní wušista Zhao Qing Jian ten se narodil v roce 1978 takže už kolem třicítky mít bude. Na tomhle videu je on
http://www.youtube.com/watch?v=urcsw8iQIuI

Nebo Shi Kun, kterej snad cvičil do 32 let nebo tak nějak, pak ukončil sportovní karieru.
http://www.youtube.com/watch?v=f6YPbXs9hNc
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod PetrVotava » sob 07. dub, 2007 10:07

Jinak, že eště rejpu, tohle je rozhovor nějakýho The Raye s tim Zhao Qing Jian. Všimněte si, že in on odpovídá a v odpovědi je spojení slov MODERN WUSHU.

The Ray - When were u born?
Zhao Qing Jian - 1978

The Ray- When did you start wushu?
Zhao Qing Jian - 7 years old

The Ray - Why?
Zhao Qing Jian - Because wushu is traditional sport in china, my father, my grandfather all trained in wushu.

The Ray - What styles of wushu did u train in?
Zhao Qing Jian - Shaolin wushu.

The Ray - Why modern wushu instead of shaolin?
Zhao Qing Jian - Before university, i also did Shaolin's long fist, but then in university i learned and trained modern wushu long fist because of the competitions and tournaments i had to enter.

Irish - Did u feel like u wish to give up?
Zhao Qing Jian - Yes training was very hard and difficult - "bitter". Yes at the beginning, i felt like i should give up, but my dad and trainer spanked /beat me and told me off. There's a saying in china " Everything is difficult in the beginning."
hahaha. I was only joking about the spanking.
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » sob 07. dub, 2007 13:11

Zhao Qing Jian umí anglicky jo? Jestli řekl slovo moderní tak jsem vtělenej buddha, v čínštině to spojení prostě není.(navíc to slovo první vyslovil ten Ray,tudíž se dá předpokládat, že si i sám v tom smyslu přeložilm odpověď. Znovu opakuju, že se v čínštině používá slovo "soutěžní" Bi Sai Tao Lu比赛套路, nikoliv "moderní" Xian Tai Tao Lu 现代套路 Protože mluvit o moderním wušu a o moderních sestavách je z principu nesmysl. Moderní je to co je dneska, zítra to bude tradiční. Z toho pohledu by bylo CELÉ wušu moderní...Jestli ovšem tím chceš říci, že moderní je protě to, které není určené k bojování a je to ryze NEĆÍNSKÉ označení, prosím...Číňaneé toto označení neznají. Cvičíte nový sestavy určený k boji, my nový sestavy určený k soutěžení, prostě sport a tim končim o tomhle debatu. Snad ti to Pájo takhle stačí. Myslim tim to slovo ,,nový". dyť to je snad to co tady celou dobu řikam ne? Rozdíl není ve formě či wušu samotném, rozdíl je v účelu.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » sob 07. dub, 2007 13:15

PetrVotava píše:Ahoj Jeikobe no myslíš, že takovou sestavu de zacvičit bez rutiny a drilu? No určitě ne stejně jako bez rutiny a drilu nejde zacvičit bojovou sestavu. No a jak píšeš, že je to pro mladý. No oni ti nejlepší na vrcholu v tomhle sportovnim Wushu těm je kolem 30ti let třeba asi nejznámější sportovní wušista Zhao Qing Jian ten se narodil v roce 1978 takže už kolem třicítky mít bude. Na tomhle videu je on

Nebo Shi Kun, kterej snad cvičil do 32 let nebo tak nějak, pak ukončil sportovní karieru.
Hmmm, tak to je sice pěkný divadlo s hodně prvkama pekingské opery ale na druhou stranu tam neni NIC co by se necvičilo před 200 lety, většina forem je z Di Tang Quan nebo z Beijing Opera, takže kde je to moderní??? Podotýkám, že sám nejsem příznivcem takového odvazu, ani v mých letech nemůžu být, na druhou stranu ovšem musím uznat, že tam neniu jediná věc, která by se nedala použít v praxi tím kdo to umí...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » sob 07. dub, 2007 14:22

PetrVotava píše:Ahoj Jeikobe no myslíš, že takovou sestavu de zacvičit bez rutiny a drilu? No určitě ne stejně jako bez rutiny a drilu nejde zacvičit bojovou sestavu. No a jak píšeš, že je to pro mladý. No oni ti nejlepší na vrcholu v tomhle sportovnim Wushu těm je kolem 30ti let třeba asi nejznámější sportovní wušista Zhao Qing Jian ten se narodil v roce 1978 takže už kolem třicítky mít bude. Na tomhle videu je on

Asi jsem to špatně vysvetlil a rozhodně to není namířeno proti tomu co cvičíte naopak mně se to líbí a rád na to koukám. Myslel jsem tím ,že patnáctiletý kluk si spíš vybere toto kde jsou parádičky a salta jako ve filmech s jetem li a aby se předvádel před holkama ,kdyby to tu bylo když mi bylo 15 tak bych to šel delat taky.Jasně že to je dřina o tom nepochybuju.Tím drilem jsem myslel že použiju slovo klasické BU ČI GUNG FU jsou hlavne postoje,udery,a taková rutina ,která není tak atraktivní neskáčou se salta,točky není to tak efektivní pro oko 15 kluka.
Ten 30 letý určitě začal v detství a pokud mu slouží telo tak proč by to nedelal. Já jezdil na skejtu a kdyby mne neskolila nemoc tak bych asi jezdil ješte ted :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PetrVotava » sob 07. dub, 2007 17:07

Nový sou hlavně skoky. Tak třeba takový Xuanfengjiao (snad sem dobře napsal) se dřív neskákalo 540 stupňů a víc, to je nov a snad jeden z prvních, kdo tak začal skákat byl Yuan Wen Qing.
http://www.youtube.com/watch?v=Zqvn5PwM ... ed&search=

Pro ty co neví jakej skok je Xuanfengjiao taj je to ten při, kterym dopad do provazu

A ty skoky se furt vyvíjí na 900 stupňů a dál tak ty určitě před 200 lety neskákaly ani v Ditanquanu
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » ned 08. dub, 2007 5:46

Hele Petře to je fakt debata vo hovně, Xuan feng jiao 旋风脚 skáká každej tak, jak to umí, jestli je někdo pérák, tak to může skákat vo 1000 stupňů, furt je to Xuanfengjiao. (já třeba s tim pupkem se sotva odlepim :lol: ) Chápeš co to je VARIABILITA ve wušu? Wušu neni MRTVEJ styl, kde je předepsáno, že se musí skákat na 185,55 stupňů a je to měřitelný úhloměrem. Wušu je živá věc, protože ho necvičí automaty ale lidi. Kdyby Da Mo neinovoval BU tak by se cvičilo jinak, počítá se snad že od Damoa je to moderní? Nebo od Yang Lu Chana? Nebo od Wubina, nebo do kdy? Ve wušu tohle přece neni podstatný, podstatný je, aby to bylo Xuanfengjiao.(to znamená, aby se správně vyskočilo s rovnym tělem, aby při rotaci byl dotyčnej uvolněnej, aby správně a současně oběma nohama dopadnul, aby to nebyly brambory, aby při tom správně koukal, aby při tom měl správně ruce atd... NIKOLIV aby skočil přesně o 360 stupňů a když to bude 370 tak už to je moderní...)Koukni se podle čeho rozhodčí(čínští) hodnotí a hodnoť taky tak. Na tom youtube je stará(skoro tradiční :lol: ) předepsaná soutěžní sestava Changquanu. A skoky jako takový jsou starý jako wušu samo. Proč se snažíš furt dokázat, že jste jiný? Wubin a jeho parta, kteří dělali tyhle soutěžní sestavy, vycházeli jen a pouze z tradičních technik(taky jiný neznali a jejich znalosti tradičních stylů jsou tak hluboké, že by se neodchýlili ani kdyby chtěli). Prostě to jenom udělali hodně náročný, aby se to dalo hodnotit. Jinak postřeh Jeikoba je přesný, tohle je hlavně pro děti (a svazáky :lol: ) dokud ještě můžou. Jako průprava na vysokou (vnitřní styly) ale i na udržování fyzičky je to super. Kdo to zacvičí a nezadejchá se je BOREC. Základní a střední škola.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...