Janoj píše:4Luen:
Hodně jsem se opozdil s reakcí na téma fotky. Jen jsem ti chtěl říci, že si nemyslím, že fotka nepomůže ve studiu bu. Dříve jsem v tom také nic nehledal prospěšného, ale když si člověk to začne uvědomovat v souvislostech a lidé, kterých si váží mu v tom pomohou, tak to beru, jako součást studia bu. Myslím si, že kdyby to tak nebylo, tak třeba takový bojovník, jakým byl Sun Lutang, by do své knihy "Study of Taijiquan" neměl důvod dávat svoje fotky k popisu jeho formy. Jsem přesvědčen, že právě lidé, kteří mají pak už hodně velké kungfu, tak už je pak jedno, zda se díváš na fotku, na které cvičí formu a nebo jen tak stojí a nebo sedí na židli (viz. právě foto Sun Lutanga). Řekl bych to obecně - principy bu se staly součástí jejich života, takže je neuplatňují jen když se rozhodnou cvičit a nebo, když si na to vzpomenou. Takže třeba uspořádání těla vlastně cvičí stále. V tom já třeba osobně vidím také tu obrovskou hodnotu těchto bu.
No jde o to, cemu kdo rika studium bu a hlavne co si pod tim predstavujeme. Ja myslim, ze 1000 fotek neda ani zlomek toho, co muze dat jedno video a jedno video neda ani zlomek toho, co da vlastni cviceni, ale proti gustu ...
Jaky byl SLT bojovnik asi nikdo z nas nevi, ze? Nicmene vim jaci bojovnici v bu jsou dnes a je evidentni jak rozdilne ovoce prinasi rozdilna metodika a pristup k veci

Nejdrive se kreslily obrazky, pak se delaly fotky a dnes se nataci videa! Myslis, ze by dnes SLT nenatocil vyukove dvd a nebo by napsal k forme komentar s fotkama? Cili tvou vsuvku s fotkama jako argument neberu, nicmene rozumim tomu, co si tim chtel rici.
Jasne pokud je nekdo vyhlaseny GM, tak ho staci videt mocit a nebo jine veci a vidim jake ma velke gung fu, promin ..., ale tohle ne. Me presvedci jen to, jak je ten clovek schopny fungovat a dejme tomu jake ma schopnosti jako ucitel, ale drzeni tela ... neco napovi, nicmene nakonec muze byt uplne zavadejici

Ale jinak si asi rozumime