wushupetr píše::D to se mi libi to prirovnani k nafukovaci panne a opravdicky zensky.
ja sem teda taky stejnyho nazoru, ze tzv tradicni sestavy (tedy original sestavy nejakejch original Wushu stylu) je zbytecny tahat na souteze. na tyhle soutezi sem prvne a na posled delal rozhodciho (nebavilo me to a mel sem drevenou prdel z celodeniho sezeni. este ze sem si pred tim dal ctyri piva) a Hung Kyun tam bylo jak nas..no. nerozumim tomu, je to zbytecny to tam cvicit a usinal sem u toho, ale tak to hodnotim souteznim zpusobem. jasny je to jinej pohled (a z bojovyho hlediska spatnej), nez od nejakyho hung kyunisty. Ale chces tim snad rict, ze original Wushu (tedy to pravy pouzitelny a bojovy) nema pri cviceni sestav neco, co je na pohled viditelny, ze je to cviceny dobre nebo spatne?
Ad wushu:
Petre, ja vlastne nevim. Ty lidi (formari) se dle meho soudu strasne nadrou a nikdy se jim to v zadnem fighting skillu nevrati. Takze to beru jako takovou zbytecnou masirku, ktera nevede ke kyzenemu cili - naucit se bojovat.
Samo, ze jina situace je tam, kde se tohle odtrpi v detstvi a pak se maka na profight gung fu.
Je to super pohybova pruprava, vetsinou ty lidi jejich telo posloucha, ale o to mene jsou vetsinou schopni vnimat pak v duelu soupere. Cest vsem vyjimkam.
Ad formy:
Osobne si nedovedu predstavit, jak se da hodnotit treba nejaka forma z wing cheun a nebo hung kyun. Dost jiznich stylu, ma formy poskladane do uplne jineho ramce - predstav divaka (zjevne a skryte napady). Navic clovek muze byt stipac a formu zacvici jak zacatecnik... Proste to podle me nema skutecnou vypovidajici hodnotu.
Krome jakesi standardni/prvotni sablony jde ve formach o napady v nich "schovane" a pokud se nekdo nehybe jako "buh", aby to bylo koukatelne, tak nezbejva nez zacit ulitavat na tezkych figurach a jsme u toho, cemu nehovim a ani nechci rozumet.
Chapu souteze v saan da (a dle jinejch pravidel), chapu zapal pro tzv. ulici a sebeobranu, chapu i nutnost pozdejsich zdravotnich pozadavku cvicence... to vse mi zapada do praktickeho ramce gung fu. Nicmene soutez ve formach mi nijak nezapada do mozaiky gung fu.
Totiz, nejaky ten patek uz vim, ze koncepce cviceni forem (timto zpusobem - souteznim) je uplne nekde jinde, nez puvodni myslenka - udelat osnovu napadu stylu a nabouchat je do formy. Vlastne nase formy se za urcitych okolnosti daji cvicit "jakkoli". Vytahnu si napad, kterej chci a potrebuji procvicit, aby mi behal v duelu atd, atd... to se da tezko hodnotit.
Jako kdyby nekdo tleskal Lucii Bile, kdyz se pred koncertem pripravuje na zpev. Rozezpivani, nosovky, stakato, prace s dechem, polozeni tonu atd... U ni je vysledek supr odzpivanej koncert. Ale nesoutezi ve cteni not a pod... To by bylo podobne ujete, jako soutez ve formach.
Nevim jestli jsem uvedl nej...priklad, ale snad si rozumime
Kdysi jsem to videl stejne v shotokanu jako dnes v gung fu. Lidi mrskaj jen formy. Napady v nich obsazene je vlastne ani moc neberou, nejvetsi tajemstvi bylo, jak naskrobit karate gi a kdyz nekdo znal par napadu, tak je stejne v praxi nebyl schopen pouzit ani naznakem.
Porad preci plati, umim to co trenuji. Zrucnej jsem v tom, co neustale delam a vysledek meho snazeni je zavislej na ucelu takoveho snazeni (metodika). Pokud je metodika nastavena tak, ze se primarne resi jak skocit a vytuhnout v nejake narocne figure (kdyz to hodne zjednodusim), kterou pak nekdo hodnoti, podle jakychsi reguli ...
... porad mi tam schazi to podstatne, ale to uz jsem napsal tolikrat