Janoj píše:To víš, že mě to potěšilo, že v tom nejsme sami, ale pořád to ještě není ta správná podpora od těch sifu

Nebo ty bys to nechtěl?
S taiji jsem se seznámil v roce 2001 naučením se sestavy 24 forem stylu Jang. Z těch jednotlivých kategorii tréninku taiji si cvičím základy a formu. V tom, co cvičím se rozhodně nepokládám za začátečníka. Nejsem sice žádný mladík, jako třeba ty, ale umřít se ještě nechystám, tak se nikam neženu. Už v tom předcházejícím příspěvku, který trochu vzrušil Ukropa

s tím top level, jsem ti psal, že už od začátku tréninku bu se trénuje podle mě na bojování. Je to můj názor a nemusí být správný a právě čekám třeba na tvojí reakci jako sifua o jehož umění bojování jsem nikdy nepochyboval (ale to už bych se v tomto vláknu opakoval) a i na tu reakci těch sifu dalších.
Naopak chtel, ale oba, resp. vsichni vime, jak to dopadne a vzdy dopadlo

Chapej, zadna diskuze na bu.cz a ani na jinem serveru, stav veci nezmeni. Jedine co muze prinest zmenu, je tvrdej trenink, kterej nebude pro ufnukanky, kteri se vyhybaji vsemu, z ceho by mohlo byt bebicko (modrinka, narazeninka, boulicka a dalsi vazne urazy).
Cili, kdyz to zjednodusim a zaokrouhlim, tak uz cvicis 10 roku a cvicis zaklady? A za zaklady povazujes formu a ...???
Jasne, to s vekem a tim, ze to nehrotis chapu, respektuji a konecne povazuji i za rozumne. Nicmene i tak se nase chapani vyznamu slova "nezenu" muze lisit radove o desitky roku - mam pocit, ze se prave v tomto zasadne lisime

Ja ti rad napisi co si myslim o skladbe trenalu, ale nejdrive mi "musis" napsat (aspon priblizit - at nevarim z vody) jakej ten vas trenal je. Resp, co cvicite, jak to cvicite - staci prurez vsednim trenalem.
ArchEron píše:Luene pokusim sa ty to ozrejmit ale us som to tu samyzda spominal.Preco zikaji ze prave cvicreni na fight pride po 10 20 letech? samozrejme je to blbost ale,neake ty roky makas zaklady ale je nakazdom individualne jako cvici a za aky cas to stravy.Jde oto ze v tjq sa zacina uplne od zakladu jako se uci 5 rocne dite a musis jit krok za krokem(samozrejme ze ty to pojde rychleisie ako 5 rocnemu decku)ale proste musis se vsechno naucit od zaciatku, spravne stat spravne pohyby a principy a neaku dobu trva kym ten princip stravis a as pak as budes mat zvladnuty jeden mozes sa ucit druhy.Preto ze sa ide presne podla vyuky ako od maleho decka tak aj kazdy co cvici podla toho ide a 5rocne nebo 9 nebucha hned pytle lapy a neposiluje atd,samozrejme jak bdues makat a budes to rychlejsie zvladat tak sa aj ktomu skvor dostanes.Proste tento cas je venovany vybudovat si zaklad a navyky na principi systemu atd.. jako ja sa tes stimy uplne nestotoznuji:) ale proste system je tak dany nemoze si tam kazdy priradit co si mysli ze by sa malo teras robit proste v systeme jeto tak.Ale nikto nepovedal ze sa nebucha pytel lapy atd..proste vse ma sve misto v systeme kedy sa to ucis. Jako mne to taky stve

ale nic my nebrani abych nemakal cinky,posilovacky,lapy,pytel atd a pak casem as se stym zacne tak budu mat nadbehnuto .

Ahoj, ja samozrejme po vsech tech letech diskuze na zdejsim serveru a zahranicnich forech, vim. Hlavne z toho, co vidim

mam naprosto jasnou predstavu o skladbe trenalu takovejch skol (a ted nejde jen o tai ji - at jsem spravedlivej). Pokud skola neprodukuje ani sportovni borce, ani borce na bitky, ani borce ... Jen kecalky, pisalky, znalce klasickeho umeni rise stredu (hudba, tanec, kaligrafie, strihani kyticek ...) a odborniky na kulturni odkaz cisaru vsech dynastii. Je i tem pomalejsim preci jasne, ze at uz tomu placani, ktere tam provozuji, rikaji jakkoli (a muze to znit i nebezpecne), tak je to out
Nemyslim si, ze je jedno jak dlouho clovek vstrebava zaklady. Od toho je tam trener (sifu), aby rekl: "Kamo, moc se v tom babras, nandej tlumice a ted budou praskat kosti, protoze tohle rypani v lejne, nikam nevede"

Totiz sam si preci muzes spocitat, ze kdyz zacne s treninkem 13-letej kluk a v 35 letech porad cvici jen zaklady (zatim tedy nevim, co to vlastne je), tak mu trener totalne dodrbal jeho nejlepsi leta, zahodil jeho mladi a hral s nim spinavou hru
Problem vyuky u maleho ditete neni v podstate to same o cem se bavime. "Kazde" dite totiz zacne behat a to bez velkeho pricineni rodicu (vetsinou - vynechme ruzna postizeni atd, at se nam to nezvrhne

). Ovsem rodic, kterej by v "dobre vuli" lpel na tom, ze jeho dite bude 10 roku jen zvedat hlavicku, dalsich 10 roku jen sedet, dalsich 10 roku se jen plazit po zemi ... neni rodic, ale svine, ktera to s tim ditetem nemysli dobre a vedome ho mrzaci a ublizuje mu
U deti - pytel, lapy, sparing, zbrane, zavody atd ... neni vubec problem

Koukni na net, uvidis to temer v kazdem bs a i v mnoha bu. Jestli nekdo rika, ze to problem je, tak ale nesmi zapomenout dodat, ze problem s tim ma on, ne ti ostatni
Dotaz: zkus mi napsat, co je podle tebe Zaklad, co se u vas ve skole povazuje za zaklady
System neni danej a neni omezovanej nakyma pravidlama. protoze kdo ta pravidla vymyslel a kdy je vymyslel a jaka byla pravidla pred tim, nez je vymyslel? vsechno to delaji lide, lide delaji i chybna a unahlena rozhodnuti. lide se musi vyvijet - jinak zakrnuji. Vetsinou je to jen vymluva tech, kteri neco neumi. Tohle delat nebudeme, protoze to do naseho systemu nepatri ... jasne, ale jak to, ze jina linie toho sameho systemu tam ty veci ma a nema ty na kterych lpime my atd ... vsechno je to jen jedna velka lez
Nic ti nebrani makat lapy, cinky ... ale brani, tvuj sifu? A hlavne, kdo te bude ucit na lapach, kdo te bude ucit posilovat, kdo te bude ucit na pytli ...???