Mabu a kroky

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod henk » čtv 08. úno, 2007 10:16

Prispevek vyse je samozrejme adresovan Mirovi.

Yin - co presne ti na tom prijde smutny?Me to taky prijde smutny ,jen nevim ,jestli myslime to samy...... :lol:
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod yin » čtv 08. úno, 2007 10:18

Milý Henku, líp si můj příspěvek podpořit nemohl... Díky :)
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod yin » čtv 08. úno, 2007 10:19

2 Henk:
My dva to samý nemyslíme.
yin
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod henk » čtv 08. úno, 2007 10:21

Yin - tak to se mi fakt ulevilo....... :wink: :lol: :idea:
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod luen » čtv 08. úno, 2007 10:28

Miro píše:Ehm, tak len nahodne hned prvy a druhy link na googli:

:D Konecne nam Miro prozradil, kde cerpa podnety pro sve narocne teorie ... Kdyz si prectu co se pise o wing chun na Wikipedii, tak se musim smat :D , ale par veci to vysvetluje, vid Miro :wink:

Miro píše:Takze ak to mam zhrnut: Ano, nikdy som karate netrenoval, ale pretoze cvicim vnutorny styl, bol som schopny okamzite vidiet, ze to co predvadzal Funakoshi, je vnutorne umenie a nie ziadne kopy alebo fighting. Preto mozem kludne povedat (a tiez ako odpoved na Tvoju neskutocne drzu a arogantnu odpoved - mam na mysli napriklad ono "no nic, tesim se az prijedes"), ze rozumiem Tekki Shodan daleko lepsie nez Ty, len ciste z bezneho prehliadnutia na videu - a aj zacvicim ho lepsie ako Ty. Chapem, ze je to neprijemne, ale zmier sa s tym. Najdi si konecne skutocne dobreho ucitela a zacni rozmyslat o silach a ich drahach, nie o fighting.
A este jedna rada: skus porozmyslat o tom, ze Tvoja prchka povaha a urazlivy sposob argumentacie pravdepodobne sposobia, ze ziaden ucitel Ta nikdy nebude ucit seriozne.

Co jsi schopen videt ve vztahu ke karate? ... nebudeme radeji rozebirat, ale je videt co jsi schopen vyhledat na netu a naopak, jak nejsi schopen filtrovat informace, ktere na tebe z googlu a wikipedie utoci :wink:
Z ceho si nestastnej :?: Lidi vetsinou trpej mesiasskym a spasitelskym komplexem, kdyz je trapi neco, co nezvladaji - TEZKEJ ZIVOT, VID :?: :!:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

re...

Příspěvekod ly » čtv 08. úno, 2007 11:41

Henk,

sorry, ale pises bludy.

Cvicim s Mirom, rovnako ako ty citam jeho prispevky tuna na fore, uz zopar mesiacov cvicim aj s jeho ucitelom He Jinghanom. Zaujimalo by ma ako si dosiel napriklad k takymto zaverom-cituj, najdi, ukaz:

lidi ,kteri cvici dlouho,tvrde ,vedi u koho a proc.
Ja vim ,ze existence posledne jmenovaneho druhu lidi v CSR ty nikdy nepripustis

zadny pot behem treninku ,natoz zrychleny dych,fighting je fuj

co jsem tak cetl nejake veci od tvych ucitelu a o nich ,myslim si ,ze ze zpusobu ,jakym to interpretujes by byli dost rozpaciti a meli by se za tebe stydet…..

O co ti ide?

Ale vlastne asi ani o nic, co sa vobec cudujem...ono je vzdy jednoduchsie riesit aky je ten Miro snob a nafukanec ako zbehnut zo svojho karatistickeho nebicka, sundat z oci hnedy ci aky pasik a napisat zmysluplny prispevok napriklad o kata shodan v prevedeni Funakoshiho.

Lydia
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod marvin » čtv 08. úno, 2007 11:46

:roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 11. úno, 2007 12:16, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: re...

Příspěvekod luen » čtv 08. úno, 2007 11:53

ly píše:Ale vlastne asi ani o nic, co sa vobec cudujem...ono je vzdy jednoduchsie riesit aky je ten Miro snob a nafukanec ako zbehnut zo svojho karatistickeho nebicka, sundat z oci hnedy ci aky pasik a napisat zmysluplny prispevok napriklad o kata shodan v prevedeni Funakoshiho.

Lydia

Ne lydie-Miro ono je mnohem jednodussi vyhledavat dukazy pro sve ujete teorie na wikipedii, delat rozumbradu a poucovat o necem, o cem nemam ani paru ...

Ostatni makaj, potej se a drou, na to poucovani z nebeskeho oblacku je tady fakt nekdo jinej a nevidi si ani na spicku nosu ... treba to bude tim, ze uz mu ho nekdo urazil :wink:

Psat smysluplne clanky?(jako napr: Miro?) ... a pak psat ujete prispevky? (dopln si sama...) ... Lydko , cvicil jsem karate jen chvilicku, ale takovej EKSPERT na FSECHNO jako je Mirek ... Pripomina mi to takove ty poutove vyrvavace ... Cirkusu zdar ....
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ly » čtv 08. úno, 2007 12:29

Luen,

ale prosim ta...debata zacala Funakoshiho videom, a Mirovym poukazanim na jeho mabu a krokovanie. Zda sa ti, ze na to musis byt expert na karate? Ze ho musis cvicit x rokov, mat farebne pasiky, ci dany?
Alebo na to, aby si videl kde je (alebo skor nie je) na danom videu kop? Myslim, ze nie.

Ale ako vzdy je namiesto riesenia MABU A KROKOVANIA debata o niecom uplne inom. Henk prehlasi, ze sa treba zmierit s tym, ze kde ma byt kop je kop a odkaze pripadnych zaujemcov na internet...tolko rada od experta. Cirkus? Hej, ako vysity. :wink:

Marvin, som rada, ze sa dobre bavis. :D
ly
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod luen » čtv 08. úno, 2007 12:42

ly píše:Luen,

ale prosim ta...debata zacala Funakoshiho videom, a Mirovym poukazanim na jeho mabu a krokovanie. Zda sa ti, ze na to musis byt expert na karate? Ze ho musis cvicit x rokov, mat farebne pasiky, ci dany?
Alebo na to, aby si videl kde je (alebo skor nie je) na danom videu kop? Myslim, ze nie.

Ale ako vzdy je namiesto riesenia MABU A KROKOVANIA debata o niecom uplne inom. Henk prehlasi, ze sa treba zmierit s tym, ze kde ma byt kop je kop a odkaze pripadnych zaujemcov na internet...tolko rada od experta. Cirkus? Hej, ako vysity. :wink:

Marvin, som rada, ze sa dobre bavis. :D

Uprimne ... ja myslim, ze o barevnem pasecku se muze tobe jen zdat ...

A co je treba tohle:

Miro píše:Naucit sa zostavu je velmi jednoduche, ale ked sa ju niekto nauci, este to neznamena, ze jej rozumie a ze ju cvici spravne. Ak si ju cvicil, mozno mi budes moct vysvetlit, o co v tej zostave teda ide. Co sa tyka toho, ci su to kopy, vsimni si drahu tej jeho nohy (resp. sily) a skus si domysliet, kde by musel byt Funakoshiho oponent, aby to mohol byt kop. ... Takze ak to mam zhrnut: Ano, nikdy som karate netrenoval, ale pretoze cvicim vnutorny styl, bol som schopny okamzite vidiet, ze to co predvadzal Funakoshi, je vnutorne umenie a nie ziadne kopy alebo fighting. Preto mozem kludne povedat (a tiez ako odpoved na Tvoju neskutocne drzu a arogantnu odpoved - mam na mysli napriklad ono "no nic, tesim se az prijedes"), ze rozumiem Tekki Shodan daleko lepsie nez Ty, len ciste z bezneho prehliadnutia na videu - a aj zacvicim ho lepsie ako Ty. Chapem, ze je to neprijemne, ale zmier sa s tym. Najdi si konecne skutocne dobreho ucitela a zacni rozmyslat o silach a ich drahach, nie o fighting.
A este jedna rada: skus porozmyslat o tom, ze Tvoja prchka povaha a urazlivy sposob argumentacie pravdepodobne sposobia, ze ziaden ucitel Ta nikdy nebude ucit seriozne. ...

to neni poucovani o necem, cemu nerozumi :?: Ses si jista tim co pises??? Lydie nemas pocit, ze jsi Analni Alpinistka :?: :D :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SAMO » čtv 08. úno, 2007 12:58

Raptor píše:
pm píše:Samo, potreti promin, az budes umet TSK nebo tri roky cvicit tit sa jeung, pak prihod svoji trosku do mlyna, tohle je info typu slysel jsem/cetl jsem/domnivam se, tudiz k nicemu, jen hra se slovicky

SAMO = NIK = Little Arts ... mimo jiné přezdívky. Není třeba to rozebírat dál, že ;)

É máš špatnou paměť.Myslel sem že sem tě zaujal více.Dost si urazil mé ego.

Takže-posloupnost mých geniálních přezdívek skrze které se projevuje má geniální osobnost:Littlearts,Khan,Kelt,Nik,Samo,Komorous,Kaze :lol: :lol: :lol:
ALE JAK BY ŘEKL MŮJ HLAVNÍ HRDINA Z KNIHY RONIN: K ČERTU S TÍM :lol: :!:
SAMO
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod henk » čtv 08. úno, 2007 13:04

Draha Ly ,
jsem rad ,ze cvicis s Mirem ,kazdemu co jeho jest.....
Z toho budu v nasledujicich odpovedich vychazet - tudiz nemohu napsat zadny pro tebe smysluplny prispevek ,a tezko mohu jakkoliv vysvetlit ,jak jsem dospel k urcitym zaverum....Kdyz nejsi pristupna dosud predlozenym argumentum ,znamena to ,ze kazdy nazirame na problem z absolutne jineho uhlu....

Mimoto jsem nenapsal ,ze je "sa treba zmierit s tym, ze kde ma byt kop je kop " obecne ,napsal jsem Mirovi ,at se s tim smiri ,a myslim ,ze z diskuse zretelne vyplyva ,jak jsem to myslel.....a pripadnych zaujemcov jsem neodkazal pouze na internet ,ale predevsim do karate skol a na seminare.Ja jsem totiz nikomu neradil a nezavodim tu s Mirem o M.C.Mentor *1.Pouze se ozvu,kdyz nekdo placa kraviny....

A promin ,ze jsem ti pokazil debatu o mabu....pardon,MABU........

Pokud chces se mnou dal diskutovat ,odmitam tu resit co kdo jak myslel ,kdyz neco nekomu napsal ,pokud mas k reseni jiny problem ,nez ze jsem si dovolil odmlouvat Jeho Vysosti Mirovi ,sem s nim.

Jinak nazdar.
henk
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » čtv 08. úno, 2007 14:19

A stejně je to Sumo... ale vážně, aniž bych fandil té které straně , nevím proč by nemohl kungfista posuzovat karate, když karate je prostě jihočínské wušu, které přeplavalo přes vodu na Okinawu a je to na tom evidentně vidět. Neměl by v tom být rozdíl. A vnější je to kungfu(karate blablabla), u kterého dotyčný nezvládl vysokou (vnitřní) školu. Není to o stylech ale o lidech, i tzv "vnitřní"styly jsou jenom nadstavbou nad "vnější". A aniž bych kohokoliv hájil či zatracoval, musím prohlásit, že skutečně závisí na úrovni adepta, jestli v nějaké ukázce vidí málo nebo hodně. A sorry chlapci ale když už mluvíte o nějakém řiťolezectví a tak, uvědomte si, že mluvíte s dámou... To že někdo má stejný názor jako Miro nemusí znamenat, že mu leze do p..., občas s Mirem taky souhlasím a přesto řitnímu alpinismu neholduji, s Mirem necvičím a dokonce jsem ho ani nikdy neviděl...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 08. úno, 2007 14:22

No, jsem docela smutný (zhroutit se nehodlám :) ). Chtěl jsem se něco dozvědět o tomto tématu a stala se z toho kovbojka. O to víc smutný, že se mnozí diskutéři podobají, českým politikům, na které obvykle nadáváme. Chybí vtip a věcná argumentace.
Jeden vyjádří svůj názor/zkušenost a druhý, když se mu to nehodí do krámu nebo do klubu tak nevyjádří věcný protinázor, kterým by rozbil původní (možná chybnou) teorii a převede celou diskuzi na emoniconální úroveň a máme flame.

To mabu a jeho pochopení (včetně kroků) je fakt základ. O to více se opomíjí a bere se za zvládnuté. Pokud si vzpomenu na Taiji den 2006 ve škole Radka Koláře, tak myslím, že většina zúčastněných by měla o mabu přemýšlet.

Míru zdar.
J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » čtv 08. úno, 2007 14:27

pavela píše: ...Není to o stylech ale o lidech, i tzv "vnitřní"styly jsou jenom nadstavbou nad "vnější". A aniž bych kohokoliv hájil či zatracoval, musím prohlásit, že skutečně závisí na úrovni adepta, jestli v nějaké ukázce vidí málo nebo hodně...

100% souhlas.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 08. úno, 2007 15:33

Ke katám tekki jsem se nedostal,skončil jsem u heian sandan. Ale nedalo mi to tahle debata ,abych si tu katu pořádně neprohlédl. A pokud se nepletu,tak v katách nejsou žadný zbytečnosti vše má nejakou souvislost.
A ty ukroky ci kopy jsou uhýby pred yoko geri kekomi na dolejšek nohy.A abych neplácal blbosti tak jsem se koukl do knížky J.Pechan karate kata .je to tam velmi názorně nakresleno.
Vzkaz taočarodějum:) at se cvičí dřep či kata,vždy se nejaká síla procvičuje něco v těle obíhá.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 08. úno, 2007 15:34

Jo a ten druhý ukrok je kryt nohou,proti maegeri
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod choze » čtv 08. úno, 2007 16:16

nechcem prilis odbocovat od temy (aj ked sa tu uz podla mna miestami riesia uplne ine veci ), ale z mojho pohladu hociktora kata (ci uz v karate alebo povedzme v ryukyu kobudo) nema len jednu interpretaciu (ked chcete bunkai), ale v postate nekonecne mnozstvo. v momente ked prisudime jednu "konecnu" interpretaciu, ochudobnujeme sa o vsetky ostatne, co je z mojho pohladu nespravne. inymi slovami (zjednodusene) - kata je jedna, interpretacii mnozstvo. Neviem, ako to je u cinskych styloch, alebo ci to plati u vsetkych styloch karate, ale zatial mam takuto skusenost...
choze
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Janoj » čtv 08. úno, 2007 16:50

Pozdravení pro všechny,
podle toho, co o tom vím, tak bych řekl, že obecně ty tzv. východní systémy cvičení (ať už bojové či nebojové) mají hlavní význam a důležitost v tom, že jejich cílem je kultivace člověka. Člověk je na této planetě stejný jak v Indii, v Číně, v Japonsku . . . Proto pokud je systém dobrý a obecně se to také o něm ví, má třeba kořeny v jiném dobrém systému (viz ta už Pavelou zmíněná vazba japonských bu na čínské a také se hovoří o vazbách mezi indickými bu a čínskými), tak je podle mě rozumnější hledat spíše to, co ty dané systémy spojuje, než hledat konfrontaci mezi nimi – to si podle mě ten dotyčný, který k tomu přistupuje konfrontačně, škodí hlavně sám sobě a plýtvá zbytečně energii. Proč by měly být principy takového „rozkročného podřepu“, který se v čínských bu někdy jmenuje mabu (taijiquan, baguaquan…) a někdy nějak jinak a v japonských bu např. kibadači a v sumo možná zase jinak, tak moc rozdílné, když je tady stejné lidské tělo, které ho cvičí a působí na něj stejné vlivy (např. jen gravitace nebo k tomu síla z boku, zepředu…) a dokonce na pohled je to podobné napříč bu stylům. Proč by pak člověk, který pěstuje jedno bu nemohl hodnotit tento postoj v jiném bu právě ze svého pohledu, zvláště když v tom hledá to, co je pro ty dobré systémy společné. Také velký souhlas s Pavelou, že bude hodně záležet na úrovni adepta, co v tom dokáže vidět a já bych ještě dodal, zda to chce vidět (právě i to, co ta umění spojuje). Myslím, že když to chce vidět, tak to je už docela dobrý krok k tomu, co někdy se i tady vytrácí – k toleranci toho druhého(člověka, systému…).
Howgh
:)
Janoj
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 08. úno, 2007 16:52

ašibo kake uke cituji z knížky. také to muže být uhyb pred dupnutím.
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...