Vysvetleni

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod PetrVotava » ned 08. dub, 2007 12:01

Ty si Pájo začal se slovíčkařením (moderní, tradiční, soutěžní, nový, bla bla bla) Já se jen na týhle debatě vezu :D
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod jeikob » ned 08. dub, 2007 16:50

Cvičíte také zui quan opilou pest? jinak zajímalo by mne jaký duvod měli ty vrutové skoky nenapadá mne nic jiného uhýbání před šípy či šipkami?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » pon 09. dub, 2007 7:01

Dobre rano,
tak rekneme, ze uz vim zhruba podle teto diskuze zakladni charakteristiku soutezniho a tradicniho:-))

Mam ale jeste nejake nejasnosti. Obecne lze rict, ze asi nejrozsirenejsi styly jsou Čchen a Jang (nebo se pletu?). Jak se potom hodnoti ty sestavy ruznych druhu?-soutezi se ve stejnych kategoriich v ramci tradicniho taiji, jak psal asi Pavela, ze jo?

A jaky je rozdil mezi Changquan (Long-fist), Nanquan (Southern-fist)?

Diky
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PetrVotava » pon 09. dub, 2007 9:35

Changquan (Dlouhá Pěst) a Nanquan (Jižní Pěst).
Na soutěžích to sou asi nejsledovanější kategorie a nejoblíbenější.
Nanquan cvičí lidi, co sou spíš silnějšího rázu a Changquan cvičí ti, co sou spíš na to skákání a sou obratnější. Teda nikde neni zákonem, že by nějakej vychrtlej nemoh bejt dobrej v Nanquanu, ale nejčastěji je to tak.
Nanquan
http://www.youtube.com/watch?v=9j9YIa_1n64

Chanquan
http://www.youtube.com/watch?v=D1h95b1oDSw
Jinak soutěžní Taiji a Chanquan se dneska už cvičí na hudbu
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod pavela » pon 09. dub, 2007 12:08

jeikob píše:Cvičíte také zui quan opilou pest? jinak zajímalo by mne jaký duvod měli ty vrutové skoky nenapadá mne nic jiného uhýbání před šípy či šipkami?
J8 jo, ale jenom když se ožeru :lol: :lol: :lol: obecně mají tyhle skoky význam k tomu, aby se zvýšila koordinace dotyčného ve všech polohách, do kterých se může dostat(třeba při rvačce s Judistou) A samozřejmě pro otřískání těla při dopadu a vůbec na nácvik pádů. Aplikačně je to asi opravdu jenom na uhýbání před šípy :lol: :lol: :lol: Ne všechno v sestavě musí být apriori na aplikaci, něco také na nácvik kungfu. (i když možná to nějaký význam má,chce to cvičit a přemýšlet o tom, já jsem to necvičil, neb jsem začal ne jako vy mladí ale už pozdě...)
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pon 09. dub, 2007 12:11

FWM píše:Dobre rano,
tak rekneme, ze uz vim zhruba podle teto diskuze zakladni charakteristiku soutezniho a tradicniho:-))

Mam ale jeste nejake nejasnosti. Obecne lze rict, ze asi nejrozsirenejsi styly jsou Čchen a Jang (nebo se pletu?). Jak se potom hodnoti ty sestavy ruznych druhu?-soutezi se ve stejnych kategoriich v ramci tradicniho taiji, jak psal asi Pavela, ze jo?

A jaky je rozdil mezi Changquan (Long-fist), Nanquan (Southern-fist)?

Diky
No jasně že je to tak ja řikám :lol: :lol: :lol: Taijiquan má taky svoje předepsané sestavy., jednak jednotlivých stylů a jednak kombinovanou formu kterou bytostně nesnášim ale přesto jsem se jí naučil a stejně jí nesnášim, je to ohavná splácanina. :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod xiexie » úte 10. dub, 2007 11:12

No jasně že je to tak ja řikám :lol: :lol: :lol: Taijiquan má taky svoje předepsané sestavy., jednak jednotlivých stylů a jednak kombinovanou formu kterou bytostně nesnášim ale přesto jsem se jí naučil a stejně jí nesnášim, je to ohavná splácanina. :lol

No na to jak ji nesnasis ti jde celkem fajn 8) :lol:
XieXie
xiexie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » úte 10. dub, 2007 11:53

xiexie píše:
No jasně že je to tak ja řikám :lol: :lol: :lol: Taijiquan má taky svoje předepsané sestavy., jednak jednotlivých stylů a jednak kombinovanou formu kterou bytostně nesnášim ale přesto jsem se jí naučil a stejně jí nesnášim, je to ohavná splácanina. :lol

No na to jak ji nesnasis ti jde celkem fajn 8) :lol:
Dík za kompliment Xiexie, tobě taky :lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Předchozí

Zpět na čínská bojová umění a sporty...