Tajemstvi Gongfu ...a Qinggong

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Re: Ale jedna moznost predsi jen existuje

Příspěvekod Marx » pát 02. črc, 2004 9:59

Eddie píše:
Jojo Nekonecny pribeh I, tam bylo spousta az ezoterickych myslenek, nektere mi dosly az po 20 letech (Atrey a zrcadlo napriklad) :)

Ale z posledni doby je upnle nejlepsi citat z filmu SPY KIDS 3D
"Dal jsem jim mapu, dal jsem jim zivoty...to jim mam jeste ukazat kde jsou DVERE!!" :lol:

Takze pro ty mene chapave: mate mapu a zivoty .. a dvere uz snad najdete sami!
(A ty co nemaj mapu ... tak maj holt smulu!) :wink:
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » pát 02. črc, 2004 10:00

Mark,

pozrel som si to video cele a... Neviem, co na to povedat. Cele je to take problematicke. Ten jeho student nema o bojovych umeniach ani paru, je naprosty zaciatocnik. Chodenie po vedre je problematicke (nohy vykryvaju tretinu obvodu, navyse vedro je pekne kompaktne), zhasnutie sviece je doslova zo vzcialenosti par centimetrov, navyse s mohutnym vydychom, ktory sam osebe umoznuje zhasnutie sviece, jedinym dobrym kusom by bolo zhodenie tehly - keby tam nebol prestrih a keby kamera brala tehlu po cely cas...

Miro
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Marx » pát 02. črc, 2004 10:10

To ze ten student je absolutni zacatecnik jsem si vsiml. To s tou svickou mi bylo podezrely uz od zacatku proto jsem se o tom ani nezminoval...ale toho prostrihu u te cihly jsem si ani nevsiml?!

Takze bohuzel opet nic! :wink:

Kazdopadne dik za nazor.
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod hrom » pát 02. črc, 2004 12:04

ropucha píše:
ad 2 Základním principem pozitivismu je vycházet z daností, faktů, z „pozitivního“, a odmítat jako zbytečné všechny úvahy a všechna tázání, která tuto pozitivitu překračují. Pozitivismus omezuje filosofii a vědu na říši jevů. Jediné, čeho jsme schopni, je za prvé konstatovat fakta daná formou jevu, za druhé pokusit se je uspořádat podle určitých zákonů a za třetí z takto poznaných zákonitostí předvídat budoucí jevy a podle nich se řídit. Vědět, abychom mohli předvídat: To je smysl každé vědy. Pozitivismus odmítá metafysiku. Pozitivistický vědec tedy metodologicky vychází z těchto premis.

Trochu nám to tu filozofovatí, ale začal jsem s tím já, přiznávám.
:wink: Ale možná se tím pár věcí vyjasní.
Pokud zůstaneme u čínské medicíny, tak ta vychází z taoismu. Taoismus nezná metafyziku, také se zabývá pouze říší jevů. Neklade takový důraz na objektivitu při konstatování fakt, tedy nevytrhává jevy z jejich kontextu, je přístupný subjektivnímu vnímání a díky tomu nazavrhuje data získaná změněným (nebo rozšířeným) vnímáním. Tím konstatuje poněkud odlišná fakta, protože přístup k selekci jevů ovlivňuje i jejich interpretaci.
Co se týká zákonitostí, tak ty vyvozuje jednoduché a abstraktní (teorie jinu a jangu, pěti prvků atd.), ale velmi variabilní a aplikovatelné na širokou škálu jevů. Navíc takto obecně a prostě formulované zákonitosti nechávají volnější pole i cítění a intuici. Aplikované tradiční vědy jako akupunktura nebo astrologie jsou poznamenány tímto přístupem a kladou na své adepty vysoké nároky nejen v oblasti teoretických znalostí, ale i rozvíjení vnímání, intuice, cítění atd.
Rozdíl je tedy právě v metodě, přičemž obě mají své výhody a nevýhody.
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 02. črc, 2004 14:53

Tak teď ,když jsme si tak pěkně zafilosofovali a víme že, pozitivismus je asi pěkná sviňa, úskalím i krásou kvantové fyziky je hra našich projekcí identifikace bytí jablka je sdělitelná pouze jako množina znaků o jablku takže to není jablko, racionální myšlení může být jen prostředkem a taoismus si je vědom že poznávající je věcí poznanou bych se rád zeptal: viděl někdo na vlastní oči, nezprostředkovaně přes nějaké medium, nebo ještě lépe na vlastní kůži zažil cosi co bychom nazvali "paranormálním" jako výsledek praxe qigong?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Marx » pát 02. črc, 2004 15:28

Videl jsem kuprikladu Mistra Du Fukun(a) cvicit formu, kdyz se na nej nikdo nedival...a v okamziku kdy si vsiml, ze ho celou dobu pozorujeme tak do toho v pulce cviceni "neco" pridal!!
Problem je v tom, ze to "neco" co je tam navic neni totiz na prvni pohled temer zaznamenatelne...respektive neni videt temer zadny rozdil!!
Ale je to tam!!
Bohuzel vetsna lidi s kterymy jsem se kdy setkal "tohle" nevidi (neciti)...a naopak lidi kteri se o BU vubec nikdy nezajimali "to" poznali a videli okamzite..Zvlastni :wink:
Proto se taky vetsinou stava, ze zak nevi proc mu ucitel rika, ze cvici spatne a predvede mu spravne provedene pohyby, ktere ovsem vypadaji "nparosto stejne" jako ty same co predvadel pred chvili zak... zak je zmaten a Mistr jen prohodi..."Cvic vic!"
Takze jestlize jsi schopen uvidet jednoduchy pohyb nebo postoj v kterem to "neco" je a odlisit jej od toho kde neni.....pak teprv muzes chtit videt vic!
Ale mozna ze je to jako v elektrotechnice...musis mit proste dostatecne citlivy merici pristroj...protoze pokud ti meri jenom v GigaVoltech tak ti to MiliVolty vubec nezaregistruje!
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Anonymní » pát 02. črc, 2004 15:31

Asi tak pred 3-5 lety byla v Prerove Budoshow, stejna akce jako byva i jinde.. Nicmene tam mel kratke vystoupeni jisty clovek, asi cinan, odhadem tak 30-35let. Mel to byt nejaky mistr kung-fu z Anglie. Uz si moc presne nevzpominam.. Nejdriv predvadel nejakou rozcvicku prave na aktivaci chi, strasne u toho rval, dychal,.. pak si tam pozval dva urostle karatisty a nechal do sebe chvili kopat (oba naraz zepredu a zezadu). Nakonec si pozval na tatami nekolik lidi, sli tam nekteri z tech co tam neco predvadeli a par lidi z publika, ja nebyl dost rychlej abych se tam vcas dostal.. Jednoho podruhem uvedl do jakehosi prapodivneho stavu, tim ze se za dotycneho postavil a delal jako ze se pekelne soustredi. Dotycny nestastnik se zacal trochu kroutit, motat chvili zustal v takovem shrbenem postoji a nakonec se svalil na zinenku, pricemz se ztoho probral az za nekolik minut. Popisovali to pak do mikrofonu jako skvely zazitek.. Od te doby mam furt v hlave myslenku, ze bych to rad zazil na vlastni kuzi...protoze fakt nevim co si otom myslet..
Muj pohled je z pozice cloveka, ktery sice boj. umeni prilis netrenuje ale ma k nim blizko... Tesim se na Vase nazory. Cau
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hrom » pát 02. črc, 2004 16:29

Hezky jsi to shrnul, ropucho. :D

Kdysi dávno jsem na jedné šamanské akci přešel po žhavém uhlí, ale jestli to lze nazvat paranormálním jevem, to teda nevim. A taky to nebyl důsledek cvičení čchi-kungu. Dneska už bych se tohot asi neodvážil. :lol:
hrom
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Take prispeji troskou do mlyna

Příspěvekod Eddie » sob 03. črc, 2004 11:22

Ja mam take par zajimavych zazitku, napriklad kdyz byl v Taiji akademii na navsteve Mistr Zhu Tiancai, tak jsem ac vzdalen asi 6 - 7 metru jsem v nekterych chvilich citil presne TO jak popisuje Marx.V jednom pripade me to malem "shodilo" z lavicky. Kdo jste tam byl, mozna mi date zapravdu.

A druhy pripad byl kurs Zhang Zhuang qigongu, kde vsem chlapum v mistnosti instruktor elegantne prodlouzil levou dlan o cca 1 cm.Bylo tam asi 12 lidi.Za zhruba dve hodiny se to zase srovnalo.

A kdo furt neveri, at se si necha udelat Shiatsu masaz, nebo pichnout nejaky akupunkturni bod, napriklad LR3 8)
Eddie
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod wushi » stř 07. črc, 2004 7:56

pridám sa neskoro, no predsa...
takže qigong a jeho ukážka - mal som na slovensku kamoša číňana, ktorý bol dobrý v akupunktúre, masážach, taoistickej filozofii, fengshui a podobne...to, že cvičil asi 5 rokov v shaoline som sa dozvedel až neskôr...pomocou zhenjiu (akupunktúry) a liečebného qigongu odstránil ťažký zápal a blokádu sedacieho nervu, bol som pri tom celý čas ako tlmočník...jeden večer len tak zo srandy predviedol pár ukážok qigongu - po krátkom sústredení jemným pohybom prstov dokázal, aby mu z nich vychádzal dym...medzi dlaňami preskakovali záblesky...najviac na mňa aj okolitých divákov (asi 10, všetko blízki známi) zapôsobilo, keď zobral žulový kameň z blízkej pláže, všetkým ho ukázal, bol to neporušený kameň veľkosti asi 20x10x4 cm, po krátkom zacvičení ho rukami roztrhol - čítaš dobre, roztrhol, teda nie zlomil či úderom ulomil, ale roztrhol...eto jasná ukážka qi...videl som trhať všetko možné, Zdeno Chobot trhá telefónne zoznamy, no žulák roztrhnúť v rukách...impresívne...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 07. črc, 2004 13:27

Hm, přetržený žulový masiv, to zní zajímavě. Kdyby to byl schopen zrealizovat i v boji...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » stř 07. črc, 2004 14:43

...pretrhnutá žula môže byť v boji pretrhnutý sval, čo ty na to?...ale tým som nechcel vyvolávať sklony k sadizmu pri boji, išlo mi skôr o dôkaz toho, že qigong existuje...svedkami vyššie spomínaného boli aj ľudia čo sa žiadnemu BU nevenujú a môžu potvrdiť, že to nebol "ofajč"...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » čtv 08. črc, 2004 6:57

4Marx: Cvicim s Dufukunem skoro 10 let a nejenze jsem u nej neco takoveho nikdy nevidel, ale dobre vim, co by ti na TOHLE mistr rekl........ :?
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

to Wushi

Příspěvekod Eddie » čtv 08. črc, 2004 10:39

jojo, takova prilezitost videt qigong v praxi je k nezaplaceni, minimalne z motivacniho hlediska, tezce zavidim :wink:
Eddie
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Marx » čtv 08. črc, 2004 11:07

Dong_wu píše:4Marx: Cvicim s Dufukunem skoro 10 let a nejenze jsem u nej neco takoveho nikdy nevidel, ale dobre vim, co by ti na TOHLE mistr rekl........ :?

Kdybych se nesetkal s urcitymi "LIDMI" kteri me naucil si toho vsimat a videt to..tak bych to zrejme ani nezaregistroval!!!

A ver mi ze neni snadny ten rozdil videt! Ale je tam!

Ale jinak bych s Mistrem Du Fukun(em) souhlasil v tom, ze nema smysl se o tom bavit nebo spekulovat...pokud to sam neovladas nebo pokud to dokonce ani nevidis!

Jestlize to vidis...je to dobry!
Jestlize to nevidis ... je to taky dobry!
A svet se toci dal.... :wink:
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Dong_wu » čtv 08. črc, 2004 12:09

4Marx: Docela by me to zajimalo, muzes mi k tomu napsat vic? A kde jsi videl Dufukuna cvicit?
Dik
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. črc, 2004 12:13

Jaké je nutné mít předpoklady, aby člověk patřil mezi ty šťastlivce, kteří to vidí? Co je podle tebe, onou psychickou "virgulí"? Zdá se, že se cítíš patřit mezi ty "LIDI" kteří by nám to také mohli ukázat, tak se ukaž Kolbene.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Eddie » čtv 08. črc, 2004 12:33

ropucha píše:Jaké je nutné mít předpoklady, aby člověk patřil mezi ty šťastlivce, kteří to vidí? Co je podle tebe, onou psychickou "virgulí"? Zdá se, že se cítíš patřit mezi ty "LIDI" kteří by nám to také mohli ukázat, tak se ukaž Kolbene.

Cvicit a nelpět na tom, jakakoli snaha "rvat pres zavit" veskere schopnosti spolehlive potlaci.

Jen pro zajimavost kamaradovi se to "vyskytlo" po pobytu v klinicke smrti, ale to bych nezkousel :wink:
Eddie
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » čtv 08. črc, 2004 13:15

Co se mu vyskytlo? TO může být třeba taky poluce ...Pokusme se prosím věci nějak přesněji pojmenovávat. Jak západní literatura /Eckhart, Jan od Kříže atd/ tak východní prameny /Trungpa, D.T.Suzuki atd./ tak/ s určitou rezervou/ i lékařská psychologie /Grof např./ k tomu poskytují dostatečný pojmový aparát.
Ať tahle diskuse nevypadá jako chat nějakých toxíků, kteří blábolí o svých psychedelických zážitcích.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Marx » čtv 08. črc, 2004 14:21

Abych to trochu objasnil tak dam jeden takovy priklad za vsechny.

Kdysi davno davali na CT2 jakysi dokument o jednom slavnem jazzovem pianistovi...bohuzel k me smule tam ani jednou na to piano nezahral.
Ale protoze muj Dedecek byl taky muzikant tak jsem se ho zeptal jestli ten dokument videl...a on mi odpovedel:
"Jo ten pianista byl hodne dobrej!!"
Zeptal jsem se: "A jak jsi to poznal kdyz tam ani jednou nezahral?"
"To proste poznas z toho jak si seda jak mluvi...jak se pohybuje!!!"

Nebo jinak....

Kdysi jsem byl na jedne exhibici Mistra Chen Xiaowang(a) (Chen Taijiquan). A vzpominam si, ze jsem o nem nevedel absolutne nic a vlastne me ani Taijiquan moc nezajimal....ale do dnesniho dne nezapomenu na to jak vesel do te telocvicny....byl to tak silny "pocit" ze jsem si myslel, ze to snad musi citit kazdy. V tu chvili uz proste pro me nemusel nic predvadet, protoze me stacilo jen to co jsem citil (feeling)!
Kdyz jsem o tom pak mluvil s lidma co tam byli tak jediny na co oni reagovali bylo kdyz Mistr Chen Xaiowang predvadel svuj povestny Fa Jing.
Takze uz tenkrat mi doslo, ze ne kazdy citi to co ja...a zrejme to nema nic co delat s tim co se da naucit.
Ale treba se pletu!

Pokud to budete chtit pojmenovat tak se pouze dostanete do jakychsi pseudofilozofickoduchovnich vod do kterch bych nerad zachazel...Protoze podle meho nazoru je to naprosto zbytecny...
Marx
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...