Moderátor: pm
No i když vím o Qinových snech vychovat co nejrychleji z žáků reprezentanty v sestavách svoje, nemyslíš, že je trochu chyba u tebe? Vždyť by stačila jediná sestava(tuším, že Qin učí první Xiao Hong Quan) správně pochopená a převedená do praxe, abys s tím bojovat uměl. Je to tradiční stará šaolinská sestava, ve které je zapsáno všechno, co je pro rvačku potřeba. Akorát se to tak musí učit,cvičit a pochopit,případně dostatečně otravovat učitele aby se to vzalo bojově.indigo píše:Zdravím,
záleží, co od pojmu čínský styl tvůj spolužák očekává. Já jsem studoval u Qin Ming Tanga styl Shaolin cca 5 let a trénink byl kvalitní, o tom žádná, dostane toho z tebe dost. Nenaučí tě ale v tomto stylu bojovat. Dřív jsem se také vůbec nevyznal v BU, měl jsem to zkreslené z filmů atd. a šel jsem na tento styl v domění, že by se s Shaolinem naučeným od tohoto mistra člověk dovedl bránit. Bohužel jsem to prokoukl až déle a definitivně zjistil, že jde jen o cvičení sestav, které se pak co nejlépe předvádějí na soutěžích a vystoupeních. O nic jiného tam opravdu nepůjde (pokud se bavíme o stylu Shaolin, Sanda už je tam je o něčem jiném). Bavilo mě to, ale bral jsem to jako první fázi tohoto stylu a pořád jsem čekal, kdy přijde ta praktická část a ono nic. Za celých 5 let sem si tam ani jednou nebouchl do pytle, žádný sparring, ani slovo o reakčním čase, timingu, prostě vypreparované sestavy a jejich předvádění. Cvičí se tam také dost se zbraněmi a někteří začátečníci je do ruky dostanou poměrně brzo (po pár trénincích).
Tohle není žádné pomlouvání, to jsou jenom fakta z mých zkušeností a člověka, který nemá v BU přehled, jako jsem byl dřív já, by mohlo zmást, když je na plakátě napsáno, že jde o bojové umění. Proto to sem píšu. Pokud chce někdo cvičit jen sestavy (bojovou gymnastiku) tak je to výborná možnost, někomu to tak vyhovuje a nic proti ničemu, ale já jsem od toho očekával úplně něco jiného. Vědět to, dal bych se tam hned na Sanda.
Bohužel co vím, tak žádný fundovaný mistr neučí v ČR klasický Shaolin (teď nemyslím jiné styly kung fu) se vším všudy, tedy i s bojovou aplikací, vždy jsou to je sestavy pro soutěže, je to docela škoda.
Já se teď v nedaleké budoucnosti chystám na něco hodně praktického, třeba muay thai.
P.S. ještě jedno upozornění - rovnou se tam protahuje "za studena", což je hodně špatné pro svaly. Prostě člověk přišel a hned "nohu nahoru" ... a rvalo se to do bolesti; ani nebyl čas se tam třeba rozběhat, ke všemu jsem dřív tyto znalosti ani neměl. Před zahřátím svalů by se vůbec nemělo protahovat, jinak si tak člověk koleduje o zranění, natož při takovém extrémním protahování, co tam šlo někdy zažít.
indigo píše:Bohužel co vím, tak žádný fundovaný mistr neučí v ČR klasický Shaolin (teď nemyslím jiné styly kung fu) se vším všudy, tedy i s bojovou aplikací, vždy jsou to je sestavy pro soutěže, je to docela škoda.
pavela píše:No i když vím o Qinových snech vychovat co nejrychleji z žáků reprezentanty v sestavách svoje, nemyslíš, že je trochu chyba u tebe? Vždyť by stačila jediná sestava(tuším, že Qin učí první Xiao Hong Quan) správně pochopená a převedená do praxe, abys s tím bojovat uměl. Je to tradiční stará šaolinská sestava, ve které je zapsáno všechno, co je pro rvačku potřeba. Akorát se to tak musí učit,cvičit a pochopit,případně dostatečně otravovat učitele aby se to vzalo bojově.
pavela píše:nebyla tam výbava, žádné pytle, lapy , no já si myslim, že zrovna tyhle věci jsou nejméně podstatné, nemám pytel, mám strom, nemám lapu, mám sparringpartneraNo jestli je to u Qina takhle, tak se hodně změnilo za ty léta co jsem ho neviděl.Rozhodně se učit kilometry sestav je hloupost a prát se tím nikdo nenaučí.
wushupetr píše:a nechceš toho třeba moc? jižní, severní všechny styly, celej komplex?
co takhle základy? každá sestava by ti měla dát nejen něco pro boj ale třeba by tě měla v něčem rozvíjet a připravovat na těší styly. když já v jedenácti letech začal cvičit tak ani po dvou letech jsem neuměl víc jak dvě sestavi. onon to příjde postupem času
wushupetr píše:A zase je tu téma soutěže a boj co Pájo?![]()
![]()
No já sice po soutěži dostanu na ulici na držku , ale ty po pěti letech asi takytakže fifty fifty. a já aspoň s pohárem v ruce(když bude dobrej den a neukradne mi ho)
No aproč cvičím sestavy jen pro sestavy? kvůli soutěži. a proč? protože mě to baví a na držku jednou dostane každej![]()
Ne jen bojem se dá bojovat. Kdyby takovej vrcholovej sprinter nebo gymnasta ti jí natáh, tak myslím, že ti nepomůže ani, kdybi ti
Mistr Qin Min Tang řekl co ty pohyby v sestavě znamenaj
wushupetr píše:A zase je tu téma soutěže a boj co Pájo?![]()
![]()
No já sice po soutěži dostanu na ulici na držku , ale ty po pěti letech asi takytakže fifty fifty. a já aspoň s pohárem v ruce(když bude dobrej den a neukradne mi ho)
No aproč cvičím sestavy jen pro sestavy? kvůli soutěži. a proč? protože mě to baví a na držku jednou dostane každej![]()
Ne jen bojem se dá bojovat. Kdyby takovej vrcholovej sprinter nebo gymnasta ti jí natáh, tak myslím, že ti nepomůže ani, kdybi ti
Mistr Qin Min Tang řekl co ty pohyby v sestavě znamenaj
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků