Moderátor: pm
PC píše:Clanek to bude asi zajimavy, ale nejde stahnout
Raptor píše:Ano, s tím se dá jen souhlasit ... Realita v ČR je však v tomhle ohledu bohužel poněkud tristní ...
Raptor píše:Karle, Karle, máme to zapotřebí?®e já jsem se dal nachytat a zase sem něco po dlouhé době napsal
Ničí úroveň neřeším, každej ať si cvičí, co a jak chce, hlavní je, aby ho to, co dělá, bavilo a něco mu to přinášelo.
A jen tak na okraj - můj povzdech se netýkal postojů, ale principů ...
sun píše:O.K. co tě teda vedlo k tomu povzdechu, bylo jen tak obecně, aby řeč nestála?
Prostě jsem se ozval, že mě to téma zajímá. Jak určit kdo chápe principy a kdo ne? Máš na to nějaký návod? Asi máš, jinak bys nevzdychal. Tak sem s ním!
Yvan píše:Znova jsem si připoměl následujích pár vět, která myslím platí nejenom pro styl Jang :
"Tchaj-ťi čchuan je vnitřní systém. Pokud jsou pozice správné a jsou-li vnitřní principy pochopeny, pak je to umění Tchaj-ťi čchuan. Pokud pozice správné nejsou a vnitřní principy nejsou pochopeny, pak se jedná o vnější systém, i když se navenek podobá umění Tchaj-ťi čchuan."
henk píše:Yvan - zcela bez posmesku : tady je videt zcela evidentne velky rozdil mezi pochopenim stejnych textu ruznymi lidmi.
Abych byl konkretni - kdyz preskocim vse ostatni - :pises ,ze vnitrni system neni zalozen na rychlosti.To prece ale neznamena jeji odmitnuti celkove ,napr pri fajing urcite nejde o to ,provest pohyb co nejpomaleji.
Vybusna sila nepostrada slozku rychlosti.
Samozrejme netvrdim ,ze tohle je pristup nutny pro novacka cviciciho prvni rok ,ale tak ani JRupovo zadani neznelo.Stejnou chybou by se mi naopak jevilo dogmaticky lpet na presvedceni ,ze pokud to obsahuje rychlost ,nejedna se o vnitrni system.
Nehlede na fakt ,ze se mi zda ,ze beres pojem rychlost pouze v jeho vnejsi ,opticky projevene forme ,a na vnitrni pohyb ve spojeni s pojmem rychlost zapominas...
Jinak se omlouvam JRupovi ze tu cintam bez vyzvani.....
Henk
PS:Bohuzel ani ostatni casti tveho neg. vymezeni nepostradaji pro mne urcite zkresleni...
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků