ukropcany píše:4sun - prosím, napíš sem ten svoj vek, nech vieme všetci s kým sa snáď bavíme (ja mám 30, nech začnem u seba). Čo sa týka úderov a kopov v aikido, tak zjavne nevieš, že obrana proti úderom sa v aikide cvičí a je považovaná za poročilú, čo je samozrejme problém, keď sa búchať nevie. Úderom prikladáme všetci ten význam preto, lebo je to vstupná úroveň BU = základná. Jasné, že keď už je niekto taký kápo, že len odhadzuje mávnutím zápästia, tak údery nepotrebuje, ale počítam, že úderovou úrovňou prešiel, pretože ak niekto nevie reagovať na údery, tak ťažko bude vedieť reagovať na ďaleko jemnejšie a menšie pohyby. V lukostrelbe kopy nie sú, preto sú tam šípy a tým pádom kopy ozaj nepotrebujú, aj keď tvárou tvár protivníkovi by ich určite ocenili. Čo sa týka zápasenia, tak zápasníci majú takú kondíciu a silu, že by mohli ísť príkladom, lenže problém je, že nie vždy sa človeku chce válať v obleku po zemi, keď to stačí (teoreticky) vybaviť fackou. Yo, a prestaň sa prosím tváriť tak blahosklonne, ako keby sme mali všetci 5 rokov a Ty si bol náš otecko, si trápny...No a čo sa týka toho, či s tým niekto problém má, alebo nie, tak si prosím uvedom, že toto fórum nečítajú len ľudia, ktorí niečo vedia, ale aj ľudia, ktorých názory sa ešte len formujú a tieto diskusie sú pre nich, nie (nevyhnutne) pre nás. Keby všetko bolo v štýle "nechme toho", tak by to skončilo tak, že by sme dodnes lozili po stromoch...
Bude mi 50. Ale nechci se tvářit jako váš otecko, to určitě ne. Ani se tak necítím, ani věkem a vůbec ne znalostma. Pokud bych se na těch 50 citíl, tak bych přece nebyl takový blbec, abych tady diskutoval, už tak se mi všichni kámoši smějí.

Vidíš sám, zápasníkům nikdo údery nevnucuje, tak proč aikidokům? To že má někdo problém, víš přece a sám jsi to určitě už tady taky psal, jestli se nemýlím, že to je spíš problém toho jedince, případně systémem jakým je v tom a v tom oddíle, nikoliv však samotným aikidem resp. jiným stylem BU.
Každý člověk je jiný a pokud chce nějaké BU zvládnout aspoň na dobré úrovni musí být jeho trénink velmi individuelní. Kdyby si mne někdo natočil při mém vlastním tréninku, tak by mi mohl tvrdit: "ale ty děláš věci, které v taijiquan vůbec neexistují". No jistě, když mistr zjistí, že potřebuju něco procvičit v těle či v mysli více, tak mi dá určité cvičení a já makám. Neptám se jestli to patří do taijiquan nebo ne. Pokud zjistí, že mé údery jsou pomalé, dostanu cvičení na rychlost úderů, pokud se pomalu přemisťuji tak cvičení na rychlost přesunů, pokud se moje koordinace síly a těla se rozchází, tak na to. A vůbec to nevypadá jak taijiquan, ale je to taijiquan. Jenže ti co absolvují normální lidový trénink, tohle nikdy nepoznají, prostě určitou hranici nepřekročí. Ani by to nevydrželi.
Pokud někdo bude trénovat aikido individuálně s někým, kdo doopravdy fakt doopravdy umí, tak jeho trénink bude jistě zaměřen tak, aby se naučil vše co je potřeba. Souhlasíš? Nebo si naopak myslíš, že je to systémová chyba a aikido je špatně vymyšleno a mělo by teda rychle vyhynout?