Jaký meč na TAIJI

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

Jaký meč na TAIJI

Příspěvekod FWM » pát 23. bře, 2007 21:21

Dobry vecer vsem,

taiji cvicim uz nekolik let, ale od zari se chci venovat cviceni sestav s mecem. Muzete mi prosim poradit, jaky mec vybrat na taiji. Podle ceho vybirat, na co si dat pozor nebo primo doporucit nejakou znacku?
Diky FWM
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PetrVotava » ned 25. bře, 2007 13:45

Čau, meč na tai ji je těžší než ten na shaolin a nemá tak pružný ostří. Měl by být vyváženej od. Když daš ukazováček na ostří kousek před rukojetí tak by to mělo bejt ve váze. Já jeden takovej mam koupil sem ho na soutěži v Pekingi před asi necelýma dvouma rokama. Jestli chceš tak ti ho prodam, protože v tady se prodávaj moc drahý, dobrej meč v Čechách stojí, nevim, možná i přes 1000Kč já ti hi prodam za 700Kč i když má větší cenu, ale už tai ji necvičim. Myslim, že je i docela pěknej a v dobrym stavu možná trochu zrezlej, ale fakt málo ani to neni moc vidět.
Taky záleží na střapci, ten musíš na meči mít. Hlavně si nekupuj takový ty těžký meče, co se prodávaj v těch pěknejch krabicích, ty sou jen na výstavu.
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

mec

Příspěvekod FWM » ned 25. bře, 2007 20:17

Ahoj diky, za mail, urcite to zvazim. zajimalo by me, s jakymi znackami cvici ostatni a ev.kde si je v Cechach poridili? Zkuseni cvicici, poradite prosim???
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod PetrVotava » ned 25. bře, 2007 21:16

No v Budo obchodě je maj el nic moc a pěkně drahý.Jinak mistr Qin Min Tang má ve svý škole obchůdek, nevim, slyšel sem že taky nic moc a stojí tak od takovejch sedmy stovek vejš, třeba ty oficiální soutěžní který sou dobrý nejen pro pokročilý na soutěž, ale i pro začátečníky, tak ty tam má hodně drahý.
Jinak ten můj meč je ten oficiální soutěžní. Oni se sem dovážej z Číny, kde je koupí v přepočtu tak za 300Kč a tady je prodaj za třeba 2000Kč. Takže spojit kvalitu a cenu a sehnat dobrej meč je těžký.
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod Pepah » pon 26. bře, 2007 6:34

Jak uz tu bylo zmineno, v mecich ktery se daj sehnat jsou docela rozdily. Treba prave ve vaze. Nicmene byt tebou, obratil bych se s touhle otazkou spise na sveho sifu. Co jsem slysel, tak v ruznych skolach se preferuji napriklad ruzne vahove kategorie :wink:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod PetrVotava » pon 26. bře, 2007 21:15

ono je to spíš na jednotlivci než na škole. Kytarista má taky svojí oblíbenou kytaru a ostatní na ty se mu hraje špatně, ale dobrej kytarysta zahraje na všechny
PetrVotava
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

FWM

Příspěvekod FWM » stř 28. bře, 2007 21:13

Dobre, tak jinak:

Mohl bych poprosit zdejsi zkusene jako napr. Pavelu a pod, jestli by byli tak hodni a napsali mi znacku nebo nazev svych mecu?Zajimaji me vase nazory, diky
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » stř 28. bře, 2007 21:35

myslím že se dá cvičit i s dřevenou tyčkou:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » stř 28. bře, 2007 21:47

Jeikobe a ty mas aspon tu drevenou tycku?:-))
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » stř 28. bře, 2007 22:01

o jaký dvojsmysl :D Ne tím jsem chtel říct ,že pokud je ten meč určený na sestavy a ne na boj. Tak bych to zas tak neřešil a třeba bych si na začátek koupil dřevenej
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 29. bře, 2007 9:06

jeikob píše:o jaký dvojsmysl :D Ne tím jsem chtel říct ,že pokud je ten meč určený na sestavy a ne na boj. Tak bych to zas tak neřešil a třeba bych si na začátek koupil dřevenej

Jeikobe, tak za dvojsmysl to muze byt jen pro neznale veci, je to "nefritova hulka" kdyz uz... 8) :lol: :lol:

Dale doporucit dreveny mec na cviceni sestav, je imho hloupost (Taiji je CBU ne JBU), ale to je na delsi debatu.... a pro znale veci :wink:

FWM, koukni na tento clanek od Xiexie, ktery je dle meho nazoru na urovni a urcite ti pomuze dobre si vybrat http://www.bojovaumeni.cz/bu/modules.ph ... =0&thold=0

Jinak co se tyce znacek, tezko radit, protoze v kazdym meste v cine, dela mece nekdo jiny, alespon ja jsem z toho mel ten pocit, takze tezko rict...
Jestli ti PetrVotava nabizi svuj mec za rozumnou cenu, domluv se s nim, prohlidni si ho, a kdyz se ti bude zdat vem ho. Nerad bych se mylil, ale mam pocit, ze mu s jeho koupi pomahala Zhai Hua a ta se vyzna....
:wink:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

cinsky mec v Cechach

Příspěvekod FWM » čtv 29. bře, 2007 11:54

Dekuji za vycerpavajici odpoved, vsechno dulezite je v tom clanku....jen jeste posledni dotaz: krome vas, kteri si mec privezli z Ciny, jste si mece v Cechach nechavali delat na zakazku?
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Re: cinsky mec v Cechach

Příspěvekod PC » čtv 29. bře, 2007 13:41

FWM píše:...jen jeste posledni dotaz: krome vas, kteri si mec privezli z Ciny, jste si mece v Cechach nechavali delat na zakazku?

No ja to zkousel, nakonec jsem od toho upustil, jednak je tu cenova otazka, vyjde to vyrazne draz, dale jde o to ze ho budes pravdepodobne kovat (muzes si asi nechat udelat i repliku cinskyho plechace, ale proc ze, kdyz ho muzes koupit hotovy) a to znamena mec mnohem tezsi nezli je potreba... cvicebni mec je pomerne lehky, coz je minimalne ze zacatku potreba

hele a kde ty vlastne cvicis? nemel by ti v tomto poradit hlavne ucitel, ktery te ten mec bude ucit?
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » čtv 29. bře, 2007 19:20

Spis se o tom jen zajimam, s mecem to vidim az od zari, pokud dopadne prestehovani. Zajimaji me nazory tech zkusenejsich, tak sonduju:-)
Jestli tomu dobre rozumim, tak vetsinou mate mecu vic, jiny na cviceni a pak takovy nejaky lepsi. Ten se (krome samozrejme dobreho pocitu) pouziva pri jake prilezitosti?

PC-ty ho mas asi taky z Ciny...,vid?
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » čtv 29. bře, 2007 19:59

při souboji s čchingským generálem:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod PC » čtv 29. bře, 2007 20:20

Jo jo, koupil jsem v cine.
Co se tyce dvou mecu, ja si puvodne koupil pro sebe taky dva, jeden lepsi, o dost drazsi a jeden na cviceni, nicmene oba jsou plechace (prohybaji se mene nez na saolin, ale prohybaji), ty nikoho nezrani, mozna malinko porezou/skrabnou, ale nekoho propichnout to teda ne. Pak jsem ten "horsi" stejne prodal a mam jen ten "lepsi".
Tyhle mece jsou na cviceni oba, tzn. jsou lehke!
Duvodem proc vlastne ani jiny nepotrebujes je za a) neznam nikoho kdo by ucil parovou sestavu s jianem v CR (kde se tedy mece opravdu zkrizi) a za b) tezko budes nosit mec na osobni obranu, ikdyz proti gustu.. (mozna ze akorat zakonum by se to nemuselo libit:) ) Takze budes cvicit jen solo Taolu a tam se ti moc neposkodi.
Kdyz si nechas ukovat mec, tak aby byl co k cemu (aby se s nim eventuelne opravdu dalo bojovat) bude znatelne tezsi. Dulezitost vahy sam/a (ted nevim, ale nejak mam pocit, ze si holka, kdyztak sorry) poznas, po hodince cviceni :wink:

PC
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod FWM » čtv 29. bře, 2007 20:21

Jeikobe, ty posledni dobou srsis humorem:-)
FWM
diskutér - nováček
diskutér - nováček

Příspěvekod jeikob » čtv 29. bře, 2007 20:36

Ted vážně mne se líbí hodně cvičení s klasickým mečem a ješte víc pekný filmový scény s ním:)Ale radši mám zbrane jako hul či motýlý meče nebo šavli dao . mimochodem na youtube je docela hodně sestav či souboju.
Ale jak jsem to myslel s tou hulkou či klackem.Tak prave v sebeobraně je to po ruce spíš než meč:)
jeikob
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Pepah » čtv 29. bře, 2007 21:02

FWM: presne jak pise PC. Dulezitost vahy si uvedomis po hodine cviceni :lol:
Ne ,ale vazne, mam za to ze se cvici taichi s lehkymi meci a cvici se i taichi s "tezkymi" meci. A rozhodne to poznas po hodine cviceni. IMHO! IMHO!! ma oboji svoje duvody. Zalezi asi i dost na tom kde cvicis, jaky nazor ma na to tvuj sifu, jak to vyucuje... :roll:
Trochu me tvuj dotaz totiz prekvapuje, pises, ze cvicis nekolik let a o meci nemas zadnou predstavu ... nic proti, jen mi to proste prijde divne :oops:

no stastnou ruku pri vyberu :wink:
Pepah
pokročilý diskutér
pokročilý diskutér

Příspěvekod PC » čtv 29. bře, 2007 21:30

Pepah píše:FWM: presne jak pise PC. Dulezitost vahy si uvedomis po hodine cviceni :lol:
Ne ,ale vazne, mam za to ze se cvici taichi s lehkymi meci a cvici se i taichi s "tezkymi" meci. A rozhodne to poznas po hodine cviceni. IMHO! IMHO!! ma oboji svoje duvody. Zalezi asi i dost na tom kde cvicis, jaky nazor ma na to tvuj sifu, jak to vyucuje... :roll:
Trochu me tvuj dotaz totiz prekvapuje, pises, ze cvicis nekolik let a o meci nemas zadnou predstavu ... nic proti, jen mi to proste prijde divne :oops:

no stastnou ruku pri vyberu :wink:

souhlas, myslim, ze na tezkej musis mit opravdu dobre gong fu, v Pekingu jsem videl mistrem stylu Wu, rikal, ze jako jeden z mala umi parovou sestavu s mecem stylu Wu. A ten mel vlastnorucne ukovanej mec a ten sel hodne pres dve kila (presneji nevim, abych zase nekecal mozna i vic, prisel mi ukrutne tezkej, takovej ze uz se moc nelisil od nasich obourucaku :)
Vubec jsem nebyl schopen s nim cokoli zacvicit. No a mistr kolem 70ti let a 50 kilo. :wink:
PC
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...