marcelo píše:..chcem sa opytat,aky ma zmysel okrem tradicie cvicit s takymto haraburdim..?.. Luen mi vysvetlil na co sluzi napr.dvojkoncova tyc v MGW a beriem to ,ale co ziska adept KF cvicenim s tymto archaizmom?

Ahoj marcelo,
kazda zbran ti vlastne prodluzuje ruce, kdyz mas u ruky rozptyl 5cm na konci dlouhe tyce je to treba 0,5m. Tyc je tezka a musis se naucit s ni cvicit. Misto toho, aby ona cvicila s tebou. Dloha tyc je pakec v tom, ze musis umet silu prenest na jeji konec a v pripade napr. 3,5m dlouhe tyce je to opravdu pakec. On ma kazdej zacatecnik silu jen na konci pazi (u zbrane tedy jen v mistech jejiho drzeni) a s jeho vytrenovanosti se tato sila, cit atd ... prenaseji dale a dale ... Na rozdil od dvoukoncovky vyuziva jednokoncovka jen jeden konec k boji (i kdyz to neplati 100%), ale jeji vyznam spatruji predevsim v tom, ze se s ni neboucha jako s dvoukoncovkou, nybrz se s ni dela neco jako chi sau ... presneji chi kwun - je to jakasi obdoba feelingoveho cviceni a rozvijeni vjemu a citu pro veskere kategorie zbrani na nasadach. I zbrane by se vlastne dali rozdelit do dvou zakladnich kategorii:
1) "buranske" s nima se seka, boda, reze ... (dvoukoncovka, savle ...)
2) "slechtene" s nima se dela totez, ale navic maji ve svem konceptu zahrnute cviceni feelingu ... (jednokoncovka, mec ...)
Je to jen moje vlastni rozliseni, tak se toho nechytejte
Vlastne to vubec nepovazuji za archaickou zalezitost, za zadnou tradici ci prezitek, ale povazuji to za nutnost jenz je nedilnou soucasti wing chun a vetsiny jihocinskych stylu! Ona vlastne dava zaklady vsem jednokoncovym zbranim ... protoze funguje na tomto konceptu (kopi, kwun dao, trojzubec ...)
Spousty cviceni ve wing chun beze zbrane, jsou vlastne jen pripravou na zbrane. Cloveku az tam zacne dochazet proc se "patla" s nekteryma vecma a jaky to vlastne ma vyznam! Musel by sis to asi zkusit, abys pochopil, co to dava cloveku (staci trivialni posilovaci cviceni a clovek hned rozumi pojmu sjednotit silu, teziste, stabilita) ... co pri cviceni beze zbrani nezaregistrujes a nevnimas je pak s touto pomuckou strasne znat ,,, kazda chybka je markantne citit! Navic zbrane je kapitola sama pro sebe a je to takove nezavisle kung fu. Cloveka cviceni se zbranema zmeni, zmeni jeho pohled na kung fu a i jeho pristup k boji. A to nemluvim o realnem pouziti zbrani ... takovou zkusenost na pesti clovek proste neudela

Kazda vec jenz je cloveku prinosem pro rozvoj jeho bojovych dovednosti je vitana a u zbrani toto platilo vzdy a myslim, ze i vzdy platit bude