Wing/Ving Tsun/Chun posilování

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Wing/Ving Tsun/Chun posilování

Příspěvekod Daneel » stř 15. lis, 2006 0:39

Zdravím, zajímalo by mě, zda se dá pěstovat svalnatá postava a přitom nebýt omezovaný v tomto stylu. Konkrétně, zda se dá uplatnit v tomto stylu i fyzická síla daná silovými cvičeními. Vím že principy vycházejí ze správných drah a stability těla, přesto mně zajímá, zda se dá implementovat i síla z posilovacího tréninku (posilovny).
Daneel
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: Wing/Ving Tsun/Chun posilování

Příspěvekod luen » stř 15. lis, 2006 1:58

Daneel píše:Zdravím, zajímalo by mě, zda se dá pěstovat svalnatá postava a přitom nebýt omezovaný v tomto stylu. Konkrétně, zda se dá uplatnit v tomto stylu i fyzická síla daná silovými cvičeními. Vím že principy vycházejí ze správných drah a stability těla, přesto mně zajímá, zda se dá implementovat i síla z posilovacího tréninku (posilovny).

Síla je jednou ze zakladnich slozek BU! Wing Chun neni zadna magie o principech, drahach a podobnych teorii. Abych nebyl lacinej a nenabizel ti konzultaci u nas ve skole, tak si zajdi na box, thai box ... a zkus u nich v boji obstat principama vychazejicich ze spravnych drah a podobnych veci ...

Tim netvrdim, ze je ok jen sila, nebo ze neni potreba se spravne hybat, je zadouci byt nestabilni apod..., ale bez sily to cele ztraci smysl a je to pouhy teoreticky blabol ...

Ale jednu radu pro tebe mam - ZEPTEJ SE SVEHO SIFU :wink:

Dle otazky usuzuji, ze necvicis dlouho a nebo ze to ve vasem klubu nikdo nevi ... poohledni se jinde a jak rikam nemusi to ani byt w/v - ch/t/c ... V kazdem normalnim klubu ti reknou a i predvedou jak je to se silou a s pouzivanim one sily (ktere se mnozi tak stiti) !!! Jinak na toto ci podobne tema uz tady bylo hodne diskutovano - projdi si starsi temata napr. o wing chun ...
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Emanuele » stř 15. lis, 2006 7:23

Síla je jednou ze zakladnich slozek BU! Wing Chun neni zadna magie o principech, drahach a podobnych teorii. Abych nebyl lacinej a nenabizel ti konzultaci u nas ve skole, tak si zajdi na box, thai box ... a zkus u nich v boji obstat principama vychazejicich ze spravnych drah a podobnych veci ...

Tim netvrdim, ze je ok jen sila, nebo ze neni potreba se spravne hybat, je zadouci byt nestabilni apod..., ale bez sily to cele ztraci smysl a je to pouhy teoreticky blabol ...

Ale jednu radu pro tebe mam - ZEPTEJ SE SVEHO SIFU

Dle otazky usuzuji, ze necvicis dlouho a nebo ze to ve vasem klubu nikdo nevi ... poohledni se jinde a jak rikam nemusi to ani byt w/v - ch/t/c ... V kazdem normalnim klubu ti reknou a i predvedou jak je to se silou a s pouzivanim one sily (ktere se mnozi tak stiti) !!! Jinak na toto ci podobne tema uz tady bylo hodne diskutovano - projdi si starsi temata napr. o wing chun ...

Mě osobně posilovna zatvrzovala a spomalovala..mysli že aspon první roky by se měl zaměřit spíš na rychlost ,na techniku ,na ohebnost a později na sparringy a tak...Není dobrý Wing Chun srovnávat třeba s boxem...
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Emanuele » stř 15. lis, 2006 7:23

Ale jednu radu pro tebe mam - ZEPTEJ SE SVEHO SIFU

Mě osobně posilovna zatvrzovala a spomalovala..mysli že aspon první roky by se měl zaměřit spíš na rychlost ,na techniku ,na ohebnost a později na sparringy a tak...Není dobrý Wing Chun srovnávat třeba s boxem...ted mluvím o posilování v posilovně!
Emanuele
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod TAPTAK » stř 15. lis, 2006 7:53

Eman - a s cim to chces srovnavat? Co treba s atletikou? Podivej se na sprintery.
Jestli ono to treba nebude tim, ze je rozdil mezi posilovanim pro rust objemu, sily na zvedani tezkych vah, sily pro delani tisicu kliku nebo treba vybusne sily pro sprint, ci pro uder.
TAPTAK
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod Jamamba » stř 15. lis, 2006 8:06

4 Daneel

no možná bude problém trochu v tom, co si představíš pod pojmem "svalnatá postava"?
Rozhodně objem svalu není naprosto totožný se silou, kterou dokáže vyprodukovat.

Já osobně mám velmi rád posilovací cvičení v rámci Wing chun a rozhodně, pokud ho děláš alespoň trochu správně, tě nezpomaluje, ale spíše naopak zrychlí. :wink:

Měj se a hodně sil.
Jamamba
mistr diskutér
mistr diskutér

treninky sily

Příspěvekod Hark » stř 15. lis, 2006 10:02

Je ohromny rozdil mit silu a mit svalnatou postavu.

Znam chlapy - lesni delniky - co jsou sama slacha, kost a kuze - zadne svalove vybouleniny. A kdyz te zmacknou v rukach...

Jeden z problemu tech svalovych boulicek je v tom, ze v nekterych partiich mohou prekazet pri protahovani a zvetsovani rozsahu pohybu v kloubech.

Dalsi problem je jaky typ sily chces cvicit. Jestli bojujes tim, ze soupere zdvihnes a pak s nim mrsknes o zem (wrestling, recko-rimsky zapas), tak se ti posilovna a zvedani zavazi hodi.

Posilovna ano - urcite - kdyz clovek presne vi, co dela a kdyz ma pod kontrolou sve telo a rozumi mu. Ja posiluju - se zbranemi, tyc, mece, stit - uz trochu zacinam rozumet tomu jak telo pracuje. Zkuste se inspirovat sokolskymi cvicenimi - zidle a tyc a vaha vlastniho tela uplne staci na cviceni. Neni treba platit posilovnu.

Dale si troufnu citovat uznavaneho italskeho mistra sermu z 16. stoleti - kouknete se na kapitolu 2.2.0 a 2.3.1 (uplne na konci).

http://jentak.moje.cz/books/grassi/gras ... itgfx.html

Myslim, ze dalsi slova jsou zbytecna.
Vít Hrachový
ELYWCIMAA // http://www.kungfuwingchun.cz
Škola ozbrojené sebeobrany // http://sosb.cz
Hark
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 15. lis, 2006 11:13

Emanuele píše:Mě osobně posilovna zatvrzovala a spomalovala..mysli že aspon první roky by se měl zaměřit spíš na rychlost ,na techniku ,na ohebnost a později na sparringy a tak...Není dobrý Wing Chun srovnávat třeba s boxem...

Spatne posilovani!? V podstate je tve tvrzeni neopodstatnene v 90% jsem se setkal s timto tvrzenim u lidi kterim se o svalech jen zdalo. Posilovat se da ruzne a i mene vhodne, ale obecne te posilovani POSILI a mit silu (coz je zaklad pro moznost s ni zacit pracovat) neni na skodu. Vzdyt to proc cvicis BU je abys byl pripravenejsi nez souper ... tzn silnejsi, rychlejsi ... Kdy uz konecne pochopi ty anorekticke spolky, ze jejich cesta k "uspechu" nikdy nevedla a nikdy nepovede!!!

U posilovani nejde o to vypadat jako ms v kulturistice, ale mit silu a at uz je metoda posilovani jakakoli ... JE ZADOUCI, NUTNA A POTREBNA!!! Uvedom si, ze mit vetsi silu, mit vice sil neni nic ohavneho, ale VYHODA!!! Kterou muzes v boji krasne ZUROCIT!!!

Nevim jak jasneji to jeste napsat - snad to bylo pochopeno :wink:
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Re: treninky sily

Příspěvekod Toman » stř 15. lis, 2006 11:16

Hark píše:Zkuste se inspirovat sokolskymi cvicenimi - zidle a tyc a vaha vlastniho tela uplne staci na cviceni. Neni treba platit posilovnu.

Naprostý souhlas. Pokud člověk nebydlí zrovna v paneláku tak si může udělat skvělou "posilovnu" za pár korun, (viz. Rocky:-)

... jel jsem s klukem co zvedá 110 na benchi obyč kliky(90% rozsahu učebnicového kliku)na rychlost, do padesáti ... já byl u čtyřicáteho a on supěl u pětadvacáteho to sem o 10 kg těžší a na benč sem nesáhl 7 let. O přítazích na hrazdě nebo dřepech vůbec nemluvím.

Většině lidí dělá problém manipulovat se svým tělem, ale každý chce hlavně zvedat činky ....
Fotbalisti předstírají, že jsou zranění. Fajteři předstírají, že nejsou :-)
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » stř 15. lis, 2006 12:36

2Toman problém je v tom, že ti nedocvakl rozdíl mezitím jak cvičí on v té posilovně a jak cvičíš ty :wink:

On totiž cvičí úplně jinak než ty a to je ak poznat, ale dej si trénink jako on v té posilovně...to zas budeš supě ty.
Takhle to nemůžeš brát, pokuď on cvičí převážně na sílu a objem tj. 2-8 opakování, tak se pak nediv že to co x let nedělal a necvičil (kliky) jich udělá celkem málo, narozdíl od tebe který jseš na to zvyklí...
Ty cvičíš s váhou svého těla, takže to protebe není problém, on s činkami různé cvyky které ty neděláš a s váhami které ti tvé tělo neposkytuje.

Podle mě je potřeba oboje takovéhle cvičení nakombinvat, jak činky tak vlastní tělo obojí je důležité a při zvedání svéhotěla stejně si za čas na něj zvyknu a už mi nebude tvořit závaží které bych potřeboval a skončím u aerobního cvičení...to je taky naprd, ale je potřeba zvládnout se svou váhou cokoli.

Já i když jsem chodil do posilky (teď se tam už moc nedostanu) a zvedal na bench daleko více než ten tvůj známí, tak moc dobře vím že dělat po sobě desítky opakování je problém pokuď to necvičíš. Já jel na sílu a objemy a zvedal pořádné váhy ale prostě jsem netrénoval aerobně a i když teřaba s poloviční váhou jakýkoli cvik bych mockrát neudělal v poměru kolik toho zvedám bo svaly na to prostě nebyly zvyklé....
A že bych neměl sílu na svou postavu to opravdu ne, váhy to byly pořádné a i u shybú nadhmatem, podhmatem jsem si na sebe vešel závaží......Ale moc dobře vím jak je težké se najednou přeorientovat na několikanásobné opakování toho a onoho cviku.

Za střední jsem chodil na silové souteže i na mistroství rep.(školí samo :lol: ) a tam byl úkol udělat co nejvíce opakování no a to bez tréninku nešlo i když jsem zvedal váhy co a soutěži jen málo kdo zvládl, tak jsem musel trénovat výdrž s tou a tou váhou abych dokola aby si svaly zvykli a udělal jsem co nejvíce opakování. A kdo si myslíš že na silových soutěžích vyhrával? takoví malinkatí šlachovití a ti kdo nic jiného celý rok ve škole nedělají než trénují jen tohle. Oni pak jeli s malími váhami a cvičili na to třeba celý rok jen ty samé cviky s danou váhou co nevíckrátpo sobě, ale myslíš že měli nějakou moc sílu?

každý si hold musí udělat trénink jak potřebuje čeho chce dosáhnout a jak mu vyhovuje....A pokuď člověk něco dělá že se protahuje, mlátí do pytlu, cvičí kopy atd.. tak nehrozí že bude zabržděný jak kulturisti kteří nic jiného nedělají. tohle se stane jen těm co do sebe začnou rvát všechno močné co se dá koupit a podpoří jim růst svalů a síly ti jsou pak úplně nemotorní jelikož tělo není zvyklé na tak rychlý přísun svalovéhmoty (už jsem takové poznal :? a to k tomu sportovali)
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod diablik » stř 15. lis, 2006 14:35

...silu tela robia nohy a chrbat,ak to niektorym nedochadza....cize rozne variacie drepov,silovych,vybusnych a vytrvalostnych+vybusne vyskoky na lavicku a ich variacie...berte si priklad z mackovitych predatorov v prirode...maju ohromne rozvinutu max. silu a vybusnu silu..to je to co potrebuju na zabitie a dorazenie koristi,ale rychlo sa unavia,preto maju antilopy sancu,ked ich skor zaregistruju a utahaju ich a zdrhnu ,vytrvalost je tiez dolezita ale ta sa robi behom+aparaty,sparingy atd. nie cinkami :wink: aked sa vam nepacia cinky tak si zozente koleso z traktora ,vyrobte popruhy na tahanie a tahajte to silovo a vybusne ako kone...budete nezastavitelny :twisted:
diablik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Skateordie » stř 15. lis, 2006 14:41

luen píše:
Daneel píše:Zdravím, zajímalo by mě, zda se dá pěstovat svalnatá postava a přitom nebýt omezovaný v tomto stylu. Konkrétně, zda se dá uplatnit v tomto stylu i fyzická síla daná silovými cvičeními. Vím že principy vycházejí ze správných drah a stability těla, přesto mně zajímá, zda se dá implementovat i síla z posilovacího tréninku (posilovny).

Síla je jednou ze zakladnich slozek BU!
Som rad, ze si to napisal, lebo uz viackrat som sa stretol s pristupom, ze to nie je potrebne, ked si dobry technik. Mozno je to pravda, ale musis byt fakt perfektny technik.
Skateordie
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Daneel » stř 15. lis, 2006 14:53

Nějak se to tady rozjelo, každopádně názory jsou zajímavé.

4 luen: Wing Chun dělám sice teprve pátým rokem, ale nemohu než nesouhlasit s frází

luen píše:Wing Chun neni zadna magie o principech, drahach a podobnych teorii. Abych nebyl lacinej a nenabizel ti konzultaci u nas ve skole, tak si zajdi na box, thai box ... a zkus u nich v boji obstat principama vychazejicich ze spravnych drah a podobnych veci

Právě WCh je vhodný proti těžším a silnějším protivníkům. Ale teď nemám na mysli učit se jen teorii a pak čekat, že obstojím proti boxerovi :) Když např. stráví člověk hodinu v LapSao drilu, tak svaly taky dostanou zabrat a síla roste. Když člověk cvičí tento styl poctivě, tak svaly, které jsou potřebné pro stabilitu potřebných pohybů se zesíli.
Možná jsme se špatně pochopili. Já měl spíš na mysli člověka s mohutnější postavou co posiluje a cvičí WCh. Zda pak může svou fyzickou sílu a váhu využít, v rámci tohoto stylu.
Daneel
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Toman » stř 15. lis, 2006 15:01

diablik píše:aked sa vam nepacia cinky tak si zozente koleso z traktora ,vyrobte popruhy na tahanie a tahajte to silovo a vybusne ako kone...budete nezastavitelny :twisted:

přesně fantazii se meze nekladou
třeba toto

Obrázek

nebo toto

Obrázek
Obrázek

Nepotřebuju posilovnu stačí mi pytle s pískem, ráfky od traktorů, balvany, vlastní hmotnost, medicinbal ...
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod majkx » stř 15. lis, 2006 15:14

Toman píše:
diablik píše:aked sa vam nepacia cinky tak si zozente koleso z traktora ,vyrobte popruhy na tahanie a tahajte to silovo a vybusne ako kone...budete nezastavitelny :twisted:

přesně fantazii se meze nekladou
třeba toto

Obrázek

nebo toto

Obrázek
Obrázek

Nepotřebuju posilovnu stačí mi pytle s pískem, ráfky od traktorů, balvany, vlastní hmotnost, medicinbal ...

Pekné, pekné, jenže né každý maká v JZD :lol: :lol: :wink: .
majkx
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Toman » stř 15. lis, 2006 15:26

majkx píše:Pekné, pekné, jenže né každý maká v JZD :lol: :lol: :wink: .

No to je také pravda...Co můžeš chtít od Obrázek
Toman
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod hellas » stř 15. lis, 2006 17:30

diablik píše:... aked sa vam nepacia cinky tak si zozente koleso z traktora ,vyrobte popruhy na tahanie a tahajte to silovo a vybusne ako kone...budete nezastavitelny :twisted:
to zni jak clanek z M&F :wink:
hellas
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod luen » stř 15. lis, 2006 20:44

Daneel píše:Nějak se to tady rozjelo, každopádně názory jsou zajímavé.

4 luen: Wing Chun dělám sice teprve pátým rokem, ale nemohu než nesouhlasit s frází ...
Jak mam tohle chapat? Jako ano nebo ne? :D
Danee píše:Právě WCh je vhodný proti těžším a silnějším protivníkům.
Myslis??? Ono snad existuje BU kde se trenuje a pripravuje na slabsiho, pomalejsiho ...??? Uznej, ze to je pohadka :D
Danee píše:Když např. stráví člověk hodinu v LapSao drilu, tak svaly taky dostanou zabrat a síla roste.
Tak uprimne lap sau je staticke cviceni a sila ... no kdyz myslis :D
Danee píše:Možná jsme se špatně pochopili. Já měl spíš na mysli člověka s mohutnější postavou co posiluje a cvičí WCh. Zda pak může svou fyzickou sílu a váhu využít, v rámci tohoto stylu.
Co je to za otazku? Ujasni si na co se vlastne ptas! Silu v jakekoli podobe proste potrebujes a styl s tim nema co delat! Bojujes ty a ne styl :wink:
Naposledy upravil luen dne stř 15. lis, 2006 20:49, celkově upraveno 1
Jan Novák
+420608172785

luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » stř 15. lis, 2006 20:47

:D Vidím, že názory jsou zde různé, ale asi takto: WT je opravdu koncipováno i jako alternativa boje proti fyzicky silnějším protivníkům. Ale o to se snaží většina bojových umění... Neznamená to, že ho nemůže dělat někdo svalnatý... Pokud s těmi svaly zvládá techniky s dostatečnou rychlostí a není neohrabaný, je to pro něj jedině plus. Tam kde jeho hubení kolegové budou potřebovat k vyřazení soupeře dlouhou sérii úderů, jemu může stačit jeden, dva... Posilování s činkami či na strojích je dnes nedílnou součástí fyzické přípravy většiny profesionálních sportovců. Pokud by to nebylo přínosné, asi by to nedělali, že? V bojových uměních se často lpí na různých dogmatech typu: Velký mistr Bum - Pšouk - Funk v roce 1765 prohlásil, že nejlepším způsobem pro posílení paží bojovníků jím vyučovaného stylu je cvičení se džbány. A někteří současní učitelé tohoto stylu proto budou ještě dnes tvrdit, že posilování s činkami je nevhodné...:? Ale pravdou je pouze to, že v dobách jejich mistra žádná jiná posilovací pomůcka než ony džbány nebyla k dispozici... :wink: Co se týče svaloviny v dnešních bojových umění - pokud člověk posiluje tak, aby zároveň s nárůstem svaloviny zůstal dostatečně rychlý, pružný, pohyblivý a také dostatečně vytrvalý, pak je to na 100% plus.
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod TongPa » stř 15. lis, 2006 22:22

Ještě něco k posilování v BU... Japonští judisté dříve také nepoužívali k posilování činky ani přístroje, neboť žili v domění, že jim k zesílení stačí tradiční cvičení s vlastní hmotností a intenzivní nácvik technik. A pak byli "převálcováni" Holanďany, kteří sice nebyli až tak technicky vyspělí, ale měli při stejné hmotnosti vyšší podíl kvalitní svaloviny, takže silová převaha byla velmi znatelná. Dnes už je dávno posilování s činkami a na přístrojích pevnou součástí přípravy japonských judistů... :wink:

Ještě k těm Holanďanům - náš trenér Juda byl kdysi s reprezentací v Holandsku na soustředění. Vyprávěl nám, jak tamní Judisté mimo jiné trénovali například silovou vytrvalost pro pětiminutový zápas. ©li plavat do bazénu. Měli prý na sobě nějaké neopreny s kapsičkama. Holanďani si stoupli na váhu a jejich trenér jim do těch kapsiček přidal potřebné množství závaží. Oni s tím pak naskákali do bazénu a aby se nenudili, hráli v pětiminutových intervalech vodní pólo. Na otázku holandského trenéra, jestli si to někdo z našich taky chce vyzkoušet, si jeden z Čechů okamžitě stoupl na váhu. Holandský trenér mu chtěl dát menší zátěž s tím, že si na to člověk nejprve musí zvyknout... On to však hrdě odmítl a nechal si do kapsiček nacpat plnou zátěž dle jeho hmotnosti. Pak s tím frajersky skočil šipku do bazénu - a zůstal ležet na dně. Pokoušel se normálně plavat, ale s tím závažím se vůbec nemohl dostat na hladinu. Nakonec se zbytkem dechu došel po dně k žebříku a vylezl po něm ven... :D
TongPa
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...