defendu píše:Všechno je jen pomůcka,i ty sestavy,problém začíná ve chvíli kdy někdo začne na těch pomůckách ujíždět.
Když si člověk uvědomuje,že sestavy jsou jen pomůckou a určitým know how technik a dynamiky pohybu tak v čem je problém.....?
Konečně jsi napsal něco (když už se vyjaduješ k tradičním sestavám), pod co se můžu směle podepsat

xavier píše:.... Nepochybuji o využitelnosti sestav v praxi, ale z důvodu nárustu agresivity lidské populace mi zcela uniká (krom procvičení určitých svalových partií) využitelnost v té praxi, kterou mají na mysli ti (včetně mě), kterým jde o sebeobranu spíš než o sestavy. Kromě výše zmíněného mi osobně sestavy vybudovaly lepší rovnováhu (stojíce na jedné noze) a pomohly získat vyšší pásek, samozřejmě. .... V TKD se sestavy provádějí monotónně, zatímco koncepce sestav v karate mi přijde mnohem lepší kvůli výbušnosti.
O TKD vím prd. Sám jsi však napsal, že koncepce sestav v karate ti přijde mnohem lepší kvůli výbušnosti. A těch věcí (pokud mluvím buď o Karate nebo o Gungfu) je tam mnohem více. Sám na sobě ucítíš, že sestava ti nezlepší jen rovnováhu. Je toho mnohem mnohem více. V prvé řadě si člověk pamatuje techniky. Učí se je provést správně, správně využívat sílu celého těla vycházející z noh a boků. Časem se v nízkých postojích člověk cítí jistěji a jistěji a cítí že se to zlepšuje. Jde v podstatě jen o drilování technik furt dokola a v pohybu. Sestavy ve dvou tě učí navíc citlivosti při kontaktu, uvědomit si směr síly a správné práce s ní (se soupeřem). Naučí tě držet a měnit distance.