Proč kung fu

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Proč kung fu

Příspěvekod jeikob » čtv 22. bře, 2007 16:44

Nerad zatěžuju novým témátem. Ale napadla mne taková otázka.Co vás přivedlo že cvičíte zrovna kung fu či wushu nebo wing chun či hung gar či jinný čínský styl. ? Zajímá mne to v souvislosti s tím jak se každý tady často ptá co je lepší na ulici a vetšinou je jim doporučen thai box .Tak že pro lidi,kteří se venují kung fu musí krom toho i jinou motivaci či zájem
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod filisss » čtv 22. bře, 2007 17:51

K Wing Chun me privedl kamos,ktery ho dela , podival sem se na nekolik moviecek na youtube,metacafe apod...zalibilo se mi to a sel sem na trenink.Myslim ze to je dobre na obrenu , je to vybusne , uci se bloky.A to ze muay thai je lepsi nez WT je blbost.Nerikam ze jedno je lepsi nez druhe.Hodne to je o tom jam zak trenuje jak se snazi a dre... :D
filisss
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod lojza89 » čtv 22. bře, 2007 21:04

já se věnuji shaolin kung fu a to z několika duvodú . Beru to ne jen jako sportovní vyžití ale i jako obratnostní zdokonalení a navíc je to pohledná záležitost , od té doby co cvičím se cítím pevnější , energičtější a uvolněnější. Sporty jako kickbox atd. jsem si záměrně nevybíral pro jejich agresivitu a dalo by se říct i pro jejich "bezmyšlenkovitost" navíc jsou tyto sporty i "zdaví nebezpečné" ( nejen urazy ale stálé otřesy mozku mají za příčinu celou řadu poruch - vada řeči , skleroza , výpadky pamětí....) a to já nevyhledávám .

- ještě bych chtěl upřesnit rozdělení čínských umění . Je to tak že
kung fu ( gong fu ) v překladu znamená - "umění které vyžaduje hodně času k dosažení dokonalosti" a wu shu - " umění boje " - v číně se používá výraz wu shu a na západě kung fu - zprávně je to tudíž wu shu kung fu. Dále Kung fu ¨= wushu je jedna velká rodina boj. umění v číně pod kterou spadají všechny styly jako např tai chi , hungar ,shaolin kung fu , wing chun , wing tsun atd .
lojza89
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod lojza89 » čtv 22. bře, 2007 21:10

http://www.shaolinkungfu.cz/wushu.htm - něco málo k historii gong fu
lojza89
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod Harutomo_Yasumizu » čtv 22. bře, 2007 21:32

Začal jsem to cvičit z dobrých úmyslů :) Vyřešil jsem zdravotní problémy, chtěl jsem čistit ulice jako Zorro a když se nic neděje tak bejt flegmatickej jako Kwai Čeng Caine :)
jeikob: obecně myslíš že v Thaisku se lidi učí bojovat z jiných důvodů než v Číně nebo České zemi? Neučí se bojovat náhodou kuli tomu aby se naučily bojovat? Speciální motivace, myslím že e-é :wink:
Harutomo_Yasumizu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » čtv 22. bře, 2007 22:10

Místo to thai boxu sem měl napsat spíš box:) No já bych řekl ,že právě to s tou motivací nebude tak jednoduchý. V thajsku je to narodní sport tradice a asi také pro thajské chlapce věc prestiže tak jenom o boji to nebude, To samé v číně wushu viz jet li.
No mne to zajímá protože doba supermanizace asijských BU je dávno pryč. To bylo v dobách videokazet z burzy s norrisem a vandámem. A na karate kung fu tehdá nebylo se právě lidi hlasili vetšinou aby se uměli prát.
A právě mi přijde,že človek ,kterej se chce naučit prát dneska tak spíš vyhledá nějaký BS. A o kung fu mají spíš zajem lidi,kteří o tom již něco vedí a je v tom i určitý další záměr třeba kulturní a to samé japonské bu
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod kachna » čtv 22. bře, 2007 22:26

lojza89 píše: - ještě bych chtěl upřesnit rozdělení čínských umění . Je to tak že
kung fu ( gong fu ) v překladu znamená - "umění které vyžaduje hodně času k dosažení dokonalosti" a wu shu - " umění boje " - v číně se používá výraz wu shu a na západě kung fu - zprávně je to tudíž wu shu kung fu. Dále Kung fu ¨= wushu je jedna velká rodina boj. umění v číně pod kterou spadají všechny styly jako např tai chi , hungar ,shaolin kung fu , wing chun , wing tsun atd .

lojzo, co se tyce terminologie, mozna jukni sem a mozna si vubec projdi starsi clanky/diskuze na tomhle serveru, at ziskas lepsi predstavu o tomhle miste a zdejsich diskutujicich...
kachna
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Lada » čtv 22. bře, 2007 23:23

Sporty jako kickbox atd. jsem si záměrně nevybíral pro jejich agresivitu a dalo by se říct i pro jejich "bezmyšlenkovitost" navíc jsou tyto sporty i "zdaví nebezpečné" ( nejen urazy ale stálé otřesy mozku mají za příčinu celou řadu poruch - vada řeči , skleroza , výpadky pamětí....) a to já nevyhledávám .

Sakra to mě čekakají tedy věci :cry: ještě že mi chybý už jen poslední půl rok abych dodělal V©, s vadou řeči, výpadky paměti a sklerozou by to šlo asi těžko :lol:
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

.

Příspěvekod luen » čtv 22. bře, 2007 23:40

lojza89 Ty si svuj nazor teprve ujasnujes, vid? :wink: To je fajn, ale nech si poradit a neco si zde nejdrive precti. Pak to cele rad prepises :idea: :wink:
Jan Novák
Wing Cheun Kyun Seut / 詠春拳術
http://www.facebook.com/wingcheun
http://www.youtube.com/user/cfwckt
+420608172785

Pro ty, kdo bojují, má život jinou příchuť než pro zbabělce!
luen
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pavela » pát 23. bře, 2007 1:42

Lojza89, :lol: :lol: :lol:
pavela
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod lojza89 » pát 23. bře, 2007 15:50

Kachna:lojzo, co se tyce terminologie, mozna jukni sem a mozna si vubec projdi starsi clanky/diskuze na tomhle serveru

Kachno , co se týče terminologie bys měl možná vědět že v číně neexistuje jednotná mluva ( např. číňan z vychodu má co dělat aby rozuměl alespon základní slovíčka čiňanovi ze západu) proto je terminologie hodně odlišná , jinými slovy to co se píše jinak muže být uplně to same.
( např. kung fu = gong fu , tai ji = tai chi ...... )

Ale jinak jestli jsem napsal nějaky hovna co se vám nelíbí tak fakt sorry mám to z jedné knížky o historii čínských umění ( i muj trenér říká že je tam hodně chyb a výmyslů ) :oops: :D
lojza89
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod lojza89 » pát 23. bře, 2007 16:30

neboj se Lado nejspíš vysokou doděláš - to příjde až budeš v důchodu maximálně tak v 60letech :lol:
lojza89
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PC » pát 23. bře, 2007 17:06

lojza89 píše:Kachno , co se týče terminologie bys měl možná vědět že v číně neexistuje jednotná mluva ( např. číňan z vychodu má co dělat aby rozuměl alespon základní slovíčka čiňanovi ze západu) proto je terminologie hodně odlišná , jinými slovy to co se píše jinak muže být uplně to same.
( např. kung fu = gong fu , tai ji = tai chi ...... )

no kdyz uz tak Kung fu = gong fu a tai chi=tai ji, nebo uplne cesky: tchaj ťi = tai ji
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 23. bře, 2007 17:31

Na kung fu se mi líbí kung fu přístup:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 23. bře, 2007 18:25

lojzo... :lol:

porad jeste neco kachnovi, on totiz o KHUNFUUU nebo WOE SUU (tak se to vyslovuje na severoseverojihu Ciny) asi moc nevi :D

ja kdyztak doplnim clanek :D
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Rychi » pát 23. bře, 2007 18:37

Je pravda, ze se kung-fu ma vyslovovat spise "čung-fu"?
Rychi
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod jeikob » pát 23. bře, 2007 18:46

No snad toho človek moc nezkazí pokud píše všeobecně používá pro čínská bojová umnění označení kung fu.Pokud se reší něco specialního tak je asi dobrý použít správný výraz
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod pm » pát 23. bře, 2007 18:48

Rychi píše:Je pravda, ze se kung-fu ma vyslovovat spise "čung-fu"?

ano, ale s pridechem, čhung-fu, a v desatem tone
pm
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Lada » pát 23. bře, 2007 19:39

lojza89 píše:neboj se Lado nejspíš vysokou doděláš - to příjde až budeš v důchodu maximálně tak v 60letech :lol:

tak to je v poho už jsem se začal učit znakovou řeč a nahrávat co říkám až to přijde abych věděl kdo jsem :lol:
Lada
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Wodnicek » pon 26. bře, 2007 21:08

filisss : Vo WT nie su ziadne bloky....iba utok ktorym sa branis ale blok ako samostatny prvok nie je....
Wodnicek
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...