Dobrý den,
tuto diskuzi otevírám jako reakci na mou účast na Mistrovství České Republiky Wu-Shu, které proběhlo včera (4.11.2006) v Plzni. Vzhledem k tomu, že se již více jak 10 let aktivně věnuji cvičení Tchajťi čchüan, rozhodla jsem se zmapovat současnou českou scénu Wushu a za naši školu jsem se přihlásila do kategorie Tchajťi čchüan ženy. Podle oficiálních stránek českého svazu full-contactu - sekce Wushu, jsem byla zařazena do kategorie T44. Konečný termín pro přihlášení na mistrovství byl k 2. 11. 2006 do 24:00 hodin.
Nejprve zde popíši, co samotnému mistrovství předcházelo. Na webových stránkách federace byl zveřejněn následující oficiální časový harmonogram:
13:00 - 14:00 prezentace a vážení
15:00 zahájení soutěže, Taolu, eliminační zápasy Sanshou
19:00 Galavečer - vyvrcholení soutěže, klání o Grandmistra, Duilian, Exhibice stylů, finálové zápasy Sanshou, slavnostní vyhlášení
Společně s dalšími zástupci naší školy jsem přijela do Plzně po dvanácté hodině. Do kulturního domu jsme přišli krátce před jednou hodinou a ihned u vchodu začaly naše první problémy. Nejprve nás nechali stát před zavřenými dveřmi v zimě s tím, že nás nepustí bez vstupenky do atria kulturního domu. Vzhledem k tomu, že byla vyžadována platba vstupného i pro řádně registrované soutěžící (tato informace byla pořadateli uvedena v oficiálních propozicích) tak jsme toto nesmyslné vstupné (ač neradi) zaplatili. Kdo kdy ale viděl, aby soutěžící platili vstup na akci, které se sám aktivně zúčastní!?! Když jsme se dožadovali řádného potvrzení o zaplacení, bylo nám paní pokladní sděleno, že razítko na vstupence je potvrzením. Paradoxně nám toto razítko hned při vstupu uvaděčka odtrhla a ponechala si ho. Po dalším dotazu na řádné potvrzení jsme byli odkázáni na hlavního pořadatele soutěže pana Petra Radu, který nás nevybíravě odbil s tím, že má moc práce a že razítko dostaneme při registraci. Po dalším čekání jsme byli nesměřováni k registracím, které začínali až ve 14:45. Po registraci následovalo další dlouhé čekání a sdělení informace, že do sálu nemůžeme. V té době stále ještě nebylo postaveno pódium na soutěže v Sanda. Oficiální zahájení mistrovství bylo proto odloženo až na 15:30.
Na jednom místě bylo organizátory nepřehledně vyvěšeno pořadí startujících a zařazení do jednotlivých kategorií. Začínalo se soutěžemi dětí, které probíhaly na hlavním pódiu a zároveň na platformě probíhaly zápasy v Sanda. Již toto je trošku nefér k malým závodníkům a tímto mají můj zasloužený obdiv. Současně nastaly další organizační problémy. V tuto dobu se do sálu již nově příchozí návštěvnici nevešli a tak začínali obsazovat balkony KD. Bohužel místní uvaděčky je dost nevybíravým způsobem vyvedli a za dalších cca 5 minut organizátor nechal balkón konečně otevřít. Jak milé k platícím návštěvníkům...
Zpět k soutěži. Cca okolo 18:30 začínala soutěž tradiční Tchajťi čchüan mužů, která se odehrávala na hlavním pódiu. Muži měli dostatečný prostor, podle propozic Mezinárodní federace Wushu IWUF 14x8m. Cvičení probíhalo ve dvojicích a bylo kontrolováno 6 rozhodčími. Bohužel, co se týče času na cvičení, tak těsně před soutěží bylo oznámeno, že každý soutěžící má jen 3-4 minuty, takže například na mou oficiální sestavu s časovým limitem 5-6 minut to nestačilo. Následně jsme se s organizátory dohodli, že před soutěží se nahlásí časový limit a soutěžící budou párováni podle tohoto údaje. Vzhledem k tomu, že moje vlastní soutěž byla ohlášena hned následně, ačkoliv měly ještě proběhnout další soutěže s menším počtem zúčastněných, tak jsem již dále mužům nevěnovala pozornost.
Soutěž žen dostala další organizační "políček" a to v podobě oznámení, že budeme cvičit na platformě pro Sanda. Tím by se nám zmenšil prostor pro cvičení a navíc byla platforma pokryta měkkým podkladem překrytým plachtou. Z tohoto důvodu by provedení některých technik bylo téměř nemožné. Po vznesení protestu jsme se dohodli s organizátory, že soutěž bude přemístěna pod balkón, kde byla parketová podlaha a dostačující prostor. Bohužel z mého pohledu to bylo potupné a velice nesportovní ke mně i ke všem dalším účastnicím této disciplíny. Navíc diváci na balkonech tímto přišli o možnost vidět celý průběh soutěže.
Když byla soutěž oficiálně zahájena, tak jsem na plochu nastoupila jako první závodnice. Bohužel tím, že prostor před naší soutěží obývali diváci, byla podlaha potřísněna lepivým nápojem a tak jsem si vyžádala úpravu plochy. Ten nastal až za dalších cca 7 minut, během kterých jsem musela vyčkat na soutěžní ploše. Po odstranění toho nedostatku jsem pozdravem přivítala sudí a začala jsem s vlastní sestavou, během níž jsem byla nucena ignorovat burácející hudbu z reproduktorů, která doprovázela současně probíhající soutěž na hlavním pódiu. Po skončení jsem čekala dalších 5 minut na výsledné hodnocení a vystoupení ostatních soutěžících byla na tuto dobu pozastavena. Bylo nutné počkat, dokud neskončí soutěž na hlavním pódiu za doprovodu hlasité hudby.
Následně již soutěž probíhala bez komplikací, ale jen do té doby, než z nedostatku času na nátlak hlavního organizátora večera sudí ohlásili cvičení po dvojicích. Takto startovaly asi 4 závodnice v sestavách Chen. Další závodnice podala protest, že nechce cvičit ve dvojici, protože také cvičila sestavu "42" a viděla, že já jsem vyhrazený prostor plně pokryla a z tohoto důvodu se do vyhrazeného prostoru dvě soutěžící nevejdou. Sudí protest po kratší poradě přijali. K tomuto bych jen dodala, že ačkoliv byly v určité části soutěže soutěžící dvě, tak se počet sudích nezměnil. Nakolik tedy bylo hodnocení objektivní. Podle pravidel IWUF by tato situace byla považována za nepřípustnou. Soutěž byla zakončena chvíli před 21 hodinou.
Jak je patrné, tak v organizaci večera nastal velký časový skluz. Následně byly proto zrušeny další soutěže se zbraněmi. Co se týká bodování soutěže, tak bych si dovolila vyjádřit neskrývané rozčarování nad jeho kvalitou. Prvně bych si dovolila upozornit, že sudími byl pan Radek Kolář z Taiji Akademie Praha, který je zástupcem stylu Chen Tchaj-ťi Čchüan a pan Martin Rohel, který zastupuje stejný styl. Nebýt toho, že oba pány znám, tak bych ani nevěděla, kdo je kdo, jelikož na soutěži nedošlo k oficiálnímu představení rozhodčích. Poslední sudí pro naší soutěž byl pro mě zcela neznámý pán (a to si dovoluji tvrdit, že na české tchajťi scéně znám všechny významnější představitele). Tento člověk, jak jsem se následně dozvěděla od pana Koláře, nemá s tchajťi nic společného, ale má rozhodcovské zkoušky českého svazu full-contactu. Tato informace mě silně zaskočila.
Během soutěže můj trenér zapisoval průběžné hodnocení ostatních soutěžících, během kterého mé rozčarování dále rostlo. Jen si dovolím ještě doplnit, že podle stanov české federace je sestava "42" forem (která byla oficiálně uznána jako soutěžní až v roce 1990, na základě sjednoceného hodnocení pro všechny známé styly) údajně brána podle představitelů české federace jako tradiční ...
Po skončení soutěže jsem osobně zašla za panem Kolářem s dotazem kde lze podat protest či odvolání k hodnocení (celkové znění mého protestu naleznete dole, prosím omluvte slohovou úpravu, protest jsem psala v časové tísni a značně znechucena, navíc pan Petr Rada opět nezklamal a téměř mě odbyl ať mu protest zašlu mailem, čímž bych přišla o možnost mít tento protest řádně přijat a orazítkován). Na tuto otázku se mě pan Kolář zeptal, proč chci protest podávat. Na jeho poznámku jsem odpověděla, že nesouhlasím s hodnocením tak, jak proběhlo, protože podle pravidel IWUF se hodnotí například u kopů výška, kdy noha musí být nad linií pasu, jinak známka klesá, ale také že noha musí zůstat cca 2 vteřiny na místě kvůli potvrzení stability. U starších závodnic kop nad linii pasu veden nebyl a u soutěžících stylu Chen zase nesplňoval kop v pozici vyžadované 2 vteřiny. Na tuto mou argumentaci jsem dostala odpověď, že soutěž je řazena jako tradiční, čímž tato pravidla odpadají a taktéž nemusí být splněna podmínka minimálního věku soutěžících, která normálně připouští do soutěže reprezentanty od věku dosažení 18ti let. Tímto krokem česká federace obešla jakákoliv oficiální pravidla platná podle mezinárodní federace Wushu. Pokud tedy pravidla IWUF nerespektují, tak musí být upravená pravidla, podle kterých se soutěží a rozhoduje, volně k nahlédnutí. Když jsem si tato pravidla vyžádala, dostala jsem ale oficiální pravidla IWUF. Takže nevím, podle kterých pravidel nakonec hodnocení soutěže proběhlo. To si pak tedy každý mohl soudit podle toho, jakou měl náladu a jestli to byl jeho žák nebo ne ??? Cituji z pravidel která jsou na stránkách http://www.wu-shu.cz/ volně k nahlédnutí:
Pravidla Wushu Taolu
Pravidla pro soutěže Taolu - moderních sestav (changquan, nanquan, taijiquan, daoshu, jianshu, nandao, taijijian, qiangshu, gunshu, nangun, duilian, jiti) vychází z aktuálních mezinárodních pravidel: "Rules for International Wushu Taolu Competition (Trial Version)" schválených IWUF (Mezinárodní Wushu Federací) v roce 2003, které jsou přizpůsobována na podmínky v České republice.
Pravidla pro soutěže Taolu - tradičních sestav opět vycházejí z výše citovaných pravidel, ale s podstatně jiným rozdělení kategorií (northern styles, southern styles, imitation styles, taijiquan, long weapons, short weapons, other weapons, taiji weapons) s jiným rozdělením rozhodčích a hlavně bez posuzování pohybů dle stupňů obtížností.
Na tento argument pana Koláře jsem tedy reagovala připomínkou, že pokud tedy budeme mluvit v termínu tradiční Tchajťi čchüan, pak by měli rozhodčí posuzovat i bojový aspekt a provedení jednotlivých forem. Na tom jsme se s panem Kolářem shodli, jenže kolik z účastnic tuto podmínku splnilo??? Kdo byl včera přítomen, si jistě udělal obrázek sám. Já mohu jen říci, že tam byly zastoupeny všechny kategorie od rekreačního Tchajťi , přes sportovní, kdy nohy soutěžících byly vysoko, až po obyčejné máchání rukama. Jinak řečeno, ačkoliv jsem svůj protest podávala těsně po skončení soutěže, kdy ještě nebyly známy výsledky, tak mě moc nepřekvapilo, že na stupních vítězů stály 2 žačky v dorostovém věku od pana Koláře (bohužel registrovala jsem jen ty dvě, takže nevím kdo byl tím posledním oceněným). Trošku paradoxní, nezdá se vám??? Navíc vzhledem k rozlišnosti stylů je těžké říci kdo jak cvičil, jelikož jak jsem již upozorňovala výše, dva z rozhodčích se zabývají tímtéž stylem a poslední ví o tchajťi jen to základní a to pouze teoreticky.
Tímto otevřeným dopisem bych chtěla apelovat na všechny soutěžící a příznivce wushu v České republice, aby se spojili a přispěli k lepší úrovni bojových umění. Jsem velice znechucena touto maškarádou, která proběhla včera v Plzni a doufám, že příští roky nebude kvalita klesat, tak jak tomu bylo doposud. Je mi velice líto, že někteří si ze včerejšího večera odnesli jen znechucení a ponížení a pevně doufám, že Wushu zůstane i přes tuto smutnou skutečnost v jejich srdcích.
Pokud máte jakékoliv připomínky nebo podněty, prosím kontaktujte mě na adrese petrakote@yahoo.com a nebojte se případně připojit své podněty pro zlepšení úrovně české Wushu scény.
S pozdravem
Petra Kotěšovcová
Tai-či ©kola bambusových lístků
http://www.tai-ci.org/
Příloha - opis mého oficiálního protestu z 4.11.2006
Petra Kotěšovcová píše:©kola bambusových lístků
Petra Kotěšovcová
775 011 078
petrakote@yahoo.com
Věc: Protest k hodnocení soutěže Taijiquan ženy - tradiční
Vážení,
z důvodu neobjektivního hodnocení v soutěži Taijiquan ženy vznáším protest, který jak doufám bude řádně řešen. V soutěži nastoupilo 27 žen, soutěž byla po dlouhých organizačních hovorech přesunuta z pódia na parketovou podlahu, kde soutěžily dvě účastnice nebo jednotlivci. Už toto je poněkud nefér k soutěžícím. Já, jako první účastnice jsem odcvičila svou sestavu za dunění muziky, zatímco ostatní se tímto nemusely rozptylovat.
To, že dva z rozhodčích posuzovali vlastní žáky je již poněkud zvláštní, ale budiž, pokud není nikdo jiný, kdo by tuto soutěž mohl hodnotit, pak to chápu - z hlediska objektivního hodnocení s tímto ne plně souhlasím. Dále jsou dána pravidla IWUF, kde je jasně popsáno hodnocení. Například kop má být nad linii pasu a má být stabilní minimálně po dobu 2 sekund. Tyto podmínky některé soutěžící nesplnily a byly hodnoceny daleko vyššími body. Nechápu proč. Pokud se soutěž neřídila platnými pravidly Wushu, tak je tu ještě tradiční bojový aspekt, podle kterého jsou sestavy posuzovány.
Prosím tímto o řádné přezkoumání a odpověď na tento protest.
Tímto děkuji a přeji lepší ročník, než byl tento.
S úctou
Petra Kotěšovcová