Feng Shan Shi

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod ata » čtv 20. říj, 2005 13:09

YDMC píše:littlearts - vidim, ze uz ti k one urovni vskutku mnoho nechybi. Ale zkus priste pred prispivanim na fora neonanovat 3x po sobe, viditelne te to vycerpava i mentalne.

roza - No, vybral sis - zjevne zastavas nazor, ze kungfu uz je nejlepsi, takze uz nelze zlepsit. To je dost problematicke - o kterem stylu kungfu to plati? O vsech? Jenom o nekterych? Plati to i o jinych BU? Nad tim se zamysli.
Bohuzel nejsem seznamen s tim jak se tesarstvi provadelo pred 100 lety a jak se provadi dneska. Sam bych si dovolil tipnout, ze zdegenerovalo - stejne jako zdegenerovalo napriklad vydavani knih, mimochodem. A rekl bys, furt ten samy papir....
Ale spis jsem myslel veci jako atletika nebo jine sporty. Kdyz jdou posunovat lidske hranice tam, proc by nesly v kungfu? Jo ja vim ze je asi nebude posunovat Frajta Zoubek z Orlickych hor, ale to jsem taky nikdy netvrdil.

Pavela -
"YDMC a přece jsi mimo mísu ty"
- ja vim, potkali sme se tam :-)

"Polemika nad moudrým a hluboce pravdivým výrokem Yang Chenfu,( který je napsán právě pro lidi, kteří mu nerozumí a proto jej považují za sobě odporující, čímž se míjí účinkem) je skutečně hloupa"

Zadna polemika nad zadny vyrokem neni apriorne hloupa! I kdyz ho pronesl "moudry a pravdivy" stary pan. Logika se nepostavi na hlavu ani kvuli panu YCF. V historii spousta moudrych lidi pronesla spoustu blbosti, z toho si nic nedelej.

Napr. zacatkem 19.st. spousta velkych fyziku tvrdila, ze fyzika uz je hotova, a ze uz nikdo nema co objevovat. A to bylo pred relativistickou a kvantovou fyzikou :-) Jinak viz vyse.

Ani ja neznam Jardu - tuto polemiku vedu pouze v rovine debatni. Teze "kungfu uz je hotove a nejlepsi" mi totiz prijde dost jako vyrok "zeme je plocha, protoze to rekl ten a ten mudrc". Proste neco, proti cemu se musim ohradit, i kdyz (jak bych rad upresnil) kungfu necvicim. Nicmene pokud se ukaze, ze je vazne uz dokonale, tak asi zacnu :-)

rom -
- jo, tys to tak nejak pochopil spravne

"Tenhle dovětek se sice odklání od tématu, ale nedá mi, abych se nepozastavil nad tím, že se tu toleruje pár "machů", kteří s rozkoší číhají na to, až tady někdo pronese nějakou blbost, aby ho mohli hned "pěkně po chlapsku setřít". A často ani ne za sebe, nýbž na základě nějaké autority."

Ze by? ;-) Nekdy je treba setrit stirace...

"Protože v tradici se přenášejí nejen dobré, ale i špatné či nadbytečné informace nebo všelijaké kulturně podmíněné záležitosti (a já se nechci stát číňanem Mrkající ). Ostatně dobří učitelé k takovému přístupu sami vybízejí."

Bohuzel tomu tak casto neni, spousta veci v BU ma podobu dogmatu. Proto jsem sem vubec napsal.
Mimoto takova diskuze je vhodna i k ujasneni vlastnich nazoru.
No a kdyz jeste nejaky mentalne naruseny jedinec "prispeje" do diskuze citatem zenoveho mistra, byl by hrich ho nekopnout do zadku. :-)
uz mne dyskuse tohohle typu unavujou tak ze v sobotu v deset zdravim ata
ata
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

sds

Příspěvekod Anonymní » čtv 20. říj, 2005 18:45

For Ata-Bohužel sem nemocný-(nejde o výmluvu.)A jelikož je pro mne práce důležitější než nějaké výstřelky v jakémsi "kung Fu"klubu tak se radši budu léčit.Ale zde je mé č-723383173.Pokud budeš chtít jakýmkoliv způsobem diskutovat i se mnou tak se ozvi.
Rád ti vyhovim.Pokud jde o ty zbraně jak se někdo zmiňoval-možné je dnes vše.Takže jestli se tam někomu koho znám něco vážného stane tak tam sebou příště vezmu takovou opici že to Jirsák ani jiní nerozchodí ani kdyby měli mačetu či motýlí nože.Mám v Písku /Jižní Čechy.../

pár hošíků kteří by mi rádi pomohli a kteří cvičí dýl než skoro všichni lidé na tomto foru. Nemaj ale zapotřebí sem lézt,protože to považujou za "dětskou"záležitost.Samozřejmně se nechci za někoho schovávat proto tam je to mé číslo.V nejhoršim ale-pokud se tam někomu něco stane budu muset požádat o pomoc druhé. Myslim ale že mám moc fantazie.To je k tomu vše.Ještě sem našel něco zajímavého a rád bych to sem napsal.Zaujme Vás to určitě více než fotky z genocidy v Nanjingu.
Je to z jedné krásné knihy kterou sem si velice oblíbil.
:idea:
Zenový učitel «ing-juan Wen-sin řekl:"Před třiceti lety,dříve nežli jsem se začal věnovat studiu zenu,jsem viděl hory jako hory a řeky jako řeky.Později,díky nazření studiem u osvíceného mistra,jsem uviděl,že hory horami a řeky řekami vůbec nejsou.Nyní jsem si našel místo k odpočinku a vidím,že hory horami a řeky řekami přece jen jsou.Jsou tato pozorování stejná,nebo se liší???Pokud by mi někdo tohle dokázal vyjasnit,ať se za mnou,prosím,osobně zastaví"

:idea:

GOOD LUCK :wink: :wink: :wink: Jsem zvědav jestli mi někdo zavolá...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 6:50

no láďo littleartsíčku. myslel sem že práci nemáš. a ty lidi z písku mě fakt rozesmáli. ale stejně se tě zeptám. čistě teoreticky:jaký lidi z písku co cvičí dlouho. myslel sem že si k smíchu všem co v písku cvičí.
taky nevim jestli má cenu číst knížky který tady cituješ. pro začátek bych si vzal noviny a nahlédl do reality a tu se pak snažil pochopit . a až si zase začneš myslet že hlupák je hlupák moc mě překvapíš.

ten na kterýho donášíš ty fízle prospěchářskej
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 21. říj, 2005 7:03

Jenom připomínky, v Písku žije například dobrej bojovník Xingyi Ondra ©íma
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 9:45

:lol: :lol: :lol: Fízl prospěchářskej-to je boží výraz.Docela se mi líbí.Svym způsobem je to pravda. :lol: :lol: :lol: Jinak jestli chceš tak zavolej.Nedávno už mi jeden férovej chlapík volal,sešli jsme se a vše proběhlo v pohodě.Dokážeš to!!!Musíš si věřit!!! :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

dfd

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 9:48

:idea: Člověk bez víry je jako studna bez vody :idea:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

dfd

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 9:53

Jo jinak jestli si myslíš že noviny jsou realita tak si radši šlehni pervitin-to je podobná realita :lol: :lol: :lol:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 13:29

4littlearts

No sorry, ale z těch tvejch přízpěvků mi připadá, že o tom pervitinu toho víš dost, co?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 13:38

Nazdar Sune,
pises "ptáš se, proč by se nedalo vylepšovat kung fu když to stejné se děje u jiných činností lidí?
Kung fu si vylepšuje každý sám, tím že cvičí. To je nekonečná práce. "

Neplati to u kazde lidske cinnosti? A prece o maloktere veci nekdo tvrdi, ze uz je dokonala. Je rozdil mezi individualnim zlepsovanim, a zlepsovanim METODY.

Zkusim ti to vysvetlit jinak. Pokud vubec chceme nejak definovat co je to "styl" bojoveho umeni, dospejeme k zaveru, ze to neni nic jineho nez SOUBOR TRENINKOVYCH METOD. To je vlastne to, cim se lisi styl od stylu. Zbytek jsou individualni preference.

A ted mi rekni, proc by nebylo mozne zlepsovat treninkove metody?

A jeste bych se chtel vratit k me predesle otazce, ktera se k tomu vaze - pokud je kungfu dokonale, plati to o vsech stylech? Nebo i o jinych BU?

"Potom zase říkáš tohle: Zadna polemika nad zadny vyrokem neni apriorne hloupa! ...
Musím ti oponovat. Polemika může být hloupá, ale člověk se chyb dopouští a měl by se z nich poučit."

Ja netvrdim ze polemika nemuze byt hloupa. Ja rikam, ze zadna polemika neni AUTOMATICKY hloupa, jenom proto, ze se tyka neceho, co nekdo jiny uznava jako pismo svate.

"Vem si třeba ten fakt, že třeba v taijiquan se nepoužívají svaly, ale mysl. Zatím jsem nepotkal člověka, který by to vzal jako fakt a nechtěl o tom polemizovat"

A vis co, Sune? Myslim si, ze je to dobre. Ze je to moc dobre. Pochybovat a neverit je ctnost. Nekriticky prijimat a sklanet hlavu je vlastnosti ovci.

Sam tyhle citaty dvakrat nemam rad, ale Buddhovi se pripisuje vyrok "Nikdy neverte nicemu jenom proto, ze jsem to rekl ja!"

"Člověk tím, že o některých věcech má chuť polemizovat, pouze ukazuje, jak málo tomu zatím rozumí..
Proto se říká: "Kdo ví, ten nemluví"."

Ano, bohuzel, diky tomu spousta lidi radsi mlci, nez by vypadala, ze necemu nerozumi...Nez by promluvila a ujasnila si to.
Mne osobne je celkem putna, jestli si o me panove roza,pavela nebo nekdo jiny budou myslet ze jsem blb. Je to pro me rozhodne prijatelnejsi nez sklonit hlavu a becet ody na ty nejvyssi a neomylne...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 13:56

Roza -
"YDMC - clovece ,ja ti nevim ,vazne moje prispevky ctes ,nebo jen zavres oci ,prilozis celo na monitor a snazis se neco vycitit??????

Ja napisu : "Rozhodne nevyjadruju viru v dokonalost a nezlepsitelnost jakyhokoliv stylu.V intencich tehle terminu bych se vyjadroval pouze k vlastnimu treninku a to konstatovanim ,ze vzdy je co zlepsovat.NE INOVOVAT". "
"

Ano, to je ta cast, ktera mi prisla nesrozumitelna uz v tvem prvnim prispevku.

"Rozhodne nevyjadruju viru v dokonalost a nezlepsitelnost jakyhokoliv stylu"
=myslis, ze styl jde zlepsit, zdokonalit.

"...ze vzdy je co zlepsovat.NE INOVOVAT".

Ale co probuh potom u tebe znamena INOVOVAT???? Neni zlepseni metody ci metodiky=inovace?

"ad posouvani hranic v atletice : jedna se o posouvani hranic VYKONOSTI Upozorňující Upozorňující a ne inovace metodiky."

Opravdu? Rekl bych ze i v atletice je to o metodice.

littlearts - omlouvam se,O Mistre,ze nejsem hoden Vasich instrukci. Holt budu muset umrit hloupy a neprijdu do nebe, o ta hruza....
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 21. říj, 2005 14:04

littlearts - mimochodem, z tvych prispevku ta pravda a laska jenom cisi...

"Zenový učitel «ing-juan Wen-sin řekl:"Před třiceti lety,dříve nežli jsem se začal věnovat studiu zenu,jsem viděl hory jako hory a řeky jako řeky.Později,díky nazření studiem..."

A jak vidis hory ty, O Mistre?
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » pát 21. říj, 2005 15:41

YDMC - ono je to potreba spis cist dohromady ,duraz v prvni casti byl na slovo "stylu".Jako ze bych se o stylu takhle nebavil ,ale ,jak pisu v dalsi vete - muzu se tak vyjadrovat pouze o treninku.
V tom bude asi ta potiz ,me se zda ,ze ti splyvaji nektere pojmy.Nektere zase chapeme uplne rozdilne.
Tak se omlouvam ,radsi to ukoncim.
Bylo by na dlouho sjednotit si pojmy ,abychom je pak vubec mohli pouzit k argumentaci a v diskusi obecne.
Na to nemam cas ani energii.
Dekuji a brzy nashle v jinem threadu.... :)
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 21. říj, 2005 15:49

YMDC, na to zlepšování metod si dej bacha, jeden pán, Ňákej Brjůslí nebo tak nějak taky vylepšoval tréningový metody a skončil ve třicíti na prkně s otokem mozku a už čuchá ke kytičkám odspoda. Věř, že to ty starý mudrci vymysleli dobře a až budeš taky starej mudrc, tak to můžeš inovovat.Problém je, že aĽ budeš starej mudrc, tak ti dojde, že je to zbytečný...
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Ucitel je ucitel

Příspěvekod Tajun » pát 21. říj, 2005 16:24

Je sice pravda ze aj z videokazety sa da naucit uz spominane boj.umenie resp. z VCD..ale aj tak si myslim ze najlepsi na vyucbu akehokolvek boj.umenia je ucitel,sensei..ak cvivite pod jeho dohladom dokaze vam oodovzad nesmierne skusenosti ktore sa vam zidu..ale samozrejme nie kazdy ma na to aby chodil na hodiny do dojo za tvrde peniaze, a v tomoto pripade je takato forma ucenia boj.umenia velmi vitana a danemu jednotlivcovi prospesna. 8)
Tajun
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » pát 21. říj, 2005 17:35

Tajun: a do jaké to chodíš školy, že tam utrácíš tolik peněz? Když vobyčejnej dřič vod krumpáče v pohodě každej večír prochlastá, tak nevidím důvod proč by obyčejnej člověk(co tolik nepije :) ) neušetřil na tréninky! Patříš k těm lidem kterejm trénink skončí poklonou v dojo 2x tejdně? Znám takovejch lidí hodně(90%), koukaj na mě jak na debila a nemůžou se divit proč s nima nechodím na tréninky, když je tam přeci taková sranda. Co mě ale občas dost sere je třeba to, že parťáka technika evidentně nudí a podle toho jí mizerně provádí a všelijak to natahuje. A právě tahle sorta lidí se ti sejde na tréninku za kačku s hlavou plnou dojmů jak jsou dobří když "cvičí" bojové umění. A velice je to baví, protože maj na tréninku kamarady, kteří cvičí stejně mizerně a můžou se ti tam na sebe pošklebovat třeba celý roky a nezačnou cvičit nebo nevypadnou dokud jim někdo nerozbije hubu.
Leda s sebou nosit bič.
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod sun » pát 21. říj, 2005 18:55

YDMC píše:A ted mi rekni, proc by nebylo mozne zlepsovat treninkove metody?

K tomu poznání, proč je to nesmysl, se musí člověk holt procvičit. Pak už ví, proč to nemá smysl. Pochybnostmi či vylepšováním člověk ztrácí čas, efektivitu a energii. Jakmile ovšem styl zvládne na dostatečné úrovni, tak pak může zařadit i cvičení, které sám vytvořil, pokud ho k tomu něco pudí, jinak nemá důvod. Některé cvičení jsou víc některé míň efektivní, ale rok dva není zas tolik,aby to vadilo. Když by cvičenec vymýšlel může ztratit všechno (poznání, zdraví atd.), což si nikdo netroufne, jen začátečník nebo diletant. :-)

YDMC píše:A jeste bych se chtel vratit k me predesle otazce, ktera se k tomu vaze - pokud je kungfu dokonale, plati to o vsech stylech? Nebo i o jinych BU?

Kung fu není styl - je to pěstování dokonalosti cvičením nějakého stylu nebo obecně praktikováním nějaké činnosti. O taijiquan se říká, že je dokonalé, protože odráží principy,na kterých je postaven tento vesmír. Ovšem netuším, může-li existovat někdo, kdo by to zvládl takhle dokonale.
O jiných stylech jsem to neslyšel.

YDMC píše:Ja netvrdim ze polemika nemuze byt hloupa. Ja rikam, ze zadna polemika neni AUTOMATICKY hloupa, jenom proto, ze se tyka neceho, co nekdo jiny uznava jako pismo svate.
A vis co, Sune? Myslim si, ze je to dobre. Ze je to moc dobre. Pochybovat a neverit je ctnost. Nekriticky prijimat a sklanet hlavu je vlastnosti ovci.
Mne osobne je celkem putna, jestli si o me panove roza,pavela nebo nekdo jiny budou myslet ze jsem blb. Je to pro me rozhodne prijatelnejsi nez sklonit hlavu a becet ody na ty nejvyssi a neomylne...

Samozřejmě, že pochybovat je normální. Následování není to stejné jako nekriticky přijímat. Následovat je těžší než pochybovat. Abych mohl následovat musím už své pochyby vyřešit. Ty je zatím máš. Já mám taky množství pochybností. Což je běžné. Nemá to nic společného s blbosti, ale taky ne se cností. Dále je dobré se procvičit k pokoře, která taky většinou na začátku chybí. A pokora není to, co ty považuješ za sklánění hlavy.
Pochybnosti se rozplývají postupně pomocí konání a pokora se tím stejným získává. Pochybnosti ale v konání brání, pokud jim člověk podléhá příliš a proto je důležitá osobnost znalého učitele (mistra). Anebo můžeš konat své vymyšlenosti a pozorovat, zda tvé pochybnosti se zmenšují nebo zvětšují. Vzhledem k tomu, že tohle jsem podnikout nechtěl ani nechci, takže zde mi zkušenosti chybi, ale důvěruji těm, co se někam docvičili a tvrdí, že to takhle nejde. Ale můžeš to zkusit. Pět, deset hodin denně deset, dvacet, třicet let dělat pár pohybů, co si vymyslíš, obětovat tomu celý život a já sám jsem velmi zvědavý, jak bys dopadl. Většinou má každý strach tohle udělat, přeci jenom odzkoušené je odzkoušené. Pokud ale si zacvičíš hodinu denně, tak se o tom nemá cenu vůbec bavit, to se nenaučíš žádnou metodou vůbec nic akorát se trochu pobavíš. 8O Čao.
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

sds

Příspěvekod Anonymní » sob 22. říj, 2005 9:34

for YDMC-rád bych ti pomohl,protože pořád tápeš.Takže:Občanské Sdružení OTEVŘENÝ SVĚT-Bc.Petr Prokopec,e-mail:p.prokopec@otevřenýsvět.cz nebo tel 723101772. :wink: :wink: :wink:
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Panda » sob 22. říj, 2005 11:26

Ahoj kluci čínský, tak jaký je stav, kolik mrtvých a kolik zraněných?A kolik zdrhlo :lol: Myslím samozřejmě dnešní akci:)
Panda
mistr diskutér
mistr diskutér

...

Příspěvekod Anonymní » sob 22. říj, 2005 13:55

Puvodne jsem myslel ze pujde o kung-fu a ne o ultimatni zapas proti boxerovi...i presto dekuji za cenne zkusenosti.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: ...

Příspěvekod Anonymní » sob 22. říj, 2005 16:05

JakubS píše:Puvodne jsem myslel ze pujde o kung-fu a ne o ultimatni zapas proti boxerovi...i presto dekuji za cenne zkusenosti.

??? prosim ???
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...