Články o Yang Taijiquan

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Raptor » pát 31. bře, 2006 14:01

Na stránkách http://www.taijiquan.cz je k dispozici nový článek, a to 13 tajných slov o aplikacích. Jedná se o další překlad staršího textu, jehož autorství je připisováno mistru Yang Ban-houovi.
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » pát 31. bře, 2006 15:21

Clanek to bude asi zajimavy, ale nejde stahnout :-(
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » pon 03. dub, 2006 10:45

PC píše:Clanek to bude asi zajimavy, ale nejde stahnout :-(

Mea culpa - překlep ve stránce, házel jsem to tam v pátek v rychlosti a nezkontroloval po sobě ... Omlouvám se, už je to v pořádku , takže klidně stahujte ...
Martin
admin
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » stř 05. dub, 2006 18:18

DLOUHÁ CESTA (A Long Journey) překlad části rozhovoru s Epi van de Polem, který vyšel v červnu 2005 ve 2. čísle časopisu The European Internal Arts Journal.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » úte 07. lis, 2006 10:53

Znova jsem si připoměl následujích pár vět, která myslím platí nejenom pro styl Jang :

"Tchaj-ťi čchuan je vnitřní systém. Pokud jsou pozice správné a jsou-li vnitřní principy pochopeny, pak je to umění Tchaj-ťi čchuan. Pokud pozice správné nejsou a vnitřní principy nejsou pochopeny, pak se jedná o vnější systém, i když se navenek podobá umění Tchaj-ťi čchuan."

Z knihy :
Prubířské kameny ověřující pravost umění Tchaj-ťi čchuan neboli Tajná předání rodiny Jangů, str.160
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » úte 07. lis, 2006 11:15

Ano, s tím se dá jen souhlasit ... Realita v ČR je však v tomhle ohledu bohužel poněkud tristní ...
Martin
admin
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » úte 07. lis, 2006 13:16

Raptor píše:Ano, s tím se dá jen souhlasit ... Realita v ČR je však v tomhle ohledu bohužel poněkud tristní ...

Tohle je příliš obecné prohlášení, které se dá použít pro jakoukoliv zem včetně Číny a pro jakékoliv BU. Někde jsem četl, že ani Yang Cheng Fu nebyl spokojen s úrovní a s přístupek ke cvičení svých žáků. Problém je, že s množstvím lidí, degraduje každé umění. Čím více se taijiquan rozšiřuje, tím více degraduje.
Smysl má si říct tuhle větu:

"Tchaj-ťi čchuan je vnitřní systém. Pokud jsou pozice správné a jsou-li vnitřní principy pochopeny, pak je to umění Tchaj-ťi čchuan. Pokud pozice správné nejsou a vnitřní principy nejsou pochopeny, pak se jedná o vnější systém, i když se navenek podobá umění Tchaj-ťi čchuan."

a zamyslet se na tím, co mužů udělat já, aby se moje postoje zlepšily. Řešit úroveň postojů ostatních lidí obecným prohlášením, že je něco tristní, nic neřeší, beru to spíše jako takovou malou provokaci, že se zase někdo chytí a bude plakat nad úrovní BU v Česku, případně to může spustit zase nějakou vlnu nekonkrétních pomluv.

Co by měl teda člověk udělat, aby měl jistotu, že se dočká toho, že jeho postoje budou takové, že vnitřní principy budou pochopeny?
Jde to vůbec bez toho, aniž by člověk určitou, blíže neurčenou dobu cvičil ve špatných postojích? Nestačí, že se to cvičením zlepšuje? A vůbec, kdo má právo úroveň hodnotit? Kdo je ten, kdo tomu rozumí?
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » úte 07. lis, 2006 13:51

Karle, Karle, máme to zapotřebí? ;) ®e já jsem se dal nachytat a zase sem něco po dlouhé době napsal ;) Ničí úroveň neřeším, každej ať si cvičí, co a jak chce, hlavní je, aby ho to, co dělá, bavilo a něco mu to přinášelo.

A jen tak na okraj - můj povzdech se netýkal postojů, ale principů ...
Martin
admin
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » úte 07. lis, 2006 14:14

Raptor píše:Karle, Karle, máme to zapotřebí? ;) ®e já jsem se dal nachytat a zase sem něco po dlouhé době napsal ;) Ničí úroveň neřeším, každej ať si cvičí, co a jak chce, hlavní je, aby ho to, co dělá, bavilo a něco mu to přinášelo.

A jen tak na okraj - můj povzdech se netýkal postojů, ale principů ...

O.K. co tě teda vedlo k tomu povzdechu, bylo jen tak obecně, aby řeč nestála?
Prostě jsem se ozval, že mě to téma zajímá. Jak určit kdo chápe principy a kdo ne? Máš na to nějaký návod? Asi máš, jinak bys nevzdychal. Tak sem s ním!
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » úte 07. lis, 2006 15:10

sun píše:O.K. co tě teda vedlo k tomu povzdechu, bylo jen tak obecně, aby řeč nestála?
Prostě jsem se ozval, že mě to téma zajímá. Jak určit kdo chápe principy a kdo ne? Máš na to nějaký návod? Asi máš, jinak bys nevzdychal. Tak sem s ním!

Vzdychal jsem obecně, na návod se zeptej Vincenta, zbytek v SZ ;)
Martin
admin
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » úte 07. lis, 2006 23:39

Yvan píše:Znova jsem si připoměl následujích pár vět, která myslím platí nejenom pro styl Jang :

Yvane, Sune, Raptore,

co pro Vás znamená spojení "vnitřní systém"? Skutečně mě zajímá jak to kdo chápe a v čem spočívá podstata Vaší praxe, aby to byl "vnitřní systém". Občas si kladu stejnou otázku, ale bez jasné odpovědi...

J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Yvan » stř 08. lis, 2006 10:46

Můžu mluvit jenom za sebe, na základě svých omezených zkušeností, které mám jenom s taiji.
To chápání se v důsledku mého cvičení postupně vyvíjí.

Negativně vymezeno, vnitřní systém není založen na fyzické síle, používání síly proti síle, rychlosti a znalosti různých technik.

Konkrétně taiji pro mne stojí na vnitřních principech, vyjádřených například v klasických textech taiji.
Což je kolem šesti textů, které různým způsobem rozebírají v podstatě to samé jako : uvolnění, používání mysli a ne hrubé síly, spojení všech částí těla v pohybu, rozlišování plnosti prázdnoty a pár dalších věcí.
Když jsem to četl poprvé, tak to byly pro mne dost abstraktní pojmy.
A postupně s cvičením se stávají konkrétnějšími.
Pro mne osobně je nejlepší, když to můžu pocítit například při cvičení tuishou s někým, kdo to realizuje.
Například nejlíp si uvědomím svoje napětí, když cvičím s člověkem, který je uvolněnější než já a přitom je zakořeněný a vnitřně spojený.
Pak se s tím snažím pracovat ve svém vlastním cvičení.
Yvan
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » stř 08. lis, 2006 11:30

Yvan - zcela bez posmesku : tady je videt zcela evidentne velky rozdil mezi pochopenim stejnych textu ruznymi lidmi.

Abych byl konkretni - kdyz preskocim vse ostatni - :pises ,ze vnitrni system neni zalozen na rychlosti.To prece ale neznamena jeji odmitnuti celkove ,napr pri fajing urcite nejde o to ,provest pohyb co nejpomaleji.
Vybusna sila nepostrada slozku rychlosti.

Samozrejme netvrdim ,ze tohle je pristup nutny pro novacka cviciciho prvni rok ,ale tak ani JRupovo zadani neznelo.Stejnou chybou by se mi naopak jevilo dogmaticky lpet na presvedceni ,ze pokud to obsahuje rychlost ,nejedna se o vnitrni system.

Nehlede na fakt ,ze se mi zda ,ze beres pojem rychlost pouze v jeho vnejsi ,opticky projevene forme ,a na vnitrni pohyb ve spojeni s pojmem rychlost zapominas...

Jinak se omlouvam JRupovi ze tu cintam bez vyzvani.....

Henk

PS:Bohuzel ani ostatni casti tveho neg. vymezeni nepostradaji pro mne urcite zkresleni...
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod sun » stř 08. lis, 2006 11:32

Souhlasím s Yvanem.
Abych nebyl tak stručný, přidám něco svými (mistrovými) slovy.
Je nutné opravdu rozlišovat vnější a vnitřní přístup. Pokud někdo praktikuje oboje, stojí na místě. Jak to tohle chápu? Ze začátku těžko. Je třeba aby se člověk procvičil k pochopení rozdílu a netuší v čem to bude spočívat. Teoreticky je schopen o tom hovořit a tomu tzv. rozumět, ale když je k sobě upřimný, tak zjištuje, že vlastně neví - myslím prakticky neví.
Nezbývá mu než následovat někoho, o kom si myslí, že ví.
A zajímavé je, že když začne vědět prakticky, tak zas přestane mít schopnost o tom hovořit. Divné, že. Ale kdyby to bylo jednoduché a šlo to, tak už by dávno to někdo popsal tak, aby to i pro laiky srozumitelné bylo.
Navíc, každý se k tomu procvičení přibližuje trochu z jiné strany, takže i ti co cvičí stejný systém, tak si těžko rozumí, pokud o tom budou mluvit. A navíc se to pořád vyvíjí, takže to co platí jeden den nemusí platit na druhý den.
Pocitově bych to popsal takto, není citít fyzické tělo, tedy nejsem schopen jej řídít vnějšími podněty, tedy musím zapojit jiné a to budou asi ty vnitřní. Vše se děje jakoby samo.
Jak k tomu dojít? Naše škola preferuje cvičit pod velkým napětím (nikoliv zatuhlostí) čímž dochází k postupnému zvyšování uvolnění (nikoliv ochablost).
Ten rozdíl mezi vnitřním a vnějším se stává časem zřetelnější a zřetelnější. Ale bohužel je to jen a jen názor toho kdo to dělá.
Vnější přístup zatím nejsem schopen přestat používat u většiny činností, třeba teď jsem si uvědomil, že píšu na klávesnici vnějšně, ale pokud se budu soustředit,tak bych časem mohl přejit na vnitřní provedení, ale musel bych začít postupně a příspěvek by vypadal asi takhle:
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
přičemž to a mačkám vždy ne že držím klávesu.
a po čase by mohlo následovat: bbbbbbbb
prostě po čase by pouze představa a vyvolala zmáčknutí klávesy bez toho, že bych cítil, že něco mačkám, prostě by na obrazovce se objevila reakce na práci mé mysli, jako by to tělo neudělalo. Tak je to i v taiji. Jestliže někoho při tuisho vyvedu z rovnováhy ani tom nevím pouze vidím a musím se smát, pokud to vím, tak jsem to udělal vnějšně.
Teď vidím, že bych mohl psát do nekonečna. Takže můj přístup je ještě hodně vnější, musím na tom zapracovat, uff!
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » stř 08. lis, 2006 11:55

henk píše:Yvan - zcela bez posmesku : tady je videt zcela evidentne velky rozdil mezi pochopenim stejnych textu ruznymi lidmi.

Abych byl konkretni - kdyz preskocim vse ostatni - :pises ,ze vnitrni system neni zalozen na rychlosti.To prece ale neznamena jeji odmitnuti celkove ,napr pri fajing urcite nejde o to ,provest pohyb co nejpomaleji.
Vybusna sila nepostrada slozku rychlosti.

Samozrejme netvrdim ,ze tohle je pristup nutny pro novacka cviciciho prvni rok ,ale tak ani JRupovo zadani neznelo.Stejnou chybou by se mi naopak jevilo dogmaticky lpet na presvedceni ,ze pokud to obsahuje rychlost ,nejedna se o vnitrni system.

Nehlede na fakt ,ze se mi zda ,ze beres pojem rychlost pouze v jeho vnejsi ,opticky projevene forme ,a na vnitrni pohyb ve spojeni s pojmem rychlost zapominas...

Jinak se omlouvam JRupovi ze tu cintam bez vyzvani.....

Henk

PS:Bohuzel ani ostatni casti tveho neg. vymezeni nepostradaji pro mne urcite zkresleni...

ale cintas celkem spravne, cintej dal :wink:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » stř 08. lis, 2006 12:30

PC - no ,pokud bych mohl navazat na svoji polemiku s Yvanovym nazorem ,castecne bych snad charakterizoval vnitrni systemy spis nez striktnim odmitnutim vnejsich projevu - zde tedy napr. rychlosti - ,jejich postupnym presunem "dovnitr" ,zmenou jejich chapani v souvislosti s ostatnimi (napr. hovorit o rychlosti - byt i vnejsi - v souvislosti se spojenym telem je zase neco jineho nez v souvislosti s jeho nekoordinovanyma castma) principy.....

Presun do centra ve smyslu pozornosti ,dechu ,teziste ,principu jednoty atd.......a nasledna nutna schopnost soucasne to vnitrni nechat projevit navenek.

Bohuzel si ale myslim ,ze musi existovat nejaky bod ,k nemuz se vaze zkusenost s vnejsim pohybem ,aby bylo zmineny presun dovnitr mozno od neceho "odrazit" a smerovat....

Abychom neminuli.....

Henk
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Raptor » stř 08. lis, 2006 13:29

Zdarec, v kostce je pro mě "vnitřní systém" takový systém, kde člověk vědomě uvnitř propojí a použije svoje tělo jako jeden celek při dodržení určitých kvalit, jako je uvolnění, snížení, klid, nepřetržitost, ovládnutí těžiště, soustředění mysli, atd ...

Pro Yvana k rychlosti:

Citace z knížky Tai Ji Quan - Otázky a odpovědi od Chen Wei-minga (1929), vydáno nakladatelstvím Temple 2005, str. 44:

Otázka (Chen Wei-ming): V pozicích Tai Ji Quan, jako například Oprášit koleno / Lou Hsiah Au Pu, jdete nejdřív rukou dozadu, potom pomalu vpřed a nakonec tlačíte přímo dopředu. To je však velice pomalé. Jak to může být použito v boji?

Odpověď (Yang Cheng-fu): Tai Ji Quan používá pomalé a kruhové pohyby k uvolnění. Když se otáčí celé tělo, tak to pomáhá Ti (substanci, podstatě). V aplikacích ale takto pohyby neděláme. Používá se jen část toho velkého kruhu, a to rychlým pohybem. Jinak bys byl úplně hloupý.

To byla citace - ne můj dovětek ;)

A pak ještě možná překlad článku o Yang Shao-houovi, který jsem přeložil pro náš web: Malý rám Yang Shao-houa.

Jinak Henk to vyjádřil pěkně ...
Martin
admin
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » stř 08. lis, 2006 13:57

...
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » stř 08. lis, 2006 14:41

Mám pocit, že Yvan nemyslel rychlosti, to co se mu snažíte vytknout.
Principielně není možné, aby něco vnějšího bylo rychlejší než vnitřní. Toť teorie a Yvan ji bezpochyby zná.
Proč tedy uvedl rychlost a znalost technik, že na tom není založen vnitřní systém?
Asi to bude hlubší, než si vy vysvětlujete tím, že Yvan odmítá rychlost. Možná by stálo za to se zeptat: "Yvane jak jsi myslel s tou rychlostí" než mu říct v podstatě: "je nesmysl zařazovat rychlost mezi negativa".
Možná tím myslel, pokud budu trénovat vnější rychlost - tedy rychlost jak je tomu běžně rozuměno - třeba běhat 100m úseky je nesmysl, tak jak je nesmysl se učit stovky technik nazpaměť. Tohle je vnější trénink.
Něco jiného je trénovat koordinaci mysli s tělem. Sladit rychlost těla s myslí, aby vše začalo, běželo a končilo v jeden okamžik a přitom mysl byla kousek dopředu. S tímhle se musí začít velmi pomalu, ale určitě jak se dosáhne vyšších úrovní, tak to jde pak i rychle. Jak praví klasici od velkých pohybů k malým a ne naoopak.
Pak je tu rychlost individuální a rychlost sladěná s pohyby protivníka. Když je protivník pomalý, tak i já budu pomalý, když je rychlý budu stejně rychlý, ale v cíli budu vždy první. Proč? Třeba proto, že pokud dokážu udržet vždy stejnou rychlost při přesunech a kontaktu, tak protivník se nikdy nedoví, že dělá něco špatně, až když už to nemůže změnit a je poražen. Nejde o to tedy být za každou cenu rychlejší, ale stačí když budu v podstatném okamžiku všude dřív. Ale Yvan bezpochyby sám vysvětli, jak on chápe rychlost ve vnitřních stylech. Já jsem jenom přidal trochu ze svého chápání.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod henk » stř 08. lis, 2006 15:23

Sun - doufam tedy ,ze jsem Yvanovi nepodsunul nejakou divniu predstavu.
Snad jen poznamenam ,ze to ,jak to Yvan formuloval ,bylo lehce zavadejici.Coz by v pripade ,ze by to cetl nejaky laik ci novacek asi nebylo zadouci.....

Diky za Raptoruv prispevek ,ktery by to eventualne uvedl na spravnou miru.

Henk
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...