obrana proti deväťramennému biču

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod lubbione » čtv 15. led, 2009 12:37

pm píše:jeste bych dodal - i kdyz je to ku*evska drina, je to zaaabava :D

zdielam tvoje nadsenie... :D
lubbione
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 15. led, 2009 15:47

luen píše:
marcelo píše:..chcem sa opytat,aky ma zmysel okrem tradicie cvicit s takymto haraburdim..?.. Luen mi vysvetlil na co sluzi napr.dvojkoncova tyc v MGW a beriem to ,ale co ziska adept KF cvicenim s tymto archaizmom? :D

Ahoj marcelo,

kazda zbran ti vlastne prodluzuje ruce, kdyz mas u ruky rozptyl 5cm na konci dlouhe tyce je to treba 0,5m. Tyc je tezka a musis se naucit s ni cvicit. Misto toho, aby ona cvicila s tebou. Dloha tyc je pakec v tom, ze musis umet silu prenest na jeji konec a v pripade napr. 3,5m dlouhe tyce je to opravdu pakec. On ma kazdej zacatecnik silu jen na konci pazi (u zbrane tedy jen v mistech jejiho drzeni) a s jeho vytrenovanosti se tato sila, cit atd ... prenaseji dale a dale ... Na rozdil od dvoukoncovky vyuziva jednokoncovka jen jeden konec k boji (i kdyz to neplati 100%), ale jeji vyznam spatruji predevsim v tom, ze se s ni neboucha jako s dvoukoncovkou, nybrz se s ni dela neco jako chi sau ... presneji chi kwun - je to jakasi obdoba feelingoveho cviceni a rozvijeni vjemu a citu pro veskere kategorie zbrani na nasadach. I zbrane by se vlastne dali rozdelit do dvou zakladnich kategorii:

1) "buranske" s nima se seka, boda, reze ... (dvoukoncovka, savle ...)
2) "slechtene" s nima se dela totez, ale navic maji ve svem konceptu zahrnute cviceni feelingu ... (jednokoncovka, mec ...)

Je to jen moje vlastni rozliseni, tak se toho nechytejte :lol: :wink:

Vlastne to vubec nepovazuji za archaickou zalezitost, za zadnou tradici ci prezitek, ale povazuji to za nutnost jenz je nedilnou soucasti wing chun a vetsiny jihocinskych stylu! Ona vlastne dava zaklady vsem jednokoncovym zbranim ... protoze funguje na tomto konceptu (kopi, kwun dao, trojzubec ...)
Spousty cviceni ve wing chun beze zbrane, jsou vlastne jen pripravou na zbrane. Cloveku az tam zacne dochazet proc se "patla" s nekteryma vecma a jaky to vlastne ma vyznam! Musel by sis to asi zkusit, abys pochopil, co to dava cloveku (staci trivialni posilovaci cviceni a clovek hned rozumi pojmu sjednotit silu, teziste, stabilita) ... co pri cviceni beze zbrani nezaregistrujes a nevnimas je pak s touto pomuckou strasne znat ,,, kazda chybka je markantne citit! Navic zbrane je kapitola sama pro sebe a je to takove nezavisle kung fu. Cloveka cviceni se zbranema zmeni, zmeni jeho pohled na kung fu a i jeho pristup k boji. A to nemluvim o realnem pouziti zbrani ... takovou zkusenost na pesti clovek proste neudela :wink: Kazda vec jenz je cloveku prinosem pro rozvoj jeho bojovych dovednosti je vitana a u zbrani toto platilo vzdy a myslim, ze i vzdy platit bude :wink:

že se ptám,ale ony zbraně byli asi ,dřív často primární součást kung fu?
myslím starou čínu před rozmachem střelných zbraní
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. led, 2009 18:31

jeikob píše:že se ptám,ale ony zbraně byli asi ,dřív často primární součást kung fu?
myslím starou čínu před rozmachem střelných zbraní

Kubo tezko rici asi to bylo skola od skoly, resp. kus od kusu ... nekdo delal ochranku karavanam a super zachazeni se zbranema byla jeho prace a nutnost, tak na tom baziroval mnohem vice nez clovek jenz si to cvicil v domacim prostredi a nebo vic nez ten kdo byl na zbrane levej a nebo k nim proste nemel jen vztah atd ... neda se to pausalizovat :wink: Jak uz jsem nekolikrat psal kazdemu jde neco jineho a kazdy se na neco jineho specializuje. V kazdem pripade to neni tak, ze ucelem te pestre skaly je byt superman ve vsem, protoze to technicky neni mozne, ale je pekne pokud dotycny aspon vi a ma zakladni vseobecny prehled :wink: Pekne myslim pro predavani ... cili pro ucitele 8)
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 15. led, 2009 18:44

luen píše:
Kubo tezko rici asi to bylo skola od skoly, resp. kus od kusu ... nekdo delal ochranku karavanam a super zachazeni se zbranema byla jeho prace a nutnost, tak na tom baziroval mnohem vice nez clovek jenz si to cvicil v domacim prostredi a nebo vic nez ten kdo byl na zbrane levej a nebo k nim proste nemel jen vztah atd ... neda se to pausalizovat :wink: Jak uz jsem nekolikrat psal kazdemu jde neco jineho a kazdy se na neco jineho specializuje. V kazdem pripade to neni tak, ze ucelem te pestre skaly je byt superman ve vsem, protoze to technicky neni mozne, ale je pekne pokud dotycny aspon vi a ma zakladni vseobecny prehled :wink: Pekne myslim pro predavani ... cili pro ucitele 8)

asi stejně,jako dnes.....vztáhnu-li to na sebe....beze zbraně(díky mým zdravotním problémům) by mne sežral kdekdo,odtud z fora....se zbraní bych si na sebe vsadil mnohem více....proti komukoliv..... :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. led, 2009 18:50

Jendis píše:
luen píše:

asi stejně,jako dnes.....vztáhnu-li to na sebe....beze zbraně(díky mým zdravotním problémům) by mne sežral kdekdo,odtud z fora....se zbraní bych si na sebe vsadil mnohem více....proti komukoliv..... :wink:

JJ nutno dodat, ze cim jsem starsi, tim mam v oblibe take vice zbrane, protoze se clovek proste nemusi s kazdym nuzakem spinit a natahovat ... navic fyza :lol: Ale je to tak, zbrane proste mnohe kompenzuji a v urcitych ohledech daleko presahuji moznosti boje na pesti :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 15. led, 2009 19:02

asi tak..... :twisted: :lol: :idea: :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. led, 2009 19:55

ukropcany píše:Koľko máš teda tých rokov?

Dame sazky? Napsala, ze uz ma davno po skole, takze tipuju 12 roku :lol:

4jendis: Jendo s jakyma zbranema ses ucil a nebo jeste ucis ohanet?
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 15. led, 2009 20:01

no mám v plánu za pár let až to bude adekvátní věku,pořídit si pořádnou klasickou hůl a deštník ala wong fei hung :D co hůl je přece zdravotní pomůcka a spravný gentleman nosil hůl. navíc určitě odradí .
a viděl jsem že i tyhle věci mají v kung fu sestavy :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 15. led, 2009 20:06

Ja bych potreboval sestavy s francouzskymi holemi.... :evil:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. led, 2009 20:18

ghekon píše:Ja bych potreboval sestavy s francouzskymi holemi.... :evil:

To je pakec si na ne zvyknout, co? Nez jsem se naucil chodit do a ze schodu ... Ja tyhle veci bytostne nesnasim ... Jinak s fr. holema vymyslet sestavu neni problem :lol: ale radeji ji nepotrebovat :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 15. led, 2009 20:18

luen píše:

začalo to dlouhou holí,chvilinku.....a potom už kord,dýka+dohromady(ze začátku pouze technika+scénáře pro vystoupení,po pár letech jsem začal cvičit tak,abych se tím fakt,trošku,uměl ohánět a "bojovat").... a nůž.......a něco málo umím s opaskem.

EDIT-a potom si jdeš zašermovat s opravdovými mistry(třeba Borek Belfín) a zjistíš,že skoro nic neumíš..... :lol: ....ale....zas tak úplně nemožnej jsem nebyl..... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sam-soi » čtv 15. led, 2009 20:26

dalsim logickym vekovym vyvojem je brokovnice :D
sam-soi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod ghekon » čtv 15. led, 2009 20:34

luen píše:
ghekon píše:Ja bych potreboval sestavy s francouzskymi holemi.... :evil:

To je pakec si na ne zvyknout, co? Nez jsem se naucil chodit do a ze schodu ... Ja tyhle veci bytostne nesnasim ... Jinak s fr. holema vymyslet sestavu neni problem :lol: ale radeji ji nepotrebovat :wink:

No vis co, pripadam si celkem jako debil, zvlast v autobuse nebo tak, a pri chuzi vyvijim rychlost skoro ctvrt kilometru v hodine :lol: :lol:
ghekon
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. led, 2009 20:37

Jendis píše:
luen píše:

začalo to dlouhou holí,chvilinku.....a potom už kord,dýka+dohromady(ze začátku pouze technika+scénáře pro vystoupení,po pár letech jsem začal cvičit tak,abych se tím fakt,trošku,uměl ohánět a "bojovat").... a nůž.......a něco málo umím s opaskem.

EDIT-a potom si jdeš zašermovat s opravdovými mistry(třeba Borek Belfín) a zjistíš,že skoro nic neumíš..... :lol: ....ale....zas tak úplně nemožnej jsem nebyl..... :wink:

Pohoda, to je myslim slusnej zaklad ... se teda tesim na dalsi stkani se zbranema ... ted mi to bohuzel dik urazu nevyslo, ale uz jsem temer ready :wink: Ja porad neco ohledne zbrani resim nejen z pohledu kung fu, escrimy ... ale i s kamosema sermirema a tak.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 15. led, 2009 20:44

Též doufám,že dojedu......a budu alespoň trochu ready......dlužím Picardovi sparring.....a Tobě taky..... 8)
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 15. led, 2009 21:47

Jendis píše:Též doufám,že dojedu......a budu alespoň trochu ready......dlužím Picardovi sparring.....a Tobě taky..... 8)

V pohode ja budu rad i za setkani a pokec a pokud tve zdravicko dovoli, tak i za lehci sparing :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lubbione » pát 16. led, 2009 9:26

Jendis píše:EDIT-a potom si jdeš zašermovat s opravdovými mistry(třeba Borek Belfín) a zjistíš,že skoro nic neumíš..... :lol: ....ale....zas tak úplně nemožnej jsem nebyl..... :wink:

moj brat bol toho nazoru, ze ked sa nechas zmlatit s majstrami viac sa toho naucis ako so zaciatocnikmi, preto sparoval s ucitelmi, ked mal cas... :)
lubbione
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod graver » pát 16. led, 2009 9:46

Luen, Jendis: jo, zbraně - můj problém. Co píšete, má jasnou logiku, ale já mám ohledně zbraní psychický blok. Střelné, palné, bodné a sečné zbraně vůbec, ještě tak teleskop nebo něco malého do kapsy :wink: .
Líbí se mi krátká tyč, ale taky ji sebou nenosím :lol: . Tak nevím...
Ani nejlepší sokol ničeho neuloví, když se mu nedovolí vzlétnout...
graver
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lubbione » pát 16. led, 2009 10:22

ukropcany píše:
lubbione píše:moj brat bol toho nazoru, ze ked sa nechas zmlatit s majstrami viac sa toho naucis ako so zaciatocnikmi, preto sparoval s ucitelmi, ked mal cas... :)
To je síce pravda, ale keď «a niekto bije, tak to neznamená, že aj Ty sa naučíš niekoho biť... a jedným z cieľov BU je naučiť sa niekomu naložiť... takže potrebuješ aj tých slabých, pretože na príliš dobrom sa to nikdy nenaučíš = úplne minieš cieľ... :idea:

inak povedane, obcas potrebujes aj niekoho zmlatit, nie aby mlatili len teba...
lubbione
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod lubbione » pát 16. led, 2009 10:24

graver píše:Luen, Jendis: jo, zbraně - můj problém. Co píšete, má jasnou logiku, ale já mám ohledně zbraní psychický blok. Střelné, palné, bodné a sečné zbraně vůbec, ještě tak teleskop nebo něco malého do kapsy :wink: .
Líbí se mi krátká tyč, ale taky ji sebou nenosím :lol: . Tak nevím...

sorry, ze to rozpitvavam, ako to myslis, psychicky blok?
lubbione
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...