JKD

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod player » ned 13. pro, 2009 21:39

defendu: dneska uz by ti to nikdo nezbastil, ale pred bezmala 40 lety...?!

Porad se tu prirovnava BL k dnesnim sportovcum z MMA apod., ale nikomu nedochazi, nebo to proste zamerne z nejakeho duvodu opomiji, ze nic takoveho v dobe, kdy BL zil, proste nebylo.Na jake urovni byla televize a na jake urovni je ted, hm?Staci se podivat na rozsah zprav.Kde byl internet v 60-70. letech, hm?Proc nikdo neporovnava dokonalost televize, mysleno hardware, z toku 1970 a z roku 2009?Protoze to je proste nesmysl a blbost, tak proc sakra srovnavate um cloveka pred 30 lety s dnesnima borcema?Jak by se asi na vas divali atletili v sedesatych letech, kdyz byste jim tvrdili, ze je stovku mozne zabehnout za 9,58s? :idea: :roll:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 13. pro, 2009 22:14

4 player - jde spíš o to,že ti sportovci v těch 70 tých letech netvrdili,že všichni ostatní sportovci před nima to dělali špatně a požívali zkostnatělé metody.

4 BizonCZ - kopat do mrtvol je opravdu ubohost,ale myslím,že v tomhle případě šlo spíš o to,aby někteří lidé pochopili,že supermani prostě neexistujou.....B.L. byl bezpochyb vyjímečnej týpek,to mu memůže nikdo upřít.....kdyby nebyl,tak tu o něm po tolika letech nepíšem :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » ned 13. pro, 2009 22:22

defendu: jenze to asi tak zcela ocividne bude, kdyz jsou lide cim dal lepsi a lepsi.Jenom nekteri lide proste nedokazou zkousnoust, ze to BL rekl na plnou hubu, nebo ze to vubec nejak komentoval.

Cili si polozme otazku, proc kritizovat negativne nekoho, kdo proste jen rika nahlas pravdu?A ze na ni nema patent(mysleno pouzivani nekterych myslenek, ktere udajne prevzal)t?No a?Sakra ja si pripadam jak na detskem hristi, copak nekomu BL vzal oblibenou hracku nebo nekomu svou existenci ublizil?
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » ned 13. pro, 2009 22:33

..aby sme sa zbytocne nehadali a nebrali to tu smrtelne vazne tak pridavam vyrok od B.L. ktory sa mi vzdy pozdaval 8)

,,Ty, člověk, jsi nejdůležitější, nejsi tu kvůli vytvořeným věcem, ale naopak, všechno je tu kvůli tobě, protože ty jsi nejdůležitější"
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » ned 13. pro, 2009 22:39

A pred nim se rikla pravda jen na 1/2 huby ... vzdy byli lide, kteri nemaji problem vystoupit z davu a rici co si myslim a vzdy budou prizdisraci, kteri radeji budou jen proplouvat a ted jsem hroznej frajer, ze jsem to rekl na plnou hubu??? Neklesa nam trochu zebricek hodnot?

BL nebyl prvni kdo neco rekl, ani posledni a rozhodne ne originalni ... o cem se tady proboha bavime, ja to pochopim s teenagerem, ale toto ... :roll:

Kdo je tady vlastne otevrenej a kdo je zkostnatelej :?:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » ned 13. pro, 2009 22:49

BizonCZ: diky za pripsevek, videl si ze jsem se v zaveru omluvil za ostrejsi ton, Stando! bavime s o Bruce Lee a JKD! tomu o co jsem se pokusil se rika "demytizace", propichnuti medialni bubliny, legendy nafouknute (z ciste zistneho hlediska!) Lindou Lee - knih typu "Bruce Lee: The Man Only I Knew", smarjaaa! o mrtvych jen dobre, ehm... ja hlasuju za "pravdive", hagiografii ma Bruce Lee milion. Tao of Kung Fu je druhorada prirucka o nicem (Tao of Jeet Kune Do je lepsi, ale kdo nema podobnych poznamek plnej suplik), na Bruce Leeho filmy se (snad s vyjimkou Enter the Dragon a dochovane stopaze Game of Death) neda koukat, kdyz vidis zabery z jeho treninku chce se Ti zaplakat, a kdyz vidis kam jeho trenink po zdravotni strane vedl chce se ti zaplakat dvakrat. ale o tom, ze svet bojovych umeni ovlivnil o tom zadna, i kdyz je smutne, ze ostatne jakykoliv obor dneska ovlivnuji spise nez profici "celebrity" a medialni hvezdicky. videl jsem vsechny jeho filmy, komplet treninkovou stopaz, x dokumentu o nem, cetl vsechny jeho knihy, mluvil s lidmi co jeho eru v SF zazili, mluvil jsme s kmotrencem Siu Honsaanga, sifu ktery Bruce Lee naucil sestavy gung lik kyun, jit kyun a bang bou, takze ver, ze alespon trochu vim, o cem mluvim. Sly Stallone je sympatak, x lidi jeho Rocky nadchnul pro box, ale Sly si nikdy na nejlepsiho fightera na svete nehral - ostatne mozna ani Bruce Lee ne, to z nej udelali az jeho apostolove. takze - komu cest, tomu cest, ale vocamcadpocamcad, to bysme za chvili obdivovali Sho Kosugiho, Rudolfa Hrusinskeho a jeho ceske facky ci inspektora Clouseau a jeho sluhy Kato za prinos pro bojova umeni. chapu Tve vysoke moralni standardy, super, mozna jsme pouzil spatny vyber slov, ale doufam ze alespon trochu chapes Ty i ostatni o co my slo. modly stoji na hlinenych nohou. dle myho takovej Wang Xiangzhai byl stokrat vetsi "revolucionar" nez Bruce Lee

offtopic: videl jsem ted kratkej dokument o Fedorovi (Fedor - Last Emperor), a musim rict jak se mi vzdycky libil jako fighter, stoupl v mych ocich i jako clovek (tichej, skromnej, dric, zadny egoproblemy etc.), doporucuju!
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod player » ned 13. pro, 2009 22:55

Nectu knizky, na to jsem moc linej.Jedine co jsem kdy precetl a co me zaujalo, jsou naucne encyklopedie apod.Cili pokavad nekdo nekdy jiz pred tisici lety napsal to, co ja jsem slysel az z ust BL, budiz!
Znovu se ale ptam, co je sakra na tom spatneho?Copak originalniho a ZARUCENE vlastniho a prukopnickeho jste vymysleli vy, vecni kritici a "hateri" BL?Hm?Proc porad tak nekoho moc trapi, ze to byl zrovna BL, kdo se nejakejma, kdyz to reknu takhle, kecama zviditelnil?Me uz tu vazne, bohuzel, zacina festove smrdet prosta a nefalsovana zavist.
Nutil snad nekomu vermomoci tu jeho "pravdu"?Mucil nebo snad zabil nekoho kvuli tomu?Jezismarja co je potom takovy Hitler?

...a vy si tak rikejte dospeli :? :roll:
player
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » ned 13. pro, 2009 23:04

...jinak nevim jestli jsem to prispevkem vyse jeste vice nezasklil, ehm, ale doufam, ze vtip, ironie, nasazka etc. neni tady na serveru trestna a ze to obcas nekdo pochopi, diky :D
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » ned 13. pro, 2009 23:07

player: jenze nas Bruce Lee prave vubec netrapi, nas trapi Ti, co je Bruce Lee tak desne moc trapi :D nic proti Bruce Leemu, je se snazim o strizlivy pohled na jeho osobu, jak rikam, v Cine je za poloboha, dodnes to je jejich hrdina, ale kvuli tomu, ze dal Cinanum na zapade face a identitu (a ze vydelal spoustu penez)
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 14. pro, 2009 0:57

prvního asijskýho bojovníka sem právě viděl kata z clusoa jo a týpky v sandokanovi a co mi teda dostalo víc než bruce lee byla zrada a pomsta a pak třicetšestkomnat ale nežral jsem to ,filmy o kung fu mně baví víc ted než v pubertě kdy sem dělal karaate. ale z jinýho důvodu spíš je to má záliba v brakové kultuře :wink: pro jistou čistou naivitu a atmosferu. a v některejch je i určitý asijský myšlení a principy zakodovaný . ale není to v tom vizualním provedení boje ale spíš v tom obsahu. to co tu často píše luen a pavel a mimochodem i plno sportovců to tam je:)
1) učitel ,trenér ve velký vetšině pokud hrdina neni už mistr,ale mladej trouba tak musí najít učitele. tedy že sám se moc toho človek nenaučí.
2)kondice každá ta treningová pasáž je často o tom jak ten dotyčnej musí dělat neskutečný,kliky, shyby a kdo ví co ,otužovat uderový plochy a plno neskutečnejch prostocviků,který jistě jsou aby to bylo zabavný ale v podstatě to je posilování, uvolnování ,obratnost, postřeh a otužování !!
3) sparring jistě v těch filmech naji rádi manuskripty a podivný názvy stylu a cvičí mladík sestavy ,ale zároven tam bojuje bud s mistrem nebo ostatníma žákama . tudíž zase jak se tady řeší jestli sparring jo nebo ne tak tam to je:)
4) a hlavně ten žák musí tomu nějaký čas obětovat vetšinou tak dva až tři roky .
tím neřikám tady místním bardům aby koukali na kung fu filmy. ale právě tem mladejm ,aby na to získali správnej pohled .
navíc je to určitá součást jejich kultury a tak se to tam určitým byt filmově zkresleným způsobem odráží. stejně tak jako v komiksech americkejch se odráží část americké kultury . jinak samozřejmně není nad osobní zkušenost.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marcelo » pon 14. pro, 2009 8:33

jeikob- som tvoj pravy opak,neznasam cinske kung fu filmy doslova zivocisne :lol: Jediny film o BU ktory sa mi pacil v poslednej dobe je Redbelt..

Ono k tomu Bruce Leemu..ja aj chapem jeho pohnutky oslobodit sa,vyhodit sracky von oknom atd..co som pozeral kedysi davno dokumenty s nim v jeho dobe sa v USA cvicilli uplne chujoviny ,ovplyvnene zdgenerovanymi hippies...kopec azijskych sracov oblbovalo naivnych amikov s dim mak udermi po ktorych zomriete do par hodin atd..ved podobni zmrdi boli v 90rokoch aj v nasich oboch republikach..

..zoberte si ze,pred takymi 80 az 90 rokmi boli,ked este ludia neboli taki vymaknuti sraci boli popularne styly v europe ako savate,boxing ktore sa mixovali a mali hlboku popularitu s catch wrestlingom,do toho nejake chladne zbrane...vsetko sa to cvicilo "sparingou" metodou..ani v jednom z tychto upolov nebol ziaden Kata sekvencny sparing..ludom to stacilo..ono pichat si oka a stiskat genitalie vedeli a obcas pouzivali jak catchwrestleri,tak si dlubali s rukavicou v klinci aj boxeri..nemuseli za take jednoduche a ucinne techniky nikomu platit kopec bubakov na workshopoch ako dneska :twisted:

No po WW2 ludia vymakli,ani sa necudujem po tych hruzach..dlhodobejsie zacal skoro vsade trend demilitarizacie,spolocnost sa stala humannejsou..zacali sa vseobecne potlacovanie prirodzenej agresivity u muzov,potlacanie maskulinity nazvime to feminitou u muzov..v dnesnej jebnutej dobe sa razi trend u muzov nejakeho prazvlastneho "unisex" a "metrosexualneho" nazerania na muza... s debilnymi nazormi ze aj muzi placu,strikuju a holia si nohy a nechavaju zenu vo svojom vnutri prejavit sa a podobne bullshity :roll: :roll: :lol:

Ja si osobne myslim ze ten marazmus nabral na sile od cias hippies a zneme plody jeho plodnej prace..

Cize osobne si myslim,ze B.L. so svojim slabsim zakladom v nekompletnom WCH a prehipizovanom nazerani na BU v USA bol nuteni sa obzerat po funkcnych BS..este pred par rokmi vazeni na BU.CZ bolo kopec magorov ktory tvrdili ze sparing vam znici techniku,ze sparovat mozete az od vysokych stupnov,ze sparuju len vypatlane hlavy a kopec bullshitov...co musel za bordel byt v Brucovej dobe v USA si neviem ani predstavit..nedostatok pomocok,apartov a potrieb pre BU, metodika za opicami povacsinou,zakazovanie posilnovania v mnohych BU a kopec podobnych perverznosti :wink:

Bez Dana Inosanto by dnes JKD nebolo tam kde je,cize ak JKD a FMA tak vhodnejsie by bolo hovorit o nom nez o Brucovi

http://www.youtube.com/watch?v=EnVhEQ9hJJk
Naposledy upravil marcelo dne pon 14. pro, 2009 8:49, celkově upraveno 2
"If you want to learn how to fight, you must practice fighting against someone who is fighting back"
marcelo
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod fakt » pon 14. pro, 2009 10:02

pm píše:ale Sly si nikdy na nejlepsiho fightera na svete nehral - ostatne mozna ani Bruce Lee ne, to z nej udelali az jeho apostolove.

Tohle je princip, který se pro svoji úspěšnost opakuje pořád. Vrtěti psem či jedna pani povídala je šlágrem v ovlivňování veřejného mínění. Myslím, že ani část z těch dvanácti před dvěma milénii, nebyla originální. Pravdu říká o mýtu zpravidla ten vzdělanější, informovanější anebo méně zaujatý.
Jednou to může být PM, jednou Juda z Kariotu. Bacha na následky.
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » pon 14. pro, 2009 11:48

AD kdo co kdy rekl... souhlasim spis s tim co pise player, neni opravdu nejmensi problem "zopakovat" spoustu veci po nekom a pritom vubec netusit ze onen clovek zil, natoz od nej neco cist. Nechci tu zacit rozebirat proc se domnivam, ze tomu tak je. Kazdopadne vidim to casto pri sve praci, kdyz se mi nekdy po par dnech podari konecne vymyslet napriklad nejaky zarucene originalni reklamni slogan a pak si zapnu Google a nadseni me rychle prejde... ze budou nejake rozdily ve formulaci (jak presne to kdo napsal), tj. jasne - nicmene nosna myslenka identicka, cili muzu klidne pokracovat a opravdu ten prvni vysledek nebyla kopie...

Jina vec je nekde vyhrabat nejakou davno zapomenutou filosofii, oprasit, kompletne okopirovat a pak vydavat za vlastni... nu nevidim do toho natolik, abych mohl rict, zda zrovna tohle byl pripad BL.

Kazdopadne pokud si nekdo neco zapamatoval prave od nej (at uz z jakehokoliv duvodu) tak nechapu proc hned poukazovat na fakt, ze BL nebyl prvni, ani posledni kdo to rekl... prijde mi, ze tohle je snad uplne irelevantni. Osobne jsem nazoru, ze BL udelal hodne jak pro svet BU, tak pro Cinu (viz co pise PM) - o tom ze misto nej mohl prijit nekdo na uplne jine technicke urovni a s uplne jinym pristupem uz zadna. Nicmene clovek nemuze mit vsechno soucasne, ne? To by pak PM mohl napr. psat, ze v Cine je za poloboha Wong Moon Toi/Dean Chin a ze prave oni dali Cinanum na zapade face a identitu, nicmene nic takoveho jsem od nej necetl, takze tak.
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RUNAR » pon 14. pro, 2009 11:57

BizonCZ píše:Dlouho jsem přemýšlel, zda sem mám něco napsat. Už teď toho lituji, ale nedá mi to.

Kopat do mrtvoly umíte dobře......

Vidím to podobně, běžná hnusná praxe Egonů.

BizonCZ píše:Je mi to upřímně jedno. Shazujete sami sebe před lidmi, kteří to tady budou číst a nebudou to zrovna Vaši žáci. Klidně mě můžete nazvat trollem, jak už to tu jednou bylo. Osobně si myslím, že nemáte patent na pravdu, ač to tu vypadá, že jediná pravda je ta Vaše.......

+

player píše:
...a vy si tak rikejte dospeli

Hezky napsaný.Mňam Mňam.
O Dragão é campeão.
RUNAR
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mnich » pon 14. pro, 2009 16:11

RastOne píše:Mnichu,já nic nekritizuju a nedovolím si říkat že zvířecí styly jsou na prd. Jen souhlasím z názorem,že lidský styl kungu založenej na dvouch nohách a dvouch rukách je pro mě asi přirozenější než kudlanka.Přeložená na lidskej habitus. A souhlasím že Brucovo JKD je z 80+% W-Ch,ale to je brucovo (a snad i všech jeho žáků)JKD! Ale dle mého názoru nikoli JKD obecně. A učit se někam pujdu určitě,ale nevím kam..Zatím mě napadl jen Mistr. Qin Ming Tang(a jeho syn Fei) z wu shu centra a jeho shaolin to je muj nej kandidát ke kterýmu mám úctu a nechám se peskovat,protože u něj věřím že mě dokáže naučit víc než nějaké pohyby a druhej mě napadl Jim Fung(D.kuběna) a wing chun.Ale tady naprosto nevím do čeho bych šel.. Pokud máte někdo nějaké poznatky o téhle školeprosím napište mi do SZ..
--------Hele Kubenu bych ti rozhodne nedoporucil.A Jim Fung ten je daleko.Skus toho Qin Min Tanga a nebo proste se nekam prihlas na thaibox.Ale ja nevim co od cviceni ocekavas?Proto ti zadnou dobrou kungfu skolu doporucovat nebudu
mnich
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » pon 14. pro, 2009 18:30

Jejda nejak se ztratil muj posledni prispevek.

Jim Fung je mrtvej, takze je to k nemu opravdu z ruky. Nicmene zije jeho sifu TST v H.K.

Pokusim se byt tedy nad veci a k JKD jen toto:

Nase doba, ta ve ktere ted zijeme, prinesla BU/BS vice nez predmet teto diskuze. Vubec nejde o to, kdo rekl neco jako prvni. Tato diskuze neni o BL, protoze uz tisice lidi pred BL rikalo to same, treba jinak, jinejma slovama v jinem jazyce, ale porad se resi to same ...
Souteze MMA dalo svetu BU/BS vice nez vsichni zarikavaci, podvodnici, honici energii, film. herci, propagatori ... kazdy at si dosadi, co se mu hodi.
Je zajimave, ze lidi ze saan da, boxu, thai boxu, mma atd ... nepotrebuji zadne filozoficke moudrosti a panecku jak jim to slape. Zadne keci, zadne diskuze nad hvezdama od filmu - makat, makat a makat. Kde by byl svet BU/BS, kdyby kazdej cvicil podle sveho?
Trenere haky nepotrebuji umet, na dvojak ti kaslu, bambule jsou na prd ... atd ... uplne mi staci pochopit, jak mam uchopit neuchopitelne a hlavne musim byt jak voda ...
Nejdulezitejsi je reklama, co o nas povidaji lide a kolik neuveritelnych historek o nas koluje, protoze to z nas dela celebrity ... 8)
Dnesni doba produkuje takove mnozstvi uzasnych fighteru, kteri maji neuveritelne sirokej zaber a my porad resime cernobile filmy, herce v nich ... To je progres :roll:
Nemame snad dostatek zijicich legend? Lidi u kterych neni pochyb o tom co umi? Kteri nam neustale v dalsich a dalsich zapasech ukazuji, ze tam nejsou omylem ... Jak dlouho se budou resit videa starych mistru, videa jenz vznikla nekolik dni pred jejich smrti a pak se bude rozebirat jejich um ...
Muj nazor je ten, ze tahle diskuze a zadna starsi na toto tema neni o BL ani o JKD. Je nejspise o nas samotnych o nasem pristupu a nasem videni/nevideni problematiky ...

http://www.youtube.com/watch?v=jJMW9wvC ... re=related

Tenhle clovek nejspise dostal B.L. k filmu a byl do nej zamilovanej - neni to zadna pomluva nebo tak neco, je to napr. v USA verejne tabu.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RastOne » stř 10. bře, 2010 18:57

luen píše:Kde by byl svet BU/BS, kdyby kazdej cvicil podle sveho?
Trenere haky nepotrebuji umet, na dvojak ti kaslu, bambule jsou na prd ... atd ... uplne mi staci pochopit, jak mam uchopit neuchopitelne a hlavne musim byt jak voda ...
.

Kde by bylo,nebo spíš bylo by tvoje wing chun,kdyby nikdo necvičil podle svého? Nevznikají takhle nové styly? Jinak se vším souhlasím i když mě to bolí. :D
RastOne
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » stř 10. bře, 2010 22:07

RastOne píše:
luen píše:Kde by byl svet BU/BS, kdyby kazdej cvicil podle sveho?
.

Kde by bylo,nebo spíš bylo by tvoje wing chun,kdyby nikdo necvičil podle svého? Nevznikají takhle nové styly? Jinak se vším souhlasím i když mě to bolí. :D

Ono je to dvousecne ... Je pochopitelne, ze casem kazdy piseme svojim rukopisem, ale na druhou stranu psat podle sveho uz od 1. tridy, tak se asi nedohodneme na psane forme naseho jazyka :wink: Casto si totiz lidi pletou neformu v pokrocilem stadiu vyuky s neformou na zacatku ...
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod RastOne » čtv 11. bře, 2010 19:57

luen píše:Ono je to dvousecne ... Je pochopitelne, ze casem kazdy piseme svojim rukopisem, ale na druhou stranu psat podle sveho uz od 1. tridy, tak se asi nedohodneme na psane forme naseho jazyka :wink: Casto si totiz lidi pletou neformu v pokrocilem stadiu vyuky s neformou na zacatku ...

Já si myslím,že funkce jazyka a Boj.umění se v tomhle dost liší. Jazykem se má dorozumívat skupina lidí,proto by měl být pro danou společnost stejný,ale u neformy BU a to od začátku tvoření není vůbec nutný,aby mu rozuměl kdokoli jiný,nežli já,nebo ten kdo ho neformuje. :) Nemyslím si,že BU vytvořené bez předešlého poznání,nebo cvičení jiného Bu je automaticky nepoužitelné. Dokonce si myslím,že díky té nepoznanosti se můžou vytvářet nové techniky,postupy.... A v otázce jestli Bu které je vytvářeno bez zkušeností bude účinné,použitelné a praktické už záleží jen a jen na tvořiteli,umělci. Přeci jen je to činnost kterou nemusí poznávat,je skoro v každém zvířeti,rostlině atd.. přirozeně ''zakomponovaná''. Zajimavá otázka: Pokud si prvňáček od první třídy zvolí vlastní jazyk,nebudeme mu rozumět. Možná zemře.Ale potřebujem aby našemu BU někdo rozuměl?
RastOne
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod hellas » čtv 11. bře, 2010 20:00

RastOne píše:
luen píše:Ono je to dvousecne ... Je pochopitelne, ze casem kazdy piseme svojim rukopisem, ale na druhou stranu psat podle sveho uz od 1. tridy, tak se asi nedohodneme na psane forme naseho jazyka :wink: Casto si totiz lidi pletou neformu v pokrocilem stadiu vyuky s neformou na zacatku ...

Já si myslím,že funkce jazyka a Boj.umění se v tomhle dost liší. Jazykem se má dorozumívat skupina lidí,proto by měl být pro danou společnost stejný,ale u neformy BU a to od začátku tvoření není vůbec nutný,aby mu rozuměl kdokoli jiný,nežli já,nebo ten kdo ho neformuje. :) Nemyslím si,že BU vytvořené bez předešlého poznání,nebo cvičení jiného Bu je automaticky nepoužitelné. Dokonce si myslím,že díky té nepoznanosti se můžou vytvářet nové techniky,postupy.... A v otázce jestli Bu které je vytvářeno bez zkušeností bude účinné,použitelné a praktické už záleží jen a jen na tvořiteli,umělci. Přeci jen je to činnost kterou nemusí poznávat,je skoro v každém zvířeti,rostlině atd.. přirozeně ''zakomponovaná''. Zajimavá otázka: Pokud si prvňáček od první třídy zvolí vlastní jazyk,nebudeme mu rozumět. Možná zemře.Ale potřebujem aby našemu BU někdo rozuměl?

Tak tomhle by nerozuměl ani BruceLee 8)
Velká Morava
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...