Co je účinější aikido nebo kung fu?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod sun » úte 30. led, 2007 12:00

ukropcany píše:4sun - prosím, napíš sem ten svoj vek, nech vieme všetci s kým sa snáď bavíme (ja mám 30, nech začnem u seba). Čo sa týka úderov a kopov v aikido, tak zjavne nevieš, že obrana proti úderom sa v aikide cvičí a je považovaná za poročilú, čo je samozrejme problém, keď sa búchať nevie. Úderom prikladáme všetci ten význam preto, lebo je to vstupná úroveň BU = základná. Jasné, že keď už je niekto taký kápo, že len odhadzuje mávnutím zápästia, tak údery nepotrebuje, ale počítam, že úderovou úrovňou prešiel, pretože ak niekto nevie reagovať na údery, tak ťažko bude vedieť reagovať na ďaleko jemnejšie a menšie pohyby. V lukostrelbe kopy nie sú, preto sú tam šípy a tým pádom kopy ozaj nepotrebujú, aj keď tvárou tvár protivníkovi by ich určite ocenili. Čo sa týka zápasenia, tak zápasníci majú takú kondíciu a silu, že by mohli ísť príkladom, lenže problém je, že nie vždy sa človeku chce válať v obleku po zemi, keď to stačí (teoreticky) vybaviť fackou. Yo, a prestaň sa prosím tváriť tak blahosklonne, ako keby sme mali všetci 5 rokov a Ty si bol náš otecko, si trápny... Obrázek No a čo sa týka toho, či s tým niekto problém má, alebo nie, tak si prosím uvedom, že toto fórum nečítajú len ľudia, ktorí niečo vedia, ale aj ľudia, ktorých názory sa ešte len formujú a tieto diskusie sú pre nich, nie (nevyhnutne) pre nás. Keby všetko bolo v štýle "nechme toho", tak by to skončilo tak, že by sme dodnes lozili po stromoch...

Bude mi 50. Ale nechci se tvářit jako váš otecko, to určitě ne. Ani se tak necítím, ani věkem a vůbec ne znalostma. Pokud bych se na těch 50 citíl, tak bych přece nebyl takový blbec, abych tady diskutoval, už tak se mi všichni kámoši smějí. :D
Vidíš sám, zápasníkům nikdo údery nevnucuje, tak proč aikidokům? To že má někdo problém, víš přece a sám jsi to určitě už tady taky psal, jestli se nemýlím, že to je spíš problém toho jedince, případně systémem jakým je v tom a v tom oddíle, nikoliv však samotným aikidem resp. jiným stylem BU.
Každý člověk je jiný a pokud chce nějaké BU zvládnout aspoň na dobré úrovni musí být jeho trénink velmi individuelní. Kdyby si mne někdo natočil při mém vlastním tréninku, tak by mi mohl tvrdit: "ale ty děláš věci, které v taijiquan vůbec neexistují". No jistě, když mistr zjistí, že potřebuju něco procvičit v těle či v mysli více, tak mi dá určité cvičení a já makám. Neptám se jestli to patří do taijiquan nebo ne. Pokud zjistí, že mé údery jsou pomalé, dostanu cvičení na rychlost úderů, pokud se pomalu přemisťuji tak cvičení na rychlost přesunů, pokud se moje koordinace síly a těla se rozchází, tak na to. A vůbec to nevypadá jak taijiquan, ale je to taijiquan. Jenže ti co absolvují normální lidový trénink, tohle nikdy nepoznají, prostě určitou hranici nepřekročí. Ani by to nevydrželi.
Pokud někdo bude trénovat aikido individuálně s někým, kdo doopravdy fakt doopravdy umí, tak jeho trénink bude jistě zaměřen tak, aby se naučil vše co je potřeba. Souhlasíš? Nebo si naopak myslíš, že je to systémová chyba a aikido je špatně vymyšleno a mělo by teda rychle vyhynout?
sun
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » úte 30. led, 2007 13:14

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne ned 11. úno, 2007 11:56, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » úte 30. led, 2007 13:21

Jen bych rád podpořil názor, za nímž též stojím, a sice, že atemi tvoří 99% Aikido. Rozepsal jsem se na vedlejším fóru hmmmmmm aikido.
Každá technika může být vyjádřena směry atemi, které však neprobíhají, protože... :wink:
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod marvin » úte 30. led, 2007 13:37

:roll: :D
Naposledy upravil marvin dne ned 11. úno, 2007 11:56, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod villa15 » úte 30. led, 2007 13:52

No jak se tak dívám tak se tady sthrla celkem velká diskuze :P :P :P
villa15
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod icehand » úte 30. led, 2007 14:07

Vykašli se na Aikido!Kup si pepřák a máš po starostech :-)
Diskuze co je lepší / účinější /efektivnější ...... to jsou plky a nic než plky!
Choď třeba na balet.
Je potřeba si uvědomit, co by k tobě sedělo víc.Kung-fu je opravdu široký pojem protože není kung-fu jako kung-fu, zatímco aikido je jen jedno.Každej z nás má jinou stavbu těla,rychlost sílu.... což je si myslím pro styl rozhodující.Sílu ovlivníš, rychlost velmi těžo.Příklad: jsem tlustej jako prase .... nebudu pracně hubnout a dám se na sumo (to už vymyslel někdo za tebe), jsem jako věchýtek......koupim si pepřák nebo bouchačku.A máš to :-) . Není nad to,když umí člověk poradit :-))
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod icehand » úte 30. led, 2007 14:15

K tomu Segalovy a jeho filmovým trikům.Heeeeeeezky se na to dívá.Stejně tak jako na ENBU v Karate a podobně.Řeknu ti jak na tebe zaútočim a ty mě pak sundáš předem připravenou technikou a já abych to umocnil, budu dělat jak mooooc mě to bolí.V něčem složitějšim to třeba předvedu pomalu, oni to pak filmaři urychlej a budeme vypadat jako blest.Film je film, nechápu jak tady můžete něco takovýho řešit?Pardon ale musim se :-)
icehand
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod kik » úte 30. led, 2007 19:10

sun píše:
kik píše:sune wila15 psal že chce začít s aikidem nebo kuung fu tak proto založil to forum a otázka je co je účinnější jestli aikido nebo kung fu a já napsal ,že jestli začíná tak je lepší kung fu.přečti si první stranu.Snažím se ti říct ,že dpovídáš na to na co se tě nikdo neptal.

Neodpovídal jsem na otázku, ale reagoval na tvůj příspěvek:
kik píše:Ahoj pokud tu píšeš kvůli toho ,že chceš s něčím začít tak ti odpovím takto.Pro aikido je důležité aby jsi měl předchozí zkušenost s BU ,kde se vyučují údery.kopy ,podmety ,porazy ,aby ses naučil pracovat se vzdáleností a načasováním.pokud tady to nebudeš ovládat tak sice budeš cvičit naoko pěkné techniky ,ale to bude tak všechno.V aikidu se ty věci nevyučují a pak to dopadá ,že úder je ...no škoda mluvit.Fakt pokud jsi před tím nic nedělal tak je už lepší tu wu šu a když chceš něco co ti bude fungovat brzo tak zkus WT.

Prostě považuji za nesprávné někomu říkat, že pro aikido jsou důležité předchozí zkušenosti.
Jako každé bojové umění se vyučuje od jednoduchých věcí ke složitějším a tedy je vhodné i pro úplného začátečníka.
Tak jak si to napsal ty, může znamenat např., že není vhodné začínat s karate, protože se tam neučí páky hned v prvním roce a vůbec nezačínat s judo nebo zápasemm protože tam se údery vůbec nedělat, proto je to neúčinné. Pokud jsi chtěl pro začátečníka něco udělat, tak jsi mu měl vysvětlit, že aikido je boj.umění a kungfu znamená zručnost, tedy kungfu může získat i tréninkem aikida.
Tedy znovu:
Aikido není jen pokročilý systém neboli nádstavba na něco, ale bojové umění se vším všudy.

Sune řeknu ti něco z vlastní zkušenosti byl u nás seminář a cvičil jsem s tím co vedl seminář nebyl ani velký ani nějak silný ,ale házel mě tak že jsem nepadal sám pak si mě vzal a řekl předevšema at na na něj útočím a já do něj jel gyaku normálně jak na závodech ,háky na plno a on jen uhl a fakt mě jen jednoduchým pohybem hodil.Sice cičím aikido ,ale vadí mi taky ty situace kdy si do toho aikidáci padají sami tak mě zajímá spíš ta bojová stránka.Tak jsem pak za ním po semináři zašel a řekl mu ,že se mi to líbilo a ,že mě fakt házel aniž bych chtěl a on mi na rovinu řekl ,že to má s toho jak začal cvičit s karatistama a judistama, že když přišel na první tr,karate tak ho tam sestřelil hned na prvním tr.nějaký karatista a to se mi líbí jsou aikidáci ,kteří neusli na vavřínech a i když začli s aikidem jako první BU tak cítí ,že jim něco chybí a mají chut se něco jiného naučit i když to jsou černé pásky .Další věc jak říkáš že v zápasu nejsou údery nejsou ,protože oni mají ty hody a strhy atd.místo těch úderů.To co je tam důležité je sparing a ten v aikidu není pochopíš to už konečně!!!!!!!!!!!!a další věc necvičíš aikido tak to možná nepochopíš ,ale každý pohyb v aikidu je úder akorát neprovedený a vlastně filosofie je ,že můžeš to ukončit hned ,ale ty nechceš a provedeš ho až do konce beze zranění to je fil.aikida jak to myslel Uešiba,ale když nevíš jak ,že tam máš ten úder udělat tak to cvičíš lidi ti do toho padají tak pak ....víš co chci říct.Sune nechtěl bys přijet na seminář přijede japončík a uvidíš ty kontrasty je to i pro začátečníky a hodně by ti to dalo a můžem pak zajít na pivko a pokecat hm je to 17 února poslal bych ti leták a nemusíš mít kimono Nišio jednou řekl "je mi jedno v čem cvičíte hlavně ,že jste tu "měj se
kik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod villa15 » úte 30. led, 2007 20:25

kik píše:
sun píše:
kik píše:sune wila15 psal že chce začít s aikidem nebo kuung fu tak proto založil to forum a otázka je co je účinnější jestli aikido nebo kung fu a já napsal ,že jestli začíná tak je lepší kung fu.přečti si první stranu.Snažím se ti říct ,že dpovídáš na to na co se tě nikdo neptal.

kik píše:Ahoj pokud tu píšeš kvůli toho ,že chceš s něčím začít tak ti odpovím takto.Pro aikido je důležité aby jsi měl předchozí zkušenost s BU ,kde se vyučují údery.kopy ,podmety ,porazy ,aby ses naučil pracovat se vzdáleností a načasováním.pokud tady to nebudeš ovládat tak sice budeš cvičit naoko pěkné techniky ,ale to bude tak všechno.V aikidu se ty věci nevyučují a pak to dopadá ,že úder je ...no škoda mluvit.Fakt pokud jsi před tím nic nedělal tak je už lepší tu wu šu a když chceš něco co ti bude fungovat brzo tak zkus WT.

Prostě považuji za nesprávné někomu říkat, že pro aikido jsou důležité předchozí zkušenosti.
Jako každé bojové umění se vyučuje od jednoduchých věcí ke složitějším a tedy je vhodné i pro úplného začátečníka.
Tak jak si to napsal ty, může znamenat např., že není vhodné začínat s karate, protože se tam neučí páky hned v prvním roce a vůbec nezačínat s judo nebo zápasemm protože tam se údery vůbec nedělat, proto je to neúčinné. Pokud jsi chtěl pro začátečníka něco udělat, tak jsi mu měl vysvětlit, že aikido je boj.umění a kungfu znamená zručnost, tedy kungfu může získat i tréninkem aikida.
Tedy znovu:
Aikido není jen pokročilý systém neboli nádstavba na něco, ale bojové umění se vším všudy.

Sune řeknu ti něco z vlastní zkušenosti byl u nás seminář a cvičil jsem s tím co vedl seminář nebyl ani velký ani nějak silný ,ale házel mě tak že jsem nepadal sám pak si mě vzal a řekl předevšema at na na něj útočím a já do něj jel gyaku normálně jak na závodech ,háky na plno a on jen uhl a fakt mě jen jednoduchým pohybem hodil.Sice cičím aikido ,ale vadí mi taky ty situace kdy si do toho aikidáci padají sami tak mě zajímá spíš ta bojová stránka.Tak jsem pak za ním po semináři zašel a řekl mu ,že se mi to líbilo a ,že mě fakt házel aniž bych chtěl a on mi na rovinu řekl ,že to má s toho jak začal cvičit s karatistama a judistama, že když přišel na první tr,karate tak ho tam sestřelil hned na prvním tr.nějaký karatista a to se mi líbí jsou aikidáci ,kteří neusli na vavřínech a i když začli s aikidem jako první BU tak cítí ,že jim něco chybí a mají chut se něco jiného naučit i když to jsou černé pásky .Další věc jak říkáš že v zápasu nejsou údery nejsou ,protože oni mají ty hody a strhy atd.místo těch úderů.To co je tam důležité je sparing a ten v aikidu není pochopíš to už konečně!!!!!!!!!!!!a další věc necvičíš aikido tak to možná nepochopíš ,ale každý pohyb v aikidu je úder akorát neprovedený a vlastně filosofie je ,že můžeš to ukončit hned ,ale ty nechceš a provedeš ho až do konce beze zranění to je fil.aikida jak to myslel Uešiba,ale když nevíš jak ,že tam máš ten úder udělat tak to cvičíš lidi ti do toho padají tak pak ....víš co chci říct.Sune nechtěl bys přijet na seminář přijede japončík a uvidíš ty kontrasty je to i pro začátečníky a hodně by ti to dalo a můžem pak zajít na pivko a pokecat hm je to 17 února poslal bych ti leták a nemusíš mít kimono Nišio jednou řekl "je mi jedno v čem cvičíte hlavně ,že jste tu "měj se
Kde je ten seminář??
villa15
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Skateordie » úte 30. led, 2007 22:35

kik píše:
sun píše:

Tedy znovu:

Zaujimave, chcel by som to zazit na vlastnej kozi
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 31. led, 2007 10:37

ukropcany píše:...Úderom prikladáme všetci ten význam preto, lebo je to vstupná úroveň BU = základná... Yo, a prestaň sa prosím tváriť tak blahosklonne, ako keby sme mali všetci 5 rokov a Ty si bol náš otecko, si trápny...

1. Všeobecně mi vadí emotivnost některých příspěvků. Při strategii jednání nebo boje se hovoří o tom, že pokud stratíš nervy a vybuchneš, pak jsi prohrál. Toto platí i v diskuzi... To je rozdíl mezi pěšákem a generálem a nelze říci, že generál nedělá bojové umění.

2. Patrně mnozí mistři čínských bu (např. mistři TJQ) před 50ti a více lety byli mimo :-), protože reálný úder a reakci na něj v prních stádiích studia opravdu neučí. Patří to tam, ale ne na 1. nebo 10. lekci. Pak je otázkou co je to základní úroveň BU?

3. Jsou učitelé, kteří selektují komu a jaké informace předají. Ne podle úrovně cvičence, ale podle toho jak se jim kdo zamlouvá. Někteří mistři jsou více otevření a někteří opravdu učí jen někoho a mají také svoje osobní žáky-pokračovatele. Platit však musí všichni :-).
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod marvin » stř 31. led, 2007 11:24

:roll: :roll:
Naposledy upravil marvin dne ned 11. úno, 2007 11:55, celkově upraveno 1
marvin
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » stř 31. led, 2007 13:53

marvin píše:JRup - a k comu si napisal ten svoj prispevok ? Pretoze k tomu odstavcu co si uviedol od ukr. to nesedi a vseobecne to tiez moc nedava zmysel.

Marvin,

reagoval jsem na něčí příspěvek, protože mi neseděl formou a některými částmi jeho obsahu. Bod 1 a 2 reagoval viz citát a bod 3 na jiný příspěvek v tomto fóru. Pokud příspěvek, na který jsem reagoval nebyl OT, pak reakce na něj nemůže být OT. Prostě názor za názor. Pokud si myslíš, že Ukropcany mluví mimo, pak moje reakce byla také mimo.

Samozřejmě nejsem zastáncem jakýchkoliv spolků podpírající nebesa svojí energií a preferuji cvičení na hroudě zemské, kde se člověk zapotí.

Co se týká fungování, tak to není o stylech, ale o lidech a individuálních výsledcích. Nedá se zatratit ani Aikido ani něco jiného jen proto, že to v jiném stylu funguje všeobecně efektivněji.

Zdar, J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » stř 31. led, 2007 14:04

marvin píše:karlat - ked napisem, ze box je cca 60% uder tak je to tiez pravda. A vidis napriek tomu, ze v boxe len 60% tak na nom boxeristi makaju ako vcielky. A ty napises, ze u vas je to 99% a nerobite pre to atemi nic. Divne ze ? To je ta zla aikido metodika co tu stale omielam ...

Jenže nějaký bojový styl a metodika jeho výuky jsou dvě rozdílné věci. Např. já s tebou souhlasím, že se pro atemi dělá ve školách Aikido asi málo. Jeden kolega to komentoval tak, že jestli je Aikido z 99% atemi, tak už je mu jasné, proč to aikidistům funguje jen na 1% :lol: Problém je, myslím, v tom, že Aikido cvičí lidé, kteří nejsou moc ochotni sparovat. Určitě by se dalo cvičit velmi reálně, ale pak by jich tam nebylo 50, ale 10 jako nás na WT. A proč ne? Strávil jsem intenzivním cvičením Aikido několik let a v žádném případě to nebyl ztracený čas, ba naopak! Prodělal jsem významný rozvoj koordinace, kondice, odhadu vzdálenosti, anatomického poznání atp. Měl jsem velké štěstí na trenéry, kteří si uvědomovali, že nejde o krasohyb, ale o sebeobranu. Snažili se, aby lidé cvičili reálně, ale v rámci toho, co byl kdo schopen unést. No, a kdo chtěl víc, chodil na karate, judo, capoeiru, musado,... nebo jako já na WT. To ovšem nemění nic na tom, že Aikido považuji za dokonalé bojové umění (proto, z čistě osobních důvodů píši toto slovo vždy s velkým "A" a jako nesklonné) a srdcem jsem stále Aikidoka. Aneb, jak rád říkám, rozhodl jsem se kráčet po cestě Aiki, proto studuji WT.
Omluvte, prosím, že jsem se tak vylevil, třeba to někoho bude zajímat :oops:
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

.

Příspěvekod luen » stř 31. led, 2007 14:46

Nevim co chcete ... Velice rozumnou, slusnou a srozumitelnou formou vam tady par lidi napise jak se veci maji, ale je to jako mluvit do DUBU ... Kdyz chcete pohadky zajdete si do knihovny, videopujcovny atd ...

Co na tom neni jasne??? Nechce se mi verit, ze jste tak natvrdli ... mam pocit, ze je v tom neco jineho ... a myslim, ze je to mnohem horsi nez pouha stupidita :wink:

Uz jsem to tady nekolikrat uvadel, ale pro novacky a ignoranty to jeste zopakuji ... v oblasti BU/BS nejsem zadny novacek cvicim celkem 26 roku (judo, karate,wing chun [cca17 roku]) ... Temer vsechny vytky na adresu tzv. tradicnich stylu ohledne pristupu k boji, treninku (metodiky), plno kontaktnich cviceni a samotneho sparovani, jsou na miste!!! Proto jsem upozornil na to, co cvicim a jak dlouho cvicim, aby me nekdo nepeskoval za to, ze jsem zaujaty napr.: proti kung fu (sam ho cvicim) a nebo ze jsem v oboru novacek (jsem takovy pametnik, ze si dovolim napsat to, ze jsem stal u zrodu nekterych stylu v CR).

Sam tuto vec casto kritizuji a o to s vetsi vervou, ze vim jak na tom jsou zastupci tohoto tabora. Kdyz reknu, ze je to TRAGICKE, tak je to hodne diplomaticke sdeleni. Misto toho, aby zde padlo par slov o tom jak je to dnes v haji, tak se tady jen cituji klasici, ulitava se na pohadkach o predcich a jedine ceho se dosahne ... je hystericke reagovani na neco tak trivialniho jako je navrh na domluveny souboj ... hlavne, ze se vsichni tradicnaci radi chvastaji soubojema jejich mistru a predku, ale sami nemaji koule ani na to, aby dolozili to, co tady tvrdi ...

Uz vime cim jsme trapni??? Uz vime co pusobi smesne??? ... :idea:

Teorie je na nic a pouhy blabol, kdyz ji nepodlozite praxi! :wink:

Porad se tady nekdo ohani historii ... V te dobe by vetsina z nas mozna neprezila ani par dnu, ale ono se to drsnakuje, kdyz nam nic nehrozi a vetsina "souboju" se odehrava jen slovne na webu :!: To je "REAL" :D :lol:

Kazdej trouba napise co ho napadne aniz o tom nekdy vubec premyslel. Nemusi nest za sve jednani odpovednost a hlavne muze si dovolit machrovat na lidi, kterym se v realu nedokaze ani podivat do oci ... to je primo raj pro ukajeni se uchylnejch jedincu. Co budou asi jednou rikat ti pokracovatele vasich linii ... "Bojovani mu neslo, hybani take ne ..., ale na bu-ckach byl nejdrsnejsi a nejvedectejsi diskuter" :!: Obrázek
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Kubik » stř 31. led, 2007 14:59

ukropcany píše: ja si ale myslím, že štýl a jeho nie je tvorený technikou, ale metodikou. Ak je nejaká metodika na prd (=nevie naučiť človeka techniky štýlu), tak tie techniky ako také môžu byť neviem aké úžasné, kto z toho čo má (okrem peňazí)?

Neda mi to...
Jakym prave odsuzujes metodiku celeho Aikido, kdyz jsi prosel jedinou skolou(Iwamaryu)? Nerozumim tomu...

ukropcany píše:kto z toho čo má (okrem peňazí)?

Neni tohle zase jen problem jednoho oddilu a stylu?

ukropcany píše:A ja mu poviem "...vieš Miško, nechcel som ho udrieť, lebo to sa nerobí, tak som obetoval svoje predné 4 zuby, aby sa na mňa potom nehneval"... :?

Podsouvas Aikidokum pekne blbosti...

ukropcany píše:Nie, teraz vážne - všetci tvrdia, že aikido je super, že im funguje ...

Moc lidi co tvrdi, ze jim aikido funguje, neznam... a cvicim dost dlouho.

ukropcany píše:No a keďže vieme, že ľudia sa neukážu len keď sa boja, tak je nám to všetkým jasné, len nie je o tom dôkaz, pretože jediný aikiďák na svete, ktorý na to nabral odvahu bol nejaký rus... :roll:

Dobre takze se mam zbalit a prijet za tebou do Blavy a tam ti neco vysvetlovat a ukazovat? V tom pripade jsem srab priznavam... Opravdu neprijedu :-)

Nemuzu si pomoct ale prijde mi ze tebe to Aikido v Blave u Kurily hodne nastvalo. OK neni problem, ale jakym pravem soudis cele Aikido. No nevim... X ruznych lidi (at uz dnes cvici cokoli) ti porad dokola opakuje, ze Aikido ma svuj vyznam a ty porad bouhas lopatickou a rikas nenenene. Nevim a opravdu te nechapu...
Kubik
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod karlat » stř 31. led, 2007 15:13

ukropcany píše:4karlat - Ty sa vieš tak pekne diplomaticky vyjadriť... :D

To víš, snažím se diplomaticky, jsem spíš přes tu teorii, což upřímně přiznávám (i když...)
ukropcany píše:ja si ale myslím, že štýl a jeho nie je tvorený technikou, ale metodikou.

Je dost možné, že jsem idealista, ale já jsem přesvědčen a věřím, že ó-sensei Ueshiba byl reálný bojovník, který na válečné frontě bojoval o holý život. V době, kdy začínal učit své Aiki-budó prý nebyly jeho souboje s jeho i cizími žáky nijak vyjímečné. I kdyby byl v dnešní době učitel sebelepší, válečnou zkušenost nelze nahradit ničím, ani sparingem. Když půjdu do extrému, pak metodiku výuky Aikido lze napsat rovnicí Aikido=tradiční bu+pár let boje na frontě+pár let meditací v klášteře. Vůbec se nedivím, že to lidem nefunguje, kromě prvního si ty další atributy např. já nedovedu ani představit (zaplaťpánbů).
ukropcany píše:
Ak je nejaká metodika na prd (=nevie naučiť človeka techniky štýlu), tak tie techniky ako také môžu byť neviem aké úžasné, kto z toho čo má (okrem peňazí)? Dobrý pocit? Môj syn sa na môj dobrý pocit môže vykašlať, keď stále niekam chodím a keď dôjde na lámanie chleba, tak bude len kukať a potom sa spýta "tato... a prečo «a Jožkov ocinko zbil, keď máš ten 3. dan v aikide"? :twisted: A ja mu poviem "...vieš Miško, nechcel som ho udrieť, lebo to sa nerobí, tak som obetoval svoje predné 4 zuby, aby sa na mňa potom nehneval"... :? :wink: Nie, teraz vážne - všetci tvrdia, že aikido je super, že im funguje a keď ich poprosíš o predvedenie, že máš pochybnosti, tak Ti povedia, že v aikide sa nesúťaží a že preto Ti to neukážu. No a keďže vieme, že ľudia sa neukážu len keď sa boja, tak je nám to všetkým jasné, len nie je o tom dôkaz, pretože jediný aikiďák na svete, ktorý na to nabral odvahu bol nejaký rus... :roll:

S ukázkami Aikido je fakt problém. Myslím, že ti, kteří jsou idealisté (jako jsem byl já), uvěří, že když budou pilně cvičit, bude to za X let fungovat i bez válečné fronty a bez kláštera, tak proč potit krev jako realisté, kteří jdou vedle na box? Pokud se idealistům podaří vysvětlit, že bez boje to opravdu, ale opravdu nejde, Aikido se probudí ze zimního spánku a stane se opět respektovaným BU i mezi realisty. A pak bude platit, že útočníkovi nebude ublíženo nikoli proto, že toho nejsem schopen (z nouze ctnost), ale proto, že mu dáváme milost (z pozice moci nad ním, nad sebou, nad situací).
Mezitím, ať se pilně učí své nádherné techniky, trvám na tom, že to v žádném případě NENÍ ztráta času! Přijde den, kdy dojde k jejich "naplnění" a pak -
jdu si dát studenou sprchu, to jsem se rozohnil!
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod karlat » stř 31. led, 2007 15:39

to luen: tys to tu taky rozjel :wink: Víš, Honzo, nemyslím, že by bylo správné vybírat žáky podle toho, jestli jsou ochotni naostro sparovat. Cožpak lze říct zájemci o BU, jestli chceš u mě cvičit, tak si musíš dát občas nakládačku s... ? To by jich hned na začátku skončilo nepočítaně. Třeba já bych kvůli muzice na kontaktní styly ani nepáchnul, Aikido mi otevřelo cestu a teprve poznání, že za pár měsíců a nejspíš ani let ze mě samuraj nebude mě přivedlo k hledání dalšího. I když by to jistě bylo síto, z něhož by vzešla škola plná "srdcařů". Ale co ti ostatní, proč je hned vyplašit? Třeba se chytí?
Ctím tvoji zkušenost, zajímalo by mě, zda "házíš lidi bez rozdílu do vody", či je dle potřeby pomaloučku "vedeš za ručku"?
(ještě bych rád dal ve známost, že můj předchozí příspěvek jsem smolil ještě bez přečtení toho tvého, takže pokud by to vypadalo, že se po tobě nějak opičím, tak to tak není!!!)
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod luen » stř 31. led, 2007 17:21

karlat píše:to luen: tys to tu taky rozjel :wink: Víš, Honzo, nemyslím, že by bylo správné vybírat žáky podle toho, jestli jsou ochotni naostro sparovat. Cožpak lze říct zájemci o BU, jestli chceš u mě cvičit, tak si musíš dát občas nakládačku s... ? To by jich hned na začátku skončilo nepočítaně. Třeba já bych kvůli muzice na kontaktní styly ani nepáchnul, Aikido mi otevřelo cestu a teprve poznání, že za pár měsíců a nejspíš ani let ze mě samuraj nebude mě přivedlo k hledání dalšího. I když by to jistě bylo síto, z něhož by vzešla škola plná "srdcařů". Ale co ti ostatní, proč je hned vyplašit? Třeba se chytí?
Ctím tvoji zkušenost, zajímalo by mě, zda "házíš lidi bez rozdílu do vody", či je dle potřeby pomaloučku "vedeš za ručku"?
(ještě bych rád dal ve známost, že můj předchozí příspěvek jsem smolil ještě bez přečtení toho tvého, takže pokud by to vypadalo, že se po tobě nějak opičím, tak to tak není!!!)

Nekde ses tady vyznal z toho, ze jsi teoretik i kdyz ... nebo tak neco! Jsi dle meho teoretik kazdym coulem, ale nevidim v tom problem ... Ok a ted vazne ... byt 5min. u nas na treninku :arrow: neptal by ses :wink:

Presne naopak ... zarazuji sve zaky do ruznych kategorii (co jineho by mel trener/ucitel/sifu/sensei poznat, kdyz ne to na jake cca urovni je ten ktery clovek) ?Samo, ze po kazdem nechci, aby byl Superman, ale pak nekrafa na forech kraviny a jen cte :wink: Protoze jeho reklama by mi radost neudelala ... Ja mam rad fer hru ... Kazdeho kdo prijde se zeptam na predstavu ... ja mu reknu tu svou a bud ma chut a odvahu se plnohodnotne zapojit (s prihlednutim k jeho moznostem) a zkusi to a nebo ho poslu jinam ... Skola mi nevydelava na chleba, tak me to netrapi :wink: Nejsem socialni ustav, nemam spasitelsky syndrom a ani devecka pro vsechny!!! Umim si vybrat!!!

Nikoho u nas nikdo nemlati a nikdo se u nas na nikom neukaji ... Lidi k nam chodi dobrovolne (doufam, ze je nikdo nenuti :D ). Nikoho neobtezuji recickama, ze jeste neni dostatecne vyzralej a bla, bla, bla ... Kdo ma chut a odvahu, tak si zkusi sparing ... co je na tom??? Aspon vi na cem je a odpadaji neplodne, teoreticke diskuze na treninku :wink:

Ma zkusenost hovori jasne ... kdo se chyti, chyti se hned resp. brzy, kdo ne ... smula, ale nechyti se nikdy - ac tomu tak muze rikat. Do vody hazu lidi, kteri jsou v pohode, kdo na to nema (je treba narusenej nebo ma jinou psychozu), tak mu pomuzu, ale nikoho za rucicku nevodim ... jak jsem napsal Jsme wing chun skola a ne vyzkumne stredisko :D Experimentujou "hipici" :D

Nechci te nijak zarmoutit, ale kdyby ses u nas zastavil, jak jsi sliboval, tak uz by ses na tyhle trivialni veci neptal... Mimochodem v nekterem tvem prispevku z nedavne minulosti jsem vycetl, ze cest je nekolik, ale cil jen jeden ... nebo neco v tom smyslu (ale nejsem si jist jestli jsi to psal ty a nebo Vlado) ... NO ... :D Ja bych si to nedovolil tvrdit ... jak vidis i pod podobnym nazvem muze byt i neco jineho ... Ne ze bych se chtel nejak vyhranovat, ale ono je to tak, ze ... Dle me skromne zkusenosti spousty cest jsou slepe ulicky ..., spousty cest proste nikam nevede a o jednom spolecnem cili se pouze mluvi .... Ve vztahu k ruznym BU (napr. Aikido ...) jsem absolutne kritickej a neverim ... ani pozdrav :oops:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod karlat » stř 31. led, 2007 17:38

To luen: dík za vyčerpávající odpověď, dá se říct, že souhlasím se vším, cos napsal, s jednou vyjímkou-kdo se nechytne hned, nechytne se nikdy-mě to trvalo tak 3, možná 4 roky...
Na návštěvu u tebe stále myslím, spíš s každým tvým příspěvkem víc a víc. Bohužel jsem polochromej na levou ruku, (klasika, při úderu jsem si zvrátil palec), trénink bych nedal (cvičím teď v podstatě jen pravačkou) a na pokec nebo kvůli kondici to nemá cenu, to asi souhlasíš?
Karel Palát, Plzeň
karlat
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...