Formy-ulice

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Riverman » stř 20. črc, 2005 9:03

MessiaH píše:Nezalezi na protivnikovi, ale na tobe samotnem.Tělo dává člověku hranice a jen duch mu otevírá nekonečno.

To mas pravdu, ale to jak ses dobrej poznas az ve chvili, kdy se s nekym srovnas....tudiz potrebujues protivnika
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

ooo

Příspěvekod Anonymní » stř 20. črc, 2005 14:45

Pánové přečtěte si v knize umění tchaj ti čchuan článek pět ůrovní kung fu a budete vědět o čem jsou formy alespoň trochu.Myslim že tu knihu napsal Vít Vojta který má tušim školu v Plzni.Ale jak sem řekl,není forma jako forma.Když budete cvičit dejme tomu nějaké základní formy z taekwondo nebo jiných paskvilů tak je cvičte tak na 20% a zbytek sparing protože to co v tradičních kung fu formách přetrvalo v žádných jiných bojovývh uměních není.Proto musej taekwondisti,aikidisti atd cvičit hlavně nácvik aplikací ve dvojici a sparingy.Jejich formy neobsahují takovou hloubku jako formy kung fu.Ale je to jejich věc.Když jim to stačí...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkis » stř 20. črc, 2005 20:21

littlearts: Z tvých rozmluv se mi jeví, že máš pocit, když budeš cvičit pouze formy (mám na mysli ty, které mají podle tebe smysl), tak budeš perfektně připraven na boj - chyba, bez toho, aniž bys poznal, jak se tví soupeři můžou chovat, abys odhadl jejich reakce a pohyby, musíš trénovat i sparing a neomezovat se jen na jednoho protivníka, ale zkoušet to s více lidmi.
Formy jsou dobrý prostředek k tomu, aby ses naučil kombinace technik v různém spojení a dodal jim rychlost a přesnost.
majkis
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: ooo

Příspěvekod diablik » stř 20. črc, 2005 23:28

...
Naposledy upravil diablik dne úte 05. zář, 2006 10:01, celkově upraveno 1
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » čtv 21. črc, 2005 6:20

Ačkoli nechci být nijak tvrdý a neomalený,přesto musím podotknout, že krásné představy o pravém kung-fu apod. vedou pouze k pádu.
Realita je úplně jiná, horší, mnohem bolestivější a mění člověka víc, než si někdy může být ochoten připustit.
Čím dřív se každý, kdo trénuje jakýkoli styl, vymaní ze všech naivních představ, tím míň budeme muset povídat na fórech věčně o tom samém, vyvracet a mentorovat.
Lidi, boj je hnus a bojová umění jsou k ničemu, ta nás nezachrání! Až to takhle začneme brát, tak potom nám BU budou tím nejlepším a hlavně funkčním nástrojem
®ivot je boj /// http://virgee.wz.cz/
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » čtv 21. črc, 2005 7:46

bojove umenia su k nicomu :?: :?
top sa moc nehodi na "sajt" o bu :evil:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » čtv 21. črc, 2005 7:59

Jsem dostatečně při rozumu, abych věděl, o co na tomhle sajtu jde.
Zkus si přečíst hned následující větu a pochopíš. Nebo nepochopíš hned, ale jednou určitě.

Jsem prostě skeptik - nic mi zatím tuto myšlenku nebylo schopno vyvrátit.

Doufal jsem, že ten post napíšu dost jasně, aby z něj bylo možno pochopit tu myšlenku, ale jak se zdá, mám, jako obvykle, problém přesně formulovat svou myšlenku ;)
Naposledy upravil Virgee dne čtv 21. črc, 2005 8:04, celkově upraveno 1
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

formy vs. boj

Příspěvekod wushi » čtv 21. črc, 2005 8:04

to, že bojové umenia sú k ničomu, bolo skôr asi myslené k realite dneška, teda že každý magor môže byť ozbrojený a na vzdialenosť 10m proti 9mm bu naozaj nepomôžu...a pomaly ale isto sa vytratila potreba ovládať bu k boju o prežitie...
ok, ale je tu kopec iných aspektov, pre ktoré sú bu použiteľné a dôležité - zdravotný aspekt, sebaobrana, sebarealizácia, duchovná stránka, kondičná stránka, využitie pre reálne situácie (bodyguard, polícia, ...)...proste kto hľadá nájde...
k pôvodnej téme - je krásne cvičiť formy, ale bez reálnej skúsenosti, teda sparringu alebo kontaktnej bojovej prípravy je to len teória...je to ako s cudzími jazykmi - môžeš si precvičiť tísíckrát to isté slovíčko a keď dôjde k reálnemu použitiu, tak si naň v rýchlosti debaty nespomenieš a nevieš ho použiť...techniku z formy treba mať odskúšanú v reále, až potom je využiteľná v praxi...
naopak, bez foriem je čistá bojová príprava ochudobnená o aspekt vizualizácie - teda nácviku techník bez súpera tak, ako by mali vyzerať...je to dôležité ako opakovanie si slovíčiek "nasucho" pre seba...
žeby to tak mohlo byť? :?: :idea: :wink: :? :lol:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » čtv 21. črc, 2005 12:35

Lidi, boj je hnus a bojová umění jsou k ničemu, ta nás nezachrání! Až to takhle začneme brát, tak potom nám BU budou tím nejlepším a hlavně funkčním nástrojem

hlavně že Virgiee má pod svojím textem vždycky jedno moudré přísloví.... ®ivot je boj...

:lol: :lol:
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » čtv 21. črc, 2005 12:47

Sai:
A to si nějak protiřečí?
Pokud se nemýlím, tak tvrdím-li, že život je boj a zároveň že boj je hnus tak mě to implikací dovádí k tvrzení že život je hnus(ný). To není lež, nebo snad protimluv.
Druhou věcí je kontext. Ale Ty jsi jeden z těch co si moc hlavu se souvislostmi nelámou, že? Vytrhávat věci z kontextu a jimi podporovat své osobní antipatie (podle Tvých příspěvků soudím, že to možná ale nebude osobní jako spíš obecná antipatie, odpor ke všem, kdo si myslí jiné věci než Ty, ó božský).

A život že není boj? Ty, který jsi tak velkým Mistrem a znalcem snad tvrdíš, že nemusíme bojovat třeba proti sobě, své lenosti, abychom byli lepšími v BU?
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod raduz » čtv 21. črc, 2005 13:20

Virgee píše:Jsem dostatečně při rozumu, abych věděl, o co na tomhle sajtu jde.
Zkus si přečíst hned následující větu a pochopíš. Nebo nepochopíš hned, ale jednou určitě.

Jsem prostě skeptik - nic mi zatím tuto myšlenku nebylo schopno vyvrátit.

Doufal jsem, že ten post napíšu dost jasně, aby z něj bylo možno pochopit tu myšlenku, ale jak se zdá, mám, jako obvykle, problém přesně formulovat svou myšlenku ;)

OK, asi viem co si tym myslel, ale to by sa skor hodilo do "filozofickej" debaty.
Ja mam boj celkom rad (myslim ten treningovy a sportovy zapas), nie sa s niekym nmlatit na ulici naprikla :evil:
raduz
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Sai » čtv 21. črc, 2005 20:17

Virgee píše:Sai:
A to si nějak protiřečí?
Pokud se nemýlím, tak tvrdím-li, že život je boj a zároveň že boj je hnus tak mě to implikací dovádí k tvrzení že život je hnus(ný). To není lež, nebo snad protimluv.
Druhou věcí je kontext. Ale Ty jsi jeden z těch co si moc hlavu se souvislostmi nelámou, že? Vytrhávat věci z kontextu a jimi podporovat své osobní antipatie (podle Tvých příspěvků soudím, že to možná ale nebude osobní jako spíš obecná antipatie, odpor ke všem, kdo si myslí jiné věci než Ty, ó božský).

A život že není boj? Ty, který jsi tak velkým Mistrem a znalcem snad tvrdíš, že nemusíme bojovat třeba proti sobě, své lenosti, abychom byli lepšími v BU?

Virgee, s tím že život je boj plně souhlasím, jen jsem nevěděl že bu jsou na nic a že život je hnus... vždycky jsem si totiž myslel že je hnusný jenom někdy...

proč taky kácet celou jabloň když na něm visí jenom jedno shnilé jabko??
®ij jako by každá minuta byla tou poslední...
Sai
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » čtv 21. črc, 2005 20:58

Všechno je to otázka názoru ;) Samozřejmě, že v životě jsou i světlý chvilky...

S tím stromem a jablkem souhlasím.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Krokac » pát 22. črc, 2005 9:20

Sai píše:
Virgee píše:Sai:
A to si nějak protiřečí?

Virgee, s tím že život je boj plně souhlasím, jen jsem nevěděl že bu jsou na nic a že život je hnus... vždycky jsem si totiž myslel že je hnusný jenom někdy...

proč taky kácet celou jabloň když na něm visí jenom jedno shnilé jabko??

No já bych to charakterizoval jako p. Werich v písni ®IVOT JE JEN NÁHODA jednou si dole jednou nahoře !!!

A tady platí má věta pod čarou. Ikdyž je život někdy nespravedlivej a nadáváme na něj, tak vždycky stojí za to žít. Bez problémů to nejde.

Jin jang - vše musí bát v rovnováze. Nesmí převažovat protiklady nad klady a naopak.
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jayo » sob 23. črc, 2005 0:55

Myslim si, ze ak niekto studuje BU do hlbky, da mu to ovela viac, nez zlepsenie sebaobrany. Ale vyzera to tak, akoby to bolo pre nasu mentalitu nepochopitelne. Pre nasu mentalitu by bolo najkrajsie byt Jackie Chanom, ktory si kraca po ulici a vsetkych zbije, a to je dovod preco sa chceme venovat BU. A dosiahnut to v co najkratsom case. Zda sa mi, ze niektori ludia zacnu s kung-fu, ale casom, ked zistia aka dlha cesta to k tomu cielu je, prestupia na box, thaj-box atd, lebo to prinasa rychlejsie vysledky. Toto je umenie?

Cest vynimkam, ktore sa snazia zmenit tuto mentalitu v sebe, ktora nam bola nedobrovolne vstepovana uz od malicka.
Jayo
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Krokac » sob 23. črc, 2005 7:40

Jayo píše:Myslim si, ze ak niekto studuje BU do hlbky, da mu to ovela viac, nez zlepsenie sebaobrany. Ale vyzera to tak, akoby to bolo pre nasu mentalitu nepochopitelne. Pre nasu mentalitu by bolo najkrajsie byt Jackie Chanom, ktory si kraca po ulici a vsetkych zbije, a to je dovod preco sa chceme venovat BU. A dosiahnut to v co najkratsom case. Zda sa mi, ze niektori ludia zacnu s kung-fu, ale casom, ked zistia aka dlha cesta to k tomu cielu je, prestupia na box, thaj-box atd, lebo to prinasa rychlejsie vysledky. Toto je umenie?

Cest vynimkam, ktore sa snazia zmenit tuto mentalitu v sebe, ktora nam bola nedobrovolne vstepovana uz od malicka.

Souhlas, taky kus pravdy 8)
Bojovat se musí se ctí, houževnatě, chytře, ale nikdy ne zakaždou cenu !!!

http://mtulak.sweb.cz
Krokac
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Virgee » sob 23. črc, 2005 8:22

Pro mě jsou všechna BU nástrojem. některá lepším, některá horším, některá vhodná pro tohle a jiná zas pro tamto.

Rozumím ale názorům a myšlenkám lidí, kteří si z BU berou víc než tohle. Filozofii, vnitřní klid, berou je jako Cestu.

Ale to je náhražka náboženství, náhražka něčeho, co dnes většina lidí odmítá ale po čem touží vnitřně něčím, co se dá skousnout.

Na filozofii, etiku,morálku - na to jsou náboženství. BU jsou a byla nástrojem, pojímaným samozřejmě vrámci kultury, kde vznikala, tedy i s určitým náhledem na svět, ale pořád nástrojem, schopností.

Přinejmenším jedna věc je na "ne-nástrojovém" přístupu pozitivní - pokud BU dělají z jedinců lepší lidi, tak je to OK.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

kata

Příspěvekod player » sob 23. črc, 2005 19:10

Muj pohled na cviceni sestav uz se tu probiral,to prezkocim.
Vidim to nasledne,kdyz uz se ucit nejakou sestavu,tak jedine az po prakticke aplikaci.Pokud se clovek nauci a zafixuje si dane pohyby,pak snadno narazi v praxi.Rikam to proto,protoze ve spouste skol se uci kata podle obrazku v knizkach,obrazne receno.Proste ucitel predvede pohyby a zak se je snazi napodobit a zapamatovat.Aplikace(tedy realne/prakticke vyuziti) technik v sestave obsazene se rozebiraji az mnohem pozdeji,coz vidim jako velkou chybu.Takto naucene sestavy maji velmi maly efekt ve spojitosti s vyuzitim "na ulici",jestli vubec nejaky.
Cago;)
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Virgee » sob 23. črc, 2005 19:59

Souhlasím - ukázat k čemu a jak a potom fixovat a dostat do krve pomocí mnohonásobného opakování, tedy forem.
V takovémto případě jsou formy použity správně.
Virgee
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: kata

Příspěvekod Anonymní » ned 24. črc, 2005 11:54

player píše:Muj pohled na cviceni sestav uz se tu probiral,to prezkocim.
Vidim to nasledne,kdyz uz se ucit nejakou sestavu,tak jedine az po prakticke aplikaci.Pokud se clovek nauci a zafixuje si dane pohyby,pak snadno narazi v praxi.Rikam to proto,protoze ve spouste skol se uci kata podle obrazku v knizkach,obrazne receno.Proste ucitel predvede pohyby a zak se je snazi napodobit a zapamatovat.Aplikace(tedy realne/prakticke vyuziti) technik v sestave obsazene se rozebiraji az mnohem pozdeji,coz vidim jako velkou chybu.Takto naucene sestavy maji velmi maly efekt ve spojitosti s vyuzitim "na ulici",jestli vubec nejaky.
Cago;)

podívej, ňoumo, ty Vietnam Jutsu nebo co to cvičíš po lesích se svým psem : to že se to stalo tobě, že máš tvé zkušenosti - to neznamená že je mají i ostatní, že jsou stejný trubky jako ty. Vždycky mě dokáže rozesmát tenhle přístup různých loserů , který všude vykřikujou a hýřej moudrostma jenom díky tomu že oni sami to nechápou nebo neumí naučit. Ty by jsi nejdřív skákal z letadla a potom balil padák, ne? Vyrazit na dálnici v autě a pak dodatečně se učit řídit apod. co ? Ty jsi přesně ten typ kterej se nikdy nic nenaučí pořádně, možná leda se stane přeborníkem u nich na pupíčkově po rvačce s Frantou z vedlejší vesnice.
Na druhé straně lidi kteří cvičí jenom sestavy jsou stejní srandisti jako ty. Můžete si podat ruce, když nevidíte proces učení a tréningu v souvislostech.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...