Pavle,
jestli je ten člověk darebák, opravdu "xindl" jakékoliv pomlouvání jeho osoby snímá s něho jeho úděl, který pak padá na všechny, kteří, se jím špiní. Avšak, žádný člověk není jen špatný, není jen podvodník...
Víš, sám jsem měl někdy sklon někoho soudit za něco, co jsem považoval za podvod a špatnost, ale život mne naučil abych svou čáru nedělal delší tím, že smažu kus čáry někoho jiného. Na tomhle světě bojujeme sami za sebe, ale platí opravdu velmi jemné a hluboké mechanismy, kdy to co děláme druhým, nebo špatnost, se k nám nějakou formou vrací. Když nebudeme pracovat na sobě a budeme se starat o to jak špatní jsou druzí, nakonec špína, kterou se musíme prodrat, abychom ji zvážili, uvízne i na nás. A nakonec: "Jednou mne začal vydírat jeden dosti významný člověk, žák stejného učitele, Japonce, který učil i mne. Po čase začal vydírat i onoho japonského učitele. Upozorňuji, že zmíněný učitel je velmi význačná osobnost a byl zcela zaskočen způsoby, které onen žák /nikoliov Čech, ale Francouz/ začal uplatňovat. Dokonce začal vyhrožovat, když nedostane co chce, že se obrátí na nadřízené onoho učitele ve struktuře velmi významného odvětví přímo v Japonsku a bude si stěžovat. Naznačoval, že disponuje i nějakými kompromitujícími materiály, které jsou možná smyšlené, ale učiteli by způsobily značnou újmu na cti. Můj učitel mi poté, kdy jsem se mu s vydíráním mé osoby svěřil, řekl, že on je v podobné situaci. Byla možnost onoho žáka jednoduše vyřešit, ale to nebylo ani pro mne a zejména pro učitele přípustné řešení. Ptal jsem se jej, co máme tedy dělat, jak se zachová, co si o tom druhém žákovi myslí. Učitel mi tehdy řekl japonské přísloví: nad nebem i pod nebem je deset tisíc věcí a každá z nich má svůj neopakovatelný původ zrození a účel. Řekl budeme jen dál cvičit a budeme v klidu. A náhle, tak jako déšť zaplaší sucho a světlo vstoupí do temnoty, onen žák se náhle ... rozpustil... odejel, přestal praktikovat a zanikl v oceánu příběhů.
Rád bych, kdyby učitelé i žáci tak závažné kategorie lidského usilování toto pochopili a pokračovali vždy jen v plavbě vpřed. Vždyť kolikrát Ti nejopovrhovanější se nakonec stali těmi prvními....
Děkuji Ti nicméně za Tvá slova ke mně.
Přeji úspěch a štěstí BenGuri