Kde v Praze se da naucit s cinskym mecem

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod Picard » stř 06. led, 2010 14:52

fakt píše:Trochu z jiného soudku
Kdysi jsem sportovně šermoval, takže popíšu vlastní zkušenost z prvního roku tréninku:
vytrvalost
posilování nohou
hry na postřeh a rychlost
pohyb v postojích - ne postoje bez pohybu
pohyb v postojích se zbraní
vedení zbraně na přesnost
ke konci roku sparring, sp., sp. a pořád dokola a první závody

jj, my jsme k tomu delali taky ruzny cviceni na rovnovahu, dale asymetricka cviceni (rozvijejici schopnost delat kazdou polovinou tela neco jineho), pak nejaky veci ktery byli zamereny rekl bych na pohybovou schopnost obecne. Nejvetsi objem nacviku byly ze zacatku ruzny drily na nohy, postupne toho ubyvalo na ukor dalsich veci, ale delali jsme je de-facto porad. Taky jsme, kdyz uz jsme byli trochu pokrocilejsi, nacvicovali ruzny techniky, napred pomalu a staticky a postupne cim dal vic v pohybu a volneji. Volny serm na aparatech asi po pul roce. I kdyz ze zacatku se na to asi nedalo koukat :-)

Tuto formu sermu muzu doporucit, pokud se dostanete pod ruku dobremu trenerovi, tak je to super, ma to podle meho nazoru velice dobre zmaklou metodiku, pokud muzu soudit z toho co jsem zazil na vlastni kuzi. Pokud se dostanete nekam, kde to berou aspon trochu vazne, tak se tam taky poradne zapotite :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod SeaRanger » stř 06. led, 2010 15:06

luen píše:
SeaRanger píše:
Tohle zrovna ale, dle meho skromneho nazoru lamy, Miro napsal vicemene spravne. Savle DAO je pomerne tezka primarne urcena k sekani a praci s pomerne velkymi rozmachy i kdyz se s ni samozrejme da i bodnout.
Mec JIAN je delsi a o mnoho lehci zbran ktera je pomerne dost zamerena na bodani a vyuzivani vetsi ovladatelnosti a rychlosti a je oproti Savli brana jako technictejsi zbran s kterou je tezsi se naucit.

Pomerne hezke video: http://www.youtube.com/watch?v=ouycplM5Cqc

Co Miro napsal je blbost a jeste ji hloupe zobecnil na CBU jako takova :!: A kdyz uz jsme u toho, videl jsi nekdy Mira hybat? To je totiz podstatna zalezitost, aby si clovek mohl udelat obrazek o tom, jak se jeho teorie obratila sama proti nemu. Pokud by to totiz bylo, tak jak Miro pise, nikdy by ho zadnej ucitel nenechal se na zbrane ani podivat :twisted:
Savle neni rozhodne tezka zbran chlape ... v porovnani se zbranema jako je kwan dao, luk dim bun gwan ...

http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... pic&t=3318 projdi si toto vlakno :wink:

A jinak to video je neskutecna sragora ve vztahu k argumentaci, jakou jsi pouzil :wink:

Ja nijak nezapiram ze o tomto tematu vetsina pritomnych vi mnohem vice nez ja a je tedy velmi pravdeodobne ze mnoho mych nazoru je spatnych a snadno vyvratitelnych, nesnazim se zbytecne flamovat nebo tvrdit ze mam patent na rozum, navic kdyz si to po sobe prectu tak vidim ze jsem se ne vzdy vyjadril "sikovne" tedy ze jsem to myslel jinak nez jak se to da pochopit.

Dao chapu jako pomerne zakladni zbran, ktera se v Cinske armade pridelovala odvedencum a to nejspis z toho duvodu ze jeji ovladnuti (samozrejme ze ne mistrovske) neni az tak tezke. Co se tyce jeji vahy tak jsem samozrejme nemyslel ze by mela byt nejak priserne tezka, natoz abych ji vahove srovnaval s kuan dao a pod. Stastnejsi by dle meho bylo vyjadreni ze by mela byt tezsi nez Jian.
V katalogach po internetu se jeji vaha pohybuje vetsinou od 0,7 do cca 1,1kg. Jian v tom samem katalogu ma vetsnou uvedenou hmotnost cca 0,4 - 0,5kg. Smozrejme urcite by se daji najit vyjimky, vzdyt se ty mece vyrabely cela staleti a neustale prochazeli vyvojem. Take chapu ze zrovna obchodni katalog neni uplne tim spravnym argumentem v teto diskuzi.
Jian jsem vzdy chapal, mozna spatne, jako zbran kterou byly v Cine vybaveni dustojnici, slechta a obecne lide kteri meli boj jako profesi. Pred casem jsem nekde (ale uz nevim presne kde) slysel udajne Cinske uslovi ze "Dao zabiji silou a celou pazi a Jian ze zabiji technikou a zapestim" coz samozrejme asi nelze brat doslova. Prislo me to podobne jako kdyz jsem cetl o evropskem sermu ze "Savle je vhodna pro rvace a Rapir pro zabijaky". K tomu jsem mel informace od sveho ucitele ktery tvrdi ze Jian mu dava nad Dao vyhodu protoze je lehci a delsi a tedy velmi vhodny k "predseknutim a predbodnutim".

Co se tyce zobecnovani a metodiky, muj nazor je ze jsou dva proudy. Jeden kdy se vetsinou uci "specializace" na nejakou zbran (Kendo, kjudo, Iaido, BoJutsu.....) a tam samozrejme probiha od pocatku vyuka se zbrani v ruce.
Nebo druhy smer, kdy je zbran chapana jako DOPLNEK k nejakemu umeni beze zbrane. Napriklad skoly Tai-Chi casto doplnkove vyucuji Jian, Dao, Kopi, skoly Ba-Gua casto vyucuji boj s dvema "pulmesicovymi nozi" (netusim spravny nazev), Wing Tsun/Chun skoly vetsinu doplnkove uci Sheung Dao (doufam ze je to spravny nazev pro "Buterfly knifes") atd. Tyto skoly se take nekdy chlubi tim ze se filozofie fungovani jejich BU promita i do zpusobu jakym pracuji s tou onou zbrani.
Pokud clovek prijde za mistrem z druhe skupiny skol pak ten jej samozrejme bude chtit nejprve naucit to sve hlavni zamereni.
Netvrdim ze neexistuji skoly nekde prostred zamereny na vyvazenou vyuku boje s i beze zbrane, jen jich dle meho nazoru neni tolik.

Samozrejme, jak uz jsem psal, jsem lama a rad se necham opravit tam kde se velmi mylim, chci mit hlavu otevrenou pro vsechny nazory. Jen velmi prosim o vecnou argumentaci bez zbytecneho napadani.
SeaRanger
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » stř 06. led, 2010 15:18

ukropcany píše:4fakt - takže vlastne normálny boxersky tréning... :wink:

ne nadarmo se boxu říká :"šerm pěstí" :wink:
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 06. led, 2010 16:05

díky tohle je zajímavá diskuse. náhodou není někde video kde je seriozní sparringová forma či sparring s čínským mečem. no a asi má ten klasický čínský meč nejblíž ke kordu či rapíru?
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 06. led, 2010 16:14

tady si stahuju komiksy tak občas tu jsou i jinný zajímavý věci. možná by tohle mohlo někoho zajímat obzvlášt evropské šermíře. ruské chladné zbrane:

http://avaxhome.ws/ebooks/history_milit ... uzhie.html

a druhej díl

http://avaxhome.ws/ebooks/history_milit ... odnoe.html
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod P » stř 06. led, 2010 16:29

©erm Tchaj-ťi (meč, kopí, šavle, halaprtna) vyučuje v ČR napřílad Tomasz Nowakowski. Stránky jeho školy nalezneš zde: www.zlatykopec.org

Na začátku ledna povede v Praze seminář, můžeš ho při té příležitosti oslovit. Termín semináře nalezneš buďto na výše uvdedeném webu nebo na stránkách www.tchaj-ti.cz Platí to samozřejmě i pro ostatní zájemce o čínský šerm.

©ťastný Nový rok všem!
Petr
Naposledy upravil P dne stř 06. led, 2010 16:33, celkově upraveno 1
P
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod fakt » stř 06. led, 2010 16:30

ukropcany píše:4fakt - takže vlastne normálny boxersky tréning... :wink:

rozcvička - rozcvička (mj. taky švihadlo)
stínování - pohyb se zbraní bez soupeře
lapy, pytle - terčík
sparring - sparring
jelita na stehnech - jelita na rukách

ale jen jedna rukavice, helma na včely a děsně nepříjemný hadry
fakt
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 17:03

SeaRanger píše:Ja nijak nezapiram ze o tomto tematu vetsina pritomnych vi mnohem vice nez ja a je tedy velmi pravdeodobne ze mnoho mych nazoru je spatnych a snadno vyvratitelnych, nesnazim se zbytecne flamovat nebo tvrdit ze mam patent na rozum, navic kdyz si to po sobe prectu tak vidim ze jsem se ne vzdy vyjadril "sikovne" tedy ze jsem to myslel jinak nez jak se to da pochopit.

Dao chapu jako pomerne zakladni zbran, ktera se v Cinske armade pridelovala odvedencum a to nejspis z toho duvodu ze jeji ovladnuti (samozrejme ze ne mistrovske) neni az tak tezke. Co se tyce jeji vahy tak jsem samozrejme nemyslel ze by mela byt nejak priserne tezka, natoz abych ji vahove srovnaval s kuan dao a pod. Stastnejsi by dle meho bylo vyjadreni ze by mela byt tezsi nez Jian.
V katalogach po internetu se jeji vaha pohybuje vetsinou od 0,7 do cca 1,1kg. Jian v tom samem katalogu ma vetsnou uvedenou hmotnost cca 0,4 - 0,5kg. Smozrejme urcite by se daji najit vyjimky, vzdyt se ty mece vyrabely cela staleti a neustale prochazeli vyvojem. Take chapu ze zrovna obchodni katalog neni uplne tim spravnym argumentem v teto diskuzi.
Jian jsem vzdy chapal, mozna spatne, jako zbran kterou byly v Cine vybaveni dustojnici, slechta a obecne lide kteri meli boj jako profesi. Pred casem jsem nekde (ale uz nevim presne kde) slysel udajne Cinske uslovi ze "Dao zabiji silou a celou pazi a Jian ze zabiji technikou a zapestim" coz samozrejme asi nelze brat doslova. Prislo me to podobne jako kdyz jsem cetl o evropskem sermu ze "Savle je vhodna pro rvace a Rapir pro zabijaky". K tomu jsem mel informace od sveho ucitele ktery tvrdi ze Jian mu dava nad Dao vyhodu protoze je lehci a delsi a tedy velmi vhodny k "predseknutim a predbodnutim".

Co se tyce zobecnovani a metodiky, muj nazor je ze jsou dva proudy. Jeden kdy se vetsinou uci "specializace" na nejakou zbran (Kendo, kjudo, Iaido, BoJutsu.....) a tam samozrejme probiha od pocatku vyuka se zbrani v ruce.
Nebo druhy smer, kdy je zbran chapana jako DOPLNEK k nejakemu umeni beze zbrane. Napriklad skoly Tai-Chi casto doplnkove vyucuji Jian, Dao, Kopi, skoly Ba-Gua casto vyucuji boj s dvema "pulmesicovymi nozi" (netusim spravny nazev), Wing Tsun/Chun skoly vetsinu doplnkove uci Sheung Dao (doufam ze je to spravny nazev pro "Buterfly knifes") atd. Tyto skoly se take nekdy chlubi tim ze se filozofie fungovani jejich BU promita i do zpusobu jakym pracuji s tou onou zbrani.
Pokud clovek prijde za mistrem z druhe skupiny skol pak ten jej samozrejme bude chtit nejprve naucit to sve hlavni zamereni.
Netvrdim ze neexistuji skoly nekde prostred zamereny na vyvazenou vyuku boje s i beze zbrane, jen jich dle meho nazoru neni tolik.

Samozrejme, jak uz jsem psal, jsem lama a rad se necham opravit tam kde se velmi mylim, chci mit hlavu otevrenou pro vsechny nazory. Jen velmi prosim o vecnou argumentaci bez zbytecneho napadani.

Vzhledem k tomu, ze jsi zacatecnik a predeslal jsi to ... Nemam nejmensi problem s tim co jsi napsal ... resp. ze jsi napsal to, co jsi napsal. Ja vim jake bullshity se kolem gung fu siri a jake idiocie jsou lidi shopni do nekonecna vymyslet ... tyto voloviny se pak stavaji tradici, protoze se dedi z ucitele na zaka atd ...

Nevim u koho cvicis, nevim ani co cvicis a abych se priznal ... Nase vetsinova gung fu komunita, ktera se podili na sireni techto a nejen techto bullshitu, je mi ukradena a ja se ji vyhybam.
Zjistil jsem, ze si mnohem kvalitneji zacvicim s lidma od jinud, lepe si s nima o gung fu pokecam a celkove to ma pro me gung fu vetsi prinos nez vylhane zmrdoteorie (za ten vyraz se omlouvam, ale nemam proto jinej vyraz) lidi jako je Miro a spol. Poucuje tady lidi (nejen v tomto vlaknu ze sebe udelal kaspara), kteri by si ho dali k snidani a neuvedomuje si, jak je jeho snazeni nicotne a ubohoucke. Mezi gung fu komunitou mam jen par pratel, ktere bych spocital na prstech svejch rukou. Jsou dle meho soudu prinosem pro gung fu a jsou i po lidske strance ok - tech si vazim, ale s ostatnima se nejsem schopen ani bavit, protoze nemam o cem!

Ve tvem cviceni ti preji mnoho stesti a co nejmene podvodnicku a neumetelu, kterych ma nase gung fu scena vice nez je zdravo. Chcipaci a levaci jsou totiz majoritni skupina v tomto cirkusu.

Co se tyce tech zbrani on je rozdil v civilni a vojenske verzi - proto jsem te odkazal na to vlakno, kde to Dong Wu vysvetluje. No s tema vahama mi to nejak nestimuje, ale alobalove zbrane jenz tam nabizeji skutecne musou vazit 1/2kg a pod ... osobne jsem sand nikdy v ruce plechac nedrzel ... Kdyz chytis zbran, tak z ni musi jit respekt, pokud chytnes alobalovou atrapu, tak je cloveku do smichu nebo spise do place. Kdyz forek, tak radeji svitici mec ze star wars :wink:

Vaha se ale neda zobecnovat, to je jako by se parta krovaku dohadovala nad tim, kolik ma vazit auto ... chapes? :wink:

K tem obecnym vecem, ktere jsi uvedl -ANO tot se vetsinou tvrdi, ale az budes cvicit dele, tak pochopis, ze ne vse, co se rika a traduje musi souhlasit a da se to zobecnovat na nejake obecne platne poucky. Spousty veci jsou ucelove blaboly a to se clovek musi naucit selektovat.
Zbrane se daji rozdelit do dvou zakladnich kategorii. tvv. feelingove (mec, kopi, jednokoncovka ...) a tzv. "buranske" (dvoukoncovka, savle ...)

Nicmene ja zbrane nechapu jako doplnek, ale naopak ve vztahu k praktickemu gung fu je doplnek spise cviceni neozbrojeneho. Pro dejchace je samo dulezitejsi jakopretlacovani nez machani zbrani, kterou ani neudrzi a pod ... Kdo neni fighter, tezko mu priroste zbran k srdci, kdyz ma problem s tim, ze mu nekdo da pesti ... jak se pak ma vyrovnat s tim, ze ho nekdo vykucha jak podsvince.

Jeste jednou, nic z toho ostrejsiho, co jsem napsal nebylo na tebe, protoze pises velmi slusne a kultivovane, ale mam alergii na lidi jako je Miro, protoze oni jsou morem gung fu a maji lvi podil na tom jaka je uroven v teto komunite.

Hodne stesti Honza
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod littleass » stř 06. led, 2010 17:12

No asi se rozkecám abych to tu trochu projasnil že...když už sem ten práskač :idea: :wink:

Miro je v klidu nechte ho bejt OK???
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 17:16

littleass píše:No asi se rozkecám abych to tu trochu projasnil že...když už sem ten práskač :idea: :wink:

Vladiku :lol: vsichni jsme v klidu do te doby, nez nas nekdo vytoci a hlavne do doby, nez se nam dostane do rukou 8)
Pak se vyjasni a je klidne pocasi :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Picard » stř 06. led, 2010 17:22

fakt píše:děsně nepříjemný hadry
Potvrzuju ;-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » stř 06. led, 2010 17:28

současnej člověk žijící západním stylem života teda přesněji řečeno vetšina. tak má rád a stačí mu jen forma ,obal a iluze . a to platí nejen o kung fu ale i o spoustě ostatních čiností. stačí obléknout si určité oblečení znát určité lidi a pochcat papír a k tomu napsat blábol a jsem avantgardní výtvarný umělec. a podobnejch příkladů by se dalo najít spousty. lidem stačí jen jakési symboly a ambaláž. a dokavad nebudou chtít či potřebovat ten vnitřek tak to tak bude
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jian » stř 06. led, 2010 18:06

...
Jian
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod littleass » stř 06. led, 2010 20:41

luen píše:
littleass píše:No asi se rozkecám abych to tu trochu projasnil že...když už sem ten práskač :idea: :wink:

Vladiku :lol: vsichni jsme v klidu do te doby, nez nas nekdo vytoci a hlavne do doby, nez se nam dostane do rukou 8)
Pak se vyjasni a je klidne pocasi :wink:

Jo jo vim tos mi přece už říkal u Tebe ve škole což bylo dost inteligentní...místo abys uznal chybu že...nebo spíš chybu někoho jiného 8)

Každopádně potrefená husa se vždycky ozve

Sám se tu schazuješ já už to nemam zapotřebí,alespoň po této tvojí reakci NE ne kvůli vyhrůžkám na ty ti Seru
littleass
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » stř 06. led, 2010 20:59

Já vám zavidim tu trpělivost neustále argumentovat s lidma jako je miro a littlesráč.. :D
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 06. led, 2010 21:52

Pes štěká a karavana jde dál.
:idea:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Angus » stř 06. led, 2010 21:55

littleass píše:...Každopádně potrefená husa se vždycky ozve
...
8) :( :cry: 8O :roll: :idea:

:arrow: :!: :?: :idea:
Angus
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 06. led, 2010 22:22

littleass píše:Jo jo vim tos mi přece už říkal u Tebe ve škole což bylo dost inteligentní...místo abys uznal chybu že...nebo spíš chybu někoho jiného 8)

Každopádně potrefená husa se vždycky ozve

Sám se tu schazuješ já už to nemam zapotřebí,alespoň po této tvojí reakci NE ne kvůli vyhrůžkám na ty ti Seru

Vladiku nepamatuji si podrobne nas rozhovor, jen vim, ze jsem ti rikal, ze se nejdrive musis dat dohromady. Narovnat, co jsi pokroutil, protoze krivaky lecim po svem a to tim, ze jim udelam z drzky fasirku, coz si odkejval :wink:

Mimochodem, to co jsem napsal, byt jsem to napsal jako reakci pod tvuj prispevek, nebylo urcene tobe, ale Mireckovi. Byla to narazka na to, ze se tesim az se s nim potkam a zaspasujeme. Takze klidecek ...

4cudles: nekdy je to zabava, ale tentokrat jsem to vzal vazne, protoze mi vadi, kdyz nekdo lze, jako kdyz tiskne. Ja Mirovi dlouho veril, ze je vrtulnik a vazne je jinej ... :evil: Ale on to dela zamerne.
Ale jinak je to blbost, takze kaslat na ne a at si pisi ci chteji :wink:

4SeaRanger: chlape jeste jednou diky za nabidku na pomoc s webem :!: :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » čtv 07. led, 2010 6:09

SeaRanger píše:
Jendis píše:....já se pídím po informacích.......

Ne ze by to bylo neco svetoborneho, ale trosku to pomoct muze: http://www.youtube.com/watch?v=mRPwRVkD ... re=related

Já bych rád viděl opravdovej sparring...tohle je nacvičená sestava(tolik opiček při fightu...mno....no nevím)........nemáte někde něco???

Všichni říkaj,jací to jsou(se zbraněma,meče/šavle) maséři......ale nikdo to nikdy neviděl. Kendo a JBU,tam je to jasný....šermíři,to samé.....FMA-bez debat......ale tohle jsem fakt nikdy neviděl jako praktickou ukázku. Nácvik a podobně...to nemá vypovídající hodnotu.
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » čtv 07. led, 2010 10:42

Jendis píše:Všichni říkaj,jací to jsou(se zbraněma,meče/šavle) maséři.....

Ja to jsem ochoten verit lidem, kteri se tim mecem nebo savli zivili. Kdyz se frajer dlouha leta nechal najimat na ochranu (karavan atd ...) a zabil pri sve praci spousty lotru loupezniku, tak asi umel, ale dik tomu, ze se dnes prevazne cvici se zbranema jen na souteze (plechace) a jen formy ... tak Jendo pochybuju, ze neco kloudneho nekdo vyhrabe.
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...