boken vs rapier

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

boken vs rapier

Příspěvekod lucifer66 » pát 05. led, 2007 18:56

vsimol som si tu nejake kedno prispevky, tak by ma zaujal nazor odbornikov, mozno sa tu najdu aj nejaky sermiary ktory trenuju klasicky evrobsky stredoveky serm, takze otazka znie... ako by to asi vyzeralo , japonsky samuraj proti klasickemu spanielskemu sermiarovi s rapierom, povodne som bol zastancom ze jednoznacne samuraj, ale potom co som vzhliadol trocha stil boja s rapierom tak az take jednoznacne to nebolo, tak som zacal patrat po nete, nasiel som akurat jedno videjko kde klasicky kendista bojuje proti nejakemu kordistovi co co :), ale ma by zaujimalo ci napr z treningov alebo niekadial inokadial nejake skusenosti s tymi dvoma rozdielnymi stilmi, a ze ako to by mohlo v praxi vyzerat... ok vdaka
:evil: :evil: :evil:
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » pát 05. led, 2007 19:36

nijak.....pokud vezmeš dva srovnatelné(technicky,umem,fyzicky) šermíře,vyhaje ten,který bude mít více štěstí.Není to styl vs styl,ale šermíř vs šermíř......na tuhle otázku v podstatě nelze odpovědět....líbí se mi,co říká p.Koza...."je jen jeden šerm,avšak mnohé jsou cesty k němu".....nebo tak nějak. :wink: :idea:

asi budu už otravnej,ale nedá mi to nezeptat se:Co má tento dotaz společného s Čínskejma BU??????
Jan Niesyt

".....Flying on wings of steel..... "
Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pát 05. led, 2007 19:38

Já jsem viděl a pouze video kendista vs příslušník psího bratrstva :wink: Kendo vs šerm to by mě taky zajímalo, ale ať by to dopadlo tak nebo tak to vždy spíš vypovídá o kvalitě těch jednotlivých bojovníků než o něčem jiném. Oba systémy prokázaly svojí významnou rolí v historii, že fungují takže je to tedy víc o lidech než o stylu.

sakra zrovna když to posílám tak mě Jendis předběhne 8)
Naposledy upravil BuFF dne pát 05. led, 2007 19:39, celkově upraveno 1
Inter verba et actus magnus quidam mons est
Mezi slovy a činy stojí vysoká hora.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 05. led, 2007 19:39

jo...to video,které zmiňuješ,je Kendoka vs šavlista....a je tu někde na webu....hledat se mi ho nechce.Ale je to pohledné,oba jsou šikovní.
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » pát 05. led, 2007 19:52

Jendis píše:..to video,které zmiňuješ,je Kendoka vs šavlista...
jestli je to k tomu mýmu příspěvku, tak já měl na mysli spíš to video kendoka vs ratanista :wink:
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » pát 05. led, 2007 19:57

BuFF píše:
Jendis píše:..to video,které zmiňuješ,je Kendoka vs šavlista...
jestli je to k tomu mýmu příspěvku, tak já měl na mysli spíš to video kendoka vs ratanista :wink:

nene....to bylo k příspěvku vejš....

je to tohle video :arrow:

http://www.youtube.com/watch?v=_ST1wRzfgmI
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lucifer66 » sob 06. led, 2007 17:13

jo jo presne to video som mal na mysli, keby bolo viacej takeho materialu :), ale asi to tak bude, zalezi od cloveka,
inac sory, dlho som nebol tu na webe tak som bol raz ze sa mi podarilo zalozit temu, a nevsimol som ze som ju dal do cinskych bojovich umeni :), ale aj tak by som privital nejake skusenosti nejakeho kendistu (sermiara :) ak by sa nasli :)
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » sob 06. led, 2007 18:32

tak já dělám italskou školu šermu přes 10 let...s kendokou jsem ještě nešermoval....takže nemohu sloužit.Ale v threadu o šermu je popsáno,jak si zablbnuli Borek Belfín(podmistr Německé školy,Magisterium) a p.Vladimír Hotovec(3.dan kendo-tuším).......projeď si to. :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lucifer66 » sob 06. led, 2007 20:29

to jendis:
a kde to najdem?
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Picard » sob 06. led, 2007 23:07

No ja delal par let serm i kendo, a to video mi prijde desne debilni :-)
Picard
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 06. led, 2007 23:08

no tady....v západních BU....thready o šermu....vyhledávat Ti to nebudu.....
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » sob 06. led, 2007 23:09

Picard píše:No ja delal par let serm i kendo, a to video mi prijde desne debilni :-)

mně taky.....ale co už?!......že?!...... :wink: :lol:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lucifer66 » ned 07. led, 2007 0:32

lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » stř 10. led, 2007 12:09

IMHO je zásadní věc uvědomit si, že "šinai" kendó není univerzální boj s japonským mečem. Je to disciplína, která má upravené techniky vzhledem k tomu, co používá za vybavení (a teď nemluvím jen o rozdílech šinai vs. bokutó/šinken). Má specifickou techniku, která prostě není totožná jako technika v kendžucu školách. ©iai v kendó je zápas s pravidly kendó, což není vše, co se s mečem vlastně cvičilo a cvičí. Nevím, jaká pravidla jsou v jiných disciplíných (čínský šerm nebo evropský), ale IMHO se to (jedno nebo druhé) musí přizpůsobit opačnému. Což je dost omezující.

IMHO většina kendistů takové "srovnávání" neřeší, protože si "zablbnou" zase mezi kendisty :) Ale proti gustu...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod BuFF » stř 10. led, 2007 12:55

patrik píše:Má specifickou techniku, která prostě není totožná jako technika v kendžucu školách. ...... Nevím, jaká pravidla jsou v jiných disciplíných (čínský šerm nebo evropský), ale IMHO se to (jedno nebo druhé) musí přizpůsobit opačnému. Což je dost omezující.Patrik
nevím jestli ty lidi co jsem viděl s DB byli čistý kendisti, ale rozhodně to nebylo svázaný nějakýma extra pravidlama, na to si u DB moc nehrajou :wink: Prostě jeden měl boken a druhej 1 nebo 2 ratanky a ukaž chlapče co umíš.. to je vše. Samozřejmě jak jsem už tady psal, takovýhle cvičební testy spíš ukazujou kvalitu o konkrétních bojovníků než nekvalitu jednotlivých stylů. Ale určitě je to zajímavá zkušenost.
BuFF
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lucifer66 » stř 10. led, 2007 13:06

mne sa aj tak najviac pacilo v tej starej diskusii ako tam niekto spominal nejaky film, kde doslo k stretu samuraja a spanielskeho ritiera, a skoncilo to asi tak, ze samuraj presekol spaniela na polovicku :DD
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod lucifer66 » stř 10. led, 2007 13:08

asi v tom bude podla mna ta prvotna naklonost k samurajom , vsade su prezentovany ako nieco neporazitelne, a to nehovorim o katanach ktore rozsekuju poulicne osvetlenia, a uz len ze sa na nu pozriem tak sa porezem :D, a do toho vsetkeho som si este pozrel anime KEN SHIN OVA, tak to musi cloveka ovplivnit :DD
lucifer66
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Jendis » stř 10. led, 2007 13:41

lucifer66 píše:mne sa aj tak najviac pacilo v tej starej diskusii ako tam niekto spominal nejaky film, kde doslo k stretu samuraja a spanielskeho ritiera, a skoncilo to asi tak, ze samuraj presekol spaniela na polovicku :DD

to jsem psal já....ale to byl film Sho Kosugiho a ten ©panělák byl takovej "špatňák"...a vůbec...tohle v reálném životě neplatí...pán tam ovládal meč silou vůle....taková oddechová pitomina.
Podívej se na to jinak....došlo k expanzi evropanů do Japanu,určitě tam došlo k porovnávání šermířských dovedností....a evropští šermíři nic do "svého" šermu nepřebírali.....proč???
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Fireball » stř 10. led, 2007 18:03

[/quote]

to jsem psal já....ale to byl film Sho Kosugiho a ten ©panělák byl takovej "špatňák"...a vůbec...tohle v reálném životě neplatí...pán tam ovládal meč silou vůle....taková oddechová pitomina.
Podívej se na to jinak....došlo k expanzi evropanů do Japanu,určitě tam došlo k porovnávání šermířských dovedností....a evropští šermíři nic do "svého" šermu nepřebírali.....proč???[/quote]

Zdar.

No ale platí to aj opačne nie? Ani japonci toho neprebrali moc.
Ale myslím, že je to jedno, pretože každí z nich hľadal najlepšie techniky boja s tou ktorou zbraňou. Skôr by som povedal, že bol rozdielný spôsob k životnej filozofii či k filozofii boja.

Pat
Fireball
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Jendis » stř 10. led, 2007 18:28

no jasně... :wink:
Jan Niesyt

Jendis
mistr diskutér
mistr diskutér

Další