Yang Taijiquan

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod pavela » stř 15. dub, 2009 9:36

ArchEron píše:diki viem ze cheng fu pozmenil tu zostavu, vyucuje se v chenu viac veci ako v yang? myslim take ty malo pouzivane techniky? diki
Chen Fu cvičil dva typy sestav, Lao Jia, to je 85 forem a Xin Jia,kterou vytvořil s Li Yu Binem, Chen Wei Mingem a Li Jing Linem a ta se dneska cvičí jako 88 forem. Liší se v detailech a pojetích některých pohybů.Varianta Yang Ban Hou je známá jako 108 forem Lao Jia.A nejstarší Yang Lu Chan Lao Jia je 80 forem. V principu ale není žádný rozdíl, všechno je to Yi 1 Lu z Chen stylu. Er lu nebo to co vytvořil Yang Lu Chan Z 2 Lu jsem popsal v článečku, je to známé jako Yang Shao Hou styl. Yang Chen Fu to dále nevyučoval, protože to bylo fyzicky náročný a lidé jsou čím dál línější... Jen pro zajímavost 83 forem tradičního Wu stylu (吴) vytvořil Wu Quan You z Yang Lu Chanovy 80tky ale má to už jiné pojetí, a rychlost se zpomalila na hranici únosnosti=moc dobrý kungfu. PS.techniky? O ty jde až na posledním místě, je jich tam tolik, kolik si jich člověk vymyslí :wink:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 15. dub, 2009 22:08

Zdar Pavelo.
Díky za příspěvek a článek. Zajímal by mě tvůj názor na evoluci TJQ, tzn. čím Yang Lu Chan obohatil původní Chen. Předpokládám, že byl mistrem Chenu, takže hledal a vyvinul něco dokonalejšího. Co ty na to?
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ArchEron » čtv 16. dub, 2009 0:35

no podlamna je yang tjq nieco ako vylepseni chen :)viem ze principi su stejne ale zmena je naime v zostavach,myslim ze zostavy boli vylepsene hlavne po bojovei stranke,proste lepsie efektivita v boji .Lenze v tejto dobe sa moc neviucuje v yangu maly ram atd vecinu sa uci 108zostava a zbrane.a ja v tjq nehladam
len zdravie ale aj vynikajuci bojovy sistem lenze v tejto dobe to malokto trenuje tak aby sa to tomu boju podobalo.

chceby somsa chcel dobre naucit chi-kung ake su v tjq
inac aj ten shaolin chi-kung sa ma zaujma,kedy si som chcel chodit na shaolin ale to som us od bocil od temy.

diki za odpovede
Pavele a ty cvicis co?? shaolin?
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » ned 19. dub, 2009 7:16

JRup píše:Zdar Pavelo.
Díky za příspěvek a článek. Zajímal by mě tvůj názor na evoluci TJQ, tzn. čím Yang Lu Chan obohatil původní Chen. Předpokládám, že byl mistrem Chenu, takže hledal a vyvinul něco dokonalejšího. Co ty na to?
Čím Yang Lu Chan obohatil Chen? Vlastním pojetím, tím čím každý mistr obohatí svůj styl. každému mistrovi se líbí vypíchnout ve stylu něco,co se mu líbí.Někomu se líbí takov aplikace pohybu a nškomu jiná a to se pak promítne do způsobu cvičení. Teorie je stejná, pořád totéž. Rotace se přesunula více dovnitř. Ale je to tak? Není, protože v Chen stylu se taky rotace přesunuje dovnitř, Chan si jin se zdůrazňuje na venek u začátečníků,staří mistři to už tak necvičí. Změnil mírně každou formu. Ale podstata je pořád stejná. Základní postoj Chenu sanqibu změnil na klasické Gong Bu. Pohyby se zdají jít více po přímce, ale to je opět jen zdání, kruh se přesunul dovnitř,jako u vrcholného Chen. Atd... proto považuji Yang jen za variantu Chen stejně jako Chen je prostě jen vyšší stupeň shaolin stylu. O Xingyi a pakua se to říci nedá, to jsou odlišné styly, možná proto,že jsou originál čínské a se ©aolinem pravděpodobně nesouvisí, i když to někteří tvrdí. Taiji má ale jednoznačně kořeny v ©aolinu, podobnost Jinggang a Changquan stylu a Chen I-II lu je nepochybná. Doporučuji článek od Jarka Szymanského na toto téma. http://www.chinafrominside.com/ma/taiji/chenboxingmanuals.html
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 19. dub, 2009 7:43

ArchEron píše:no podlamna je yang tjq nieco ako vylepseni chen :)viem ze principi su stejne ale zmena je naime v zostavach,myslim ze zostavy boli vylepsene hlavne po bojovei stranke,proste lepsie efektivita v boji .Lenze v tejto dobe sa moc neviucuje v yangu maly ram atd vecinu sa uci 108zostava a zbrane.a ja v tjq nehladam
len zdravie ale aj vynikajuci bojovy sistem lenze v tejto dobe to malokto trenuje tak aby sa to tomu boju podobalo.

chceby somsa chcel dobre naucit chi-kung ake su v tjq
inac aj ten shaolin chi-kung sa ma zaujma,kedy si som chcel chodit na shaolin ale to som us od bocil od temy.

diki za odpovede
Pavele a ty cvicis co?? shaolin?
Ahoj, já jsem byl donucen k cvičení Shaolinu až mými mistry mnichy :lol:, protože jako praktikující Buddhista jsem měl pořád na talíři, že udělám ostudu ©aolinu, protože Buddhista patřící k ©aolinu musí přece něco umět ze ©aolin stylu, když by někdo chtěl ukázat co v tom šaolínu cvičíme. A přestože jsem měl k šaolin stylům odpor,protože se se už dlouho věnuji Xinyi a vnitřním stylům vůbec(Pakua Taiji), tak jsem později zjistil, že to vůbec není špatné a to co mniši učí jako tradiční styly je super. Hlavně pojetí vnitřních cvičení Shaolin stylu vůbec nejsou k zahození a navíc se tím dře fyzická kondice, což je dobré na zhubnutí, mimo jiné :lol: Ale samozřejmě, kdo vydržel cvičit Xin Yi Liu He přes 10 let tak už u toho vydrží, protože to je fantastický styl. Ošklivý a jednoduchý na pohled a neuvěřitelně těžký,namáhavý a složitý na cvičení. Ze všech stylů které jsem cvičil nebo cvičím mám nejradši Xingyi a to hlavně to, s kterým jsem kdysi začal, styl linie Wang Ji Wu-Zhang Bao Yang-Du Fu Kun. Cvičil a zkoumal jsem v Číně s mnoha slavnými a uznávanými mistry Xingyi, Shao Jin Zhang, Wang Wan You,žáci Wang Xiang Zhai atd. ale tak komplexní a high level Xingyi jako cvičí Zhang Bao Yang jsem zatím nikde nenašel, už se ani v Číně moc nevidí. Xing Yi cvičí spousta lidí ale většinou jsou to patlaniny všeho možného do sebe a odpočinkový styl na předvídění na mistrovství (a to bohužel i například styl Di Guo Yonga,který vede asociaci Xing Yi, o jeho předchůdci Luo Da Chengovi a jeho Ar Guo Tou stylu ani nemluvě :lol:, styl Wang Ji Wu-Zhang Bao Yang je čistý a ryzí jako jarní potůček, dodnes jsem nenašel lepší Xinyi! :wink: ©koda,že to takhle cvičí míň a míň lidí. Zkoušel jsem to učit v parku kde cvičíme jednoho spolubratra a vzdal to po dvou týdnech. Tai Fei Jin 太费劲儿... :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Takayanagi_Masataka » pon 20. dub, 2009 7:43

pavela píše:Ahoj, já jsem byl donucen k cvičení Shaolinu až mými mistry mnichy :lol:, protože jako praktikující Buddhista jsem měl pořád na talíři, že udělám ostudu ©aolinu, protože Buddhista patřící k ©aolinu musí přece něco umět ze ©aolin stylu, když by někdo chtěl ukázat co v tom šaolínu cvičíme. A přestože jsem měl k šaolin stylům odpor,protože se se už dlouho věnuji Xinyi a vnitřním stylům vůbec(Pakua Taiji), tak jsem později zjistil, že to vůbec není špatné a to co mniši učí jako tradiční styly je super. Hlavně pojetí vnitřních cvičení Shaolin stylu vůbec nejsou k zahození a navíc se tím dře fyzická kondice, což je dobré na zhubnutí, mimo jiné :lol: Ale samozřejmě, kdo vydržel cvičit Xin Yi Liu He přes 10 let tak už u toho vydrží, protože to je fantastický styl. Ošklivý a jednoduchý na pohled a neuvěřitelně těžký,namáhavý a složitý na cvičení. Ze všech stylů které jsem cvičil nebo cvičím mám nejradši Xingyi a to hlavně to, s kterým jsem kdysi začal, styl linie Wang Ji Wu-Zhang Bao Yang-Du Fu Kun. Cvičil a zkoumal jsem v Číně s mnoha slavnými a uznávanými mistry Xingyi, Shao Jin Zhang, Wang Wan You,žáci Wang Xiang Zhai atd. ale tak komplexní a high level Xingyi jako cvičí Zhang Bao Yang jsem zatím nikde nenašel, už se ani v Číně moc nevidí. Xing Yi cvičí spousta lidí ale většinou jsou to patlaniny všeho možného do sebe a odpočinkový styl na předvídění na mistrovství (a to bohužel i například styl Di Guo Yonga,který vede asociaci Xing Yi, o jeho předchůdci Luo Da Chengovi a jeho Ar Guo Tou stylu ani nemluvě :lol:, styl Wang Ji Wu-Zhang Bao Yang je čistý a ryzí jako jarní potůček, dodnes jsem nenašel lepší Xinyi! :wink: ©koda,že to takhle cvičí míň a míň lidí. Zkoušel jsem to učit v parku kde cvičíme jednoho spolubratra a vzdal to po dvou týdnech. Tai Fei Jin 太费劲儿... :lol:

Ahoj pavelo,
předem říkám, že mi nejsou známy vnitřní principy v Xing Yi Quan či Bagua. Nicméně, cvičím Tai Ji Quan (Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen) a zajímám se o vnitřní styly celkově. Nedělalo ti problém trénovat zároveň více vnitřních stylů? Nebo jsou principy natolik podobné, že ti naopak jedno pomohlo v druhém? Jsou to možná hloupé otázky, ale nemám s tím zkušenost.
Zaslechl jsem, že Du Fu Kun má nějaké cvičence i v Olomouci, vzhledem k tomu že jsem z Olomouce jsem zbystřil. Nevíš zda se v Olomouci ještě vyučuje? Nepodařilo se mi na netu nic kloudného najít :(
Takayanagi_Masataka
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » pon 20. dub, 2009 11:49

Takayanagi_Masataka píše:
pavela píše:Ahoj, já jsem byl donucen k cvičení Shaolinu až mými mistry mnichy :lol:, protože jako praktikující Buddhista jsem měl pořád na talíři, že udělám ostudu ©aolinu, protože Buddhista patřící k ©aolinu musí přece něco umět ze ©aolin stylu, když by někdo chtěl ukázat co v tom šaolínu cvičíme. A přestože jsem měl k šaolin stylům odpor,protože se se už dlouho věnuji Xinyi a vnitřním stylům vůbec(Pakua Taiji), tak jsem později zjistil, že to vůbec není špatné a to co mniši učí jako tradiční styly je super. Hlavně pojetí vnitřních cvičení Shaolin stylu vůbec nejsou k zahození a navíc se tím dře fyzická kondice, což je dobré na zhubnutí, mimo jiné :lol: Ale samozřejmě, kdo vydržel cvičit Xin Yi Liu He přes 10 let tak už u toho vydrží, protože to je fantastický styl. Ošklivý a jednoduchý na pohled a neuvěřitelně těžký,namáhavý a složitý na cvičení. Ze všech stylů které jsem cvičil nebo cvičím mám nejradši Xingyi a to hlavně to, s kterým jsem kdysi začal, styl linie Wang Ji Wu-Zhang Bao Yang-Du Fu Kun. Cvičil a zkoumal jsem v Číně s mnoha slavnými a uznávanými mistry Xingyi, Shao Jin Zhang, Wang Wan You,žáci Wang Xiang Zhai atd. ale tak komplexní a high level Xingyi jako cvičí Zhang Bao Yang jsem zatím nikde nenašel, už se ani v Číně moc nevidí. Xing Yi cvičí spousta lidí ale většinou jsou to patlaniny všeho možného do sebe a odpočinkový styl na předvídění na mistrovství (a to bohužel i například styl Di Guo Yonga,který vede asociaci Xing Yi, o jeho předchůdci Luo Da Chengovi a jeho Ar Guo Tou stylu ani nemluvě :lol:, styl Wang Ji Wu-Zhang Bao Yang je čistý a ryzí jako jarní potůček, dodnes jsem nenašel lepší Xinyi! :wink: ©koda,že to takhle cvičí míň a míň lidí. Zkoušel jsem to učit v parku kde cvičíme jednoho spolubratra a vzdal to po dvou týdnech. Tai Fei Jin 太费劲儿... :lol:

Ahoj pavelo,
předem říkám, že mi nejsou známy vnitřní principy v Xing Yi Quan či Bagua. Nicméně, cvičím Tai Ji Quan (Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen) a zajímám se o vnitřní styly celkově. Nedělalo ti problém trénovat zároveň více vnitřních stylů? Nebo jsou principy natolik podobné, že ti naopak jedno pomohlo v druhém? Jsou to možná hloupé otázky, ale nemám s tím zkušenost.
Zaslechl jsem, že Du Fu Kun má nějaké cvičence i v Olomouci, vzhledem k tomu že jsem z Olomouce jsem zbystřil. Nevíš zda se v Olomouci ještě vyučuje? Nepodařilo se mi na netu nic kloudného najít :(
Ahoj, já jsem s klukama s Olomouce už stratil kontakt, protože už je to dlouho co jsem opustil starou vlast, viděl jsem se s nima naposledy někdy před 10 lety. Ale myslím,že pořád cvičí. Mě žádné problémy nedělalo cvičit víc vnitřních stylu, protože jsem nejdřív cvičil ryzí Xin yi a až po dlouhé době jsme přibral další věci, když má člověk kolem sebe takový machry,tak mu to nedá nevyužít příležitosti,.Ale byl jsem vždy zastánce správného zmáknutí jednoho stylu a nemixování a patlání všeho dohromady,jak se to bohužel děje i v Číně, někdo cvičí Xinyi 3 měsíce, pak přejde na taiji a principy z taiji míchá do Xinyi,protože mu tam spousta věcí schází. A je z toho patlanina. Takže já to zásadně nemíchám dohromady, to co je stejné, cvičím stejně a to co je odlišné nemixuju do sebe.Pak se nemůže stát, že někdo v parku blábolí v souvislosti z Xingyi o san qi bu a drží přední ruku v santishi jako u Pakua. Tohle se mi nikdy nelíbilo, protože má být zachován princip toho stylu. A co to je Heung Gong Yeung Gar? Kantonsky moc nevládnu, spíš nadávky ale co vím tak správná kantonština je Tai Gik Kyun(Tai Ji Quan) a GaR neexistuje, neboť "R" umí vyslovit tak maximálně v Xinjiangu ale Čínani těžko, správně Jia-kantonsky Ga (家) takže předpokládám,že to první je nějaký jméno? Rodinný styl? Popovídej o tom něco něco. PS:tady je odkaz na olomoučáky: http://www.sweb.cz/XingYiQuan/
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Takayanagi_Masataka » pon 20. dub, 2009 14:33

pavela píše:
Takayanagi_Masataka píše:

Ahoj pavelo,
Ahoj, já jsem s klukama s Olomouce už stratil kontakt, protože už je to dlouho co jsem opustil starou vlast, viděl jsem se s nima naposledy někdy před 10 lety. Ale myslím,že pořád cvičí. Mě žádné problémy nedělalo cvičit víc vnitřních stylu, protože jsem nejdřív cvičil ryzí Xin yi a až po dlouhé době jsme přibral další věci, když má člověk kolem sebe takový machry,tak mu to nedá nevyužít příležitosti,.Ale byl jsem vždy zastánce správného zmáknutí jednoho stylu a nemixování a patlání všeho dohromady,jak se to bohužel děje i v Číně, někdo cvičí Xinyi 3 měsíce, pak přejde na taiji a principy z taiji míchá do Xinyi,protože mu tam spousta věcí schází. A je z toho patlanina. Takže já to zásadně nemíchám dohromady, to co je stejné, cvičím stejně a to co je odlišné nemixuju do sebe.Pak se nemůže stát, že někdo v parku blábolí v souvislosti z Xingyi o san qi bu a drží přední ruku v santishi jako u Pakua. Tohle se mi nikdy nelíbilo, protože má být zachován princip toho stylu. A co to je Heung Gong Yeung Gar? Kantonsky moc nevládnu, spíš nadávky ale co vím tak správná kantonština je Tai Gik Kyun(Tai Ji Quan) a GaR neexistuje, neboť "R" umí vyslovit tak maximálně v Xinjiangu ale Čínani těžko, správně Jia-kantonsky Ga (家) takže předpokládám,že to první je nějaký jméno? Rodinný styl? Popovídej o tom něco něco. PS:tady je odkaz na olomoučáky: http://www.sweb.cz/XingYiQuan/

Díky moc!
Nebudu se tu zbytečně rozpovídávat. ©kola má celkem slušné stránky:
[url]http://www.yangtaiji.com/
[/url]
Takayanagi_Masataka
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod JRup » pon 20. dub, 2009 23:29

pavela píše:
JRup píše:Zdar Pavelo.
Čím Yang Lu Chan obohatil Chen? Vlastním pojetím, tím čím každý mistr obohatí svůj styl. každému mistrovi se líbí vypíchnout ve stylu něco,co se mu líbí.Někomu se líbí takov aplikace pohybu a nškomu jiná a to se pak promítne do způsobu cvičení. Teorie je stejná, pořád totéž. Rotace se přesunula více dovnitř. Ale je to tak? Není, protože v Chen stylu se taky rotace přesunuje dovnitř, Chan si jin se zdůrazňuje na venek u začátečníků,staří mistři to už tak necvičí. Změnil mírně každou formu. Ale podstata je pořád stejná. Základní postoj Chenu sanqibu změnil na klasické Gong Bu. Pohyby se zdají jít více po přímce, ale to je opět jen zdání, kruh se přesunul dovnitř,jako u vrcholného Chen. Atd... proto považuji Yang jen za variantu Chen stejně jako Chen je prostě jen vyšší stupeň shaolin stylu. O Xingyi a pakua se to říci nedá, to jsou odlišné styly, možná proto,že jsou originál čínské a se ©aolinem pravděpodobně nesouvisí, i když to někteří tvrdí. Taiji má ale jednoznačně kořeny v ©aolinu, podobnost Jinggang a Changquan stylu a Chen I-II lu je nepochybná. Doporučuji článek od Jarka Szymanského na toto téma. http://www.chinafrominside.com/ma/taiji/chenboxingmanuals.html

S těmi postoji jsi to vypíchl pěkně a je to na nich zřejmé. Ale to není to co mě prvotně zajímá stejně jako techniky. Spíš mě zajímaly věci ohledně principů a efektivity pohybu. Kdesi jsem četl, že Yang Lu Chan byl více než rodina Chen ovlivněn Wu Dangským směrem a taoistickou alchymií. Ale berme to jako spekulaci. Ono to i vyplývá z toho co píšeš, když považuješ Chen za vyšší stupeň Shaolinu, tak proč o Yang nepřemýšlet jako o vyšším stupni Chenu namísto pouhé varianty. Co je však pro mě inspirací je hledat ty stejnosti. Už jenom provedení základních postojů v Chen a Yang a jeho současná rozdílnost - viz Yang, vysoký a krátký postoj, koleno přes kotník apod. Nepovažuješ to za chybu? Vždyť je to v rozporu i s tím co vidíš v Shaolinu.
Například z žáků Yang Zheng Fua jsou vedle jeho syna obvykle zmiňováni hlavně Fu Zhongwen, Dong Ying Jie nebo Zheng Man Ching. Osobně se mi však líbí a přijdou mechanicky bližší postoje dalšího z jeho žáků a to Li Ya Hsuana, který stylově připomíná původní Chen styl a jeví se stabilnější a vyváženější....
http://www.plumpub.com/images/Mini/LBmi ... i_A419.jpg

Zaujalo mě i to to, že hovoříš o Bagua a Xing Yi jako o stylech odlišných od TJQ. Mohl bys to prosím přiblížit?
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

jrup

Příspěvekod pavela » úte 21. dub, 2009 8:53

jrup: myslel jsem tím odlišnost taiji od Pakua a Xinyi zelména v původu, jinak samozřejmě teorie vnitřních stylů je hodně podobná. Koleno přes kotník považuju za chybu, koleno nesmí při gongbu přesahovat kotník v žádném stylu wušu :lol: Takayanagi_Masataka: Aaa koukám,že to je Zdenek Kurfürst,tak ho pozdravuj!
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: jrup

Příspěvekod JRup » úte 21. dub, 2009 15:20

pavela píše:jrup: myslel jsem tím odlišnost taiji od Pakua a Xinyi zelména v původu, jinak samozřejmě teorie vnitřních stylů je hodně podobná.

Principy O.K. Taiji vs Shaolin O.K.
Kde vidíš původ Xinyi a Bagua? Nikdy jsem po tom nepídil a i když si mnozí spojí Bagua s Dong Hai Chuanem a taoismem, stále mi není jasný původ tohoto systému.

Díky.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: jrup

Příspěvekod pavela » stř 22. dub, 2009 10:04

JRup píše:
pavela píše:jrup: myslel jsem tím odlišnost taiji od Pakua a Xinyi zelména v původu, jinak samozřejmě teorie vnitřních stylů je hodně podobná.

Principy O.K. Taiji vs Shaolin O.K.
Kde vidíš původ Xinyi a Bagua? Nikdy jsem po tom nepídil a i když si mnozí spojí Bagua s Dong Hai Chuanem a taoismem, stále mi není jasný původ tohoto systému.

Díky.
Ahoj, původ Xinyi k JI Long Fengovi je poměrně jasný, co bylo před tím nikdo neví. Situaci komplikuje i to, že v Shaolinu se cvičí takzvané Xin Yi Ba ale je vysoká pravděpodobnost že tam bylo zavlečeno až mnohem pozd+ěji, protořže je to stejný styl jako muslimské Xin Yi které počítá svojí historii od žáka Ji Long Fenga který se jmenoval Ma Xue Li. Ale "naše" xinyi, které se počítá od linie Dai Long Bang-Li Luo Neng má především základní postoj San Ti Shi,který není v žádném jiném stylu,ani šaolinském ani jiném.Není jasné,jestli má původ v šaolinu nebo někde jinde, historie není doložena. Ohledně Pakua, tento styl jistě nevytvořil Dong Hai Chuan, ten se naučil tzv.Qian Tian Bagua v horách Jiu Hua v Anhui.Taoisté cvičí i Hou Tian ale opět je historie velmi nejasná. Dovozování genealogie k Zhang San Fengovi je pouze nedoložená pohádka.Jak to bylo nikdo neví. Kždopádně je velmi pravděpodobné, že Pakua a Xinyi tu byly buď dříve než šaolin, nebo existovaly paralelně ale každopádně to na původ v ©aolinu neukazuje, protože nic takového se v ©aolinu necvičilo a necvičí. Ale ono je jedno odkud to je, hlavně že to funguje :lol: .A že to funguje není pochyb, Wang Ji Wu umřel ve 101 letech a Zhang Bao Yangovi je 85...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ArchEron » stř 22. dub, 2009 12:50

ahoj pavelo chcel by som sa ta spytat coje to za styl Xingyi? :D
a kolko mate v saolinu chi-kungu? viem ze tvrdy a meky ale neak podrobneisie ak by sa dalo :) cvicim tjq ale ne moc dlho a chcel by som sa o chi-kungu v tjq dovediet viac. kcomu sa vyuziva a kolko ich je diki za opovede inac :D
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » stř 22. dub, 2009 14:02

ArchEron píše:ahoj pavelo chcel by som sa ta spytat coje to za styl Xingyi? :D
a kolko mate v saolinu chi-kungu? viem ze tvrdy a meky ale neak podrobneisie ak by sa dalo :) cvicim tjq ale ne moc dlho a chcel by som sa o chi-kungu v tjq dovediet viac. kcomu sa vyuziva a kolko ich je diki za opovede inac :D

Ahoj, co je to XinYi http://xingyiquan.wz.cz/xinyi-cz/xinyi-cz.htm V šaolinu je JEN čchikung, všechno je to čchikung. Od Chan Zong přes Zhan zhuang, cvičení sestav přes zbraně až k Yi Jin Jing,všechno kompletně čchikung. :D TJQ=taky čchikung. V ©aolinu Wai Tan v TJQ Nei tan. A kacířsky dodávám,že je to totéž, ať si Jang Jwing Ming tvrdí co chce... :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ArchEron » čtv 23. dub, 2009 14:20

hmm nvm a pre co myslis ze je to to iste?? a ked budem robit oby dva sposoby ? :D wai aj nei, no dobre ale je pravada ze mnisi vedia tym chi-kungom liecit? nvm co si mam o tom myslit .ale este som sa pital ze k comu sluzi chi-kung v shaolinu a v tjq diki
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ArchEron » čtv 23. dub, 2009 14:38

zdasa my to dost blba otaska ale tak gdys us to tak srovnavame neda sa my neopitat :D vonkajsie styly VS vnutorne ? :D diki

hmm kukal som ten link velmy zaujmave toje neco ako tjq ze?

pavelo
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » pát 24. dub, 2009 4:14

nejdřív je třeba si uvědomit, čím se ty dva způsoby (wai tan a nei tan)liší? A já říkám, ničím. Cvičí se to stejně :D vonkajše styly vs vnutorné. Číňan se v šesti letech začne učit vnější styly,strečing, kopat skákat, posilovat, běhat= vnější styl. Časem jak proniká do kungfu,se víc věnuje statickému cvičení a jeho síla a pohyby se přesunují dovnitř= vnitřní styl. Vnitřní styl= pokračování vnějšího stylu. ®ádná kouzla... Kolem čchikungu je spousta keců, jedna část nevědoucích bezmezně věří,že to je nějaká magie a druhá část také nevědoucích vykládá každému zasvěceně, že je to pohádka a blbost, ačkoliv vůbec netuší o čem mluví. Čchikung je prostě mnoho způsobů jak se naučit ovládat statickou sílu, zakořenit(to je to, proč nikdo neni schopen pohnnout 80letym dědkem v Čínskym parku ačkoliv vypadá jako věchýtek) a HLAVNĚ dosáhnout toho,aby ·čchi·proudila v těle přirozeně a bez překážek=ZDRAVÍ. protože zdraví je hlavním důvodem cvičení wušu. Na to aby se někdo ubránil nebo šel třeba do ringu musí být především ZDRAVÝ. A proto neuznávám různé tzv.MODERNí způsoby tréningu, které jsou sice drastické, vedou k rychlým výsledkům ale protože nejsou většinou tvořeny na základě tisíciletých zkušeností jako tradiční metody, můžou mít fatální následky na zdraví. K čemu je Bruslímu to,že všechny přepral, když je na krchově? Při tréningu tradičních BU se musí postupovat na základě striktních pravidel tak aby byla zachována rovnováha mezi schopnostmi rvát se a zdravím. Příklad, když budu bez vedení mistrem sám každý den mlátit hlavou do zdi, tak sice za rok v ringu budu tou hlavou lámat žebra ale (kromě toho,že zblbnu) si uženu invalidní důchod, protože cvičení železné hlavy vyžaduje celý soubor postupů aby se dosáhlo učinků ale nepřišlo se k úhoně :lol: O "moderních" způsobech tréningiu většinou blábolí lidé, kteří nikdy tradiční necvičili a netuší co to vlastně je..
Naposledy upravil pavela dne pát 24. dub, 2009 4:28, celkově upraveno 3
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 24. dub, 2009 4:14

double
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ArchEron » pát 24. dub, 2009 13:19

aha ale ja som cital ze wen sa inac cvici ako nai tak teras nvm :lol:

no ze wen ide z koncetyn dnu a nai z vnutra ven?
hmm ja myslel, vnutorny styl a vonkojasi co sa tyka aplikaci,ucinost v boji

no co som bol na shaolin show tak ako dost huste gymnastyka perfeknta vysoke kopy atd, a to prerazanie tehal kopija na krku jeto fascinujuce,lenze otaska je vysupenie je vystupenie a co v boji?jeto podobne ale asi ne ? :D

pavela diki
ArchEron
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jur4 » pát 24. dub, 2009 13:25

a co říkate na tudle školu http://www.taijiquan.cz/ ?
jur4
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...