trénink Číně - kdo tam byl, cvičil...

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

trénink Číně - kdo tam byl, cvičil...

Příspěvekod Anonymní » ned 10. srp, 2003 16:45

Rád bych se zeptal lidí kteří nelitovali peněz, času a kašlou na závist ostatních tady v zaprděných čechách a vydali se trénovat přímo do Číny.
Jaký styl, u jakého učitele, na jak dlouho, jak se změnil jeho pohled na věc - změnil se ?, rozdíly v cvičení, apod... Nechci se sám nikam vydat, chtěl bych si jen rád přečíst zkušenosti někoho kdo ještě umí udělat pro svůj sen víc než si koupit u nějakého podvodníka u nás nebo v Evropě certifikát.
Mudr Pudr
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: trénink Číně - kdo tam byl, cvičil...

Příspěvekod Anonymní » úte 12. srp, 2003 8:52

Mudr Pudr píše:Rád bych se zeptal lidí kteří nelitovali peněz, času a kašlou na závist ostatních tady v zaprděných čechách a vydali se trénovat přímo do Číny.
Jaký styl, u jakého učitele, na jak dlouho, jak se změnil jeho pohled na věc - změnil se ?, rozdíly v cvičení, apod... Nechci se sám nikam vydat, chtěl bych si jen rád přečíst zkušenosti někoho kdo ještě umí udělat pro svůj sen víc než si koupit u nějakého podvodníka u nás nebo v Evropě certifikát.
Mudr Pudr

nikdo nejezdí do Číny??? kde jsou příspěvky od Frosta, Rzounka, Vondráška, Krále, Macka, Koláře, lidí od Zhai Hua, lidí z ELYWCIMAA a dalších??? ®e by byli zase v Číně/Hong Kongu :P ?
kk
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 12. srp, 2003 10:33

zdar a silu,

nikomu se do toho nechce, takze zacnu (Hungga gungfu, prvni navsteva v Hongongu v r. 1999).

na "pevninske" Cine jsem zatim nebyl, byl jsem zatim 3x v Hongkongu. anzto jsem antituristicky typ, z HK jsem toho moc nevidel. cviceni - drina, drina, drina. zacinali jsme vetsinou ve tri ve ctyri odpo, po cviceni sli na veceri, zase cvicili, a pak (zhruba pred pulnoci) na druhou veceri - takhle 7 dni v tydnu. od zbrani jsme mel rozedreny ruce do krve, byl jsem sama modrina, nonstop namozenej. HK klima mi nesvedcilo, bral jsem si na treinink vzdycky tak 3 tricka a rucniky. trenink neni nijak extra organizovany - zaci proste prichazeji do skoly a samy si cvici, pokud je tam nekdo ze starsich zaku, tak opravuje, vysvetluje, uci, pokud je tam mistr Lam Chun Sing, ktery vede vyuku ve skole sveho otce Lam Jou, uci a opravuje on. ne "telocvicny" pristup, ale "rodinny" (telocvicna je vlastne byt, v jedne z mistnosti se cvici - muze mit tak 5x4 metru... ). nikdo te do niceho nenuti - chces cvicit, tak makej, nechces, ok, je to Tvoje gf. cvici se, bezi televize, prichazeji a odchazeji zaci, navstevy, pacienti, hraje se mahjong... obcas i sigung (ted je mu 93 let) a neco ukaze, vysvetli, opravi...

na http://www.hungga.org je par fotek z HK ze cviceni
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

cviceni v Cine

Příspěvekod Anonymní » čtv 14. srp, 2003 13:10

Zdravim,

nevim co presne by si chtel vedet.

Byl jsem v Cine dvakrat - dva mesice a jeden mesic. Ucil jsem se Chen Taiji v Chenjiagou u mistra Zhu Tiancai.

Ted jsem se vratil ze Singaporu a muzu trochu srovnavat cviceni v kontinentalni Cine v chude vesnici kde Taiji je tradici a cvicenim v bohatem velkomeste.

Z pohledu vyuky a cviceni je v podstate jedno kde se svoje kung fu naucite. Jednoduse nasledujete sveho ucitele a tam kde je on tam se take muzete neco naucit.

Mozna velka zmena pro mne byla zkusenost ze kazdeho koho ve vesnici Chenjiagou potkate tak se s nimi muzete podelit o svoje taiji... i kdyz neumite dobre cinsky muzete si navzajem ukazat cast sestavy a sledovat druheho jak cvici jednotlive formy. Muzete se postavit a zkusit cviceni ve dvojicich a na vlastni kuzi pocitit sve chyby. Nedokazu si predstavit ze bych v Praze nekoho zastavil a zacal s nim diskutovat o taiji. Vetsinou bych vysvetloval co to je a skoncili bysme u toho ze to je to pomaly cviceni co dela Zora Jandova.

Vzpominam si na jeden vecer v Chenjiagou. Vystupovala zde slavna zpevacka cinske opery coz znamenalo velkou show pro celou vesnici. Muj kamarad Petr, ktery nam prekladal do cestiny tak si potreboval ulevit a tak poprosil jednu starenku co bydlela hned u mista koncertu. Pozvala ho dal a daly se do reci on povida: "ucime se tady taiji" a ona rika: "u nas cvici taiji cela rodina". Postavila se do postoje a zacvicila nekolik forem, potom zavolala svyho syna a ten zacvicil a pak prisla cvicit vnucka. Nikdy byste nerekli ze ta starenka v zastere je nadsena do taiji stejne jako cela jeji rodina.

To je na Chenjiagou uzasny, citite se jako doma mezi lidmi, kteri rozumi proc venujete tolik usily cviceni taiji a sami jsou na svoje umeni hrdi.

Omlouvam se jestli jsem nenapsal to co jsi chtel.

Kdyz budes mit nejaky konkretni dotaz mozna bude snazsi odpovedet

Radek
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » pát 15. srp, 2003 11:09

Mudr Pudr píše:Rád bych se zeptal lidí kteří nelitovali peněz, času a kašlou na závist ostatních tady v zaprděných čechách a vydali se trénovat přímo do Číny.
Mudr Pudr

nějak se mi nedaří se přihlásit...

Ahoj doktore :-)
V Číně (Hong Kong) jsem byl poprvé v roce 1994, podívat se za svým tehdejším Sigungem , LOK YIU (WING CHUN), později jsem za ním letěl ještě jednou. Cvičilo se každý den mimo neděle - to byl čas na společné jídlo. Časy cvičení byli W.Blechem přísně určeny - tuším od 18:00 do 21:00, víc jsi s LOK YIU nesměl ani cvičit ani nijak jinak komunikovat :-).
Ani se neptej kolik to stálo.
Později, od únoru 1999 létám do Guangzhou, v Číně, za mistrem WONG NIM YI - opět WING CHUN , ovšem jiné linie než byl LOK YIU. Pravidelně tam jezdím (ovšem nejen já nýbrž pokaždé i několik mých studentů) dvakrát do roka a vždy zůstávám tak na dva měsíce. Většinou bydlím přímo u Mistra - jednou jsem tam tak strávil se svojí drahou čtvrt roku :-).
Trénink probíhá takřka neustále, jakmile se člověk začne nějak hýbat. Většinou toho vzápětí lituje - neb jak my říkáme : "pavouk chytí mouchu..." a máš vystaráno :-). Byli doby kdy Mistr uměl říct anglicky jenom : " ten thousand" (to je moje jméno v čínštině). Když jsi měl v ruce dlouhou tyč a dělal zrovna nějaké techniky s ní, bál ses aby to neřekl. Většinou řekl. Dnes umí naštestí i třeba : "one thousand", tak to jde :-).
Od rána se v Mistrově bytě objevují nějací jeho žáci a sami začínají cvičit. Když mají zrovna "línou" tak sedí, pijí čaj, něco pojídají a diskutují s Mistrem. Rozdíl v cvičení je hlavně v přístupu - mají dost času. Potom také cvičení samotné, nebo takové to "poučení" je mnohem hlubší - je to tím, že tam prostě je kung fu doma a tam mu rozumí hlouběji než my tady. My tady zručně kloužeme po povrchu a o hloubce mluvíme ( proto tu taky naše kung fu stojí za prd v porovnání s Thaijským boxem, boxem apod...) - časem se to ale srovná :-).
Pohled na věc se změnil od základu - usmívám se, piju čaj, létám do Číny... a rád navštěvuji Mistra Jiřího Huška v Písku a čínské Mistry tady u nás (zdravím Mistra Qina, Mistra Du, kamarádku Mistryni Zhai Hua :-))) - kdo cvičí u nich, do Číny nemusí...
No nebudu to protahovat, snad Ti to stačilo - kdyby ne, prosím konkrétní dotaz :-)
zdar a sílu
yw
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » úte 19. srp, 2003 21:39

neprihlaseny YiWan píše:
Mudr Pudr

nějak se mi nedaří se přihlásit...

Ahoj doktore :-)
V Číně (Hong Kong) jsem byl poprvé v roce 1994, podívat se za svým tehdejším Sigungem , LOK YIU (WING CHUN), později jsem za ním letěl ještě jednou. Cvičilo se každý den mimo neděle - to byl čas na společné jídlo. Časy cvičení byli W.Blechem přísně určeny - tuším od 18:00 do 21:00, víc jsi s LOK YIU nesměl ani cvičit ani nijak jinak komunikovat :-).
Ani se neptej kolik to stálo.
Později, od únoru 1999 létám do Guangzhou, v Číně, za mistrem WONG NIM YI - opět WING CHUN , ovšem jiné linie než byl LOK YIU. Pravidelně tam jezdím (ovšem nejen já nýbrž pokaždé i několik mých studentů) dvakrát do roka a vždy zůstávám tak na dva měsíce. Většinou bydlím přímo u Mistra - jednou jsem tam tak strávil se svojí drahou čtvrt roku :-).
Trénink probíhá takřka neustále, jakmile se člověk začne nějak hýbat. Většinou toho vzápětí lituje - neb jak my říkáme : "pavouk chytí mouchu..." a máš vystaráno :-). Byli doby kdy Mistr uměl říct anglicky jenom : " ten thousand" (to je moje jméno v čínštině). Když jsi měl v ruce dlouhou tyč a dělal zrovna nějaké techniky s ní, bál ses aby to neřekl. Většinou řekl. Dnes umí naštestí i třeba : "one thousand", tak to jde :-).
Od rána se v Mistrově bytě objevují nějací jeho žáci a sami začínají cvičit. Když mají zrovna "línou" tak sedí, pijí čaj, něco pojídají a diskutují s Mistrem. Rozdíl v cvičení je hlavně v přístupu - mají dost času. Potom také cvičení samotné, nebo takové to "poučení" je mnohem hlubší - je to tím, že tam prostě je kung fu doma a tam mu rozumí hlouběji než my tady. My tady zručně kloužeme po povrchu a o hloubce mluvíme ( proto tu taky naše kung fu stojí za prd v porovnání s Thaijským boxem, boxem apod...) - časem se to ale srovná :-).
Pohled na věc se změnil od základu - usmívám se, piju čaj, létám do Číny... a rád navštěvuji Mistra Jiřího Huška v Písku a čínské Mistry tady u nás (zdravím Mistra Qina, Mistra Du, kamarádku Mistryni Zhai Hua :-))) - kdo cvičí u nich, do Číny nemusí...
No nebudu to protahovat, snad Ti to stačilo - kdyby ne, prosím konkrétní dotaz :-)
zdar a sílu
yw

Kolik tak stoji dva mesice treninku v Cine, YiWane ?
jB
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 20. srp, 2003 10:50

[quote="jB"
Kolik tak stoji dva mesice treninku v Cine, YiWane ?
jB[/quote]

Zdar,
tamní Mistři většinou nemají pevně daný poplatek, mění se to od člověka. Takže se to opravdu nedá říct...
yw

PS - nech už toho Yahomu na pokoji...
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod mark4 » sob 23. srp, 2003 18:03

Mě cvičili misři 25 hodin každý den,JEJICH JMÉNA JSOU Donkey gong a Hon KILL dong
mark4
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Anonymní » pát 29. srp, 2003 10:00

Ja byl v Cine jednou, zatim, se svym SiFu Ivanem Rzounkem. Je to naprosta rana na prisutp k cviceni, zadny 3krat tydne od 5 do 7 , ale tak nejak porad, nic se stejne neuspecha, musi se to do tela "zazrat". Stejne tak kdyz tam vidis to hafo lidi, kteri v nedeli v sedm hodin rano mrskaj telem v parku, tak to stoji za to. Zvlast kdyz to jsou takovy ty vysuseny svestky stolety. BYlo to vyborny a presne jak rika SiFu, kdyz je nalada, "idea", tak se cvici, kdyz ne, tak se treba pije caj, ale beda, staci se jenom spatne protahnou, Mistr to uvidi a hup, dalsich xhodin se vysvetluje tenhle pohyb. Celkove jsem si neprivezl moc "novych" veci, spis naprosto jiny pohled na ty veci stare.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Možnost pro všechny

Příspěvekod Anonymní » úte 23. zář, 2003 13:56

Ahoj, dne 4. a 5.10.2003 se bude konat seminář na čchikung(umění sloupu a navíjení hedvábného vlákna) a základní forma 13 - Laojia Yilu. Seminář osobně povede čínská mistrině Zhai Hua (osobní studentka mistra Zhu Tiencai a pokračovatelka 20.generace Chen) Také otevírá několik nových kurzů jak na taiji tak i na shaolin. Více info.seženete na www.kungfucentrum.cz Bude to dost dobry,zatim ahoj Fej Ou

Jo jinak v Číně jsem byl s shifu Zhai Hua dva měsíce a byl to opravdu nářez i když některé naše treninky tadu už se s tím skoro dají srovnat.Rád Vám o tom někdy napíšu ale teď už musim jít zas na trenink tak snad mi večer vyjde čas.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod premek » ned 03. črc, 2005 10:24

Pobýval jsem v Číně několikrát, naposledy asi půl roku v ©anghaji.
Tady jsem cvičil Tanglang a Xingyi. Obecně jsem byl hlavně poprvé dost zklamán. Hlavně z wušu guanů - oficiálních tělocvičen - to bych asi nikomu nedoporučoval. Nejlepší je projít velký parky, ale pokud člověk neumí čínsky je problém navázat komunikaci. většina lidí cvičí taiji,
nějaký míň známý styly jsou vůbec problém najít.
Obecně bych rěkl, že je výuka mnohem jednodušší - myslím tím tedy ne tak rozvětvená, většinou se cvičí sestavy a nějaký 1-2 cvičení ve dvojcích, případně qigong a zbraně. Úroveň a zájem hlavně mladých lidí je však podle mých zkušeností dost nízká, tím nemyslím, že by to tak bylo všude, ale bohužel jsem se asi nikdy nedostal k tomu pravýmu zdroji.
premek
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Jakže?

Příspěvekod pavela » ned 03. črc, 2005 11:05

Vono to chce trošku hledat, třeba stačí projít park Tiantan v pekingu a najde se tam všechno. Minule jsem se tam s La Jia zase pom dlouhý době prošel a našel jsem za půl hodiny: Chen, Yang, Wu taiji, Baji quan, Xingyi, Chachuan,různý meče a samozřejmě pakua. Takže doporučuju se dobře dívat a hlavně nechodit po hlavních cestách,nýbrž po pěšinkách a zákoutích. Wušu školy bych taky nezavrhoval, například Dongcheng wushuyuan či Beijing wuschuyuan jsou velice kvalitní, hlavně na výchovu dětí. Jinak sebe představovat snad nemusim,většinou všichni tady vědí, že trčim v Číně už poměrně dlouho a mistrů mám dostatek(pro ilustraci jenom u baráku kde bydlim v parčíku třeba teď cvičí šaolinský mnich a laická žákyně, mistři pakua,xinyi, taiji,různý meče a hole atd. asi na 300m2,tudíž koncentrace mistrů je veliká,nejméně 5 z nich jsou žáci slavných mistrů)
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod La-jia » pon 04. črc, 2005 18:36

Ba,ba. :D
La-jia
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod kostas » pát 20. led, 2006 21:33

Pavela má mistrů několik, no to musí být velký štěstí cvičit toho tolik co ty, chlapče. Člověk by řekl, že je to i na pět lidí moc.
kostas
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod pavela » sob 21. led, 2006 4:56

kostas píše:Pavela má mistrů několik, no to musí být velký štěstí cvičit toho tolik co ty, chlapče. Člověk by řekl, že je to i na pět lidí moc.
Nezáviď synku, musíš hejbnout kostrou. Když budeš 10 let cvičit s jednim mistrem jako já, tak ti potom dá hodně každej další mistr kterýho potkáš. :idea:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » pon 23. led, 2006 9:50

Pavelo, jakej styl cvičíš?
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod pavela » pon 23. led, 2006 16:43

Snooorri píše:Pavelo, jakej styl cvičíš?
Aaale, hlavně Xingyi, a k tomu ještě Pakua a Taiji, zkrátka neijia
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Snooorri » stř 25. led, 2006 10:29

Uz by ses s taj-ji ubranil na ulici?
Snooorri
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Snooorri » stř 25. led, 2006 10:51

Je pravda, že Xingyi (Sing-i) je nejsilovejší škola Nej-tia? :D
Snooorri