Bojové využití tai-či

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 22:36

ale aspoň mě nekřižuješ za názor jako někdo :D :D :D :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » pon 24. pro, 2007 23:31

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 17:41, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 23:43

to jakože nesouhlasíš?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fukki » pon 24. pro, 2007 23:49

.
Naposledy upravil Fukki dne pát 09. říj, 2020 17:41, celkově upraveno 1
Fukki
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod wushupetr » pon 24. pro, 2007 23:50

už jsem se lek že zas někdo dělá fuky :D :D
ne taky sranda :D :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 0:18

roza píše:Ti, kteri by snad mohli neco naucit (Qin) ,musi ucit sracky aby se uzivili ,zbytek uci sracky protoze nic jineho neumi...( je uplne jedno ,jestli neumi bojovat ,nebo neumi ucit ,nebo neumi cvicit ,proste v celkovem efektu je to sracka......neni tu relevantni jakakoliv diskuse ,jediny relevantni zjevny fakt je ,ze nejlepsi zaky od techto "mistru" zesmesni kazdy prumerny cvicenec nejen fyzicky ,ale i v teoreticke diskusi....Apropos ,vztekejte se jak chcete ,urazeni piste a volejte ,nejsem anonym.)
Ano ,pro ty hloupejsi ,tim zbytkem jsem skutecne myslel celou rodinku Zhai a ostatni ,a tim "snad" u Qina jsem myslel ,ze ani u nej tomu nedavam zadnou velkou nadeji......
O bilych "mistrech a ucitelich" se tu snad taky bavit nemusime ,je jedno ,jestli si to vymysli sami ,nebo maji za sebou koupeny rodokmen a velkou skolu....neni rozdil mezi zlutou srackou a bilou srackou.
Proc tak emotivni prispevek?
Protoze si ,narozdil od vetsiny diskutujicich,skutecne myslim ,ze treninkova metoda Taiji je prostredek k ziskani plnohodnotnych bojovych ,praktickych ,dovednosti.A kdyz vidim,jaky sracky se misto toho uci ,je mi to k vzteku.

Tak u tohohle se směju já.
Hele rozarko tys asi cvičil u všech z rodiny Zhai co? :D :D :D :D
®e vás to všechny tady baví.
Každej pomlouvá, že tahle škola umí hovno tahle taky a sám tu pro český Wushu většina co sem píše dělá dvě hovna :D :D :D :D Rozárko ty komiku jadna to mi nedělej :D :D :D :D
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Riverman » úte 25. pro, 2007 0:18

wushupetr píše:To je to kdo umí a kdo umí učit. Zhai Hua se přizpůsobila požadavkům lidem, co k ní chodí a páč k ní většinou chodily ženy nebo starý lidi, tak tu bojovou stránku trochu nebo úplně vypouštěla.
Nevím no asi to není moc dobrý.

Ale to je otázka.
Starej člověk se chce hejbat. Fočus? Na ten je starej. Běhat? To eště dostane infarkt, tak jde zkusit Taiji.
©edesáti letou babku nemůžete učit bojovat (pokud nechce) a nikdo ani ona sama netrvá na tom stát se Mistrem. Má jen strach ze stáří, ze smrti a v tomhle vidí východisko.
K čemu jsou tvrdý styly jako Hung Gar a tak? Stejně jako Taiji je to skvělá sebeobrana, Bojový Umění. Ale proč ta babka ten Hung Gar necvičí? Páč by jí to zabilo.
Taiji je především sebeobrana, ale pro starou ženu je to jen pohyb a máchání rukama, co jí dává pocit, že nesedí doma na zadku a neumírá.
Já trénoval Taiji u Zhai Hui i u ní doma nebo u ní na sídlišti a mohu vám říct, že ten trénink byl dost náročnej. Byl jsem unavenej jak po tréninku Shaolinu.
Nejde o to, že jen tak někdo máchá rukama a někdo tvrdě trénuje, jde o ten důvod proč tak nebo tak to ten člověk dělá.

Každej cvičenec jakýhokoliv stylu jednou zestárne a je rád, že se vůbec hejbe. Vybere si z toho jen to zvládne a to si cvičí, ale pokud tomu sebere tu myšlenku, ten smysl všech těch pohybů, tak ten styl zabije a dělá zdravotní tělocvik. Dokážu si představit starý důchodce boxery, jak se klidně pohybujou v tělocvicně a drží se fyzicky na nějaké úrovni. Ale ví co dělají, proč to dělají a jak by to mělo vypadat. Je jím jasný, že těma rukama nemíchají omáčku v hrncu.

Když seš mladej cvičíč tvrdě, když seš starej cvičíš jak můžeš. Ale nejhorší varianta je, když seš mladej a cvicíš jako starej, což je případ drtivé většiny Taijistů. Doteď mám v hlavě lidi ze semináře s Chen Xiao Wangem před pár lety v Polsku, kdy doslova kopírovaly mladí kluci pohyby starýho dědka a myslely si, jak supr cvičí. Kdyby měl CXW v jedné ruce hůlku na podpíraní, měli by ji taky.

S tím cos napsal vesměs souhlasím, Qin a Zhai mají podobný problémy s vyukou.
"Je lepší každý den udělat pět kliků, než každý den neudělat patnáct."
Riverman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 0:22

Ano v tomhle souhlasím to jo, ale ty píšeš o lidech co cvičí třeba od mládí. Tyhle lidi bojovaly a pak zestárly a cvičí jak můžou.
Já mluvil o lidech co začnou třeba až po padesátce bo šedesátce
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod cudles » úte 25. pro, 2007 0:29

wushupetr píše:
roza píše:Ti, kteri by snad mohli neco naucit (Qin) ,musi ucit sracky aby se uzivili ,zbytek uci sracky protoze nic jineho neumi...( je uplne jedno ,jestli neumi bojovat ,nebo neumi ucit ,nebo neumi cvicit ,proste v celkovem efektu je to sracka......neni tu relevantni jakakoliv diskuse ,jediny relevantni zjevny fakt je ,ze nejlepsi zaky od techto "mistru" zesmesni kazdy prumerny cvicenec nejen fyzicky ,ale i v teoreticke diskusi....Apropos ,vztekejte se jak chcete ,urazeni piste a volejte ,nejsem anonym.)
Ano ,pro ty hloupejsi ,tim zbytkem jsem skutecne myslel celou rodinku Zhai a ostatni ,a tim "snad" u Qina jsem myslel ,ze ani u nej tomu nedavam zadnou velkou nadeji......
O bilych "mistrech a ucitelich" se tu snad taky bavit nemusime ,je jedno ,jestli si to vymysli sami ,nebo maji za sebou koupeny rodokmen a velkou skolu....neni rozdil mezi zlutou srackou a bilou srackou.
Proc tak emotivni prispevek?
Protoze si ,narozdil od vetsiny diskutujicich,skutecne myslim ,ze treninkova metoda Taiji je prostredek k ziskani plnohodnotnych bojovych ,praktickych ,dovednosti.A kdyz vidim,jaky sracky se misto toho uci ,je mi to k vzteku.

Tak u tohohle se směju já.
Hele rozarko tys asi cvičil u všech z rodiny Zhai co? :D :D :D :D
®e vás to všechny tady baví.
Každej pomlouvá, že tahle škola umí hovno tahle taky a sám tu pro český Wushu většina co sem píše dělá dvě hovna :D :D :D :D Rozárko ty komiku jadna to mi nedělej :D :D :D :D

Pripada mi to jen nebo si opravdu obcas nevidis do pusy? :roll:
Cudles
cudles
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 0:31

Připadá mi to jen nebo si tu do pusi nevidí skoro každej?
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 0:35

Když Roza může napsat něco proti čínskejm Mistrům aniž by si to oni přečetli (páč pochybuju že si to někdo z nich čte), proč bych mu já nemohl napsat něco co si přečte? hm?

Za rozárku se omlouvám, myslel jsem že roza je ženská (jméno mate)
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » úte 25. pro, 2007 0:50

Wushupetr - no,hrdino
predpokladam ,ze i kdyz jsi netrefil muj nick ,bylo to adresovano me.
Takze ,u nikoho z rodinky jsem necvicil ,stejne jako jsem necvicil u Hladika.
Kdybys poradne cetl ,argumentace se neubira smerem "pujdu cvicit ke kazdemu..." ,ale naopak praktickou zkusenosti s vysledky ucebni metody a jejich vysledku u zaku zminenych skol za dlouhe ,relevantni ,casove obdobi.

Neni to pomlouvani ,je to konstatovani ,ktere obhajim kdykoliv pred kymkoliv.

Nebo snad vis o nejakem z jejich zaku ,ktery bude prezentovat skutecne taiji a nebude k smichu kazdemu?

O duvodech se da diskutovat ,mozna se i shodnem ,ale to je asi tak vse a na stavu to nic nezmeni.

O tom jestli ja delam dve hovna zasvecene pohovor az potom ,co mne poznas.

PS:V zajmu uziveni jsem ochoten pochopit ,ze ucitel dovoli aby se mu ve skole motaly nejake babicky nebo hipisaci ,ale netoleruji aby ucitel dopustil,ze se z toho stane hlavni proud.To je jedna z pricin sracek.A u nas to jinak neni.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 1:16

No dobře nejsou nějak extra známí ale jsou dobrý Zhai Hui a Qina.
Od Qina Rohel, od Zhai Hui Bárta, Zhai Hua má taky šikovný studenty na Slovensku, jinak u Qina necvičím PROTO nevím kdo umí a kdo ne.
Zhai Hua učila plno obrých lidí na Taiji a má plno lidí co jsou na dobrý cestě.
O tom jestli děláš hovno bo ne nehovořím zasvěceně páč mi je to jedno, bylo to myšleno ne jen tobě (páč tě neznám) ale celkově (všimni si slova KA®DEJ) Což si tady na týhle diskuzi všímám častěji a častěji jak se na všechny háže špína (někdy právem, ale většinou jen tak aby byl dotyčnej za kinga).

Nevím jestli znáš Zhai Huu nebo někoho z její rodiny bo Qina.
Píšeš něco o výsledcích učební metody a následcích.
Tak to nevím teda jak si k nim pořišel když si tam nikdy u nich necvičil?
Napadá mě snad jen z doslechu :D , nebo jestli učíš nebo cvičíš u někoho, tak tam k vám někdo od čínskejch Mistrů přestoupil, což ale pro mě není dostatečnej důkaz že u čínskejch mistrů to bylo špatný. Od nich odchází plno nadaných lidí i totálních nedovedů co tam cvičí třeba měsíc ale ví prd.Protože zase z mejch zkušeností ten kdo tam vydrží tam vydrží a kdo ne tak chodil jednou za dva tejdny, nebo na to kašlal jak jen to šklo.
Jo i já třeba od ní odešel páč se mi nelíbil způsob výuky, ale to jen proto že jsem byl jinak zaměřenej a to na soutěže.
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » úte 25. pro, 2007 1:21

roza píše:PPS:JRupe ,myslis ze je v TJQ tak tezke dojit ke gong fu?

Zdar Rózo,

díky za reakci. Otázkou je co budeme považovat za gong fu. Pokud je to jednoznačně bojová dovednost, tak myslím, že jsem tam nedošel ani po mnoha letech. Možná špatná metoda, možná nedostatek píle... Kdo ví? Zajímavé je, že Cheng Man Ching uměl TJQ použít, ale zároveň nesnášel boj. To jen pro zajímavost ohledně různých motivů.
Chenové a Yangové to měli jasný - měli rodinou tradici, museli makat (dnes bych dal za příklad profi hokejisty) jinak by to v rodině nefungovalo, měli metodu a měli něco, co zajímalo širší část populace než-li dnes. To je z pohledu motivace. Dnes se TJQ přizpůsobilo době. Možná je to důsledek inteligence a využití toho umění pro aktuální potřeby. Proto rozumím i tomu Qinovi.
Když si vezmu vlastní potenciál a budu ho chtít zaměřit k bojové dovednosti, půjdu dělat například kick box. Budu hezky poskakovat, bouchat a dovede mě to k praktické dovednosti. Když se budu věnovat TJQ, tak prvních min. 5 let tu dovednost mít nebudu. Proč? Budu se zabývat 10x více věcmi, protože TJQ rozvíjí více než čistý box. O to více u lidí, co se předtím něvěnovali žádnému BU či sportu.

Zpět k otázce: Stále si myslím, že je to reálné, ale zároveň delší. Procento těch úspěšných či použitelných je nižší než v mnohých jiných stylech. Ale i tak se TJQ držím, protože si ho cením i pro ty další věci. Jestli je to těžké? Je to těžké jako v ostatních stylech, pouze čas je jiný. Pokud Tě to baví, tak je fuk, že je to těžké. Co bys mezi zrozením a smrtí jinak dělal?

Máš SZ. J.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » úte 25. pro, 2007 1:39

Wushupetr - hmmm
Kazdych pet let je ta argumentace stejna...akorat se za tu dobu zmeni konkretni jmena....ve finale nikde nic.

Predstav si ,ze nejsem Ferda z Horni Dolni ,ale nekdo ,kdo ma specialne o prazske BU scene poslednich 15 let pomerne detailni prehled.....a ano ,znam je osobne vcetne zaku....proto pisu o vysledcich.
Asi by diskusi prospelo ,kdyby sis me prestal predstavovat jako 16 leteho vidlaka s akne po celym xichte,ktery po tretim treninku neceho zasedl ke klavesnici....

Myslim ,ze spolu jsme ale dodiskutovali.
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » úte 25. pro, 2007 2:17

Ahoj JRupe
terminem gongfu jsem zdaleka nemyslel pouze bojovou zdatnost jako vysledny efekt.Naopak jsem mel na mysli jednotlive dovednosti ,ze kterych se celkovy efekt pri trose stesti sklada.A nemam problem s tim uznat ,ze nektere z nich nemuseji mit ani s bojem jako takovym primou souvislost.
Ptal jsem se na kteroukoliv z tech dovednosti ,a pouze jako premii nasi diskuse bych bral to,kdybychom se dostali k tomu konecnemu efektu :)
Stejne tak mne zajimaly vztahy mezi tema dovednostma ,na ruznych urovnich ,jejich vzajemne ovlivnovani ,specialne treba v pripade tech co nevypadaji primarne bojove s tema primarne bojovyma a samozrejme taky nejaka vudci myslenka ,ktera ti umozni tenhle gulas cely nejak poskladat.Popripade i vyvoj te vudci myslenky a tak....

Za zajimave bych v pripade CMC oznacil neco uplne jineho ,ale pro ted bych to nechal spat - o tom ,kolik toho umel z taiji pouzit vypovida i to ,jak ho srovnal nejaky vyrostek z rodiny Dong pote ,co si CMC moc otviral usta...

Myslim ,ze v pripade X-boxu to vnimas zkreslene ,ale to je na delsi diskusi.Ale alespon se ted od toho odrazim : pokud tedy TJQ rozviji vice ( a s tim ted nechci polemizovat ),uved prosim v cem se to treba konkretne u tebe projevuje.
Trochu taky nechapu ,jak muzes napsat ,ze je ziskani dovednosti-gongu v taiji stejne tezke jako v jinych stylech a zaroven pises ,ze je to casove narocnejsi....Trva podle tebe napr ziskani koordinaci dle teorie sesti harmonii (gong jak vysity) ve wingchunu kratsi dobu nez v taiji ?Nebo treba ziskani fajingu(vybusne sily celeho tela / dalsi gong)?Co by to melo za smysl?

Je to skutecne nutne casove narocnejsi ,nebo si to nekteri lide takove delaji ,vedome ci nevedome?

Dik
Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod roza » úte 25. pro, 2007 2:24

JRup - SZ
Roza :wink:
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushupetr » úte 25. pro, 2007 11:52

Jo zkončila páč s urážlivým člověkem se nic nevyřeší. Tak tam příště nepiš, že na to čekáš nějaký odpovědi, protože to co jsem ti na to odepsal zase tak nějak sááááákra urážlivý nebylo a jestli seš chlap tak se nad tím pousměješ a normálně k tomu něco napíšeš. nevím proč bych si tě měl představovat tak jak říkáš.

No dobře tedy bez hádek.
Je jesný, že každej z nich bude mít víc špatných studentů než dobrých, ale velkej podíl na tom maj právě lidi, co k nim chodí (hipíci a blbci, co tam jdou jen blbnout).
Ale promiň Rozo, myslím, že není třeba to tak přehánět.
Mě se třebay nelíbí Hung Gar ani Wing Chun a myslím, že ani tyhle styly tu nejsou zas až tak na vysoký úrovni s porovnáním s tím, co jsem viděl v Číně, ale je pravda, že to je furt BU.
Přeci nemůžeš chtít, aby se z každýho nebo z většiny těch co jdou cvičit Taiji stal bojovník. Zhai Huu znám od svých nevím 11 let a nevěřím tomu, že kdyby mezit těma starejma a mezi těmam maminkama, co cvičej pro zdraví se jeden člověk přihlásil, že chce cvičit BU a řekl by jí, že prostě takový máchání pro něj není, ona by řekla že není problém a v tomhle by mu pomohla.
Myslím, že i měla jeden kurz, kde se spíš zabívalo kontaktem, dlouho ten kurz nevydržel právě kvůli lidem, co k ní chodí.
Takže Rozo všechno dobrý, neurážej se, jestli k tomu něco máš tak napiš
wushupetr
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod JRup » úte 25. pro, 2007 12:51

Dva sedláci žili život. Jeden 50, druhý 70 let. Každý den se stejně dřeli. Který měl těžší osud? Když budeme sčítat kolik oddřeli, tak ten 70 letý toho měl více. Když se podíváme na jejich jednotlivý den z hlediska náročnosti, tak dřeli stejně. Mohli mít podobný pocit. Rozdíl je pouze v čase. To je můj pohled.

roza píše:Je to skutecne nutne casove narocnejsi ,nebo si to nekteri lide takove delaji ,vedome ci nevedome?

Zajímavá myšlenka.
To je otázka metody. Na rychlosti či pomalosti vývoje se podílí učitel a jeho metoda. Některý Tě bude záměrně držet u základů dlouho. Některý Tě povede více „na branku“. Záleží, kam Tě chtějí dovést a co mají skutečně v rukách (myšleno dovednost a schopnost učit). Jaký je jejich postup.

Více SZ.
JRup
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » úte 25. pro, 2007 16:30

No ale že tu nikdo z lidí věnujících se taij chi něco o bojových principech nenapsal.píše se t o náročnosti a energii čchi.tak at se někdo koho by taijchi zajímalo jako sebeobrana něco doví :D
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

PředchozíDalší

Zpět na čínská bojová umění a sporty...