Moderátor: pm
Mudr Pudr píše:Rád bych se zeptal lidí kteří nelitovali peněz, času a kašlou na závist ostatních tady v zaprděných čechách a vydali se trénovat přímo do Číny.
Jaký styl, u jakého učitele, na jak dlouho, jak se změnil jeho pohled na věc - změnil se ?, rozdíly v cvičení, apod... Nechci se sám nikam vydat, chtěl bych si jen rád přečíst zkušenosti někoho kdo ještě umí udělat pro svůj sen víc než si koupit u nějakého podvodníka u nás nebo v Evropě certifikát.
Mudr Pudr
Mudr Pudr píše:Rád bych se zeptal lidí kteří nelitovali peněz, času a kašlou na závist ostatních tady v zaprděných čechách a vydali se trénovat přímo do Číny.
Jaký styl, u jakého učitele, na jak dlouho, jak se změnil jeho pohled na věc - změnil se ?, rozdíly v cvičení, apod... Nechci se sám nikam vydat, chtěl bych si jen rád přečíst zkušenosti někoho kdo ještě umí udělat pro svůj sen víc než si koupit u nějakého podvodníka u nás nebo v Evropě certifikát.
Mudr Pudr
neprihlaseny YiWan píše:Mudr Pudr píše:Rád bych se zeptal lidí kteří nelitovali peněz, času a kašlou na závist ostatních tady v zaprděných čechách a vydali se trénovat přímo do Číny.
Mudr Pudr
nějak se mi nedaří se přihlásit...
Ahoj doktore
V Číně (Hong Kong) jsem byl poprvé v roce 1994, podívat se za svým tehdejším Sigungem , LOK YIU (WING CHUN), později jsem za ním letěl ještě jednou. Cvičilo se každý den mimo neděle - to byl čas na společné jídlo. Časy cvičení byli W.Blechem přísně určeny - tuším od 18:00 do 21:00, víc jsi s LOK YIU nesměl ani cvičit ani nijak jinak komunikovat.
Ani se neptej kolik to stálo.
Později, od únoru 1999 létám do Guangzhou, v Číně, za mistrem WONG NIM YI - opět WING CHUN , ovšem jiné linie než byl LOK YIU. Pravidelně tam jezdím (ovšem nejen já nýbrž pokaždé i několik mých studentů) dvakrát do roka a vždy zůstávám tak na dva měsíce. Většinou bydlím přímo u Mistra - jednou jsem tam tak strávil se svojí drahou čtvrt roku.
Trénink probíhá takřka neustále, jakmile se člověk začne nějak hýbat. Většinou toho vzápětí lituje - neb jak my říkáme : "pavouk chytí mouchu..." a máš vystaráno. Byli doby kdy Mistr uměl říct anglicky jenom : " ten thousand" (to je moje jméno v čínštině). Když jsi měl v ruce dlouhou tyč a dělal zrovna nějaké techniky s ní, bál ses aby to neřekl. Většinou řekl. Dnes umí naštestí i třeba : "one thousand", tak to jde
.
Od rána se v Mistrově bytě objevují nějací jeho žáci a sami začínají cvičit. Když mají zrovna "línou" tak sedí, pijí čaj, něco pojídají a diskutují s Mistrem. Rozdíl v cvičení je hlavně v přístupu - mají dost času. Potom také cvičení samotné, nebo takové to "poučení" je mnohem hlubší - je to tím, že tam prostě je kung fu doma a tam mu rozumí hlouběji než my tady. My tady zručně kloužeme po povrchu a o hloubce mluvíme ( proto tu taky naše kung fu stojí za prd v porovnání s Thaijským boxem, boxem apod...) - časem se to ale srovná.
Pohled na věc se změnil od základu - usmívám se, piju čaj, létám do Číny... a rád navštěvuji Mistra Jiřího Huška v Písku a čínské Mistry tady u nás (zdravím Mistra Qina, Mistra Du, kamarádku Mistryni Zhai Hua)) - kdo cvičí u nich, do Číny nemusí...
No nebudu to protahovat, snad Ti to stačilo - kdyby ne, prosím konkrétní dotaz
zdar a sílu
yw
Nezáviď synku, musíš hejbnout kostrou. Když budeš 10 let cvičit s jednim mistrem jako já, tak ti potom dá hodně každej další mistr kterýho potkáš.kostas píše:Pavela má mistrů několik, no to musí být velký štěstí cvičit toho tolik co ty, chlapče. Člověk by řekl, že je to i na pět lidí moc.
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 10 návštevníků