Avci, EWTO, AVSE, EBMAS, MGW WCH

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Avci, EWTO, AVSE, EBMAS, MGW WCH

Příspěvekod Amateur » pon 13. úno, 2006 0:05

Zdravim

Tak tady nějaký čas sleduju ty debaty okolo VT/WCH/WT.. domlouvání soubojů atd.. :D Je tady asi dost lidí od každé z těchto organizací..

Tak mě napadá.. V čem se tyto organizace od sebe liší? Konkrétně čím se liší Mai Gei Wong, který působí dojmem, že je něco jiného než ostatní..?

Xaltotun tady psal cosi o tom, že má první technický stupeň.. a to jako znamená že umí co..? Jak dlouho mu trvalo než této úrovně dosáhl..
A co Roza jak dlouho cvičí pod I. Rzounkem?...

Kolik let průměrnému žákovi trvá v různých organizacích dosáhnout siu nim tau, chum kiu, biu jee.. atd..? (Co.. Avci, EWTO, AVSE, EBMAS, MGW WCH.. nevim je tady ještě někdo jiný?)

Zajímá mě to čistě teoreticky, nemluvím tedy o kvalitě toho či onoho atd.. prostě jestli to všude funguje stejně masovým způsobem ve smyslu.. všichni co začali stejně a pravidelně chodí na tréninky postupují stejně ač jsou mezi nimi propastné rozdíly. nebo se to v každé organizaci nějak liší.. Tedy zkouškové semináře jsou skutečně zkouškové a malé děti nepostupují stejně rychle jako 20ti letej kluk.. znáte nějaký příklad někoho komu by zkoučející učitel řekl.. ty konkrétně neumíš.. přiď jindy? a to už na základních stupních.. tedy nemyslím tím to.. že Oliver smete všechny lidi co dělaj chum kiu, aniž by je prošel, jen kvůli tomu že první tři byli nic moc..

No možná je to hloupý dotaz, ale myslím že celkem k věci.

PS. nemyslím s,i že by rychlost postupu byla nějak podstatná.. spíš mě to tak zajímá..

PSS: toto téma nemá za cíl aby jste se tady pohádali, či domlouvali souboje čímž kontrolovali úrovně žáků se stejnou docházkaou v jednotlivých školách po x letech :D .. spíš mě zajímají vaše zkušenosti.
Amateur
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Hark » pon 13. úno, 2006 9:25

Lisi se ve zpusobu vyuky a v tom, ke ktere rodine se hlasi.

Jedno bojove umeni == jeden zpusob vyuky. Co ucitel (a rodina), to jiny zpusob vyuky. Zalezi na mire shodnych prvku a spolupraci ucitelu, aby se zachovala identita stylu. Ta je zakotvena predevsim v provedeni sestav (v jednotlivych pohybech kazde sestavy) a v nekterych pro styl specifickych cvicich (chi dan sano/dan chi, chi sao, lap sao, sat san choi).

Proste to vnimej jako Wing Chun nejake rodiny, nejakeho ucitele, ktery se rozhodl to nejak ucit. VT je (asi) od Wong Chun Leunga, WT puvodne od Leung Tinga, ELYWCIMAA od Lok Yiu.

Ptas-li se v cem se lisi ORGANIZACE? Tak to fakt nevim, mozna idealisticky si predstavuju, ze organizace je neco jako rodina - hierarchicky system, ktery mi umoznuje studovat u meho ucitele a memu uciteli studovat u jeho ucitele, atd. az k velmistrovi. Organizace se stara o kvalitu vyuky ve vsech skolach. SiFu se schazeji a dohaduji se na programu vyuky, koncepci zkousek, seminaru... Tak nejak to vnimam v ELYWCIMAA.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » pon 13. úno, 2006 9:27

Amateur - domluvene setkani s Xaltotunem nemelo nic spolecneho s mou ani jeho prislusnosti k nejake skole.Nezacinejme tu nejakou flame war.

Roza - ja - cvici pod vedenim sifu Rzounka 11. rok.

Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » pon 13. úno, 2006 9:36

Mne trvalo 3 roky nez jsem se zacal ucit Cham Kiu v ELYWCIMAA. To ovsem neznamena ze Siu Lim Tao je u konce - s tim jak se rozviji moje poznani WCH, meni se i myslenky, se kterymi cvicim SLT [preciznost, nacasovani, lepsi zamereni na detaily, vic strecingu, kung, prace s prsty...].

Mozna ted kecam, ale co si pamatuju, tak z dotazu na SiGunga: Dobry zak muze zvladnout Siu Lim Tao za 2 roky [kdyz cvici kazdy den]. Chum Kiu za 3-5 let. Biu Jee za rok a vic. Kdyz je zak dobry, zvladne cely system vcetne zbrani za 8-10 let.

Vnimam zkousky jako znameni, ze uz mam telo dostatecne pripravene pro dalsi, mnohem narocnejsi trenink v Chum Kiu. Nic vic - SLT zkouska nevypovida o tom jaky je kdo bojovnik. Mozna ty "velke" zkousky o prechodu mezi sestavami maji vice vypovedni hodnoty. Mozna ze od CHK dale se na zkouskach hodne pritvrdi a odpad je maximalni - s tim efektem, ze clovek, ktery ukonci studium Cham Kiu, uz by mel byt docela borec.

V ELYWCIMAA se zkousky delaji vzdycky individualne.
Konkretne ja byl tedko "vyhozeny" od Chum Kiu zkousky :-) SiFu ale vetsinou nepusti na zkousku cloveka, o kterem by nebyl presvedceny ze je ji schopny udelat.
Naposledy upravil Hark dne pon 13. úno, 2006 15:49, celkově upraveno 1
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Amateur » pon 13. úno, 2006 9:38

Roza - nene nic takovýho zde nehodlám rozjiždět. Jestli to tak vyznělo tak se omlouvám..
Vás dva jsem uved jen jako přáíklad, protože se to tady řešilo.. jinak nijak víc rozvíjet deabatu o vás dvou nechci.. už by to bylo zbytečný plácání o ničem.. všechno bylo řečeno. spíš mě zajímaly ty rozdíly mezi školama přístupu k žákům atd.
Amateur
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod toddb » pon 13. úno, 2006 13:45

To Hark: mohl by si mi prosim popsat detailneji jak probihaji zkousky v ELYWCIMAA? Ja mam v podstate jen zkusenosti jen se zkouskovymi seminari EWTO na nizsich stupnich..a i kdyz se ted uz nekolik let venuji AVCI WT ( posledni dva bohuzel nepravidelne ), tak zkousky nejak neresim. Ten samy dotaz na Rozu.
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » pon 13. úno, 2006 13:56

toddb píše:To Hark: mohl by si mi prosim popsat detailneji jak probihaji zkousky v ELYWCIMAA? Ja mam v podstate jen zkusenosti jen se zkouskovymi seminari EWTO na nizsich stupnich..a i kdyz se ted uz nekolik let venuji AVCI WT ( posledni dva bohuzel nepravidelne ), tak zkousky nejak neresim. Ten samy dotaz na Rozu.

Bude ti tohle stacit?

http://www.elywcimaa.cz/vyuka/zkusebni- ... m-tao.html
http://www.elywcimaa.cz/vyuka/zkusebni- ... m-kiu.html

Go Sau je ze zacatku dril pro rozhybani tela a kroky, pozdeji neco, co vypada jako volny boj.

Ja zkousky neresim, kdyz mi SiFu rekne, ze mam jit udelat zkousku, tak jdu a halt se snazim :)

Zkousky samotne provadi jiny SiFu nez ten, jehoz zaci zkousky podstupuji. Ty Cham Kiu #1 byly resene formou trihodinoveho cviceni v osmiclenne skupince. Jinak delka zkousek muze byt i pet hodin, zkousejici chce videt od kazdeho vsechno, co ma byt prezkouseno. Na Cham Kiu zkouskach se muze stat, ze te postavi i proti uciteli - a bran se. Pokazde to je jine, a clovek konci vycerpany psychicky i fyzicky. Vycerpany a zniceny, ale i nabuzeny na dalsi trenink.

Jo - a zadne zraneni! Zkousky slouzi k predvedeni umeni, ne k vzajemnemu zmasakrovani. Takze i pres zkouskovy stres je porad snaha mit pri cviceni uvolnenou atmosferu.

Urcite musim zduraznit ze na zadnych mych zkouskach netekla krev. [Coz se neda rict o ucitelskych zkouskach, ale o tom nebyla rec. Ty jsou uplne jinak drsne.]
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Hm,

Příspěvekod Xaltotun » pon 13. úno, 2006 15:23

Jsem rad, ze tady Roza rekl:
Amateur - domluvene setkani s Xaltotunem nemelo nic spolecneho s mou ani jeho prislusnosti k nejake skole.
Slo opravdu o pohadani se kvuli postoji nekterych lidi k soucasne CLR. Nechapu tedy, ze mi ted nekteri rikaji, ze jsem se mel bit do krve kvuli stylu. Styl delam jako sebeobranu, kdyz uz neni jine cesty, coz bylo OK.

Ale je pravda, ze se nekdy nestacim divit, kolik rozdilu muze byt v zdanlive jeden zakladni nazev nosicich stylu i jak to vypada v jejich principech..A jestli opravdu muzou byt ruzne techniky stejneho stylu stejne efektivni..podle mne to jde jen v daleko omezenejsi mire, nez kolik rozdilu nektere soucasne jen v jmenech ucitelu se casto lisici styly ukazuji..
Naposledy upravil Xaltotun dne pon 13. úno, 2006 16:04, celkově upraveno 2
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Hark » pon 13. úno, 2006 15:59

Jo, a co jsem cvicil v Anglii Chow Chung Wing Chun, tak tam byl postup podstatne rychlejsi, po 1 roku hotove SLT, za rok az dva CHK. Za pet let uz koncili Biu Jee a cvicili na panakovi.

[Ovsem jejich WCH se po peti az osmi letech cviceni tak akorat vyrovnalo tomu co jsem delal v ELYWCIMAA rok a pul.]
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Hm,

Příspěvekod Xaltotun » pon 13. úno, 2006 16:09

Amateur: Casem zjistis, ze nejde o to, kolik umis cviceni typu na panakovi ci biu-jee, ale jestli jsi schopen se podle tech principu v boji hybat a je pouzit a aby to fungovalo..A casto cim vice umis pouhych sestav v kratkem case, tim mene jsou ti platne, nebot podle nich neumis jednat a v boji Tvuj styl vypada tak, ze si ostatni rikaji, co to vlastne cvicis..A taky na to doplatis, nebot pri spatnem uziti technik ma souper vetsi sanci Te zasahnout..
Xaltotun
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod toddb » pon 13. úno, 2006 21:30

To Hark: dik, clovek ma hned lepsi predstavu, jak vase zkousky probihaji. Zda se, ze vas prozkousi dokonale. Stava se casto, ze nekdo u zkousky neuspeje?
Mind controls the easiest way, sponsored by the C.I.A.
toddb
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » úte 14. úno, 2006 9:35

toddb píše:To Hark: dik, clovek ma hned lepsi predstavu, jak vase zkousky probihaji. Zda se, ze vas prozkousi dokonale. Stava se casto, ze nekdo u zkousky neuspeje?

Hm, ja ted uz tak casto na zkousky nechodim, ona se ta doba mezi zkouskami prodluzuje (a jeste si mezi to davam operace nohou...). Resp. na UI pul roku, na UII pul roku (kdyz to jde rychle), na UIII rok. Na MI dva roky.

Co si pamatuju, tak skoro pri vsech zkouskach nekdo opakuje.

Uplne prvni zkouska SLT UI je asi takova nejvic v pohode, tam nevim, ze by ji nekdo opakoval. Pak je to ale cim dal prisnejsi. Na UIII uz lidi musi poradne drit a vydat ze sebe vsecko. Pak je to jeste narocnejsi. Na Cham Kiu zkousky uz si vymysli ucitele kdeco navic mimo ramec zkousek.
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » úte 14. úno, 2006 10:51

to Hark: Prosimte a kdyz je soucasti zkousek volny boj, kdo je tvuj souper? Zkousejici Shi fu, ci nejaky dalsi zkouseny?
Mozna se ptam jako idiot, ale ve WCH se nevyznam, nicmene toto me velmi zaujalo, kdyztak napis vic. Diky moc.

to Roza: Necil se hned :lol: kazdej neni jako "Ty vis kdo" :wink:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

a

Příspěvekod roza » úte 14. úno, 2006 10:58

PC - se necilim :lol:
Roza
BAK
roza
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » úte 14. úno, 2006 11:05

PC píše:to Hark: Prosimte a kdyz je soucasti zkousek volny boj, kdo je tvuj souper? Zkousejici Shi fu, ci nejaky dalsi zkouseny?
Mozna se ptam jako idiot, ale ve WCH se nevyznam, nicmene toto me velmi zaujalo, kdyztak napis vic. Diky moc.

to Roza: Necil se hned :lol: kazdej neni jako "Ty vis kdo" :wink:

neco, co _VYPADA_ jako volny boj

Chi Sao/Go Sao v plne rychlosti, ale s maximalni kontrolou integrity tela, vzdalenosti a bojoveho prostoru.

Cvici se s dalsim zkousenym nebo se zkousejicim SiFu nebo s jinym SiFu [prihlizejici].

Cilem neni spolecnika ubit, ale pracovat s nim, se vzdalenosti , s jeho stabilitou. Predvest uvolneny a rychly pohyb po spravnych drahach, nachazet slabiny a vyuzivat jich.

Je to dalsi treninkova pomucka, stejne jako Chi Sao nebo Go Sao. V Chi Sao se klade duraz na "lepeni" (zmena pod kontrolou) v Go Sao je duraz na prerusovani a navazovani preruseneho kontaktu (zmena a navazani kontroly). Chi Sao/Go Sao je cokoliv co muzu delat s rukama, nohama a telem, co je Wing Chun. Tady se projevi znalost principu a zmaknuta technika - protoze je to rychle a musi to byt i uvolnene. Zatuhnuti (v hlave i ve svalech) je okamzite vyuzito.
Naposledy upravil Hark dne úte 14. úno, 2006 16:37, celkově upraveno 1
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » úte 14. úno, 2006 11:11

to Hark: diky za odpoved. to se mi libi, je to fajn princip, ze si taky zkouseny i zkozusejici overi schopnosti v "boji" (myslim, ze chapu jak je to s tim bitim/nebitim)
da se na to nekdy nekde kouknout? Nebo jsou zkousky uzavreny?
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » úte 14. úno, 2006 13:14

Caute vsetci,
Bol by som velmi vdacny kebyze mi tu napisete dajake odkazy na jednotlive organizacie, ktore cvicia WT alebo WCH v Bratislave. Popripade kolko penazi chcu, kedy su treningy, kde presne to je .....
Dakujem
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Hark » úte 14. úno, 2006 14:58

PC píše:to Hark: diky za odpoved. to se mi libi, je to fajn princip, ze si taky zkouseny i zkozusejici overi schopnosti v "boji" (myslim, ze chapu jak je to s tim bitim/nebitim)
da se na to nekdy nekde kouknout? Nebo jsou zkousky uzavreny?

Myslim, ze zkousky jsou pro verejnost nepristupne. A IMHO je to dobre (asi bych se nedokazal tak dobre uvolnit jako mezi lidmi, ktere znam) - neznam chlapa ktery by se nezacal predvadet, kdyby v 'obecenstvu' byla nejaka holka. A to by nemuselo dopadnout dobre. [Je uplne jine, kdyz tam jsou holky, se kterymi normalne kazdy den cvicime - na to si clovek zvykne :-) Ale treba svoji holku bych na moje zkousky nepustil ...]
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » úte 14. úno, 2006 15:11

jojo, to mas pravdu s tema babama :D
tak nic budu muset nejak pratelsky (coz asi nepujde tak snadno :wink: dneska), nekoho pozadat at mi to predvede
dik za info
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod balki » úte 06. čer, 2006 9:46

Skateordie - vím,že v Bratislavě funguje klub wing tchun autoobrany.
web : www.autoobrana.sk
Jejich web je docela dobrý,ale není to tradiční wing chun.Ten jejich je nějak zmodernizovaný. :wink:
balki
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...