Bojové využití tai-či

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Riverman » pon 24. pro, 2007 10:36

roza píše:Ahoj ,

jestli zas po nejake dobe mohu prispet :

Ukropcany - tady si ja zas dovolim (po dlouhe dobe) nesouhlasit s tebou.Tam kde je zak az na poslednom mieste ,podle mne ,to stoji za H..no.Metodu a ucitele nepodcenuju ,naopak ,ale tak jako ty bych to nedefinoval.Sorry.
Nejspis se ale mijime ve dvou ruznych uhlech pohledu ,v sirsi diskusi bychom se nejspis shodli..... :wink:

JRupe zdar ,smel bych vedet ,s kteryma cinskyma ucitelema jsi to konzultoval?Myslim tu metodiku.A pokud o ni posledni dobou skutecne premyslis ,k cemu jsi dospel?
Neni to zadna provokace,skutecne mne to zajima.Pokud chces ,tak do SZ.Dik

Ohledne cinanu ,kteri jsou u nas az 15 let - budeme se dal bavit na obecne urovni ,ktera sice nikoho neurazi ,ale take nic neresi?Budeme se dal bat prispevku naivnich hlupacku o tom ,jak by nas nasi ucitele meli naucit skromnosti a ucte ,nebo se tu uz konecne nekdo rozhodne nahlas rict zjevnou pravdu ?
Ti, kteri by snad mohli neco naucit (Qin) ,musi ucit sracky aby se uzivili ,zbytek uci sracky protoze nic jineho neumi...( je uplne jedno ,jestli neumi bojovat ,nebo neumi ucit ,nebo neumi cvicit ,proste v celkovem efektu je to sracka......neni tu relevantni jakakoliv diskuse ,jediny relevantni zjevny fakt je ,ze nejlepsi zaky od techto "mistru" zesmesni kazdy prumerny cvicenec nejen fyzicky ,ale i v teoreticke diskusi....Apropos ,vztekejte se jak chcete ,urazeni piste a volejte ,nejsem anonym.)
Ano ,pro ty hloupejsi ,tim zbytkem jsem skutecne myslel celou rodinku Zhai a ostatni ,a tim "snad" u Qina jsem myslel ,ze ani u nej tomu nedavam zadnou velkou nadeji......
O bilych "mistrech a ucitelich" se tu snad taky bavit nemusime ,je jedno ,jestli si to vymysli sami ,nebo maji za sebou koupeny rodokmen a velkou skolu....neni rozdil mezi zlutou srackou a bilou srackou.
Proc tak emotivni prispevek?
Protoze si ,narozdil od vetsiny diskutujicich,skutecne myslim ,ze treninkova metoda Taiji je prostredek k ziskani plnohodnotnych bojovych ,praktickych ,dovednosti.A kdyz vidim,jaky sracky se misto toho uci ,je mi to k vzteku.

Roza

PS: Ale ano ,je mi to jasne ,bude to velka sranda ,kdyz Roza rekne jmena i tech bilych.....Ale proc bych mel mel zminovat Radka,Zdenka,Jiriho nebo Romana ,kdyz muzu radeji s uctou zminit Pavla,ktery dela co muze ,aby tu Taiji nebylo pro smich kralikum....

PPS:JRupe ,myslis ze je v TJQ tak tezke dojit ke gong fu?

No myslím, že můžu mluvit trochu za Qina, ač mu nechci nic vkládat do úst. Cvičím pod ním Taiji od te doby co se dostal s Pavelou do Brna, což je skoro devět let. Vždycky jsem se snažil cvičit pořádně, na každým treninku ze mě lije pot a nějakých čtyři pět let k tomu cvičím Sandu (občas s jeho žákama v Praze, jinak dřív s Qinem v Brně, pak thaibox, sanda u Wolfa, sparingy s klukama v Brně ). Takže se nepovažuju za motače rukama, ale za člověka, který má Taiji opravdu rád (včetně filozofie), ale taky si rád bouchne. Jenže kámen úrazu byl a je v lidech co Taiji cvičí, respektive co chtějí.

Vždycky jsem říkal Qinovi, že chci cvičit Taiji stejně jako Sandu, tj. s pořádným nasazením, pořádně makat a všechno zkoušet v reálu dokud nepoteče krev :) S tím naprosto souhlasil, bohužel nebylo a není s kým takhle cvičit. Lidi o to nemají zájem. Qin musí učit to, co ho živí, tj. to co lidi od Taiji hledají a na jednoho člověka jako jsem já, je padesát lidí co se tam jdou vykecat a neví na co je pěst. Tím nechci říct, že by to učil špatně, to vůbec, jen to učí tak, aby mu hned na prvním trenálu všichni neodešli a mamky byly spokojený a všichni se relativně správně hejbali. Dle mého názoru a toho co jsem od něj viděl, je Qin u nás jednoznačně nejlepší, boj má prostě v očích a ti kdo ho znají to ví taky.

Ještě k těm lidem, nevím jak v jiných školách, ale většina studentů, kteří se chtějí učit jsou naprostý dřeva, který se prvních pár let učí jenom hejbat. Jakmile se to dřevo trochu opracuje, tak odejte nebo se zraní nebo oboje. A koloběh se opakuje pořád dokola. Navíc rotace studentů, kteří z různých důvodů odchazejí rozhodně na Qinově vůli učit něco pořádnýho taky nepřidá, ale to je věc jiná.

Vzhledem k tomu, že já jsem si to takhle zkombinoval, tak mě Taiji a Sanda do sebe zapadá a jedno ovlivňuje druhý. Nemám s tím problém, vím že to není "čistý", ale pokud to chce člověk umět aplikovat, je to nezbytný. Vím co dělám a proč to dělám, od Qina mám v Taiji výborný základ a můžu na tom dál pracovat jak s mistrem, tak individuálně v ruzných jiných školách. To je podle mě cesta jak se něco naučit tady u nás v CR a pohled člověka, kterýho mediální obraz Taiji v CR neuvěřitelně s**e.
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Raptor » pon 24. pro, 2007 11:33

@ Riverman: s přístupem lidí k TJQ máš naprostou pravdu - většina lidí chce buď jenom mávat rukama, nebo se sjíždět na energiích, případně energeticky mávat rukama. Skoro nikdo nechce makat pořádně a projít si na každým tréninku mořem potu, nějaké té bolesti a občas i krve. Proto to vypadá tak, jak to vypadá ...
Martin
香港楊家太極拳 / Heung Gong Yeung Gar Tai Gik Kuen
admin
http://www.taijiquan.cz
http://www.yangtaiji.com
Raptor
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 24. pro, 2007 16:52

Problém je ten že ti co vědí co tchaj ti je a jaký má potencial ,těch bude asi velmi velmi málo.lidi které zaujme kung fu a chtejí získat i sebeobraný potencial tak se spíš rozhodnou pro wing chu nebo hung kyun než by vstoupily do nejistých českých vod tchaj čchi. A já se nedivím shledl jsem dokument jak ted natočila čt a vetšina těch co tam o tom mluvila ,tak poukazovali jen na tu energii a taoismus jako ta paní malířka.jediný sifu hušek řekl,že kdo neví jak lámat ruce a kde jsou citlivé body neví o čem tchaj čchi je.tak že já kdybych se třeba po shlednutí tech dokumentu rozhodoval jaké kung fu tak mám jasno.Ač na mně paní zhui a pan qwin udělali dojem a vím že je tchaj čchi bojové umnění a velmi učiné tak bych ho u nás asi cvičit nešel
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 17:46

To je to kdo umí a kdo umí učit. Zhai Hua se přizpůsobila požadavkům lidem, co k ní chodí a páč k ní většinou chodily ženy nebo starý lidi, tak tu bojovou stránku trochu nebo úplně vypouštěla.
Nevím no asi to není moc dobrý.

Ale to je otázka.
Starej člověk se chce hejbat. Fočus? Na ten je starej. Běhat? To eště dostane infarkt, tak jde zkusit Taiji.
©edesáti letou babku nemůžete učit bojovat (pokud nechce) a nikdo ani ona sama netrvá na tom stát se Mistrem. Má jen strach ze stáří, ze smrti a v tomhle vidí východisko.
K čemu jsou tvrdý styly jako Hung Gar a tak? Stejně jako Taiji je to skvělá sebeobrana, Bojový Umění. Ale proč ta babka ten Hung Gar necvičí? Páč by jí to zabilo.
Taiji je především sebeobrana, ale pro starou ženu je to jen pohyb a máchání rukama, co jí dává pocit, že nesedí doma na zadku a neumírá.
Já trénoval Taiji u Zhai Hui i u ní doma nebo u ní na sídlišti a mohu vám říct, že ten trénink byl dost náročnej. Byl jsem unavenej jak po tréninku Shaolinu.
Nejde o to, že jen tak někdo máchá rukama a někdo tvrdě trénuje, jde o ten důvod proč tak nebo tak to ten člověk dělá.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pon 24. pro, 2007 17:54

No souhlasím ,ale pokud chce taij chi získat u nás respekt jako bojové umění mělo by umět prezentovat i tuto ztránku.tedy řeknu jednoduše bude li dokument o tchaj chi a budou li tam cvičut staří lidé kvůli zdraví a hipíci vykládat o energii a cestě životem tak nikdy nepřiláká cvičence kteří ho chtějí praktikovat jako bojové umnění.a vždyt neni přece problém nabídnout obě možnosti ukázat aplikace ,sparring a zároven poklidné cvičení
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 20:02

Ať chcete nebo ne Zhai Hua se tím žíví, je to práce, co jí vydělá na chleba.
To je důvod toho proč to učí tak jak učí a proč jde atraktivita na první místo před účinností. A páč tu už nějakej rok učí ví, že větší zájem (alespoň u ní, nevím jak u Qin Min Tanga) je ze strany starších, žen a hipíků. Ale i ona má žáky, co učí bojovou stránku Taiji.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 24. pro, 2007 21:08

Toto je ta nejlepsi cesta k degeneraci bojovahe umeni na gymnastiku pro duchodce...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 21:16

A co bys učil 58 letou starou paní?
Páky? nebo techniky škrcení? tu tohle nezajímá
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 24. pro, 2007 21:17

Ok, ja ji to neberu, ale at to potom nevydava za bojove umeni...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 21:45

Ty jo tohle jsem naposledy čet u pm.
A« TO NEVYDÁVÁ ZA BOJOVÉ UMĚNÍ
Ta stařenka neříká, že cvičí Bojový Umění, ta je šťastná, že nesedí jako většina důchodců.
To jak někdo jako ty a pm (nic ve zlým) a vůbec všichni hlásají, že když to je pro soutěž, zdraví, zábavu a tak a tak, tak to není Bojový Umění je blbost. A fakt to neber ve zlým, je to můj názor.
Tohle je akorát slepý následování těch velkejch diskutérů, co tohle hlásaj.

Mám otázku:

Hlásá se tu, že tohle pojetí není BU. Ok to beru, je to k soutěžení a tak.
To co není účiný v sebeobraně není BU. OK beru.
Znamená to, že když tebe někdo v boji přemůže, znamená to že necvičíš BU?

Nevím proč píšeš o degeneraci. Starou paní opravdu nezajímá, k čemu je tenhle a tenhle pohyb. Proč myslíš, že starý lidi cvičí Taiji? Aby se ve sto letech eště naučili bránit? Já myslím, že to není ten důvod.
Ne jen Taiji, ale pohyb vůbec má zdravotní účinky (myslím zdravý pohyb) a protože jiný sporty jsou pro starý moc namáhaví, vyberou si Taiji a správnej učitel to prostě musí poznat, že takovýho člověka nemůže učit boj.
To je ta otázka jak tu byla. Jestli doženu v umění kluka co začal v pěti letech, když já začal ve dvaceti? Proč ne? Záleží na talentu určitě jo, na tom, kdo tě učí taky a taky jak trénuješ. Ale čtyrycátník těžko dožene člověka co v tom žije od pěti nebo deseti let. A kdo říká že jo, tak je to jen obhajoba toho, že není na takový urovni a říká,, Já kdybych chtěl tak klíďo"
Nevím, za co se tu furt bijete. Je jen každýho věc, proč začal cvičit BU a je zbitečný se dohadovat jestli to je nebo není BU.
:D
Cvičím BU zákonitě jsem lepší bojovník než ten kdo necvičí
:D :D :D BLBOST
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 24. pro, 2007 21:54

Trochu jsi me nepochopil, je fajn ze stara babicka dela neco pro sve zdravi, jenze kdyz 99% cvicencu tai-tchi budou dedci a babky co to delaji pro sve zdravi tak je logicke ze toto umeni zdegeneruje do gymnastiky pro duchodce. Dale bych si dovolil nesouhlasit s tim, ze kdyz se v necem poradaji souteze je to sport a ne bu - BLBOST :lol:
BTW: Bijete :lol: :lol: :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 21:56

Proč gymnastika?

BTW Bijete
Co tím myslíš?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 24. pro, 2007 21:59

Gymnastika to nevystihuje, proste zdegeneruje do zdravotnich pohybu misto bu.
BTW: Sory, chtěl jsem napsat zbitečný :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 22:05

Přece vem si třeba dvě školy Taiji.

-Do jedný školy chodí mladíci, co se chtěj učit bojovat

-Do druhý škol chodí lidi okolo 60 let, co maj strach ze smrti páč jsou starý

-Ani v jedný se neučí bojova

Která škola je ta špatná?

A) Ta ve který ty starý cvičej co chtěj, ale na boj už prostě nemají dost sil?
B) Nebo ta, kde na mladíky učitel kašle?

Snad za B?
Páč ty starý lidi si berou z Taiji to co můžou, z opravdovýho Taji, oni ho nedegenerujou, oni se z něj učí jen to na co mají, stejně jako každej nemůže bejt v každym stylu stejně dobrej a veme si ze stylu jen to co unese. Já třeba nedisponuju velkou silou a jsem spíš prožnej, proto jsem lepší s mečem než se šavlí. Můžu s ní cvičit, ale nebude to tak dobrý páč bych si bral víc než unesu. A ten co je dobrej v šavli neunese to co já, protože nedisponuje pružností.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 22:06

a už mě to opravování chyb nebaví
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 22:09

ale když už jsme u toho tak se píše BOJOVÉHO ne BOJOVÁHO
:D :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 24. pro, 2007 22:10

:) Chyby sem chyby tam vzdyt jsou to jenom pismenka...
Ono nejde ani tak o degeneraci stylu, to ze si nekdo bere ze stylu jenom to co ho bavi nebo to co je pro nej vhodne je v pohode, horsi je, kdyz nekdo prezentuje verejnosti jenom cast a tu cast bojovou ktera se mu nehodi zamlci. Potom kdyz stoji dva mladici a jeden rekne ze dela deset let karate jsou z toho vsichni paf a maji respekt. Kdyz druhy rekne ze dela 10 let taj-tchi, TJQ a pod. tak z nej maji vsichni tak akorad prdel, ale v zapase by ten druhy mohl klidne zvitezit...
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 22:18

To je ale vo tom, že tě sere co si kdo myslí a vo tom, kdo je a není šmejd trenér.
Ale to je těžký, když vemu třeba Zhai Huu.
Znám jí dlouho, až na nějaký drobnosti jsem s ní nikdy problém neměl a i když jsem na ní během pár let razantně změnil názor (nebudu říkat jestli k lepšímu bo horšímu), vím, že ona ví co mluví, co se týče Taij a vím, ženení šmejd a to že propaguje na svých letácích slova TAIJI-BOJOVÉ UMĚNÍ a pak učí tak, že to vlastně skoro ani pro boj není, neznamená, že je šmejd
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » pon 24. pro, 2007 22:26

Tak ted jsem te trochu nepochopil, pokud hlasa tajji - bojove umeni a uci zdravotni cviceni pro duchodce tak potom to je asi smejd ne?
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 22:34

Učí BU ale co dá dělat, když uděláš nábor, přijde 20 lidí, 5 z nich jsou nad 50 let, 10 vášnivých čtenářek Vlasty a ®ena a život(dámy, nic proti vám) a jen 5 mladíků?
Říkám, je to její živobytí
Nechci aby to bylo jen na Zhai Huu
No nepochopils je to jak s těma dvouma školama, v jedný mladí, v druhý starý. Je to těžký no, ale stejně vo tom to je, že skoro každej než se někde usadil, zkoušel různý školy. Kouknu se, nelíbí, jdu dál.
A vo tom to celý je :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...