wushucentrum qin ming tang

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod indigo » pát 30. lis, 2007 22:38

Zdravím,
záleží, co od pojmu čínský styl tvůj spolužák očekává. Já jsem studoval u Qin Ming Tanga styl Shaolin cca 5 let a trénink byl kvalitní, o tom žádná, dostane toho z tebe dost. Nenaučí tě ale v tomto stylu bojovat. Dřív jsem se také vůbec nevyznal v BU, měl jsem to zkreslené z filmů atd. a šel jsem na tento styl v domění, že by se s Shaolinem naučeným od tohoto mistra člověk dovedl bránit. Bohužel jsem to prokoukl až déle a definitivně zjistil, že jde jen o cvičení sestav, které se pak co nejlépe předvádějí na soutěžích a vystoupeních. O nic jiného tam opravdu nepůjde (pokud se bavíme o stylu Shaolin, Sanda už je tam je o něčem jiném). Bavilo mě to, ale bral jsem to jako první fázi tohoto stylu a pořád jsem čekal, kdy přijde ta praktická část a ono nic. Za celých 5 let sem si tam ani jednou nebouchl do pytle, žádný sparring, ani slovo o reakčním čase, timingu, prostě vypreparované sestavy a jejich předvádění. Cvičí se tam také dost se zbraněmi a někteří začátečníci je do ruky dostanou poměrně brzo (po pár trénincích).
Tohle není žádné pomlouvání, to jsou jenom fakta z mých zkušeností a člověka, který nemá v BU přehled, jako jsem byl dřív já, by mohlo zmást, když je na plakátě napsáno, že jde o bojové umění. Proto to sem píšu. Pokud chce někdo cvičit jen sestavy (bojovou gymnastiku) tak je to výborná možnost, někomu to tak vyhovuje a nic proti ničemu, ale já jsem od toho očekával úplně něco jiného. Vědět to, dal bych se tam hned na Sanda.
Bohužel co vím, tak žádný fundovaný mistr neučí v ČR klasický Shaolin (teď nemyslím jiné styly kung fu) se vším všudy, tedy i s bojovou aplikací, vždy jsou to je sestavy pro soutěže, je to docela škoda.

Já se teď v nedaleké budoucnosti chystám na něco hodně praktického, třeba muay thai.

P.S. ještě jedno upozornění - rovnou se tam protahuje "za studena", což je hodně špatné pro svaly. Prostě člověk přišel a hned "nohu nahoru" ... a rvalo se to do bolesti; ani nebyl čas se tam třeba rozběhat, ke všemu jsem dřív tyto znalosti ani neměl. Před zahřátím svalů by se vůbec nemělo protahovat, jinak si tak člověk koleduje o zranění, natož při takovém extrémním protahování, co tam šlo někdy zažít.
indigo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » sob 01. pro, 2007 7:25

indigo píše:Zdravím,
záleží, co od pojmu čínský styl tvůj spolužák očekává. Já jsem studoval u Qin Ming Tanga styl Shaolin cca 5 let a trénink byl kvalitní, o tom žádná, dostane toho z tebe dost. Nenaučí tě ale v tomto stylu bojovat. Dřív jsem se také vůbec nevyznal v BU, měl jsem to zkreslené z filmů atd. a šel jsem na tento styl v domění, že by se s Shaolinem naučeným od tohoto mistra člověk dovedl bránit. Bohužel jsem to prokoukl až déle a definitivně zjistil, že jde jen o cvičení sestav, které se pak co nejlépe předvádějí na soutěžích a vystoupeních. O nic jiného tam opravdu nepůjde (pokud se bavíme o stylu Shaolin, Sanda už je tam je o něčem jiném). Bavilo mě to, ale bral jsem to jako první fázi tohoto stylu a pořád jsem čekal, kdy přijde ta praktická část a ono nic. Za celých 5 let sem si tam ani jednou nebouchl do pytle, žádný sparring, ani slovo o reakčním čase, timingu, prostě vypreparované sestavy a jejich předvádění. Cvičí se tam také dost se zbraněmi a někteří začátečníci je do ruky dostanou poměrně brzo (po pár trénincích).
Tohle není žádné pomlouvání, to jsou jenom fakta z mých zkušeností a člověka, který nemá v BU přehled, jako jsem byl dřív já, by mohlo zmást, když je na plakátě napsáno, že jde o bojové umění. Proto to sem píšu. Pokud chce někdo cvičit jen sestavy (bojovou gymnastiku) tak je to výborná možnost, někomu to tak vyhovuje a nic proti ničemu, ale já jsem od toho očekával úplně něco jiného. Vědět to, dal bych se tam hned na Sanda.
Bohužel co vím, tak žádný fundovaný mistr neučí v ČR klasický Shaolin (teď nemyslím jiné styly kung fu) se vším všudy, tedy i s bojovou aplikací, vždy jsou to je sestavy pro soutěže, je to docela škoda.

Já se teď v nedaleké budoucnosti chystám na něco hodně praktického, třeba muay thai.

P.S. ještě jedno upozornění - rovnou se tam protahuje "za studena", což je hodně špatné pro svaly. Prostě člověk přišel a hned "nohu nahoru" ... a rvalo se to do bolesti; ani nebyl čas se tam třeba rozběhat, ke všemu jsem dřív tyto znalosti ani neměl. Před zahřátím svalů by se vůbec nemělo protahovat, jinak si tak člověk koleduje o zranění, natož při takovém extrémním protahování, co tam šlo někdy zažít.
No i když vím o Qinových snech vychovat co nejrychleji z žáků reprezentanty v sestavách svoje, nemyslíš, že je trochu chyba u tebe? Vždyť by stačila jediná sestava(tuším, že Qin učí první Xiao Hong Quan) správně pochopená a převedená do praxe, abys s tím bojovat uměl. Je to tradiční stará šaolinská sestava, ve které je zapsáno všechno, co je pro rvačku potřeba. Akorát se to tak musí učit,cvičit a pochopit,případně dostatečně otravovat učitele aby se to vzalo bojově.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » sob 01. pro, 2007 9:51

indigo píše:Bohužel co vím, tak žádný fundovaný mistr neučí v ČR klasický Shaolin (teď nemyslím jiné styly kung fu) se vším všudy, tedy i s bojovou aplikací, vždy jsou to je sestavy pro soutěže, je to docela škoda.

a co jizni Shaolin?
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod indigo » sob 01. pro, 2007 15:28

pavela píše:No i když vím o Qinových snech vychovat co nejrychleji z žáků reprezentanty v sestavách svoje, nemyslíš, že je trochu chyba u tebe? Vždyť by stačila jediná sestava(tuším, že Qin učí první Xiao Hong Quan) správně pochopená a převedená do praxe, abys s tím bojovat uměl. Je to tradiční stará šaolinská sestava, ve které je zapsáno všechno, co je pro rvačku potřeba. Akorát se to tak musí učit,cvičit a pochopit,případně dostatečně otravovat učitele aby se to vzalo bojově.

Jediná chyba co byla ve mně byla ta, že jsem to nebyl schopný prokouknout dřív a pořád si namlouval, že bych se s tím mohl bránit. První sestava byla nějaká moderní soutěžní, spousta nepoužitelných pohybů. Nemyslím si, že by se měli žáci doprošovat mistra, aby je jednou za čas naučil něco prakticky. Mělo by to být součástí každého tréninku, jako každé správné BU. Sparing, zaměření na praxi. Mistr na toto nikdy výuku nezaměřoval, na to vůbec ani nebylo pomyšlení, nebyla tam výbava, žádné pytle, lapy, nikdy sem nikoho ze starších mistovo žáků (a ti už cvičili pěkně dlouho) co cvičili v Praze neviděl (cvičil jsem v pobočce v Plzni), že by něco takového trénovali. Nevím, jak by dopadl můj návrh, když tam x lidí kolem pilovalo sestavy na vystoupení/soutěže a mistr se jim pomalu nestíhal věnovat, vedle toho měl lidi, které učil Sandu a já bych tam půlku tréninku chtěl dělat sparring s mistrem, protože nikdo jiný žádné bojové know-how neměl? Takový chaos by dlouho nefungoval a myslím si, že by ani neměl takhle fungovat. Myslím, že by to mistr okamžitě odmítl. Jak už jsem psal výše, já bych si to představoval jako kompletní trénink se vším všudy a také pro všechny, zvlášť když je jednou za týden. Bojovou aplikaci by tě sám měl chtít naučit učitel a když jseš na tréninku, kde všichni jedou jenom sestavy 100% na vystoupení/soutěže a celkově je takto trénink zaměřený, tak se těžko prosazuje nějaká bojová aplikace, není tam prostě na to prostředí. Myslím, že tohle mi potvrdí každý, kdo u mistra Shaolin cvičí.
Také si tam šlo všimnout, jak spousta začátečníků po chvíli odešla, samozřejmě že je mohla odradit náročnost, ale asi taky čekali nějakou praxi a ono se to velmi rychle začne od praxe odklánět, když místo toho, aby si člověk po čase natrénoval něco na pytli dostane do ruky hned řetězový bič nebo šavli.
A v neposlední řadě, když člověk ze začátku přijde jako úplný zelenáč na BU a neví o tom skoro nic, tak očekává, že ho učitel naučí všechno potřebné i pro praxi. Ono se těžko začátečníkovi prohlíží, o čem to celé může být.
Ale jinak toho zase tolik nelituju, celkově jsem si hodně rozvinul pohyblivost atd. a teď přejdu na něco praktického.

Jak už jsem psal, tohle je pouze realita, jak mistr učí a někomu, kdo chce jenom sestavy to může vyhovovat, chtěl bych to ale sdělit dopředu lidem, kteří tam jdou se záměrem naučit se prakticky bojovat, ta výuka na to není absolutně designovaná, zkuste tam spíš např. Sandu nebo něco jiného.

pm:

V tom nemám moc přehled, takže díky za opravu, každopádně by se mi líbil komplet Shaolin - severní i jižní - s bojovou aplikací.
indigo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushupetr » sob 01. pro, 2007 16:37

a nechceš toho třeba moc? jižní, severní všechny styly, celej komplex?
co takhle základy? každá sestava by ti měla dát nejen něco pro boj ale třeba by tě měla v něčem rozvíjet a připravovat na těší styly. když já v jedenácti letech začal cvičit tak ani po dvou letech jsem neuměl víc jak dvě sestavi. onon to příjde postupem času
:D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ponocnej » sob 01. pro, 2007 16:49

kdo chce teorii voli shaolin kdo chce praxi voli sandu - jsou i lide co cvci oboje :lol:
Ponocnej
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » sob 01. pro, 2007 16:56

nebyla tam výbava, žádné pytle, lapy , no já si myslim, že zrovna tyhle věci jsou nejméně podstatné, nemám pytel, mám strom, nemám lapu, mám sparringpartnera :lol: No jestli je to u Qina takhle, tak se hodně změnilo za ty léta co jsem ho neviděl.Rozhodně se učit kilometry sestav je hloupost a prát se tím nikdo nenaučí.
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Ponocnej » sob 01. pro, 2007 17:02

pavela píše:nebyla tam výbava, žádné pytle, lapy , no já si myslim, že zrovna tyhle věci jsou nejméně podstatné, nemám pytel, mám strom, nemám lapu, mám sparringpartnera :lol: No jestli je to u Qina takhle, tak se hodně změnilo za ty léta co jsem ho neviděl.Rozhodně se učit kilometry sestav je hloupost a prát se tím nikdo nenaučí.

pytle jsou lapy nosi kazdej vlastni sparingy jsou taky a s tema sestavama naprosto souhlasim ... shaolin je spis doplnujici sport k necemu tvrdsimu
Ponocnej
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod indigo » sob 01. pro, 2007 17:05

wushupetr píše:a nechceš toho třeba moc? jižní, severní všechny styly, celej komplex?
co takhle základy? každá sestava by ti měla dát nejen něco pro boj ale třeba by tě měla v něčem rozvíjet a připravovat na těší styly. když já v jedenácti letech začal cvičit tak ani po dvou letech jsem neuměl víc jak dvě sestavi. onon to příjde postupem času
:D

Evidentně nechci, myslím, že ty toho chceš málo, pokud ovšem nechceš jenom cvičit sestavy. Sestavy jenom pro sestavy, co tě připraví jenom na další sestavy, aby tě pak víc lidí zatleskalo a dostal si víc bodů a pohárů a když tě někdo cestou ze soutěže přepadne na ulici, tak nebudeš vědět ani jak zasadit ránu, jak si načasovat útok, ... nebudeš mít zpevněný zápěstí, takže si spíš sám ublížíš, najednou tě překvapí, že se útočník pohybuje a v sestavě je přeci na předem definovaném místě ... tohle nikdy samo nepřijde a věř mi, že ani po 10 letech se s tím neubráníš. Ta praxe prostě nejde ničím obejít. Stačí když si zkusmo dám takový lehký sparring s kamarádem co dělá karate, kde to berou dost prakticky, měli tam i box atd. a jsem totálně v koncích, po pěti letech tvrdýho cvičení Shaolinu, protože prostě nejsem zvyklej a připravenej na konfrontaci. Neber si to nějak zle, ale jestli si namlouváš, jako tehdy já, že stačí vydržet a "ono to nějak samo přijde" a že vlastně pořád nabíráš základy, tak bez těhhle fundamentálních věcí to nepřijde nikdy, budeš sice možná špičkový "wushu performer", ale nebudeš umět bojovat.
Člověku by stačila, jak říkal pavela jedna slušná sestava, na základě které by pak např. 5 let pravidelně trénoval boj, tak je na tom v praxi nesčetněkrát lépe než člověk, který by uměl 20 sestav, perfektně provedených, ale nikdy si nezkusil sparring.
Navíc tréninkem boje si přeci taky piluješ techniky a učís se nové, to se nemusí dělat jenom v sestavách.
Ale každému, co jeho jest. Vymlouvat nikomu dlouhosáhle nic nebudu. To byly jenom doposavad mé zkušenosti.
indigo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushupetr » sob 01. pro, 2007 17:38

A zase je tu téma soutěže a boj co Pájo? :roll: :D

No já sice po soutěži dostanu na ulici na držku , ale ty po pěti letech asi taky :D takže fifty fifty. a já aspoň s pohárem v ruce(když bude dobrej den a neukradne mi ho)
No aproč cvičím sestavy jen pro sestavy? kvůli soutěži. a proč? protože mě to baví a na držku jednou dostane každej :D
Ne jen bojem se dá bojovat. Kdyby takovej vrcholovej sprinter nebo gymnasta ti jí natáh, tak myslím, že ti nepomůže ani, kdybi ti
Mistr Qin Min Tang řekl co ty pohyby v sestavě znamenaj :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hch » sob 01. pro, 2007 17:41

Ze se u Qina v poslednich letech temer necvicily aplikace a boj je fakt, ale pomalu se k nim zacina vracet a vypada to ze jim chce venovat podstatne vice. Doufam ze mu to vydrzi ;-)
hch
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod indigo » sob 01. pro, 2007 17:57

wushupetr píše:A zase je tu téma soutěže a boj co Pájo? :roll: :D

No já sice po soutěži dostanu na ulici na držku , ale ty po pěti letech asi taky :D takže fifty fifty. a já aspoň s pohárem v ruce(když bude dobrej den a neukradne mi ho)
No aproč cvičím sestavy jen pro sestavy? kvůli soutěži. a proč? protože mě to baví a na držku jednou dostane každej :D
Ne jen bojem se dá bojovat. Kdyby takovej vrcholovej sprinter nebo gymnasta ti jí natáh, tak myslím, že ti nepomůže ani, kdybi ti

Sorry Petře, ale tohle už nemá logiku. Tohle už je jenom hledání si výmluv pro sebe samotného, proč je totálně OK, že cvičím BU, ale neumím se bránit. Opravdu si myslíš, že člověk kterej 5 let dře praktickej Shaolin, Sandu, muay thai atd., často dostane nějakou tu ránu, učí se je blokovat, je zvyklej na bolest, vybrousil si reakční čas a ostražitost, má prostě "bojový mód" má stejnou šanci jako člověk, co cvičí gymnastiku s bojovými prvky a o těchto věcech nikdy neslyšel? A navíc ještě proti gymnastovi a sprinterovi? : ).

Když tě to baví, tak je to samozřejmě OK, já to nepíšu pro tebe, ale lidi, co od toho čekají plnohodnotné BU, tak aby věděli, do čeho jdou.
Ale odpovídal jsem na tvůj post, protože jsi psal v podstatě vyhýbavou odpověď - "ono to časem přijde", jestli tím ono myslíš ten "bojový mód", tak silně nesouhlasím.
indigo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushupetr » sob 01. pro, 2007 18:36

Ne ne ne ne :D
Hele a když se chceš tak mermomocně naučit se bránit, proč si nešel na Judo, Box, nebo tak kde jde o to co chceš a tím je obrana. Proč jsi tam byl 5 let? NEČEKAL JSI NÁHODOU, ®E TO ZAČNE BÝT TAKOVÝ JAKÝ CHCE© ABY TO BYLO? PROSTĚ, ®E TO PŘÍJDE????

Nevím, já teda kdybych se chtěl učit bránit, necvičím sestavy, ale úplně jinej styl. A u já cvičil s Mistrem a sebeobrana tam byla víc než sestavy, tak možná to bylo špatnou pobočkou. Kdeže? v Plzni? Petr Rada že? Tam s tím už Mistr zkončil že?

Vím a chápu averzi vůči soutěžím a pohárům, ale cvičím už skoro deset let a není to teda jako pm nebo Pavela, ale už se v tom nějakej pátek pohybuju a myslím, i když vím, že nemám moudrost světa, že se vyznám jak ve Sportovním tak Bojovém Wushu až na nějaaký ty zpory z pm a Pavelou, proto si myslím, že to sice nepíšeš mě ale mám k tomu ti co říct.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod indigo » sob 01. pro, 2007 18:52

No jak už jsem psal, byl jsem úplnej zelenáč v BU, hodně se mi zalíbil Shaolin, o ostatních BU jsem toho moc nevěděl a navíc jsem si pak ještě postupem času naivně namlouval hlouposti, že "to jednou přijde" atd. - přesně jak píšeš, ale už jsem to tu jednou psal, taky mě to samozřejmě bavilo a trochu sem tak pozapomínal na můj prvotní záměr, nechal jsem se ukolíbat. Pak jsou defacto 3 možnosti, buď toho necháš úplně nebo u toho zůstaneš a budeš si dál namlouvat a nebo to prokoukneš a přejdeš na něco praktického. Myslím si, že takhle začíná hodně lidí.

Cvičil jsem v Plzni, ale učil mě mistr, ne Petr Rada. A máš pravdu, tam už se to rozpadlo. Ale jak říkám, v čase, kdy jsem tam cvičil jsem nikoho v Praze ani jinde neviděl cvičit nějakej boj, byl jsem i na několika soustředěních. Jestli už se to teď změnilo, to nevím, tím lépe, neočekávám ale, že by se to zničehonic posunulo na plnohodnotný Shaolin, o kterém píše pavela. To ať ale v zájmu objektivnosti poreferují lidi, co aktuálně cvičí u mistra v Praze.
indigo
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushupetr » sob 01. pro, 2007 19:03

Možná to tak bylo jak píšeš, no ale prej (z doslechu) se ve Wushucentru teď preferuje Bojové Wushu a hlavně taky Tai Ji. Po takový malý válce :D co prej jednou byla na nějaký schůzi, ale možná kecám jen jsem to zaslechl :D znáš to přes pár lidí se to zkreslí a pak kdo tomu má věřit? :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 02. pro, 2007 14:04

shaolin je spis doplnujici sport k necemu tvrdsimu......Tak s timhle teda nesouhlasim, co je to za blábol? Nebo to je překlep? A k těm sestavám, člověk je musí používat k tomu, k čemu jsou...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » ned 02. pro, 2007 14:25

Nemusí :D :D :D :D :D :D :D :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 02. pro, 2007 15:11

wushupetr píše:A zase je tu téma soutěže a boj co Pájo? :roll: :D

Co to do něj hustíš? Proč by měl jako dostat na držku? Protože chce dělat něco pro to aby nedostal? Strašně "miluju" lidi který předvedou divadýlko a vydávaj to za největší poklad shaolinu a pak je mi líto lidí který jim to sežerou a pak dostanou nakládačku když někoho začnou poučovat o BU, protože z nich každýho jen bolí hlava a padne z toho ostuda na všechny. Jesi se považuješ za sprintera a gymnastu tak se nenavážej do BU.

Já fandím indigovi a rozumím mu protože můj příběh je sice z jiných krajů, ale podobnej. Když sem po 5 letech zjistil jak jsem byl lehkomyslnej a jak přesně tohle někteří vítaj, tak sem chtěl roztrhat všechny filozofický papíráky co klamou lidi, než sem na ně ale vyrazil tak sem se uklidnil. Stejně mám občas chuť někoho natrhnout :evil: Byl sem se podívat na budo show a myslel sem že mě klepne, lidi sou uchyláci a podlíhaj uchylizaci od kolébky do hrobu pod dohledem českých ó sensei japanofilních japanokreténů(jak už někdo kdo má všech pět po hromadě zde na fóru vyslovil).
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 02. pro, 2007 15:16

Samozřejmě nezmiňuju mistra Qin Ming Tanga, to že učí lidi gymnastiku ho neřadí mezi lidi o kterých sem psal.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » ned 02. pro, 2007 16:02

1- No kámo nebo Morihei Ueshibo nebo jak se to jmenuješ:
Možná kdyby sis to přečet co Indigo napsal před tím tak si to dáš do souvislosti.

napsal:

Sestavy jenom pro sestavy, co tě připraví jenom na další sestavy, aby tě pak víc lidí zatleskalo a dostal si víc bodů a pohárů a když tě někdo cestou ze soutěže přepadne na ulici, tak nebudeš vědět ani jak zasadit ránu, jak si načasovat útok

tak pochopíš na co jsem odpovídal a že to hážu trochu do vtipu.

2- Píšeš, že miluješ lidi co dělaj divadýlko a vydávaj se za poklad Shaolinu.
Jaký divadýlko?
Už jsem to psal a napíšu to ZNOVA. NEZNÁM ®ÁDNÝHO ČLOVĚKA ZE SVĚTA SPORTOVNÍO WUSHU, KTEREJ BY NEOBDIVOVAL BOJOVÝ WUSHU. A JE PRO MĚ DRZOST A SLIZKOST, KDY® NĚJAKEJ BLBEČEK SI DOVOLÍ TVRDIT, ®E SPORTOVNÍ WUSHU JE NĚCO MÍŇ NE® BOJOVÝ.(samozřemně, že ani víc)
Nevím kdo seš a jak dlouho cvičíš, ale jestli sis to přečet, nikde jsem nepsal, že je něco víc nebo míň, ale pokaždý jsem to bral , že je to na stejný úrovni a já cvičil i starý styly, ne teda tak intenzivně jako ty tanečky jak to nazýváte vy ignoranti!!!! Ale nikdy bych si nedovolil pokládat se za poklad Shaolinu.

3- KDO POUČUJE? no zatím meleš jen ty, páč říkáš tu starou básničku, co říká plno slepých lidí a to TANEČKY, TANEČKY DIVADÝLKO, BALET, NENÍ TO BU, JE TO ©PATNÝ, NIČÍ TO BU a bla bla.
Víš, co mi s tím můžeš? :x
A už konečně přestaňte tvrdit že Sportovní Wushu je pro oblbování nebo co. Je to blbost a kdo si to myslí, je blbej sám. Prostě tu jde o krásu pohybu(rychlost, sílu, dinamiku) a u vás o účinost
4- a VOLE, všiml sis, že se tu snažím normálně diskutovat? že jsem nepoučoval, ale říkal jsem svůj názor a ty mě drze sprdneš? seš vůl kámo. Já se sice chytnu občas s pm nebo Pavelou, ale v životě by mě nenapadlo je poučovat, páč lidi jako oni sice s nima v něčem nesouhlasím ale mám je za lidi, který vědí, která bije a rozumí tomu a když se mýlím tak to přiznám a nemám s tím probléma, ale ty seš pro mě jen pako, co mele starý básničky.
Takže sensei jak že se to jmenuješ Daniel san nebo pane Miyagi nech si toho jo? :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...