od Miro » pát 09. úno, 2007 5:13
Jeikob,
na to, aby clovek mohol veci pomenovat spravne, im musi najprv rozumiet.
Skus sa na vec pozriet asi takto: cinske a japonske bojove umenia sa udomacnuju na zapade iba poslednych par desatroci, v skutocnosti nie viac nez 50 rokov. Ked sa zapadni studenti ucia orientalne bojove umenia, samozrejme sa najprv zacinaju ucit fyzicke pohyby - krok vpred, vzad, do strany, uder pastou ci dlanou vpred, do stran... A samozrejme to interpretuju po svojom: kedze je to bojove umenie, tak tie pohyby musia byt na fighting...
(Odbocka: Raz som robil seminar jibengongu pre jeden karate klub na Slovensku. Boli to tvrdi hosi a tak som sa snazil ich trochu zmakcit: relax ramena, relax brucho, relax hrud, relax chrbat, kazdeho som potlapkaval na mieste, kde boli napati, pichal som ich, aby sa v danom mieste uvolnili. Po skonceni seminara mi veduci onoho klubu povedal, ze okrem ineho sa naucil jednu vec: ako ludia opakuju veci bez toho, aby im rozumeli. Ze bezni karatisti bezne vidia na videach, ako japonsky majster "potlapkava" a "picha" svojich studentov (podobne ako som to robil ja) a tak to opakovali po nich: domnievali sa, ze student v danej oblasti nema dostatok sily - "pozri, tutok nemas dost sily" - a tak napinali danu oblast este viac. Robili to teda presne opacne.)
Vnutorne stranky bojovych umeni su na Zapade stale este takmer nezname. Napriklad co sa tyka taijiquan (ktory je najznamejsi vnutorny styl na svete), pred 15 rokmi na Zapade nemal nikto ani potuchy, co znamena peng alebo pengjin. Pred 5 rokmi na Zapade nemal nik ani potuchy, co znamena dang. A o dalsich dolezitych principoch dodnes nevie nik na Zapade a iba velmi, velmi malo ludi dokonca aj v Cine, ci Japonsku.
Ak student, ktory vzivote nepocul o dang a nema potuchy o tom, aky ma vyznam dang v mabu, nezostava mu nic ine nez skonstatovat, ze mabu je na to, aby nohy boli silne a ze ukroky do mabu a z mabu su kopy. Chapes uz? Pre nich su to kopy, lebo pre nich nic ine nejestvuje, nemaju ani len potuchy, ze by mohol existovat cely jeden uplne odlisny svet za tymto, v ktorom ziju oni sami.
Bojove umenia na vysokej urovni su velmi detailne, velmi rafinovane, velmi specializovane, velmi uzke... a velmi narocne. Funakoshi patril medzi elitu z elity a domnievam sa, ze iba velmi malo ludi na Slovensku alebo v Cechach ma sancu pochopit onu detailnost, rafinovanost, specializovanost, uzkost a narocnost Funakoshiho. Pretoze to chce roky osobneho kontaktu s vynikajucim ucitelom. Opytaj sa Pucmaze po 10 rokoch v Japonsku, mozno Ti to povie. Tato detailnost sposobuje, ze clovek si nemoze robit, co sam chce. Kazda kata ma svoj povodny ucel, kvoli ktoremu bola vytvorena - a ten ucel je vzdy iba jeden. Samozrejme, kazdy moze cvicit cokolvek a akokolvek chce. Ale ked to chces cvicit spravne, existuje iba jeden sposob, a to ten, ktory vyjadruje ucel katy. Vsetky ostatne sposoby su modifikaciou a nespravnym vyjadrenim. Akonahle totiz zmenis jednu malu cast katy, zmeni sa cela kata, pretoze uplne inak funguje srdce, mysel, a teda i cele telo. Cim ides hlbsie, tym su zmeny jemnejsie - milimetrove vytocenie ruky ma velky vplyv na psychiku...
Tekki Shodan, tak ako ju cvicil Funakoshi, nie je fighting kata (a ja tu debatujem o jeho interpretacii, ani najmenej ma nezaujima, ako ju cvici Henk, ceske hnede pasky ci ktokolvek dalsi). Jej ucel je cvicit vnutornu silu istym konkretnym sposobom, ktory je velmi detailny, rafinovany, specializovany, uzky a narocny. Teda to nie je hocijake cvicenie hocijakej energie, ale velmi specializovany sposob, ktory je prakticky nepostrehnutelny, pokial niekto nedostal "prakticky navod" a "prakticky trening", ako sa divat, aby bol clovek schopny to vobec vidiet, a ako sa hybat, aby bol clovek schopny to vobec zacvicit. Tieto "navody" sa nedavaju len tak pre nic za nic a kdekomu. Takze ak sa pozries na YouTube ako to cvicia ini karatisti (najma ti zo Zapadu), uvidis cosi uplne ine, ako to, co predvadzal Funakoshi. Su napati, pouzivaju vonkajsiu silu, pre nich je to fighting kata. Uplny protiklad toho, co cvicil Funakoshi.
A ked sa budes vrtat dalej, zistis, ze tato kata sa vraj povodne cvicila inak, ale ze Funakoshi ju mierne upravil. To uz je zalezitost karate a v tom sa nevyznam, takze o tomto nebudem spekulovat - ja tu pisem iba o tom, s cim mam vlastnu skusenost (vnutorny trening) a co vidim u inych (Funakoshi). Zisti si sam, ako sa cvicila povodne a pouvazuj, preco ju Funakoshi upravil do takej formy (postojmi a pohybom dolnych koncatin ako vystrihnutu z cinskych vnutornych stylov), ako to predvadzal na tom videicku, mozno prides aj sam na to, ze tato kata nema vobec nic spolocne s bunkai a applications a fighting ako takym.
Knihy su dobry zdroj informacii, ale je spusta veci, ktore sa nedaju napisat ci dokonca ani len ustne vyjadrit.
Miro
Naposledy upravil
Miro dne pát 09. úno, 2007 6:49, celkově upraveno 1