Jediné a prave Wing Chun Kung Fu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Fukki » ned 17. pro, 2006 13:38

defendu píše:Všechno je jen pomůcka,i ty sestavy,problém začíná ve chvíli kdy někdo začne na těch pomůckách ujíždět.
Když si člověk uvědomuje,že sestavy jsou jen pomůckou a určitým know how technik a dynamiky pohybu tak v čem je problém.....?

Konečně jsi napsal něco (když už se vyjaduješ k tradičním sestavám), pod co se můžu směle podepsat ;)

xavier píše:.... Nepochybuji o využitelnosti sestav v praxi, ale z důvodu nárustu agresivity lidské populace mi zcela uniká (krom procvičení určitých svalových partií) využitelnost v té praxi, kterou mají na mysli ti (včetně mě), kterým jde o sebeobranu spíš než o sestavy. Kromě výše zmíněného mi osobně sestavy vybudovaly lepší rovnováhu (stojíce na jedné noze) a pomohly získat vyšší pásek, samozřejmě. .... V TKD se sestavy provádějí monotónně, zatímco koncepce sestav v karate mi přijde mnohem lepší kvůli výbušnosti.

O TKD vím prd. Sám jsi však napsal, že koncepce sestav v karate ti přijde mnohem lepší kvůli výbušnosti. A těch věcí (pokud mluvím buď o Karate nebo o Gungfu) je tam mnohem více. Sám na sobě ucítíš, že sestava ti nezlepší jen rovnováhu. Je toho mnohem mnohem více. V prvé řadě si člověk pamatuje techniky. Učí se je provést správně, správně využívat sílu celého těla vycházející z noh a boků. Časem se v nízkých postojích člověk cítí jistěji a jistěji a cítí že se to zlepšuje. Jde v podstatě jen o drilování technik furt dokola a v pohybu. Sestavy ve dvou tě učí navíc citlivosti při kontaktu, uvědomit si směr síly a správné práce s ní (se soupeřem). Naučí tě držet a měnit distance.
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod defendu » ned 17. pro, 2006 13:50

4Fukki

Podle tvé reakce mi přijde,že mě chápeš jako velkého nepřítele tradičních stylů,to je ale nesmysl :!: Vždy jsem jen kritizoval konkrétní názory některých lidí,které z mého pohledu vyznívali až fanaticky a zcela nekriticky (viz. Miro).

Toť vše :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » ned 17. pro, 2006 15:30

defendu - popravdě z tvých některých příspěvků jsem měl opravdu pocit, že jsi zatrvzelý nepřítel tradičních stylů. Pokud ne, tak to jsem jen rád ;)

Co se týče názorů Mira a především jeho článků, čtu je velmi rád a jsou pro mne jako pro člověka zajímajícího se o čísnké kungfu velmi přínosné! :idea: Nedovolil bych si něco kritizovat i když mi to třeba nejde na rozum. Časem bych to třeba pochopil a mlátil bych se do hlavy :(
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod defendu » ned 17. pro, 2006 16:30

V názoru na Mira se neshodneme - věřím,že pro praktikanta čínských stylů mohou být některé jeho postřehy zajímavé-vždyť je u zdroje,ale ve chvíli kdy začne hodnotit co funguje a co ne,kdo podle něj umí a kdo ne,co je to realita,tak se na jedné straně dobře bavím a na druhé je mi hrozně smutno,protože někdo kdo s BU začíná ho může brát vážně a jednou si může hodně naběhnout :cry:

Ale jinak nic ve zlém Fukki :wink:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Miro » ned 17. pro, 2006 17:30

Defendu,

na strane 16 som Ti polozil par konkretnych otazok, na ktore si neodpovedal. Mozno mi odpovies aspon teraz - ak ano, mozme sa bavit dalej o tom, co podla Teba funguje, kedy, na koho - a preco, kto naozaj vie a co je realita bojovych umeni.

Miro
Miro
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 17. pro, 2006 17:54

defendu píše:Všechno je jen pomůcka,i ty sestavy,problém začíná ve chvíli kdy někdo začne na těch pomůckách ujíždět.
Když si člověk uvědomuje,že sestavy jsou jen pomůckou a určitým know how technik a dynamiky pohybu tak v čem je problém.....?
Defendu,s tímhle tentokrát do puntíku souhlasím. Ale hele s tím Mirem, nenapadlo tě, že mu třeba nerozumíme, protože je o hodně výš než my? Asi jako žák základní školy těžko porozumí vysokoškolskému profesorovi nukleární fyziky? :lol: Pro Xaviera, největší problém je, že jsi na rozdíl ode mě nepotkal nikoho, kdo by ty sestavy dokázal do puntíku vysvětlit a použít. V tomto kontextu tvoje rozčarováí naprosto chápu, každý nemá to štěstí a v evropě je situace opravdu dost zoufalá, vyučuje každý neumětel, jenom když vidím ty velmistry co vydávají všelijaký videokazety a chybí jim i ty nejzákladnější základy, tak chápu to opovržení, protože těmhle to opravdu nefunguje. Ale dá se to poznat už ze cvičení sestavy, že je dotyčný nedouk a dostal by na kokos od půlročního studenta boxu. Já měl to štěstí a Miro a pár dalších tady/dongwu atd) že jsem poznal několik čínských mistrů, který ti bez problémů ukážou, že i "bezvýznamný pohyb malíčku levé ruky" se dá použít v praxi. A taky ti to ukážou hned a na místě. Ale to jsou lidi jako žáci Gao Zi Yina, Guo Gu Mina, Li Zi Minga, Cheng You Xina, Wu Bin, Zhang BaoYang a další, prostě lidi, kteří zažili starou gardu mistrů z přelomu století(konec dynastie Qing a republika). Uznávám, že se k těmhle "dědkům" našinec těžko dostane. Ono s těma sestavama je to taková trochu alchymie, člověk musí v prvý řadě padnout na dobrýho učitele. Pak musí věřit, že to bude fungovat a dřít(protože za tejden, či měsíc v tradičním BU opravdu adept neumí a nemůže umět nic, ale to asi ani v západním boxu ne?...). A když dře, tak za dva tři roky(ne za 50 let) najednou začne vidět a chápat. A když pak vydrží těch 20 let a celou dobu poctivě a hlavně SPRÁVNĚ dře, najednou mu připadá všechno jasný, jednoduchý a začne psát zasvěceně, jako Miro. A lidi, který se vydali jinou, na pohled jednodušší cestou (krav maga, jánevim co, doringu a rvát se...) to nechápou a říkají, že je odtržený od reality. Jenže je to naopak. To je asijské BU. Vrchol asijského BU je spojení tvrdosti s vláčností(ne s měkkostí, jak se špatně překládá) A to se v ringu nedá dost dobře naučit, k tomu slouží soubor cvičení, jejichž tajemství je zapsáno právě v sestavách jako v knize(a samozřejmě kou jue, říkanky popisující pravidla která musí bý dodržena aby to mělo smysl).
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » ned 17. pro, 2006 18:54

:roll: :roll: :D
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 17. pro, 2006 20:06

4Pavela

Ve své podstatě jsi napsal,že dokud netrénuješ 20 let a ještě pod vedením supermistra tak nemáš šanci pochopit o co v tzv. vnitřních stylech (tedy na V©)vlastně jde??
I kdyby to tak bylo tak podobné styly mají podle mě skutečnou hodnotu nanejvýš pro několik málo velice trpělivých osob na světě.Pro ostatní nemají smysl,nedokážou je ani pochopit natož ocenit.

Ale já,předpokládám že i část návštěvníků zde,se zabývají praktickým způsobům boje (to co je podmíněno desetiletími u nějakého dědy v Číně je pro mě a asi i většinu ostatních Nepraktické doslova Nereálné,navíc mnoho let musíš věřit,že to funguje,než pochopíš a možná nepochopíš,že to tak je)

Jenže do situace kdy tě někdo napadne se můžeš dostat za hodinu od této chvíle a navíc si nejsem jist jestli ti takový mistr v Číně vysvětlí nejčastěji používané sviňárny na ulici,kde nosí hajzlové nejčastěji (i méně častěji) nůž,jak se bránit proti někomu kdo má zkušenost s BS aniž by jsi musel přistoupit na jeho způsob boje,jak se bránit "šicímu stroji",jak se vypořádat s bojem na zemi,nebo když tě někdo drží jako rukojmí s pistolí,nožem apod.

4Miro

Na str.16 se bavíme o jistém videu,které už nehodlám dál rozebírat,jestli ti něco neni jasné z toho co jsem napsal,tak se ptej,já se tě na nic ptát nepotřebuju.
To neber ve zlém.
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » ned 17. pro, 2006 20:49

Pavela: a já si myslím že za měsíc z tebe sice nebude zabiják, ale výsledky budou rapidní. Mluvím ale o tom cvičit, tedy smysluplně trénovat aspoň 2h denně a budeš za měsíc lepší než člověk co trénuje 2x tejdně 10 let v nějakém kroužku :wink:

defendu: teď už musím jen souhlasit :)
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 17. pro, 2006 22:31

A ještě takový dovětek pro Pavelu - co když Mirovi nerozumíme třeba proto,že šel nedopatřením rovnou na vejšku a zapomněl jaksi na střední :?: :lol: :lol:
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » ned 17. pro, 2006 22:47

Jenže do situace kdy tě někdo napadne se můžeš dostat za hodinu od této chvíle a navíc si nejsem jist jestli ti takový mistr v Číně vysvětlí nejčastěji používané sviňárny na ulici,kde nosí hajzlové nejčastěji (i méně častěji) nůž,jak se bránit proti někomu kdo má zkušenost s BS aniž by jsi musel přistoupit na jeho způsob boje,jak se bránit "šicímu stroji",jak se vypořádat s bojem na zemi,nebo když tě někdo drží jako rukojmí s pistolí,nožem apod.
Ale Defendu, vysvětlit "nejčastěji používané sviňárny" je přece naprosto primitivní a triviální záležitost na půl dne, to ti vysvětlí i už definitivně senilní dědek :lol: To přeci neřešíme, jde o to to taky umět použít a to už záležitost na půl dne teda není. A neřekl jsem že se výsledek doství až za dvacet let, naopak jsem řekl že za 2 - 3 roky bez problémů. Ale ústřední problém o který se hádáme je jinde. Tradiční bojové umění a žádné alespoň čínské (ale i Japonské) není vyjímkou, mluví v důsledku o bojování "bez formy" (rozuměno bez technik) ale je to podmíněno postupem(jak říkal už Komenský) od jednoduchého k složitému, prostředkem k dosažení formy bez formy a vůle bez vůle je jednoznačně nejdříve forma a její dření, která se v čínštině nazývá "kung fu". Jedině přes formu se dá dopracovat k ne-formě. A já mám pocit, že vy "praktici" a "streetfighteři" to chcete oblafnout a myslíte si, že se k ne-formě, tedy intuitivnímu boji při udržení centra, rovnováhy, uvolnění a vnitřního klidu dá propracovat zkratkou, BEZ formy, jenom bezhlavým rvaním spojeným s "vysvětlením triků" (jestli se pletu opravte mě, pořád mi nikdo nevysvětlil konkrétně jak se takový realstreetfight cvičí...???) Jenže teoreticky vysvětlený a i předvedený a i třeba cvičený trik je nahovno, ten musí být tak nadřen aby fungoval automaticky a to hlavně ve chvíli největšiho stresu, kdyna tebe naběhne večer na ulici 200kilový frajer s ocelovou trubkou :lol: . Mimochodem, to se mi moc nelíbilo třeba na českých školách Aikido, že se tam neustále vyučují praktické techniky,ale chybí to "kungfu", (když člověk čte teoretické knihy Uješiby tak přece hovoří naprosto naopak a ve shodě s postupem forma---ne-forma) v ČBU je to naopak, z drilování "kungfu" najednou po pár letech vyplyne zcela jednoduše spousty praktických technik a technika jako taková nemá tajemství. Takovou techniku(chvaty) používá adept automaticky se správnou silou a koordinací, s vnitřním klidem a uvolněností. Myslím si, že je to správný postup, protože teoretické vysvětlení techniky bez perfektního ovládnutí těla je k ničemu, je to jenom teorie která může skončit opravdu v louži krve na zaplivanym chodníku. Rozumíme si? :wink: [/b]
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod defendu » ned 17. pro, 2006 23:29

Myslíš si,že se boxer,kickboxer bezhlavě rve?Techniky,které preferuji já pocházejí z různých bojových sportů, např.postoj i metodika nácviku úderů funguje stejně na ulici jako v boxerně.
Realstreetfight se Pavelo dá "nacvičit" jedině na ulici :lol: .Dělám si srandu,realitě se z důvodu bezpečnosti můžeš nanejvýš do určité míry přiblížit :wink: ,kdo tvrdí že jede úplně na tvrdo je buď lhář nebo cvok,celý trénink je zase jen pomůcka k tomu být obranyschopnější nic víc nic míň.
Z kickboxerské metodiky (dynamiky pohybu) je pak už vcelku sranda učit lidi používat jakoukoliv techniku (údery hlavou,lokty,klinče,strhy.různý špinavý triky apod.),začal jsem to takhle praktikovat už dávno a hle v izrael. KM na to šli úplně stejně.Dynamika pohybu jako v boxu,BS nevím jak to napsat každopáně tam ta forma je,není to bezduché bití naslepo,to by pak nemělo smysl,nebyla by to už pomůcka,byl bys pak stejný jako býk,kterého sejme hbitý toreador.
Na krátko jsi v klinči - použiješ zuby,nehty údery ramenem,pak přijdou lokty,kolena a údery hlavou,pak pěsti,dlaně,nakonec kopy - celé tělo použiješ jako zbraň kterou můžeš udeřit,bojovat.Co je na tom těžkého pochopit?To je boj bez formy,jak ho vidím já.
Použiješ to co použít máš,nebudeš kopat když je snadnější a bezpečnější dát ránu pěstí a naopak,vše je o naprosté eliminaci pohybů navíc,tak se snažím trénovat já a lidi okolo mě,jinde to možná dělají jinak,ale to je jejich věc.
Upozorňuju,že píšu o přípravě na rvačku ne na sebeobranou situaci,tam vycházím hlavně z KM a sviňáren.
defendu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » ned 17. pro, 2006 23:58

Koukám, že tady vznikla taková menší nekonečná diskuze na téma Kung Fu... :lol: Já do tohoto oboru tak nějak vůbec nedělám, ale evidentně se tu vytvořily dva hlavní proudy... Každý má kus své pravdy, ale budou se spolu evidentně přetahovat navždy... :roll:

První proud vyznává tradiční "asijský" model výuky - docela trefně jste to někdo přiřadili ke stupňům škol. ®ák se učí několik let přesně definované formy tak dlouho, až se mu prakticky zautomatizují a k tomu se přidává i něco z duševna = "základní škola". Na "střední škole" už trénuje volné využití těchto technik a tak to jde dále až se po mnoha letech stane opravdovým mistrem, dokonale připraveným po fyzické, technické i duševní stránce.

Druhý proud vyznává něco jako školu života. Příkladem může být například box. Vyznačuje se relativně rychlým zvládnutím používaných jednoduchých technik a jejich používáním v praxi - plnokontaktním zápase, takže "na ulici" dokáže půl roku trénovaný boxer - začátečník v pohodě "převálcovat" i několikaleté žáky "tradičních" asijských BU.

Je na každém z vás, kterou cestou se vydá. Osobně se domnívám, že pokud chcete dělat BU hlavně z důvodu sebeobrany a jste časově standardně zaneprázdněný Čech (zaměstnání, rodina), a máte možnost trénovat maximálně 2 - 3x týdně, bude pro vás v tomto případě praktičtější ten druhý proud, tedy například něco jako box, Thaibox, Vale - Tudo doplněné Krav - Magou... Pokud totiž při možnosti trénovat pouze cca 3 - 5 hodin týdně zvolíte proud první, bude vám trvat hodně let, než se dokážete účinně bránit, jestli toho dosáhnete vůbec...

Osobně například pavelu a defenda neznám, ale domnívám se, že jejich "přetahování" vzniká tím, že každý má jiný cíl a jde za ním jinou cestou... Jeden z nich pro "své" BU žije, trénuje pravidelně několik hodin denně a chce to prostě zakončit onou vysokou školou, kdežto ten druhý je rád, že si pro udržení své "bojeschopnosti" urve pár hodin týdně...

Howgh, domluvil jsem. :wink:

PS: A nechte už toho přetahování, nebo na vás pošlu Chucka Norrise! :twisted: :twisted: :twisted:
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TAPTAK » pon 18. pro, 2006 11:04

Xavier - sestavy v ITF te uci pracovat s tezistem, stabilitou, silou, navaznosti technik atd. Teoreticky bys mel byt schopen procvicovanim kratkych sekvenci zlepsit to, co ti v boji chybi. Otazkou je, jestli to dokazes najit, jestli mas mistra, ktery ti ukaze co a kde hledat.
S odstupem rady let mam pocit, ze byly lepsi nez sebeobranne aplikace.

nickname - ohledne starych mistru nemir na me. Neverim tomu, ze meli lepsi podminky a moznosti k treninku nez maji nekteri lide dnes.
Svinarny ulice - co si pod tim mam predstavit? Neznamy clovek se pta na cestu a komplic te zezadu bodne nozem? Takze resite psychologii osobnosti, rec tela atd. ?
Nebo se bavime o bande vyrostku, kteri se bavi tim, ze rezou lidi na ulici?
WT - zpusob zivota. Muzes to rozvest?

Docela by me zajimaly priklady konkretnich situaci, kdy vyuzijes nebo budes se branit poulicni svinarne. Jedine s cim jsem se kdy setkal, bylo napadeni fotbalovymi fanousky, kde na svinarny nebyl cas.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

to Taptak

Příspěvekod nickname » pon 18. pro, 2006 11:32

S tou psych. a řečí těla máš pravdu. Ohledně tech mistrů : myslel jsem to tak že komplexně se změnila situace kdy je třeba se bránit ( myšleno na ČR ), a hlavně čemu. Nemluvím ted o profesionálech , vyhazovačích atd, spíše o běžného člověka který se potřebuje jen ubránit, nedostává se do tech situací tak často jako profík. Takže nečekám že každému půjde hned o život, spíš o peněženky nebo nakládačku, takže takový " amatér " by mohl v určité situaci překročit rámec, pokud se naučí likvidační techniku a náhodou mu výjde na bezdomovce, který chtěl dvě stovky.
Asi to zní trochu blbě, neumím to vyjádřit, prostě jen že je rozdíl mezi profíkem který cvičí dlouho - a pozná i tyhle situace, než někdo kdo cokoli nacvičí bez znalostí toho jak to chodí.
Ale už jsem to asi zamotal
nickname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

re

Příspěvekod nickname » pon 18. pro, 2006 11:36

takže ano, obcně , pokud nikdo necvičí dlouhodobý systém , jakýkoli, ale jen sebeoranu a nacvičuje reálné situace, potřebuje taky to školení o tom jak k tomu dojde, to je ten neznámý co se ptá na cestu, čas, cigaretu, apod. Normální člověk kolikrát útok nečeká i když se učí udržet odstup atd. Pokud nemá v krvi i to dát si pozor, poznat nebezpečí tak mu nácvik bude nanic
nickname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PS

Příspěvekod nickname » pon 18. pro, 2006 11:45

Pokud někdo prostudoval knihu " DAR STRACHU " , tak ví o čem mluvím
nickname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » pon 18. pro, 2006 11:48

4 Nickname-o něčem málo mluvím v tomhle threadu:

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... pic&t=1560

Kdyžtak se tam připoj s nějakými postřehy.... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

to Jendis

Příspěvekod nickname » pon 18. pro, 2006 12:18

Dík , něco jsem tam přihodil
nickname
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Rob » pon 18. pro, 2006 16:27

defendu píše:celé tělo použiješ jako zbraň kterou můžeš udeřit,bojovat.Co je na tom těžkého pochopit?To je boj bez formy,jak ho vidím já.

Čtu teď knížku od V. Vojty o Taiji a někde tam je, že protivníka udeříš tou částí těla, která je mu blíž.

Tak mě napadá jestli defendu nedělá taiji 8O :lol:
Rob
diskutér - nováček
diskutér - nováček

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...