Jak dlouho ..

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod patrik » úte 20. dub, 2004 12:42

Jendis píše:OK,já Ti to neberu,máš rád tradiční postupy.Jenže jsi trošičku agresivnější při jejich obhajobě a máš tendence to,co se Ti nezdá,hanět.

Souhlasím, uvědomuju si a zatím to neměním... Proto jsem v kolektivu tak oblíbený :wink:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 20. dub, 2004 15:07

No já mám také rád tradiční postupy. Jednoznačně. Tradice je prostě tradice. Má své kouzlo i zkušenosti.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 20. dub, 2004 19:36

Trošku jinak....tradiční přístupy a postupy jsou určitě fajn-jen do doby,kdy vidíš,jak se při zkouškách sejdou dva týpci a jen tak si udělej např.2 dan. 8O 8O :? Ty dřeš jako hovado a potom na to čumíš jako malej Jarda :!: :!: :!: A začneš si o tradičních postupech myslet svoje,že :?: :!:

Takovej Bruce Lee si vymyslel to svoje Jeet Kune Do.Taky ze začátku všichni pyskovali,nevěřili a pomlouvali.Postupem času to ustalo :wink: 8) 8) a dneska má tisíce(a určitě víc) následovníků.Taky skončil s "tradičními postupy" a nikdo neřekne ani popel.
Proč :?:
Protože to byl naprosto úchvatný bojovník,který šel svou cestou a vyjjímečně mu to fungovalo.Prozkoumal kdejaký styl BU,"vykradl" to,co ho zaujalo,dal tomu formu a bylo.Takže i "moderní postupy" mají určitě něco do sebe.Zase je pravdou,že zatímco Bruce Lee to dělal pro sebe a lidi,tak dneska to spousta "vychcánků" dělá pro prachy.Vyselektovat ty dobré ale dokáže jen málokdo(neexistuje škola,kterou by někdo nepomluvil,nevybereš si--nikdo ti stoprocentně neřekne,že tahle škola je bez chybičky).
A teď mi řekni----- :arrow: CO S TÍM :?: :?: :?:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 20. dub, 2004 21:08

Ty tisíce následovníků mu dala převážně televize. Tím ale neříkám ani píp proti JKD - to bych si nedovolil.
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Gino » úte 20. dub, 2004 21:19

Znám lidi, kteří mají "svůj styl" (pominu-li fakt, že každý kdo cvičí, tak vlastně cvičí svým stylem i když se jedná o totožné BU) styl, kterému dali ducha i život a který učí pár svých vyvolených žáků. Jsou to dobří lidé a jejich umění je plnohodnotné (pouze postrádá historii, jelikož ta se táhne jen pár let). když vezmu fakt, že by byli slavnými akčními hrdniny, tak by jejich umění asi také získalo spoustu příznivců. Ruku na srdce - je to tak... kdo má možnost propagace - tak masivní propagace jako měl Bruce, tak "vyhrál". Ale ono nejde o to kolik má čí umění příznivců jako o to, zda to dělá srdcem a ne peněženkou. A máš-li třeba šest žáků, tak automaticky ta druhá možnost padá.

Jen zamyšlení...
Gino
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 20. dub, 2004 21:42

No jasně...jen tím argumentuju......všechno "moderní" nemusí být špatné a nemusí se za tím skrývat nečestné jednání :wink: 8) 8)
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Lei Siu Lung/Bruce Lee

Příspěvekod Anonymní » úte 20. dub, 2004 22:00

Prosim vas nechte ho uz spat. Kdyz si udelate domaci ukol, tak zjistite, ze to byl HEREC! Tak jako Tom Cruise neni ani letec bojoveho letadla tak (Top Gun) ani samuraj (Last Samurai) tak Bruce Lee je pouze herec. V dobe kdy zacal delat gung fu v San Franciscu to bylo asi jako kdyz pan Hladik zacal ucit gung fu v Praze. Stacil srandovni oblecek, par divnejch pohybu a vsichni mu to bastili. Bruce Lee se nikdy!!! neucil od zadneho ucitele!!! Pouze si vymenoval lekce s Yip Man(em). Sifu se chtel ucit tancovat tango a BL byl v tom dobry. Na oplatku mu sifu ukazal par pohybu z win chun, ktere by jste marne hledali v jeho filmech tak jako tak.
Ta blbina o tom, aby jste ignorovali tradici (Jit Kun Do) je asi tak jako kdyby vam nekdo rekl, ze nepotrebujete gramatiku, pismenka atd a ze on vas hned bude ucit jak psat basne. Nakonec vsichni co se od nej "ucili", kazdy dnes dela neco naprosto jineho.(Nemaji zadny zaklad)
Jedine obeti byly ti pitomci co si mohli dovolit v roce 1972 zaplatit $75 na hodinu (vetsinou herci z Hollywoodu) to je presne tolik, kolik jsem si vydelaval za cely tyden. Prestante s touto mentalni masturbaci jestli je David Carradine lepsi nez Van Damme atd. To jsou herci!!! My snima nemame nic spolecneho. Oni to cvicili par mesicu a desetileti se tim fantasticky zivi.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » úte 20. dub, 2004 22:43

Vážený pane Husku,jestli jste si nevšiml,tak tato debata je naprosto něčem jiném...uznávám,že ke konci se nám to trošinku zvrhlo,to je fakt.Nicméně jste to trošku vytrhl z kontextu....spíše byste se,jako respektovaný učitel a mistr,mohl vyjádřit k tématu,ne?Nebo ke zmíněné otázce---proč to vychází lidem,kteří sami sobě "udělí" nějaký stupeň?

btw - Ohledně Bruce Lee se asi neshodneme,Bruce Lee byl podle mne nejdříve bojovník a teprve potom herec.Nehledě na to,že přišel se spoustou unikátních přístupů týkajících se výživy,kultury a posilování těla.
A pokud "ty chudáky " nic nenaučil,proč třeba Dan Inosanto stále vyučuje JKD(kromě jiného)...ten člověk je také uznávaná persona světa BU.Tak nevím :?: :?: :?:
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Lei Siu Lung/Bruce Lee

Příspěvekod KungPao » úte 20. dub, 2004 22:54

...
Naposledy upravil KungPao dne pon 24. led, 2005 1:12, celkově upraveno 1
KungPao
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » stř 21. dub, 2004 7:16

Jendis píše:Trošku jinak....tradiční přístupy a postupy jsou určitě fajn-jen do doby,kdy vidíš,jak se při zkouškách sejdou dva týpci a jen tak si udělej např.2 dan. 8O 8O :? Ty dřeš jako hovado a potom na to čumíš jako malej Jarda :!: :!: :!: A začneš si o tradičních postupech myslet svoje,že :?: :!:

Jsou zkoušky a jsou zkoušky... V tradičních školách se zkoušelo jinak než dnes, to určitě víš...

Jendis píše:Takovej Bruce Lee si vymyslel to svoje Jeet Kune Do.Taky ze začátku všichni pyskovali,nevěřili a pomlouvali.Postupem času to ustalo :wink: 8) 8) a dneska má tisíce(a určitě víc) následovníků.Taky skončil s "tradičními postupy" a nikdo neřekne ani popel.
Proč :?:

Já osobně oceňuji jeho kvality, ale jestli je to můj šálek kávy? Ne, ne... podobně jako nebaštím Posledního Samuraie apod... filmy, které u nichž neřeknu ani popel natočil Kurosawa... ostatní jen s nadsázkou (Chambara - Lone Wolf & Cub..., Kill Bill... Jackie Chan...)

Jendis píše:Protože to byl naprosto úchvatný bojovník,který šel svou cestou a vyjjímečně mu to fungovalo.Prozkoumal kdejaký styl BU,"vykradl" to,co ho zaujalo,dal tomu formu a bylo.Takže i "moderní postupy" mají určitě něco do sebe.Zase je pravdou,že zatímco Bruce Lee to dělal pro sebe a lidi,tak dneska to spousta "vychcánků" dělá pro prachy.Vyselektovat ty dobré ale dokáže jen málokdo(neexistuje škola,kterou by někdo nepomluvil,nevybereš si--nikdo ti stoprocentně neřekne,že tahle škola je bez chybičky).
A teď mi řekni----- :arrow: CO S TÍM :?: :?: :?:

Popravdě napdalo mě, že se to tu pohne podobným směrem :wink: I na toho BruceLee jsem trochu čekal (klidně mi to nevěřte). Já myslím, že jedna rovina je studovat léta nějakou klasickou nebo i novější školu a po (řekněme) dokončení studia jí začít přetvářet... Myslím, ale, že tohle není téma této diskuze...

Mimochodem diskuze o starých školách zmizela někam do nezájmu (zatím)... protože BruceLeeho jsme aspoň v jednom filmu viděli každý, ale je to důkaz toho, že nové postupy jsou lepší? Ja myslím, že je to jen důkaz, že když má člověk dobrou propagaci, může to co dělá pojmenovat jak chce... Lidem se to bude líbit.

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 21. dub, 2004 7:23

Gino píše:Ty tisíce následovníků mu dala převážně televize. Tím ale neříkám ani píp proti JKD - to bych si nedovolil.

...kino... :wink:

Jinak souhlas.

Patrik

P.S.
Já nevím, jaký je rozdíl mezi JKD a WT... ale nerozumím tomu, proč je nutné stavět nějaké nové bu... copak tady chybělo JKD...? WT není tak dobré? Ale opravdu to nemusím vědět za každou cenu.
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: Lei Siu Lung/Bruce Lee

Příspěvekod patrik » stř 21. dub, 2004 7:28

George Husek píše:Prosim vas nechte ho uz spat. Kdyz si udelate domaci ukol, tak zjistite, ze to byl HEREC! Tak jako Tom Cruise neni ani letec bojoveho letadla tak (Top Gun) ani samuraj (Last Samurai) tak Bruce Lee je pouze herec. V dobe kdy zacal delat gung fu v San Franciscu to bylo asi jako kdyz pan Hladik zacal ucit gung fu v Praze. Stacil srandovni oblecek, par divnejch pohybu a vsichni mu to bastili. Bruce Lee se nikdy!!! neucil od zadneho ucitele!!! Pouze si vymenoval lekce s Yip Man(em). Sifu se chtel ucit tancovat tango a BL byl v tom dobry. Na oplatku mu sifu ukazal par pohybu z win chun, ktere by jste marne hledali v jeho filmech tak jako tak.
Ta blbina o tom, aby jste ignorovali tradici (Jit Kun Do) je asi tak jako kdyby vam nekdo rekl, ze nepotrebujete gramatiku, pismenka atd a ze on vas hned bude ucit jak psat basne. Nakonec vsichni co se od nej "ucili", kazdy dnes dela neco naprosto jineho.(Nemaji zadny zaklad)
Jedine obeti byly ti pitomci co si mohli dovolit v roce 1972 zaplatit $75 na hodinu (vetsinou herci z Hollywoodu) to je presne tolik, kolik jsem si vydelaval za cely tyden. Prestante s touto mentalni masturbaci jestli je David Carradine lepsi nez Van Damme atd. To jsou herci!!! My snima nemame nic spolecneho. Oni to cvicili par mesicu a desetileti se tim fantasticky zivi.

...drsný, ale něco na tom je...

V případě Posledního samuraje bych zdůraznil, že to, co ho během (celých) 8 měsíců naučili byla zřejmě choreografie těch několika scén, v nichž držel meč... Občas ho držel jak bejbolovou pálku, ale kamera byla na tolika stranách, že se to ztratí... :lol:

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PrayingMantis » stř 21. dub, 2004 7:33

2 Jendis: No, ty jeho přístupy ohledně výživy, kultury a posilování těla musely být opravdu unikátní, když umřel v "kristovo létech"... :!:
PrayingMantis
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod patrik » stř 21. dub, 2004 7:34

Jendis píše:Vážený pane Husku,jestli jste si nevšiml,tak tato debata je naprosto něčem jiném...uznávám,že ke konci se nám to trošinku zvrhlo,to je fakt.Nicméně jste to trošku vytrhl z kontextu....spíše byste se,jako respektovaný učitel a mistr,mohl vyjádřit k tématu,ne?Nebo ke zmíněné otázce---proč to vychází lidem,kteří sami sobě "udělí" nějaký stupeň?

Hele, já myslím, že dneska se zbytečně čílíš Ty... Každá debata na tomto webu a asi i jinde bude dřív nebo později o něčem jiném... ale docela to navazuje :wink:

Lidem, kteří si udělí stupeň to vychází protože jsou drzí... a taky protože člověk z ulice prostě nedokáže posoudit něco takového... Já se vrátím k tomu našemu 9. danu... on kromě Zlína učí to svý karatedžucu ve vesnickejch sokolovnách v okolí a rodiče dětí, kteří mu je tam vodí jsou jenom prostě rádi, že nemusí nikam dojíždět...

A jako už mnohokrát předtím - nechci tím říct, že se ten člověk neumí prát...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

tradice versus novoty

Příspěvekod wushi » stř 21. dub, 2004 8:37

No to je fakt, ale tých, čo naozaj na sebe makajú niekoľko desiatok rokov, to môže hodne ponižovať, že nejaký magor si udelí po dvoch rokoch karate a judo a jiujitsu a aikido a... nejaký ten 3-9 dan v novej super disciplíne BU a ľudia mu na to skočia, lebo má super reklamu a niečo, čo nikto nikdy necvičil... :wink: :x
K tomu Bruceovi...no fakt, on toho moc nevedel, ale to, čo vedel, robil s nadšením a celým srdcom...a o tom to je. Poznám kopec majstrov :roll: , ktorí učia zopár svojich verných kvôli tomu, že oni presvedčia ostatných a korunky sa už sypú...nechcem menovať, kto má chuť, nech sa mi ozve osobne, kľudne ich vymenujem. Mám však ten pocit, že sa vytráca podstata BU - v čínštine sa tomu hovorí daode a wude, čiže súbor tých vlastností ako charakter, poctivosť, česť, morálka...môj bývalý, našťastie :lol: , majster cvičil pekne a čo z toho, keď mu vyššie spomínané vlastnosti chýbali...a darí sa mu, zatiaľ :twisted: , dobre.
Osobne sa nechválim ani danmi ani toanmi či inými ...anmi, kto chce a má k BU pozitívny vzťah (nielen pre prachy :wink: ), tak to pochopí a dá sa dohromady skupina, ktorá to myslí dobre a srdcom, nielen peňaženkou.
Dosť toho, tradícia je ok, novinky fajn, z každého rožka troška!!! 8)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: tradice versus novoty

Příspěvekod patrik » stř 21. dub, 2004 8:53

wushi píše:Mám však ten pocit, že sa vytráca podstata BU - v čínštine sa tomu hovorí daode a wude, čiže súbor tých vlastností ako charakter, poctivosť, česť, morálka...

V tom, čemu se věnuju já je to
Godžó (5 podmínek... nebo předpokladů)

tj. princip pěti podmínek nebo forem, souboru lidských kvalit opravdového člověka, určených k jeho kultivaci. Tento princip byl vyučován Konfuciem už před 2 500 lety. Jsou to – nin nebo džin (shovívavost nebo lidská vřelost), gi (spravedlnost nebo oprávněnost), rei (etiketa), či (znalost nebo vědomost) a šin (důvěra)

... Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Wushi

Příspěvekod fletcher » stř 21. dub, 2004 9:30

wushi...koho máš na mysli. slovenskou scénu bu moc neznám tudíž se rád něco nového dozvím.
fletcher
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Jendis » stř 21. dub, 2004 10:37

Patrik - já se nečílil,jen bych rád znal taky názor někoho,kdo je opravdu velmi uznávaný mistr.(Ale pravda je,že když jsem si to po sobě teď znovu přečetl,mohlo to vyznít nakrkle.Myšleno to tak ale nebylo :!: :!: )
Toho Bruce necháme být,já se jen snažil říci,že každému to může fungovat(ale případů "moderních" principů můžu uvést více :wink: :D )

Prostě je mi z pohledu na různé "mistry" občas smutno,no.
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod patrik » stř 21. dub, 2004 10:50

Jendis píše:Prostě je mi z pohledu na různé "mistry" občas smutno,no.

Díval ses na ty odkazy co jsem nechával naposledy v diskuzi Korjú... kobudó... kobudžucu...

Já osobně mluvim třeba o těchto lidech (100% to taky neni) a těchto věcech...

Čekal jsem, že by Tě mohli zaujmout...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

2fletcher

Příspěvekod wushi » stř 21. dub, 2004 11:33

Nechcem to rozoberat práve tu :? ,niekoho by som mohol uraziť a to ja nerád :twisted: ...Takže: P.Filo (Filosport) - spomína si ešte niekto na jeho záhadné začiatky v BA a Starej Turej? A hop, má nejaký 5-6.dan, ty brďo!!!, atď., nechcem urážať tých ľudí, ale fakt to niektorí robia len pre prachy :( a nie z lásky k BU. A čo sa týka slovenskej scény BU, o nič neprichádzaš, je tu toho málo, pramálo:
Karate - klubov ako húb po daždi, skús www.zoznam.sk
Aikido -vraj Kurilla is the best, neviem...www.wa.sk
Kungfu/wushu - chalani v St.T.(pozdravujem) www.wushu.szm.sk, môj bývalý majster (našťastie :D , inak by som skončil v sanatóriu pre duševne chorých :? :!: ) , nejaké kluby hong jia, yong chun, nakoniec moja maličkosť (www.wu-shu.sk, www.wushu.sk, momentálne v prestavbe)
Je toho ajajaj, len si správne vybrať!!! :twisted: :idea:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...