JKD

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Makoto » čtv 05. čer, 2008 11:20

IMHO rozdil mezi JKD a MMA je:

JKD neni sportem nybrz sebeobranou.
MMA ma vice osobnosti, ke kterym vzhlizi a jestli se z toho stane kult ci ne....je jeste brzo soudit. Je to hlavne sport a jako takovy ma svoje sampiony. To, ze se nekteri sportovci snazi presvedcit ostatni, ze jejich techniky funguji i na ulici je OT. Navic pri jejich vaze 90+ kg jim bude fungovat i zlej kukuc ;-)
Sympaticke na obou skolach mi je to, ze nemaji psychicky problem prevzit odjinud neco, co funguje.
Ted napriklad vychazi v Black Beltu velice zajimava serie clanku o puvodu JKD a je tam vysvetleno, ze vice jak 70% (nepamatuji si presne cislo) je inspirace z anglickeho boxu a evropskeho sermu, tedy ne z gf WCh, apod. jak se puvodne vsude psalo. Pise to manik, ktery studuje JKD jak teoreticky tak prakticky uz nejakych 15-20 let, asi ma tedy aspon zakladni nahled :-)
Jak to tu jiz nekdo napsal - JKD nejsou presne dane techniky ci dokonce sestavy, ale principy.
Presto vsak se mi zda ze se porovnava hruska s jablkem prave diky svemu rozdilnemu zamereni. Spolecne maji snad opravdu jen to, ze preberou to, co povazuji za dobre a tak MMA Randy Coutura vypada trochu jinak nez MMA Base Ruttena stejne tak jako v JKD. A v obou pripade jde preci o to nedostat na budku ;-) v MMA dostanete penize a pohar/pas, v JKD dalsich par dni navic na tomto svete ;-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » čtv 05. čer, 2008 11:57

Za sebe mohu rici jen to, ze nerozumim udajne "novym" principum v JKD, kdyz jsou to stare napady z kung fu ... B.L. znovu objevoval Ameriku jen s tim rozdilem, ze zacal rikat ... indiani o ni nic nevi a prvni kdo ji videl jsem, byl ja!!! Problem je v tom, ze podle principu se neda cvicit, to je v metodice a tu jsem zatim nikdy u JKD nevidel ... krome zase par ukradenych nebo vypujcenych ... od jinud! JKD je v mejch ocich dort od pejska a kocicky ...
Cele mi to spise prijde jako ze se B.L. hledal a nez se nasel, tak umrel ... a ted z toho ma byt nekdou moudry???
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » čtv 05. čer, 2008 13:11

makoto:
ja bych v MMA nevidel ani tak kulty osobnosti, jako spis vzory (Bas Ruten, Fedor, CroCop...), nicmene kdovi, co se stane 50 let po jejich smrti :) ale to bylo na okraj :wink:

zpet k JKD:
Ja jsem pro to, aby se styl boje vyvijel, a aby clovek neustrnul na jednom zpusobu boje (protoze pak dostane pres usta jako cistokrevni strikeri vs zapasnici v pocatcich MMA). Nicmene v MMA je funkcnost bojovnika a jeho technik permanentne overovana v zapasech a musi sledovat vyvoj a drzet s nim krok, jinak jde zavodnik a potazmo cela skola MMA do haje zeleneho... (na okraj - i BJJ se stale vyviji dopredu, a to, co je napr. videt na vyukovkach Gracie BJJ je misty prekonano).
U JKD nevim, jak se toto udrzuje, a jestli je zajisteno aby si nejaky vykuk neudelal na znacce JKD zivobyti bez ohledu na to, jestli neco umi (a nauci) nebo ne... Mohl by mi nekdo, kdo vyucuje nebo delsi dobu studuje JKD toto osvetlit?
Konkretne me zajima:
- kdyz neni naplni JKD technika, kde se ji tedy naucim, a kdo overi, jestli ji umim dobre, ze mi funguje, ze funguje i proti zkusenemu (napr.) mma sportovci... , jak mam poznat, ze jednooky neuci slepeho?
- jak se dozvim, co je vlastne naplni vyuky JKD, kdyz to neni nikde stanoveno
- jakou mam jistotu, ze to co se ucim v JKD, se najednou nezacne kompletne ucit jinak/prestane se ucit...
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 05. čer, 2008 13:14

2 Luen: člověče já si dovolím tak trochu nesouhlasit, co jsem četl jeho knihu o JKD (jiné zdroje nemám) tak tam BL naopak píše že v té knize není nic nového. že to jsou včechno staré věci které převzal odjinud a které jsou notoricky známé, a že svůj příspěvek vidí spíš v tom že je uspořádal a přeložil do jazyka srozumitelného západnímu čtenáři.V podstatě tvrdil že nic nevymslel a jeho pointa byla že ani nic nového vymyslet nejde.
BL byl podle mého průkopník a také bych viděl jeho koncept dost podobný konceptu MMA, a pokud ho lidi už musí hodnotit, tak v kontextu doby ve které působil...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod severin » čtv 05. čer, 2008 13:21

migli píše: Mohl by mi nekdo, kdo vyucuje nebo delsi dobu studuje JKD toto osvetlit?

11.-12.10. bude v Praze seminář s instruktorem JKD /Inosanto Kali/,tak se ho můžeš zeptat.
severin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » čtv 05. čer, 2008 13:22

Panda píše:2 Luen: člověče já si dovolím tak trochu nesouhlasit, co jsem četl jeho knihu o JKD (jiné zdroje nemám) tak tam BL naopak píše že v té knize není nic nového. že to jsou včechno staré věci které převzal odjinud a které jsou notoricky známé, a že svůj příspěvek vidí spíš v tom že je uspořádal a přeložil do jazyka srozumitelného západnímu čtenáři.V podstatě tvrdil že nic nevymyslel a jeho pointa byla že ani nic nového vymyslet nejde.
BL byl podle mého průkopník a také bych viděl jeho koncept dost podobný konceptu MMA, a pokud ho lidi už musí hodnotit, tak v kontextu doby ve které působil...

Jo jo, s tim bych souhlasil. To az jeho nasledovnici, kteri se z toho snazi vytriskat prachy, melou kraviny, ze jde o prevratny objev....Co zatim vim, tak studoval vice stylu (a neomezoval se na asijske), aby vedel v cem jsou silne ci slabe a utvoril si vlastni. A cestou zjistil, ze to neni o technice, ale o principech, proto zacal zduraznovat principy a ne techniky samotne. Bohuzel se vsak se z JKD stala obchodni znacka a pritom je to jen princip/vnimani boje, ktery tak ci onak vyuziva vetsina skol BU.
Jarda Kolcun
Bojovky.info

"It's not how much you can hurt a person in an altercation, but how little you can hurt a person and still control him" Wally Jay
Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod migli » čtv 05. čer, 2008 13:23

severin:
diky moc, tohle je vyborny napad.
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » čtv 05. čer, 2008 14:36

Makoto píše:IMHO rozdil mezi JKD a MMA je:

To, ze se nekteri sportovci snazi presvedcit ostatni, ze jejich techniky funguji i na ulici je OT. Navic pri jejich vaze 90+ kg jim bude fungovat i zlej kukuc ;-)

Chápu že asi narážíš na chudáka Base Rutena,:lol: :lol: ale tady se dovolím nesouhlasit zase s tebou, mysím že to byly právě zápasy MMA které poprvé doopravdy ukázaly že i o hodně menší a slabší soupeř má šanci porazit velkého obra...proto má taky MMA moje sympatie...
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » čtv 05. čer, 2008 16:39

Jak to napsat, abych se nikoho nedotknul ...

1) Myslim, ze vyroky jako tradicni, zkostnatele ... je prave z B.L. dilny a jeho nasledovniku ... nutno dodat, ze B.L. se ucil (znalci prominou, ze pouziji toto slovo) jako malej klucik u cloveka, ktery byl uz dejme tomu za zenitem (at neflejmeju pominu proc) a ja osobne dost pochybuji, ze se neco kloudneho naucil ... Totiz az budu v duchodovem veku resp. stavu, budu mit "haldu" zaku, kterym jsem sve vedomosti predal, tak se s zadnym detskem uz piplat nebudu nebot si budu vedom toho, ze uz to asi spolu daleko nedoklepeme ...

2) To, ze zacal B.L. studovat i jine veci nebylo podle me B.L. pohled na vec (jako inovatora), ale spise znouzectnost ... co mu tak asi zbejvalo, ze??? Kdo zna jeho zivotopis, take vi o cem mluvim ...

3) Mam zaka, ktery byl rok na studijnim pobytu v USA v Seatle(u) a zasel tam do tamniho institutu JKD ... no zkracene po jedne mensi vymene mu tam nabidli delat insruktora, cvicil v te dobe u nas ve skole cca 1 rok a par mesicu ... jeho slovy uroven tamnich borcu strasna ... Je-li tohle vysledek nemetodickeho cviceni a vyzdihovani nejakych principu, k jejichz pochopeni mohl mit B.L. daleko (sami jsme toho tady byli svedky z rad cvicencu, kteri se principama take porad ohaneli), tak dekuji pekne :wink:

Nemluve o kultu, ktery po B.L. smrti kolem jeho osoby nastal, ale to uz byla prace lidi kolem nej a casto i tech, kteri ho neznali :wink: Vsechny ty jeho udajne souboje ... atd ... proste bachorky lidi, kteri z nejakeho duvodu potrebovali z B.L. udelat kultovni postavu!
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod migli » čtv 05. čer, 2008 20:02

luen píše:...
3) Mam zaka, ktery byl rok na studijnim pobytu v USA v Seatle(u) a zasel tam do tamniho institutu JKD ... no zkracene po jedne mensi vymene mu tam nabidli delat insruktora, cvicil v te dobe u nas ve skole cca 1 rok a par mesicu ... jeho slovy uroven tamnich borcu strasna ... Je-li tohle vysledek nemetodickeho cviceni a vyzdihovani nejakych principu, k jejichz pochopeni mohl mit B.L. daleko (sami jsme toho tady byli svedky z rad cvicencu, kteri se principama take porad ohaneli), tak dekuji pekne :wink:
...

Honzo, zase neni uplne regulerni hodnotit podle jednoho shitoddilu cele JKD... to bychom mohli zrovna tak podle hladikova madaro-fu hodnotit cele wushu.

No uvidime na podzim , co se dozvim na JKD seminari :twisted:
migli
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: .

Příspěvekod luen » čtv 05. čer, 2008 20:05

migli píše:
luen píše:...
...

Honzo, zase neni uplne regulerni hodnotit podle jednoho shitoddilu cele JKD... to bychom mohli zrovna tak podle hladikova madaro-fu hodnotit cele wushu.

No uvidime na podzim , co se dozvim na JKD seminari :twisted:

No ale to neni zadnej shit oddil ... to je slavnej B.L. institut v Seatle ... ale to nebyla nosna myslenka meho prispevku :wink:

Jeste jina vec, neni to tak dlouho, kdy sem nekdo daval ony "slavne" zapasy z tech H.K. strech ... to byl peknej SHIT ... ja si proste zadne iluze nedelam :wink:
Naposledy upravil luen dne čtv 05. čer, 2008 22:06, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 05. čer, 2008 21:46

Ja JKD chapu jako prizpusobeni si naucenych dovednosti sobe samemu.
JKD nemuze byt samo o sobe, nebot samo o sobe nic neni.
Ja vim, ze ted by mi mohla spousta z vas namitnout, ze to preci neni nic noveho, ze tak se to deje bezne, ze se vsechna BU prizpusobuji danemu cvicenci, ale me zkusenosti takove proste nejsou.

Luenova urcite nevrazivost vuci pojmu JKD me docela zarazi, na druhou stranu ale u nej neprekvapuje.Nic ve zlem.
Maly priklad pro tebe Luene.Prijdu(mluvim obrazne, nikoli o sobe) k tobe do skoly jako novacek a budu se chtit ucit WCH, protoze se mi to na sebeobranu zda okem laika efektivni a hrozne moc se budu take tesit na techniky kopu, protoze jsem clovek flexibilni a ne zrovna maleho vzrustu, tak si rikam, ze bych mohl dlouhych koncetin vyuzit v co nejsirsi skale.Zacatky jsou vsude nelehke a ja se budu tazat, kdyz se budem ucit kopy ve vyskoku a kopy na hlavu.Co mi na to prosim te reknes?Neber to jako flame, myslim tu otazku seriozne, dik.
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 05. čer, 2008 21:58

player píše:Ja JKD chapu jako prizpusobeni si naucenych dovednosti sobe samemu.
JKD nemuze byt samo o sobe, nebot samo o sobe nic neni.
Ja vim, ze ted by mi mohla spousta z vas namitnout, ze to preci neni nic noveho, ze tak se to deje bezne, ze se vsechna BU prizpusobuji danemu cvicenci, ale me zkusenosti takove proste nejsou.

Luenova urcite nevrazivost vuci pojmu JKD me docela zarazi, na druhou stranu ale u nej neprekvapuje.Nic ve zlem.
Maly priklad pro tebe Luene.Prijdu(mluvim obrazne, nikoli o sobe) k tobe do skoly jako novacek a budu se chtit ucit WCH, protoze se mi to na sebeobranu zda okem laika efektivni a hrozne moc se budu take tesit na techniky kopu, protoze jsem clovek flexibilni a ne zrovna maleho vzrustu, tak si rikam, ze bych mohl dlouhych koncetin vyuzit v co nejsirsi skale.Zacatky jsou vsude nelehke a ja se budu tazat, kdyz se budem ucit kopy ve vyskoku a kopy na hlavu.Co mi na to prosim te reknes?Neber to jako flame, myslim tu otazku seriozne, dik.

OK. V poho ... ale predne, netrpim vuci B.L. zadnou nevrazivosti a to ani v nejmensim. Me ten clovek nikdy nijak nevadil, ale na druhou stranu jsem se nikdy nepodilel na brucelee manii ... no dobre, kdyz mi bylo 12, tak mi doma visel jeho plakat :lol:

Zrovna jsem dokoukal Vranu (dnes jsem poridil v trafice - sice to uz mam, ale neodolal jsem) a v mejch ocich je to nejpovedenejsi film jejich rodiny! I prez tragicky konec, je to moc hezka Indinaska legenda a libova hudba!

Ale ted vazne ... ja totiz nevim o nicem co B.L. udelal pro svet BU, tedy krom toho, ze je zacal popularizovat na filmovem platnu ... na druhou stranu myslim, ze je tady hafo kvalitnejsich filmu a mnohem, mnohem vic lidi, kteri by si pozornost jaka se jemu venuje zasluhovali vice - jen muj nazor a nikomu ho netlacim :wink:

Ted k tvemu dotazu:

Zacatky jsou vsude nelehke a ja se budu tazat, kdyz se budem ucit kopy ve vyskoku a kopy na hlavu.Co mi na to prosim te reknes?

Tak bych rekl, ze te otazce nerozumim a nebo si ji jen spatne formuloval ... to nemyslim jako nejaky uhybani, ale opravdu nechapu na co se ptas ... zkus to formulovat tak, abych to pochopil ... rad ti odpovim :wink: (mozna si chtel napsat misto kdyz jen kdy?) ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » čtv 05. čer, 2008 23:36

...mas pravdu, preklep, omlouvam se, melo byt kdy, ne kdyz.

O BL bych se nebavil, toho bylo dost, drzel bych se tematu JKD;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » pát 06. čer, 2008 0:30

player píše:...mas pravdu, preklep, omlouvam se, melo byt kdy, ne kdyz.

O BL bych se nebavil, toho bylo dost, drzel bych se tematu JKD;)

OK v poho ... B.L. myslim souvisi s JKD, ale o to nejde ... No tak bych mu rekl, treba hned, kdyz se na to citis ... aspon se podivam jak jsi na tom s praci v bocich, jak umis "nabijet", co na to stabilita, uvolnenost, dynamicnost ... a bla, bla bla ... a pak by se videlo co dal ... A ted mi prozrad v cem je pointa :wink: :lol:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 06. čer, 2008 7:49

Panda píše:

To, ze se nekteri sportovci snazi presvedcit ostatni, ze jejich techniky funguji i na ulici je OT. Navic pri jejich vaze 90+ kg jim bude fungovat i zlej kukuc ;-)

Chápu že asi narážíš na chudáka Base Rutena,:lol: :lol: ale tady se dovolím nesouhlasit zase s tebou, mysím že to byly právě zápasy MMA které poprvé doopravdy ukázaly že i o hodně menší a slabší soupeř má šanci porazit velkého obra...proto má taky MMA moje sympatie...

Bavime se o dvou ruznych vecech. Nepochybuji, ze i v MMA muze mensi nabancit vetsimu. Ja jsem narazel na aplikaci MMA (sportu) do sebeobrany. Uz se to tu rozebiralo s jinymi bojovymi sporty a tohle to same je v blede modrem, takze ve zkratce. Asi budes souhlasit s tim, ze jak trenujes, tak bojujes, tedy se ptam:
1. Jak zacina zapas v MMA a jak na ulici?
2. Jaka jsou pravidla v MMA a jaka na ulici?
3. Jake chranice pouzivas v MMA a jake na ulici?
4. Proti kolik lidem bojujes v MMA a na ulici?
5. Jak dlouho trva zapas v MMA a jak dlouho na ulici?
6. Jake techniky (ne)muzes pouzivat v MMA a co na ulici?

A takhle bych mohl pokracovat. Samozrejme mas urcitou vyhodu, ze umis bouchnout ci kopnout, ale....
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod NAIA » pát 06. čer, 2008 8:10

Makoto píše:
Panda píše:

Bavime se o dvou ruznych vecech. Nepochybuji, ze i v MMA muze mensi nabancit vetsimu. Ja jsem narazel na aplikaci MMA (sportu) do sebeobrany. Uz se to tu rozebiralo s jinymi bojovymi sporty a tohle to same je v blede modrem, takze ve zkratce. Asi budes souhlasit s tim, ze jak trenujes, tak bojujes, tedy se ptam:

A takhle bych mohl pokracovat. Samozrejme mas urcitou vyhodu, ze umis bouchnout ci kopnout, ale....

S tím souhlasím Jardo ale chybí mi tam jeden (podle mě nejdůležitější) bod a to je ten, že na ulici není nutné vyhrát, ale dostat se (případně někoho dalšího) ve zdraví do bezpečí. To podle mě určuje principy a techniky pro sebeobranu.
Martin Mikolášek, Olomouc
www.RBSD.cz
NAIA
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod khooca » pát 06. čer, 2008 8:16

NAIA píše:
Takayanagi_Masataka píše:-2 migli-

Marketingové? Tak věř, že takový můj záměr skutečně nebyl. Co tu kdo ví/umí napsané na čele nemá. Já jsem se věnoval JKD pouze rok, učil jsem se od vojenského instruktora. Ten rok ruku v ruce s mými zkušenostmi z jiných praktikovaných BU mi dal hodně. Přeber si to jak chceš.

Zdravím, mohl bys napsat který voják tě učil a od koho se učil on? Díky
Kefalín :lol:
Petr Kočandrle
http://www.cfwckt.org/
khooca
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » pát 06. čer, 2008 9:52

Makoto píše:
Panda píše:

To jsou z meho pohledu podruzne veci ... nejsem si vedom toho, ze by nejaky borec z MMA mel problem se poprat na ulici, kdyz na to prijde ... ale dost pochybuju o opacnem postupu :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Makoto » pát 06. čer, 2008 10:06

NAIA píše:S tím souhlasím Jardo ale chybí mi tam jeden (podle mě nejdůležitější) bod a to je ten, že na ulici není nutné vyhrát, ale dostat se (případně někoho dalšího) ve zdraví do bezpečí. To podle mě určuje principy a techniky pro sebeobranu.

Souhlas. To byl jen seznam napsany "z voleje" abych ukazal par odlisnosti :-)
Jarda Kolcun
Bojovky.info

Makoto
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...