S cim v 25 letech zacit?

kung-fu, wu-šu, tchaj-ťi, JKD...

Moderátor: pm

S cim v 25 letech zacit?

Příspěvekod Anonymní » stř 26. kvě, 2004 17:07

Ahoj vsem,

chtel bych zacit delat "nejaky" bojovy sport. Ale je mi uz 25, tak nevim jestli neni na urcity styly uz pozde. Libi se mi kung-fu, wushu a jim podobny. Pocitam s tim, ze by to bude hodne tvrdy, ale hodlam tomu obetovat opravdu hodne :). Takze bych se chtel zeptat, jestli je mozny v tomhle veku zacit treba s kung-fu nebo necim podobnym. Jeste dodam, ze to nechci delat proto, abych dal nekomu do tlamy, ale proto, ze se mi takovej zivotni styl libi. Predem diky za rady a nazory.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 26. kvě, 2004 17:54

Ok, diky. Projdu si forum. Akorat si procitam archiv clanku a uz vim, jakej je rozdil mezi wushu a kung-fu (aspon natolik, co bylo v clanku :) ). Forum jsem prochazel narychlo jen podle Predmetu a na nic jsem nenarazil. Taky mi slo o ten vek, snad uz se to taky nekde probiralo. Projdu si to podrobnejs a pak uvidim.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MiQing » stř 26. kvě, 2004 18:35

Kdyby ti bylo 100 let, možná už bych se zamýšlela nad tím, jestli není "pozdě" ale v 25?! Já sice dělám "jenom" capoeiru, ale začala jsem ve 29 :-) A to jsem necvičila asi 10 let a mám pořádnou nadváhu. S tím, kolik ti je, se vůbec nezatěžuj - toužíš po tom něco dělat, jsi ochoten (rozhodnut) tomu něco obětovat - tak co ti stojí v cestě? :-) Přeju ti radost a vytrvalost, trochy bolesti a potu se nezalekni :-) S věkem má možná smysl si dělat starosti tehdy, když bys chtěl dělat závodně třeba krasobruslení nebo gymnastiku...
Prostě se do toho vrhni :-)
M. (MiQing, woai)
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

S čím v 25..... "Kdo hledá najde (?)"

Příspěvekod Anonymní » stř 26. kvě, 2004 21:55

ahoj km,
s kung fu lze začít kdykoli, je však výhodné, když je člověk flexibilní a je v kondici. Když tolik není, pak jakoby něco "dohání" - např. oproti tomu, kdo začal cvičit třeba když se naučil chodit (strečink, pak postoje, ..)
Jdu k věci: Před necelými dvěma roky jsem našla, co jsem hledala a začala cvičit, teď je mi 18, stále mám menší problémy se šlachami, klouby, fyzičkou a kdo ví s čím ještě, ale jsem si jista, že jestli budu pokračovat, zlepší se to. Jestli máš zájem takový, jaký píšeš, věděla bych o jednom stylu tradičního kung fu a i o sifu(alespoň pro mě je podstatný i sifu a to je právě to.... ... nebudu ho teď vychvalovat, podle mě to totiž nemá zapotřebí!)
(Vím, že jsem nenapsala nic moc konkrétního, ale i tak jsem toho napsala dost.... - můj e-mail: dobrycaj@seznam.cz )

Přeji štěstí (obecně)
Ilianea
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » stř 26. kvě, 2004 23:13

Diky za podporujici reakce. Cas snad uz po tech zameskanejch letech, co by programator, uz mam :). Delal jsem trochu karate (zluty pasek), ale to se mi nezdalo to uplne prave (rozpadla se nam skola a pak jsem se nak neprinutil (cti, byl jsem linej :) ) prihlasit jinam). Posledni dny se mnou kondicne dela divy Suzukiho strecink (http://aiki.euweb.cz/strecink.htm), tim se doufam trochu pripravuju na poradnej fyzickou naloz a doufam zaroven i v psychicky, dusevni rozvoj :)
Takze du hledat ucitele. Mejte se a zivotni pohode zdar! :)

(PS: Mimochodem, vazne vybronej web!)
(PS1: ozvu se ti ohledne doporuceni Ilianeo, predem dik.... :) )
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 27. kvě, 2004 7:25

WUSHU IS THE BEST :!: :!: :!: :lol: :wink:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

věk

Příspěvekod yingjowpai » čtv 27. kvě, 2004 8:39

25 let to je sranda, mám studenta, je mu 55 let a je to fajn. Ze začátku to bylo pro něj těžké, ale zvládl to a teď cvičí vše jako ostatní. Mezi 25 a 35 roky mám většinu studentů.Je to o myšlení a způsobu tréninku, pokud si budeš říkat, že ti je už 25 let, tak to nepůjde, říkej si ,že je ti teprve 25.. :D PK
yingjowpai
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » čtv 27. kvě, 2004 8:45

add 25 let... jenom to nepůjde tak snadno do hlavy jako v patnácti... ale spěcháš někam?

add Co cvičit... zeptej se, proč chceš cvičit (sebe)...
co od toho čekáš...

Patrik
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 27. kvě, 2004 9:38

keďže si sa dlhšiu dobu ničomu nevenoval, dbaj hlavne na strečing a uvoľnenie a posilovacie cvičenie (nie činky...)...
wushu (kungfu) ti môžem len doporučiť, nakoľko dáva možnosť začať v akomkoľvek veku a telesnom stave (dokonca i invalidne postihnutý môže cvičiť kvalitne...) - tým nezhadzujem iné bu, len naväzujem na tvoju pôvodnú orientáciu...
prajem ti veľa úspechov a pekných chvíľ pri cvičení...
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. kvě, 2004 9:47

patrik píše:add 25 let... jenom to nepůjde tak snadno do hlavy jako v patnácti... ale spěcháš někam?

add Co cvičit... zeptej se, proč chceš cvičit (sebe)...
co od toho čekáš...

Patrik

Urcite nikam nespecham :)

Co chci delat?

- neco co budu moct cvicit treba i v 70 letech :)
- neco co mi doda dobrou fyzicku, abych se pri kazdy prumerny zatezi cejtil fit a svezi (treba pri sekani drivi :) ). To mi dodava ten Suzukiho strecink a doufam, ze mi to kungu znekolikanasoby. Opravdu se citim porad mnohem lip, od ty doby co "strecinkuju". Treba i behem sezeni(prace) u pocitace :)
- neco co neni jenom o mlaticce ale i o jakysi filozofii a mysleni. Trochu se zajimam o budhismus a obcas si procistim hlavu meditaci.
- mam rad kung fu filmy :)
- chci se proste hejbat

No a diky tomu vsemu budu mit lepsi zivot, tim padem i lidi v mym okoli a budem se mit vsichni dobre :)) Ehm, to by asi stacilo :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. kvě, 2004 9:53

wushi píše:keďže si sa dlhšiu dobu ničomu nevenoval, dbaj hlavne na strečing a uvoľnenie a posilovacie cvičenie (nie činky...)...
wushu (kungfu) ti môžem len doporučiť, nakoľko dáva možnosť začať v akomkoľvek veku a telesnom stave (dokonca i invalidne postihnutý môže cvičiť kvalitne...) - tým nezhadzujem iné bu, len naväzujem na tvoju pôvodnú orientáciu...
prajem ti veľa úspechov a pekných chvíľ pri cvičení...

Prave, ze jsem chodil asi pred sesti lety posilovat :(. Ale to uz je pryc. S cinkama uz necvicim. Cvicim s telem, hlavne kliky a protahovani. Jeste se musim prinutit zacit behat (spis jde o cas). Asi si dam pres leto poradne do tela a budu se uvolnovat a natahovat a po prazdninach se nekam prihlasim. Abych neprisel jako uplny prkno :) Diky za rady, tipy, kopance... Tolik rad sem ani necekal :)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 27. kvě, 2004 10:18

...rádo sa stalo... :wink: ...ešte jedna vec, nepreháňaj to najmä zo začiatku, môže sa to negatívne odraziť neskôr - všetko s mierou... :)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. kvě, 2004 10:43

wushi píše:...rádo sa stalo... :wink: ...ešte jedna vec, nepreháňaj to najmä zo začiatku, môže sa to negatívne odraziť neskôr - všetko s mierou... :)

To moc nechapu. :) Jestli to myslis fyzicky, tak to si davam bacha, abych pri natahovani nerupnul :) Pred rokem, kdyz jsem jeste chodil tu chvilku (tak pul roku) na karate jsem skoro udelal provaz, ted uz mi chybi zase kolem pul metru :lol:
No a jestli si to myslel, aby me to neodradilo nejak psychicky, tak tam je to doufam v pohode :D.
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 27. kvě, 2004 11:52

...treba to brať v súvislostiach- ak ti rupne šľacha, určite ťa to postihne i po psychickej stránke, platí to i naopak - ak nie je v pohode psychika, odnese si to aj fyzička (nižší výkon...)
hlavne som myslel, dávať bacha na "prepísknutie" naťahovačiek, posilovačiek a pod., ono si to niekedy neskôr ten organizmus odserie...takže, v dobrom, neprežeň to a všetko s mierou...(máš to jak u chlastu, prepískni a krcáš... :oops: ) :wink: :D
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Anonymní » čtv 27. kvě, 2004 12:51

[quote="Anonymní
Urcite nikam nespecham :)

Co chci delat?

- neco co budu moct cvicit treba i v 70 letech :)
- neco co mi doda dobrou fyzicku, abych se pri kazdy prumerny zatezi cejtil fit a svezi (treba pri sekani drivi :) ). To mi dodava ten Suzukiho strecink a doufam, ze mi to kungu znekolikanasoby. Opravdu se citim porad mnohem lip, od ty doby co "strecinkuju". Treba i behem sezeni(prace) u pocitace :)
- neco co neni jenom o mlaticce ale i o jakysi filozofii a mysleni. Trochu se zajimam o budhismus a obcas si procistim hlavu meditaci.
- mam rad kung fu filmy :)
- chci se proste hejbat

No a diky tomu vsemu budu mit lepsi zivot, tim padem i lidi v mym okoli a budem se mit vsichni dobre :)) Ehm, to by asi stacilo :)[/quote]

Ahoj
bol som na tom podobne .. ak nie presne tak isto ako ty (zaujem o vychodnu filozofiu, kung-fu filmy, programator...) 8) Dokonca mam tolko rokov co ty (takze som zacal o nieco skor) :D Problem je v tom ze o toho asi ocakavas prilis vela. Zakladom je dobry ucitel (ktoreho mimochodom nie je take lahke najst) ktory ta sice nauci postoje, bojove techniky (preco co a ako funguje), aj sa odreagujes aj daco naucis ale myslim ze casom ti to neda vobec nic ohladne buddhizmu ci filozofii. Prosto sa z toho stane zaluba ktora ta rozhybe a uvolni. O veci duchovne sa budes musiet postarat a zaujimat sam.
Na tom ake BU budes robit velmi nezalezi. Prosto ked ta nechyti prve tak prestupis do ineho klubu a .... ked sa niekde 'usadis' tak tomu obetujes vsetko do konca zivota (dokedy ta to bude bavit) :) Este by som si dovoli ti dat do pozornosti TaiChi alebo TaiChiChuan .. tiez zaujimave BU na uvolnenie a natiahnutie :D
Tolko moj skromny nazor :)
Vsetkym krasny den 8)
Anonymní
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 27. kvě, 2004 12:55

...súhlas s anonymom najmä v bode o taijiquan (nemám rád prepis taichichuan), môžem vrele doporučiť...neskôr zistíš, že prostredníctvom jedného štýlu sa ti otvoria dvere k ďalším - len na okraj... 8)
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod Dong_wu » čtv 27. kvě, 2004 14:01

taiji bych taky celkem doporucil jednak s nim neni tezke zacit a jednak cim je clovek starsi tim je lepsi (u vnejsich stylu s vyssim vekem obvykle vykonnost klesa).
Jinak vim ze zase budu vypadat, ze se do nekoho navazim, ale minimalne prazskym skolam kde se pouziva vyraz taichi bych se vyhnul :?
Dong_wu
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod wushi » čtv 27. kvě, 2004 14:43

...o školách, čo cvičia "tai-chi, taichi, taiči, tajči, thajči, tchajči,..." vieme svoje... :lol:
wushi
mistr diskutér
mistr diskutér

Příspěvekod MiQing » pát 28. kvě, 2004 5:53

V přepisech (transkripci) názvu by asi problém být neměl, různé jazyky přepisují různě - jde snad o to, co se tam učí? :-)
MiQing
diskutér - začátečník
diskutér - začátečník

Příspěvekod patrik » pát 28. kvě, 2004 6:01

souhlas...

Osobně jsem na českou transkripci přešel, když jsem si uvědomil, že ty názvy k nám přišly z Japonska nebo Číny, ně z Anglie, Francie nebo USA... proto mezinárodní systém používám zase jen pro kontakt se zahraničím...

Napiš, jak se to čte a každej to přečte...

Patrik 8) mimo téma, mimochodem :wink:
patrik
mistr diskutér
mistr diskutér

Další

Zpět na čínská bojová umění a sporty...