JKD neni sportem nybrz sebeobranou.
MMA ma vice osobnosti, ke kterym vzhlizi a jestli se z toho stane kult ci ne....je jeste brzo soudit. Je to hlavne sport a jako takovy ma svoje sampiony. To, ze se nekteri sportovci snazi presvedcit ostatni, ze jejich techniky funguji i na ulici je OT. Navic pri jejich vaze 90+ kg jim bude fungovat i zlej kukuc

Sympaticke na obou skolach mi je to, ze nemaji psychicky problem prevzit odjinud neco, co funguje.
Ted napriklad vychazi v Black Beltu velice zajimava serie clanku o puvodu JKD a je tam vysvetleno, ze vice jak 70% (nepamatuji si presne cislo) je inspirace z anglickeho boxu a evropskeho sermu, tedy ne z gf WCh, apod. jak se puvodne vsude psalo. Pise to manik, ktery studuje JKD jak teoreticky tak prakticky uz nejakych 15-20 let, asi ma tedy aspon zakladni nahled

Jak to tu jiz nekdo napsal - JKD nejsou presne dane techniky ci dokonce sestavy, ale principy.
Presto vsak se mi zda ze se porovnava hruska s jablkem prave diky svemu rozdilnemu zamereni. Spolecne maji snad opravdu jen to, ze preberou to, co povazuji za dobre a tak MMA Randy Coutura vypada trochu jinak nez MMA Base Ruttena stejne tak jako v JKD. A v obou pripade jde preci o to nedostat na budku