Moderátor: pm
Panda píše:Nevím nevím ale v v životě jsem neslyšel že by se někdo naučil něco tím že by na něj šáhl kouzelný dědeček a vlil do něj své ki nebo čchi nebo kung nebo buvíco ještě.
Jsem ochoten přiznat že jsou na světě věci ktrerým nerozumím, ochoten uvěřit že akupuntura funguje a že manipulace s nějakou životní energií dokáže uzdravovat a mrzačit(píšu ochoten uvěřit, což neznamená že tomu věřím, jen jsem přístupný argumentům), ael tohle je prostě moc.
Ale třeba se pletu a třebamluvím o věcech ktrým nerozumím a proto bych chtěl požádat pokud je tu někdo kdo byl cahp saován ať prosím zvedne ruku
majkx píše:Tak jsem si našel článek o chap sau, tak kdyby to někoho zajímalo
http://www.shikon.cz/informace/chapsau.htm
Raptor píše:
1. Chap Sau – možná zde došlo k nepochopení slov. Chap Sau není „kouzelný dotek pohádkového dědečka“, který vás naučí kung-fu bez tvrdého tréninku. Dle mých znalostí (velice omezených) je to především součást fyzicky velmi náročného tréninku. Takže pokud jste z onoho výše uvedeného textu získali pocit, že jde o nějakou esoteriku, tak je to pocit mylný.
Steve Rowe, autor „kritizovaného“ článku, jej jinde popisuje slovy: 'Chap sau' means that you simply experience directly. In Iaido the japanese call it 'Jikiden'.
pm píše:- ad 2: s "chap sau" jsem se nikdy za celou svoji Hung Kyun/gungfu karieru nesetkal - v zadne z linii HK, pri studiu, pri rozhovorech s x mistry, v zadnem z klasickych cinskych textu. vyse uvedeny clanek nemusim komentovat - precti si reakce ctenaru.
Raptor píše:Zdeněk Kurfürst - pro Pavla Macka (především), ale i ostatní zájemce o tuto problematiku
4. Pavle, pokud chceš svými výroky naznačit, že si Jim Uglow Sifu vymýšlí „pohadkizujici myty pro gwai lou“, tak to napiš rovnou jemu. Nebo ještě lépe, navštiv jeho školu v Londýně a řekni mu to do očí.
Za jednání dospělého svéprávného člověka považuji vyjasnit si problémy přímo s osobou, které se týkají. Je-li příčinou tvých výroků neznalost, nesouhlas či nepochopení něčeho konkrétního, je nejlépe se sejít (nebo komunikovat) s člověkem, který tyto výroky pronesl a probrat je přímo s ním a případně mu osobně dokázat, že se mýlí.
Jestli jsi pouhým diskutérem na internetu, tak samozřejmě dál kritizuj a pomlouvej někoho za jeho zády. Jednoznačně to bude vypovídat o tvé osobní úrovni a charakteru.
Pokud máš Pavle cokoliv na srdci k osobnosti a znalostem Jima Uglowa Sifu, kontaktuj přímo jeho: telefon (pevná linka Londýn) 020 8531 3563, email info@kungfu.co.uk. Nebo ho, jak jsem napsal, pocti návštěvou a sděl mu svůj názor na jeho výuku. Uděláš mu tím radost, protože na téma praktické znalosti a zkušenosti v Hung Gar si s tebou určitě rád pohovoří. Pokud vím, tak jazyková bariéra ti v osobní diskusi s ním nebrání. ®e by ti scházelo něco jiného?
Závěr: Tímto má „debata“ na dané téma končí. Tyto stránky nesleduji, nahlédnu sem jen když mne někdo upozorní na něco „extra zajímavého“. Jinak je nepovažuji za prostor, který bych chtěl sledovat.
Vážím si každého, kdo je ochoten a schopen vyčlenit část svého života pro kterékoliv bojové umění, ať už se mu věnuje „naplno“ či jen pro zábavu. Ať je znalcem nebo začátečníkem.
Budeš-li chtít Pavle něco sdělit osobně mně, pošli mi to na soukromý mail. Například pokud by ses nemohl dovolat Sifu Jimu Uglowovi, dej vědět, pošlu ti číslo na jeho mobil. Odjíždím teď na týden pryč.
To byl můj jediný příspěvek k danému tématu. Nebudu se pouštět do žádných „rozhovorů“ na tomto „fóru“. Předpokládám, že každý, koho dané téma zajímá, chápe, že nejvhodnější a nejslušnější je zeptat se přímo Jima Uglowa Sifu nebo Steva Rowa, který je pod oním článkem podepsán.
Děkuji a omlouvám se všem za délku svého příspěvku.
Zdeněk Kurfürst, zdenek.kurfurst@taijiquan.cz
Tyto informace jsem zde uvedl jen jako reakci na tvé (Pavla Macka) tvrzení o příslušnosti školy Jima Uglowa do linie rodiny Lam.
Nehodlám se pouštět do diskuzí na téma Hung Gar (techniky, teorie, historie atd.), protože tento skvělý a krásný styl kung-fu necvičím. Všem jeho cvičencům blahopřeji, protože si vybrali jeden z nejuznávanějších stylů v historii. Také výše uvedenými fakty nehodlám snižovat umění a schopnosti linie Lam Jo Sifu a jeho synů. Má reakce se ani netýká studentů Hung Gar linie rodiny Lam Jo v ČR, pár jich osobně znám a vážím si jich.
Pokud vím, tak jazyková bariéra ti v osobní diskusi s ním nebrání. ®e by ti scházelo něco jiného?
Věc se má tak, že stačí když se pouze podíváte na některé mistry a hned zjistíte, zda vlastní jistý druh "kouzla(magie)" a to nejen v jejich pohybech bojového umění, ale ve všem co dělají. Jsou veselí, spokojení, otevření, neskutečně silní a nenucení ve všem, co dělají. Nikdy se v žádném případě nevychloubají tím, že se jim dostalo tohoto přenosu. Ti kteří se takto vychloubají a inzerují spolehlivě se jim tohoto přenosu nedostalo.
Zpět na čínská bojová umění a sporty...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 návštevníků